Fästingar är ovälkomna gäster som gärna sätter sig på våra husdjur och därmed följer med in i hemmet.

De sätter sig gärna på katter, på dunkla och varma ställen såsom på halsen, bakom öronen, i ljumskar och vid armhålorna. Har katten lång päls så finns det ännu fler sköna ställen att sätta sig på.

Det är sällsynt att katter blir smittade av de fästingburna sjukdomarna. Men däremot kan katten föra med sig fästingarna till oss människor genom att ta in dem i våra hushåll.

Förebygga kan man göra med hjälp av en rad olika fästingmedel, tabletter och halsband. Sedan är det viktigt att regelbundet undersöka katten efter fästingar då den varit utomhus.

Det kan vara klurigt att plocka bort dem då de sitter på ställen som är svåra att komma åt. Men med rätt verktyg har vi en god hjälp på traven.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vilken fästingborttagare är bäst i test?

En av de allra smidigaste produkterna är Trixie Fästingpenna. Enkel att använda, lätt att bära med sig. Prisvärd och praktisk lösning!

Trixie Fästingplockare Penna

En ännu mer noggrann lösning är ARDAP Fästingtång. Den liknar en pincett och kommer med ett praktiskt fodral att bära den i. Även detta är en smidig variant för kattägare!

Ardap fästingkrok med pincett

Slutligen måste vi även nämna Tickless Mini Cat Ultrasonic. Det är en liten apparat som använder ultraljud som inte katten uppfattar, men som håller borta fästingar och andra småkryp. Bäst av sitt slag! Den kan aldrig garantera 100% skydd, och bör användas förebyggande för katter som är ute mycket i fästingstinna områden.

Tickless Mini Cat Ultrasonic

Recension av 10 fästingplockare

Här nedan följer en lista av smidiga och nödvändiga fästingplockare.

Trixie Fästingplockare

Trixie röd Fästingplockare med fjärder

Kolla priset hos:

Till en ytterst liten peng så är denna fästingplockare en gammal hederlig vinnare i alla väder.

Trixie har återigen kommit med en produkt som både är prisvärd och enkel, men med en väl genomtänkt konstruktion och hög kvalitet till en liten peng. Lätt att grabba och ett plus för en hållbar fjäderkonstruktion som gör det smidigt att plocka bort fästingar i alla storlekar.

En lätt konstruktion i hållbar hårdplast och robust fjäder som gör att det går lätt att trycka ner pennan. Med hjälp av snaran på pennans spets så har fästingen ingen chans att komma undan samtidigt som du skonar både päls och hud. De är lätt och liten och har ett otroligt lågt pris som passar även tunna plånböcker.

Just för att den är enkel och liten så är det många som vill bära med sig den.


Fabcare Fästingborttagare

Fabcare fästingborttagare

Kolla priset hos:

Loppor eller fästingar, dessa riktigt smidiga verktyg tar allt! Spetspincetten tar nog allt i alla kluriga vinklar och vrår genom den mycket smala och långa spetsen. Mindre stadig på hand så finns den klassiska kroken till hands. Men även denna i en smidigare variant.  

En exklusiv verktygssats i rostfritt stål. Flera delar i en snygg och behändig låda i ett robust järnmaterial. Lådan tål alla väder och skyddar dina verktyg från att hamna på villovägar. Stålet i verktygen även dem slitstarka och minimerar risken för att de ska knäckas eller slitas ut.  

Perfekt att ha i ryggsäcken för den aktiva friluftsmänniskan som gärna tar med sig sin håriga vän på resan.

Den är omtyckt för dess stilrena design och den rostfria konstruktionen.

Större och mindre fästingborttagare samt en snygg spetspincett som greppar de flesta fästingar på ett kick! Alla verktyg är noggrant testade och designade för att kunna ta de allra tuffaste fästingarna.


Fästingskydd – Fästingplockare Kofot-Otom

Fästingskydd Fästingplockare Kofot-Otom

Kolla priset hos:

Kofoten är den mest effektiva att avlägsna fästingar med. Från Otom kommer denna otroligt enkla och lätta, och dessutom så kommer den i två storlekar, en för mindre fästingar och en som passar de som vuxit sig större.  

Många är vana med den och kan hantera den, därför är den mycket populär.

I ett praktiskt fodral av skonsam mjukplast så sitter de fast som en smäck. Vilket förhindrar att du tappar bort dem, då de är så små. Ordning och reda och du hittar dem lätt när det är dags.

Själva krokarna är gjorda i en hårdare och tåligare plast, såklart helt giftfri. Handtagen är gummerade för ett bättre grepp. Och dessutom så går de att välja i flera läckra färger.

Livsviktiga och enkla till en mycket liten penning.       


