Se till att ditt husdjur är tryggt och säkert med ett bra katthalsband – speciellt om det är en utekatt som du ska ha. Att använda katthalsband gör att din katt blir synlig i trafiken, vilket är bra om du har en katt som gärna vill vara ute. Men även om du har en innekatt så kan ett halsband vara bra – det är inte helt ovanligt att även innekatter smiter ut.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vilket halsband är bäst i test?

Det finns lite olika typer av halsband och de kan vara olika bra lämpade för olika katter. Det är viktigt att förstå att ett halsband som fungerar för en katt, kanske inte alls fungerar för en annan. Vissa katter trivs bra med halsband, medan andra konstant försöker ta av det. Vi har hur som helst några favoriter, och det är dessa:

Om du vill ha ett prisvärt, simpelt halsband rekommenderar vi Dogman Katthalsband. Det har säkerhetslås som öppnas om katten fastnar, en pingla och plats för namn och telefonnummer.

Dogman Katthalsband med Säkerhetslås

Om du vill ha ett halsband med GPS rekommenderar vi den prisvärda Tractive GPS 4G till katt. Notera att du behöver köpa halsband separat (passar till de flesta halsband), samt behöver skaffa ett abonnemang för GPS-funktionen. Kommer med många bra funktioner!

Tractive Cat GPS

För långhåriga katter rekomenderar vi detta Reflexhalsband med flärpar. De uthängande remsorna i neongul reflex syns tydligt även hos en långhårig katt!

Katthalsband reflex med flärpar

Recension av 11 halsband

Vilket halsband du ska köpa till din katt, beror mycket på vad det är du som ägare är ute efter. Det finns olika typer av halsband med olika funktioner och anpassningsmöjligheter. Halsband med GPS, halsband som är anpassade för långhåriga katter, katthalsband med eller utan reflexer och så vidare.

De flesta halsband kostar runt en hundralapp, förutom om du till exempel vill ha GPS – då blir det några hundralappar dyrare. Så utgå från dina behov, din katts behov och er budget när du tittar på halsband till din katt. Det finns katthalsband som passar för alla katter och deras ägare.

Här har vi valt ut 11 olika katthalsband som vi tycker om. De är alla unika på sitt sätt, men har alla en bra riskmedvetenhet och bra funktioner. Vi har försökt få ett brett urval av halsband, men ändå sådana som vi tycker är bra. Läs gärna igenom i lugn och ro, och se om du hittar något som passar dig.

Katthalsband Reflectcoat

Katthalsband Reflectcoat

Kolla priset hos:

Ett gult halsband i två olika storlekar, med gulligt naturmotiv. Du får prova vilken storlek som passar din katt. Kanske behöver du köpa ett i den mindre storleken när din katt är unge, och ett större när den är vuxen. Du får prova dig fram helt enkelt.

Halsbandet har reflex, SafeLoc och Break Away Safety, för kattens säkerhet om den framför allt rör sig utomhus. Med en reflex syns den i mörkret, och skulle den fastna någonstans så kommer halsbandet automatiskt att låsas upp.

Det finns även en pingla, som går att tas bort vid behov. Pinglan kan användas för att förvarna andra djur om att katten är i närheten; många katter kan dock uppleva den som störande.

Det här är ett halsband med högt säkerhetstänk i en bra prisklass. Det är perfekt för dig som har en katt som rör sig utomhus mycket. Halsbandet fungerar även bra för dig med innekatt; det kan ju vara så att den rymmer, och då kan det vara bra med ett halsband om det skulle behövas.


Trixie My Home katthalsband

Trixie My Home katthalsband

Kolla priset hos:

Ett bra halsband för din katt! Kardborrebandet gör det lätt justerbart och karbinhaken gör att du kan fästa det på ett koppel utan problem.

Trixie My Home är utrustad med adressbok, säkerhetslås och en bjällra (som går att ta bort om man vill). Halsbandet är utrustat med ett steglöst justerbart band, vilket gör att kan din katt bära det under hela livet – du kan helt enkelt justera storleken allt eftersom katten växer.  Det är ett halsband som med andra ord har många funktioner och är väldigt flexibelt.

