Katter är ett trevligt sällskap, de är mjuka och gosiga och vem kan motstå en underbart söt kattunge? En katt för med sig glädje. Men även ett stort ansvar. Denna individ innebär, likt ett barn, en stor livsstilsförändring.

Att välja kattras

Många börjar med att fundera över vilken kattras som är aktuell. Raskatt eller vanlig ”huskatt”, även kallad bondkatt. En huskatt kan inneha flera olika kattraser och ursprung, se ut på olika sätt och ha en stor variation i personlighet.

Raskatter är ofta relativt lika varandra i sinne och personlighet och man kan på förhand veta hur den kommer att bete sig och se ut.

Det pratas ofta om att en raskatt bättre lämpar sig inomhus och att en huskatt passar bäst som utekatt. Det stämmer inte riktigt för detta är högst individuellt hur katten trivs inne och ute.

Din tid spelar roll. Du bör ha mycket tid att lägga på din katt ifall det är en långhårig ras. En perserkatt till exempel, behöver kammas dagligen för att det inte ska bildas stora tovor i pälsen.

Grå långhårig kattras mot svart suddig bakgrund

Tovorna klumpar ihop sig så att det till slut blir smärtsamt för katten och då kan det bli aktuellt med rakning. Långhåriga katter lämnar också långhåriga spår efter sig på mattor, möbler och kläder.

Kort sagt så kräver långhåriga katter en hel del extra pälsvård!

Det finns även kattraser som är bättre lämpade för allergiker.

När du har bestämt dig för en raskatt så kan det bli extra aktuellt med en spårare, en gps att sätta på katten ifall den springer bort. Alla katter är såklart viktiga att hitta men en raskatt kostar väldigt mycket pengar och de är även attraktiva för människor med fel avsikter. Att ta dem och eventuellt sälja dem vidare. Trots märkning eller chip.

En raskatt har en särskild personlighet för varje ras. Läs på noggrant och ta reda på fakta från uppfödare för att lära dig mer om respektive ras så att den matchar dig, passar just dina behov och din livssituation.

Hur du hittar din katt

Man kan lämpligen vända sig till en kattuppfödare, blocket eller ett katthem vid köp av katt. Det är många katter som är i behov av ett bra hem och bara väntar på rätt familj på landets alla katthem. Du skulle göra en god gärning och rädda ett liv ifall du hittar en katt där.

Var då noga med att ta reda på fakta om den aktuella katten och dess bakgrund först, så blir det lättare att lära känna varandra när ni kommer hem. Det är samma sak när du hittar en katt på blocket. Där bör du även ta redan på fakta om säljaren så att allt känns seriöst.

Ifall du är ute efter en raskatt är det lämpligt att vända dig till en kattuppfödare. På SVERAK kan du hitta seriösa och godkända uppfödare via deras register.

Viktigt att tänka på när du ska välja katt

Som tidigare nämnt så är det viktigt att fundera över ifall det ska vara en raskatt eller ej, vad som passar in i ditt liv och i din tid. Du ska kunna tänka dig livet med katten i många år framöver.

Både du och ditt hem ska kunna anpassas så att katten får ett tryggt och bra liv. Det finns så många som överger sina så kallade sommarkatter och det är inte värdigt för en katt. Så tänk långsiktigt.

Sedan är det aspekterna ifall det ska vara en hankatt eller honkatt, överväg för- och nackdelar.    

  • Har du tänk att du vill ha en vuxen katt eller en kattunge?
  • Vilket alternativ passar bäst för dig och den miljö katten kommer att hamna i? Även där finns för-och nackdelar med båda.

Ta reda på fakta och överväg noggrant alla sidor. I både tid, vilja, behov och engagemang.  

Hur du bor är en viktig faktor

Om det är en vuxen katt eller en omplacerad katt så är det klokt att välja katt efter kattens behov. Alla katter har olika personlighet och har varit med om olika saker, och är vana vid olika hem så det ska kännas tryggt och naturligt för katten att bo i sitt nya hem. En del katter är vana vid lägenhet, en del vid hus, och vissa har bott på stora gårdar.

Det kan alltså för vissa katter vara tryggt med lägenhetsmiljö och inte alls tryggt att plötsligt få den stora frihet och gigantiska miljön som det innebär att bli utsläppt.

De katter som alltid fått knalla in och ut på den stora gården med alla de andra djuren, skulle antagligen tycka att det blir tomt och obehagligt att inte få de möjligheterna till sällskap av andra djur, och att inte längre ha den friheten att få gå runt i skog och mark. Det finns en katt för alla, se till att välja rätt.    

Vad du bör ha ordnat till katten hemmet

Tänk på att försöka skapa en sådan trygg och aktiverande hemmiljö som möjligt. Platser för vila och fler möjligheter till aktivering för att katten ska må bra. Här kan du läsa en längre artikel om saker som är bra att ha när du skaffar katt!

Matskålar och mat – Katter är i grunden rovdjur och tycker och har ett behov av att jaga efter sitt byte. Därför är det viktigt att aktivera kattens måltid. Det blir tråkigt för katten att aldrig få jobba för sin mat. Du kan tillfredsställa det behovet genom roliga aktiverande matskålar där katten får arbeta för att få ut maten, och vattenfontäner där vattnet är i rörelse, vilket katten tycker är spännande.

Samma sak gäller leksaker, det finns massor av aktiverande leksaker som aktiverar kattens kropp och huvud. Extra viktigt att leka och aktivitetsträna din katt ifall det är en innekatt.

Klätterbehovet tillgodoser du genom att välja bland de klätterträd och ställningar, vägghyllor, aktivitets-och klätterväggar och massa annat spännande som finns på marknaden. Integrera klättermöjligheter i ditt hem för att ge din katt bra omväxling och en spännande miljö.

Tillflykt och vila – Det behöver alla katter ha mellan varven. Katter sover väldigt mycket så behovet av vila är stort. Ett mysigt och tryggt krypin, gärna på fler platser i hemmet. Tunnlar, korgar, grottor, kuddar, mjuka bäddar etcetera.

Kattlåda – Nog så viktigt med en kattlåda som står på en avskild plats, gärna långt ifrån matskålen då katter är renliga djur. Kattsanden är viktig med tanke på doft och uppsamlingsförmåga. Det finns alternativ med fräsch lavendel och feromoner som verkar avstressande för katten

Gör dig redo för att välkomna din nye familjemedlem!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 3 / 5. Antal röster: 2

Inget betyg satt