Trixie Fästingplockare Penna

Trixie Fästingplockare Penna

Kolla priset hos:

Ännu en mycket enkel penna från Trixie, med smidig konstruktion, dock mycket prisvärd och väl värd att ta med sig i fickan.

En penna som du trycker ner mot fästingen, drar åt, och drar upp. Ett säkert sätt att få med sig hela fästingens kropp och huvud, vilket förebygger onödiga infektioner. 

Stadig i en grövre plastmodell vilket gör att du kan behålla ett bra grepp. Då den tåliga snaran dragits åt så tappar du heller inte fästingen.

Du håller den helt enkelt som en vanlig penna, vilket gör den lätt att använda för de flesta. Tar heller nästan ingen plats i fickan. Dessutom kommer den i en härligt himmelsblå färg.


PROZADALAN Professionell fästingborttagare

PROZADALAN Professionell fästingborttagare

Kolla priset hos:

Krok, tång och dubbelsidig pincett, tre smidiga fästingverktyg i samma set! Professionella verktyg i rostfritt stål och handtag i en robust och greppvänlig hårdplast.

De kommer i ett förvaringsfodral av mjukt filttyg och behagligt läder som kan vila skönt i fickan, vilket gör produkten extra populär.

Toppen att kunna välja storlek och funktion på de olika verktygen, efter hur fästingen sitter och hur du vill kunna komma åt dem.  De är specialdesignade till att passa stort som smått och även att komma åt på de allra klurigaste ställen.

Exempelvis så har fästingtången en mjuk och praktisk fjäder som gör att katten upplever borttagandet som mer mjukt och behagligt. Har du svårt att välja verktyg så har du i detta set verkligen fått med alla de nödvändigaste i ett enda set!


Trixie fästingkrok med LED-ljus

Trixie fästingkrok med LED-ljus grön färg

Kolla priset hos:

Den ser ut som en lysande penna med dess praktiska LED-ljus så att du enkelt kan se fästingen. Den lysande effekten är en stor fördel som gör den mycket omtyckt.

En väl genomtänkt krok som enkelt tar bort fästingen snabbt och enkelt på ett tryggt sätt. Med hjälp av ett praktiskt clip får du med hela fästingen. Enkel att använda, även för de som är mindre vana att avlägsna fästingar. Pennan är av hård plast och med en mjukare profilering gör den lätt att greppa.

Det populära varumärket Trixie har utvecklat sina produkter genom årtionden och lyckats nå en hög kvalitet till rimliga priser. Här har de utvecklat den klassiska fästingkroken till en smart LED-belyst variant.

Enkelt och smidigt att försiktigt köra in pennan mellan huden och fästingens päls och sedan lugnt och sakta dra upp fästingen. Utan att det knappt märks för katten.  Samtidigt så har du besparat både husdjur och närstående risken för onödiga sjukdomar och infektioner.


Tick Key fästingborttagare

Tick Key fästingborttagare

Kolla priset hos:

Men så liten och så behändig! Ett stort plus är den lilla storleken som knappt tar någon plats alls! Det är nog en av de allra smidigaste fästingborttagarna.

Den platta konstruktionen passar utmärkt att fästa på nyckelknippan eller på kattens halsband, eller varför inte i bältet så att du alltid bär med den på språng. Skjut in den mot roten av fästingens huvud och likt en liten flasköppnare drar du på ett behändigt sätt upp den och hela kroppen hänger med!

Ett riktigt tunt material i ett starkt eloxerad aluminium. Därför är den supertålig och även lätt att rengöra med lite desinfektionsmedel. Finns att välja i fler läckra färger.   

Produkten är populär då den alltid kan hänga med sättas fast bredvid nycklarna. Det gör att du alltid kan ha full koll på den.


Smartick Fästingplockare

Smartick Fästingplockare

Kolla priset hos:

Lika smart som namnet uppger så kan du även fästa denna fästingplockare på din nyckelring med hjälp av dess lilla hål upptill. Det betyder att du lätt kan hålla koll på att den ligger kvar i fickan.

Denna behändiga klo är specialdesignad för att fästingens mage inte ska klämmas och därmed är det större chans att få bort hela kroppen i ett svep. Kläm fast, vrid loss, och lyft!  

Liten men robust, i slittålig plast. Ett plus för handtaget som är förstärkt med en ergonomisk konstruktion av mjuka plastdetaljer som gör den skön att hålla i.


Valonic fästingpincett 2 x röd pincett

Valonic fästingpincett 2 x röd pincett

Kolla priset hos:

En robust, liten och mycket praktisk pincett att alltid ha med sig i fickan. Perfekt då den kommer i 2-pack så att den ena kan ligga kvar hemma i badrumsskåpet. Då vet du alltid var du har den.   