Det är tillverkat i nylon och kommer enbart i rött. Detta är ett perfekt halsband att köpa redan när din kattunge flyttar in som den sedan kan ha livet ut, och är dessutom mycket prisvärt. Nylon är dessutom slitstarkt och håller längre.Det är vattenavvisande och tvättbart så det kan användas i alla väderförhållanden.

Halsbandet är lätt att rengöra och är bra för användning både inomhus och utomhus. Det här är ett halsband som vi kan rekommendera till alla kattägare.


Eyenimal Pet Videocam Övervakningskamera

Eyenimal Pet Videocam Övervakningskamera

Kolla priset hos:

Med Eyenimal Pet Videocam kan du hålla koll på ditt husdjur och live streama det med din smartphone. Kamerans vinkel på 360° är perfekt för att övervaka aktivitet på flera olika platser samtidigt. Den här övervakningskameran fungerar som en säkerhet för din katt och låter dig hålla ett öga på din katt(unge) var han eller hon än går.

Håll koll på din katt när du inte är hemma! Eyenimal Pet Videocam är en liten, smidig och diskret kamera med mörkerseende och rörelsedetektion. Den har en batteritid på 90 minuter, och laddas via ett usb-uttag – som du även kan använda för att föra över eventuella filmer till din dator.

Det här ger dig möjlighet att ha lite koll, speciellt om du kanske har ett husdjur som har svårt för att vara ensam hemma, eller om det är någon annan speciell situation som gör att du vill ha lite extra koll.

Perfekt om du vill hålla koll på vad din katt (eller andra husdjur) gör när du inte är hemma. USB-kabel och instruktioner medföljer. Eyenimal Pet Surveillance Cam är något som är jättebra för alla husdjursägare.


Dogman Katthalsband med Säkerhetslås

Dogman Katthalsband med Säkerhetslås

Kolla priset hos:

Vi presenterar Dogman katthalsband med säkerhetslås för katt! Detta halsband har en säkerhetslåsfunktion för att förhindra att din katt rymmer om ni skulle vilja ta promenader utomhus. Det levereras också med en klocka, så att andra djur blir medvetna om att din katt är i närheten av dem och förhoppningsvis håller sig på avstånd från sin lilla vän!

Dogman Katthalsband är ett mycket prisvärt halsband med flera smarta funktioner. Det har reflexer, säkerhetslås och plats för att skriva ditt telefonnummer. Det har alla funktioner och finesser som du kan behöva.

Det här katthalsbandet är robust, välgjort och lätt att rengöra. Det mjuka materialet har en säkerhetslås på baksidan, vilket gör det lättare för dig att sätta det på din katt.

Detta halsband kommer att göra både dig och din katt nöjda eftersom det håller henne säker. Ett prisvärt halsband i svart för din utekatt.

Detta halsband är perfekt för alla katter som behöver vara säkra. Halsbandet är lätt och justerbart för att passa alla halsstorlekar.


Katthalsband reflex med flärpar

Katthalsband reflex med flärpar

Kolla priset hos:

Det här är ett halsband som är speciellt anpassat för katter med lång päls. Flärparna är lite längre än vad de är på de flesta andra halsband, just för att de ska kunna sticka fram och synas på långhåriga katter.

Halsbandet kommer i en tydlig neongul färg som syns på långt håll, ett safetylås och har en ställbar storlek.

Det här halsbandet är särskilt utformat för långhåriga katter och kan användas som ett vardagshalsband. Reflexen hjälper även till att skydda ditt husdjur från insekter, förutom att göra dem mer synliga i regnigt väder med sitt vattentäta tyg.

Ett bra halsband för långhåriga katter med reflexmaterial. Halsbandet är mjukt och flexibelt, begränsar inte kattens rörelsefrihet och kan justeras till lämplig storlek. Vi har gjort vårt katthalsband säkert så att ditt husdjur kan känna sig tryggt även på sina äventyr utomhus. Ett perfekt halsband för din långhåriga kompis, till ett bra pris.


Girafus Katt Pro Track

Girafus Katt Pro Track

Kolla priset hos:

Vill du kunna se var din katt befinner sig när den är ute, så att den inte riskerar att gå vilse eller bli inlåst någonstans? Då är det här GPS-spåraren rätt för dig. Girafus har en spårare med gps för katt och hund, så att du kan se din katts position hela tiden.

GirafusTracker visar var din katt eller hund befinner sig på en karta med hjälp av Google Maps. Du kommer att kunna se på en karta var ditt husdjur befinner sig, vad det gör och hur snabbt det rör sig.

Du fäster gps:en på kattens vanliga halsband. Enheten väger bara åtta gram och är liten och smidig; det gör det enkelt och bekvämt för din katt att ha det på sig.

Taggen kan användas som en tracker för att lokalisera ditt husdjur när det är utomhus hemma eller ute på stan. Du kan välja att ställa in och följa mellan en och fyra husdjur. Girafus kostar mer än ett vanligt halsband; men har du en katt sim tenderar att vandra iväg kan det vara värt det.


Gnistrande katthalsband med strass

Gnistrande katthalsband med strass

Kolla priset hos:

Lägg till en gnutta glitter i din katts halsband med det här glittriga halsbandet med strasstenar. Strasstenarna reflekterar ljus, och helt säkra för ditt husdjur. Med sin vackra design och glans kommer detta halsband att göra varje dag till en promenad på röda mattan för din katt!

Det här glittrande katthalsbandet är tillverkat av läder med strass som får det att glittra. Det är utsmyckat med en rosett och en klocka, så att du alltid kan hålla din älskade katt inom hörhåll.

Det är ett halsband i läderimitation i olika färger, med snygga strasspärlor på. Halsbandet kan kanske användas som ett snyggare vardagshalsband eller vid mer speciella tillfällen – det bestämmer du.

Det här halsbandet kommer med en töjbar resårdel, så att katten kan ta sig ur det om den skulle fastna någonstans. Pinglan som medföljer på halsbandet går att ta bort. Jättefint halsband för dig som tycker om glitter och smycken; perfekt om du vill att din katt ska vara lite extra fin någon dag.


Aimé Katthalsband med scarf – Zebra

Aimé Katthalsband med scarf – Zebra

Kolla priset hos:

Aimé Katthalsband med scarf är skapad med fokus på kvalitet, hållbarhet och komfort så att din katt kan bära den varje dag varje dag. Det blir en utmärkt present till dig själv eller någon som du tycker om.

Katthalsbandet med scarf kommer i en trendig design som garanterat kommer att få folk att vända på huvudet. Zebramönstret gör det här plagget unikt, medan det lätta materialet gör det bekvämt att bära.

Ett justerbart halsband i mjuk nylon, med en zebramönstrad scarf. Delar av halsbandet är elastiskt så att din katt kan ta sig ur det vid behov. Halsbandet har dock inget spänne, så det rekommenderas inte att din katt använder det utan uppsyn.

Ett fint katthalsband för innebruk, kanske vid finare och roligare tillfällen? När du än väljer att låta din katt använda det, så är det ett väldigt snyggt halsband.


Tractive Cat GPS

Tractive Cat GPS

Kolla priset hos:

Det här GPS-aktiverade halsbandet spårar din katts position och skickar regelbundna uppdateringar via en smartphone-app så att du alltid vet var den är. Halsbandet är vattentätt, lätt (väger mindre än 30 gram) med en batteritid på upp till fem dagar.

Prisvärd för att vara en GPS, och ger en större trygghet till dig som kattägare; speciellt om du har en kattkompis som brukar vilja röra på sig över stora ytor. Du laddar ner den medföljande appen utan kostnad, och kan på så sätt hålla koll på din katt direkt i mobilen.