Detta är en tång i tålig, hård plast, som inte är för hal. Med hjälp av räfflor nertill, är den lätt att greppa och hantera. Trots en robust konstruktion så är den mycket lätt i vikt och hänger med i fickan nästintill obemärkt.

Den är att använda och passar därför alla. Därav omtyckt av många. När du väl fått grepp om fästingen så går det smidigt att få med hela kroppen. Sikta, nyp till, och kontrollera att greppet om fästingens huvud är stadigt. Dra sedan bara rätt upp och få bort fästingarna på ett kick, stora som små!


Ardap fästingkrok med pincett

Ardap fästingkrok med pincett

Kolla priset hos:

Satsa på detta mycket praktiska 2-i-1-verktyg med smart multifunktion för både flisor och fästingar. Pincett för de små fästingarna och krok för de stora.

Alltså både pincett och krok, i ett exklusivt material i borstad stål av hög kvalitet. Mycket vädertåliga och slitstarka!

Dessutom ligger de i ett snyggt skyddsfodral i följsamt läder. Det skapar en känsla av lyx samtidigt som det blir lättare att hålla koll på verktygen. Vilket gör den extra populär. De är enkla att använda på både djur och människor. Smidig att ta med på resan, i necessären eller bara att ha hemma redo för borttagning.

Mångsidig och lätthanterlig tack vare dess dubbla funktioner. Det du inte kommer åt med kroken, kommer du åt med pincetten.


Tickless Mini Cat Ultrasonic

Tickless Mini Cat Ultrasonic

Kolla priset hos:

Nu när vi har presenterat en rad olika fästingverktyg så måste vi lägga fram ett smakprov på de förbyggande åtgärder som ligger i den viktiga grunden i att förebygga.

Tänk på att förebygga genom att hålla dessa skadedjur borta. Skona katten så långt det går, och minimera borttagandet av fästingar genom att förhindra dem från att vilja sätta sig till ro på din katt!

Detta är en revolutionerande och utvecklad produkt som är bland de mest effektivaste redskapen på marknaden idag. Den förebygger fästingar med hjälp av helt kemikaliefria ultraljudsvågor. Den nya generationens skadedjursmedel!

Tickless mini avger ultraljudspulser som varken din katt eller du märker av. Desto mer så stör de fästingarna och håller dem därmed på ett säkert avstånd! Denna teknologi har genomgått en rad kliniska tester för att säkerställa en trygg produkt.

Helt fri från kemikalier och dofter, vilket gör produkten säker för miljön och även för både dräktiga katter och katter med skador och sjukdomar.    

Den är liten, nätt och uppladdningsbar. Fästes på kattens halsband utan att vara i vägen. Hög effektivitet och en räckvidd på ett par meter. Alla dessa positiva egenskaper gör den mer än prisvärd, väl omtyckt,  och väl värd att testa!


Förebyggande behandling mot fästingar på katten

Minimera risken för att få in fästingar i hemmet. Även ifall katten inte blir sjuk så kan människor och hundar bli det ifall fästingen överförs genom nära kontakt.

Undersök katten kontinuerligt genom att leta igenom päls och skrymslen efter fästingar. Särskilt viktigt då katten rör sig fritt i skog och mark, främst i högt gräs.

Det finns en rad olika receptfria fästingmedel till katter på apoteket. Läs alltid noga på bipacksedeln innan du ger dessa till din katt. Medlet kan vara giftigt ifall det placeras på ett sådant sätt att katten kan nå och slicka i sig det från pälsen.

Ifall katten blir dålig av att ha fått i sig giftet så duscha av den noggrant, i vissa fall kan du rådfråga en veterinär.

Rådgör gärna med en veterinär kring vilket fästingmedel som passar din katt. De kan i vissa fall skriva ut rätt dos så att du är säker på att det blir bra.

Förutom medel och tabletter så finns en rad alternativa, förebyggande lösningar på marknaden. Genom halsband, ultraljudssignaler, specifika dofter och diverse kemikaliefria produkter som både är miljövänliga och snälla mot din katt.

Vad kan fästingar göra för skada?

Fästingarnas utbredning ökar ständigt över hela landet och vi skyddar oss så bra vi kan mot de otrevliga gästerna för att inte få sjukdomar.

Katter blir mycket sällan sjuka av fästingar. De kan däremot bära med sig dem till människor och hundar som i sin tur kan bli sjuka i större omfattning.

Ifall inte fästingen tas bort så fort som möjligt kan den sprida sjukdomar som borrelia och TBE. Symptomen är att det blir rött och kliar på bettstället efter några dagar. Ifall man är vaksam och söker vård i tid så kan sjukdomarna behandlas på ett smidigt och enkelt sätt. 


Här hittar du massor av matnyttiga artiklar om katter!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inget betyg satt