Den här trackern är väldigt lätt att använda, och med tanke på att den används via mobilen så kan du alltid se var din katt befinner sig – även om du själv inte är hemma. Det blir en trygghet att veta var din katt befinner sig, om du av någon anledning skulle behöva hämta hem den.

Kanske ska du åka bort och behöver hålla katten inne, eller om ni ska åka till veterinären, eller om katten kanske smiter ut och är osäker på sina omgivningar – vad det än gäller så blir det en trygghet för dig som kattägare.


HUNTER Flashlight katthalsband

HUNTER Flashlight

Kolla priset hos:

Detta halsband ger en ökad säkerhet för din katt när den befinner sig utomhus. Den har en rejäl reflex och syns tydligt både i dagsljus och i mörker.

Det är perfekt om ni bor i ett område med trafik eller människor som rör sig regelbundet. Din katt kommer att synas tydligare, vilket blir en ökad trygghet med tanke på att katter inte alltid förstår faran med  till exempel trafik.

Halsbandet är tillverkat i nylon, är elastiskt och har inarbetade reflekterande trådar som gör katten väl synlig. Elasticiteten är även bra med tanke på att det ger en ökad bekvämlighet för din katt. Det betyder även att halsbandet kan fortsätta användas under en längre tid, medan din katt växer.

Ett bra och prisvärd halsband, med ett smart och smidigt sätt att reflektera ljuset. Trådarna är invävda i själva halsbandet, vilket gör att de inte lossnar så lätt.


Winners GPS TK-911 Mini

Winners GPS TK-911 Mini

Kolla priset hos:

Vill du känna en ökad trygghet när din katt befinner sig utomhus? Har du en katt som kanske vandrar iväg under några dagar, speciellt kanske under sommarhalvåret? Det här halsbandet gör det enkelt att hålla ett öga på din katt.

Det är utrustat med en GPS-spårare och ett batteri som håller länge, så att du kan se exakt var din katt befinner sig. Du kan se din katts position i en app som du laddar ner i mobilen. Den passar även bra för hundar och andra husdjur.

Det här är ett halsband som är smidigt och lätt att använda, perfekt för utekatten som gärna går långt eller är borta under flera dagar. Det gör det lättare att få koll på var din katt befinner sig, och du kan gå ut och hämta hem din katt om det skulle behövas.

Även om du är orolig för att katten har fastnat någonstans, blivit inlåst eller liknande, så kan du får hjälp med att lokalisera din vän.


Ska katter ha halsband? (För- och nackdelar)

Det är en ständig fråga för kattägare huruvida man bör använda halsband. Här är några för- och nackdelar med katthalsband:

Fördelar med katthalsband

  • Syns bättre, särskilt om det har reflex.
  • Hörs bättre om det har pingla, och skrämmer bort småfåglar med mera.
  • Bortsprungen katt kan hitta hem om du skrivit telefonnummer.
  • Spårbart om du kopplar på GPS.
  • Det blir tydligt att katten har en ägare.

Nackdelar med katthalsband

  • Risk att katten fastnar, särskilt om det sitter felaktigt. Katten måste kunna komma ur det.
  • Vissa katter tycker det är obekvämt, försöker ofta ta av det.
  • Extra kostnad, särskilt om katten tappar det ofta.

Det finns skräckhistorier om katter som fastnat i sina halsband, men också solskensberättelser om hur bortsprungna katter hittat hem tack vare informationen som fanns i halsbandet.

Ett tips är att prova försiktigt och se om din katt fungerar bra med halsband. Då kan det vara ett smidigt sätt att synliggöra katten när den rör sig utomhus där ni bor.

Avslutande ord

Om du precis är i början av ditt kattägarskap, så grattis. Vi vet att det är en hel del att tänka på. Att köpa ett halsband är en del av det, och vi hoppas att vi har kunnat vara en liten hjälp på vägen.

Även om det inte är din första katt och du har varit med förut, så hoppas vi att den här artikeln har kunnat ge lite tips och inspiration.


Här hittar du fler köpguider för kattprodukter!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 3.6 / 5. Antal röster: 5

Inget betyg satt