Det finns alltför många hemlösa katter i Sverige. Tusentals katter som inte har något hem. Katterna klarar sig oftast inte själva eftersom det är en tuff miljö fylld med rovdjur och faror som riskerar kattens liv. De lever ett hårt liv, präglat av lidande.
I de allra flesta fall så är det människan som är orsaken. Otrygga hem med obefintlig kärlek, hem präglat av fysiskt våld och en inneboende, extrem otrygghet. Eller som i många av fallen, övergivna katter, så kallade ”sommarkatter”. Vänd trenden genom att börja rädda liv. Besök ett katthem och hitta en katt som behöver ditt hem.
Alla katter vill inte bli hanterade och gömmer sig gärna för sin omgivning. Det kan handla om att de varit med om något trauma, haft en tuff uppväxt, brist på umgänge med människor. Men även ifall livet varit hårt mot din blivande vän så finns det oftast ett sätt att göra katten tam och välmående igen.
En katt som är rädd och osäker behöver tid för sig själv i det nya hemmet tills den acklimatiserat sig. Det innebär en fri, avgränsad yta. Fri från människor och fri från andra husdjur. Samtidigt behöver den känna att du finns i närheten. Allt är beroende av hur illa däran katten är.
En god hjälp på traven är att plugga in en Feliway i strömuttaget något dygn före det att katten anländer till hemmet. Den hjälper till, på ett effektivt sätt, att få katten lugn och avstressad innan den börjar upptäcka och känna av sitt nya hem.
Denna yta kan vara ett avgränsat rum, gärna med neddragna persienner det första dygnet, så att katten får ro och inte blir ännu mer stressad. Ett rum som du inrett med matplatser, klättervägg, klösmöjligheter, någon leksak och mysiga sovplatser. Gärna så att katten kan krypa in i kartonger som du skurit ut. Katten gillar krypin och att få ömma sig ibland. Det skapar en känsla av trygghet och den får sin integritet tryggad.
Placera ett par sovplatser högt och lågt så katten själv får välja ifall den behöver fly undan eller bara vill spana in läget i sin omgivning. Det händer att osäkra katter markerar revir så en kattlåda är klokt att ha placerad i rummet.
Ha tålamod, för det kan ta lång tid innan katten tyr sig till hemmet och familjen. Särskild ifall den inte är van vid att behandlas väl eller att ens ha ett hem. Låt katten få strosa runt ett tag, först i det avgränsade rummet. Efter en tid så kan den även få utforska resten av hemmet. Känna av läget och få god tid på sig att acklimatisera sig.
Låt katten vara ifred och ge den utrymme så länge som den behöver. När katten är redo så kommer du bli varse. Den väljer själv när den är redo att närma sig och lita på sin omgivning.
Ge katten en chans att få uppleva trygghet och kärlek. Du gör en god gärning då du väljer en katt som behöver omplaceras. Katten är värd en andra chans i livet och troligtvis så har du i den stunden som du bestämt dig, räddat ett liv.
Innehållsförteckning
Varifrån kommer katten – tidigare erfarenheter och miljöer

Hur katten har blivit hanterad av föregående ägare eller uppfödare spelar stor roll för kattens framtida liv. Och därmed även för hur du ska kunna hantera katten i syfte att få den lugn och välmående.
Det är viktigt med hanteringen under kattens första levnadstid. Människorna i kattens närhet spelar under denna tid en mycket viktig roll för hens psyke och allmänna hälsa.
Tidigare erfarenheter och miljöer har också stor betydelse. Hur katten har blivit präglad och vad den blivit utsatt för, sätter sina spår på lynne och psyke.
Det är klurigt att veta var en vuxen katt från exempelvis ett katthem kommer ifrån för familj. Eller vilka erfarenheter den har. Den kanske inte ens haft en familj, alternativt levt i tuffa och otrygga familjeförhållanden. Eller så har den levt ett förvildat liv, ständigt på flykt.
Ibland vet personalen på katthemmet vilken historia som ligger bakom. Men ibland har de hittat katten på gatan utan en aning om bakgrund och företrädande psyke.
Det du som ny ägare kan göra i första skedet är att välja omplaceringskatt som passar just ditt liv. Tänk exempelvis på att ifall du redan har katt hemma så bör du välja en katt som är van vid sällskap, och tvärtom så är det inte schysst att ta hem en katt som haft sällskap i hela sitt liv, till ett hem utan någon annan katt. Det handlar o trygghet och vana.
Det kan även handla om att katten har jobbiga erfarenheter vad gäller barn. Då bör katten skonas från barn. Ett tidigare liv i frihet utomhus eller ett tidigare liv som trångbodd innekatt, hur bör du tänka för att ge katten rätt anpassningar och möjligheter som den mår bra av?
Hur kan du se på en katt om den är psykiskt stabil?
Från början kan katten vara skygg, avvaktande och benägen att fly undan bara du tog ett steg närmare. Den smög troligtvis längs väggarna och gömde sig då och då.
Den kan visa aggression och vara på sin vakt när du kommer nära. Beredd att anfalla dina fötter när du går förbi. Reser den ragg och fräser så bör du hålla avstånd. Då vet du att det är dags att jobba på kattens beteendeproblem.
Då du kämpat en tid för att skapa en god och tillitsfull relation med din vän och fått den att lita på dig kan du se att den exempelvis stryker sig emot dig, lägger sig nära dig. Den börjar spinna och både äter och dricker ordentligt. Och framför allt, den har äntligen börjat leka.
När du ser dess klara och lekfulla ögon, och ser ögonen som ser så avslappnade ut att de knappt orkar vara öppna när katten ligger och spinner nära dig i soffan…Då vet du! Den är trygg och den trivs.
Därmed blir den lugn och vågar lita på dig.
Ta reda på om katten är vaccinerad och besiktad
Oavsett i vilken miljö och under vilka familjeförhållanden den levt i så är det viktigt att du tar reda på ifall katten har blivit vaccinerad, avmaskad och besiktad av veterinär.
Det är svårt ifall du hittat katten i det fria men hämtar du den hos någon privatperson eller exempelvis ett katthem så är det deras skyldighet att se till att detta blir gjort.
Ta reda på när det är dags för nästa vaccination och avmaskning.
Ett besiktningsintyg är bara giltigt i 7 dagar. Det kan vara bra att kolla upp så att katten är besiktad av veterinär.
Katthemmet kan hjälpa dig med hur du ska chipmärka katten. Du ska registrera dig som ägare och katten ska id-märkas. Har det gått rätt till vid uppfödning ska detta redan vara gjort när katten var liten men har det inte gjorts så kan du som ny ägare, göra detta.
Teckna till sist en kattförsäkring som gäller vid eventuella sjukdomar och olycksfall.
Så knyter du an till en vuxen och redan präglad katt
Som tidigare nämnt och vad man kan tyda i alla råd och rön om katter så gäller det att närma sig varsamt. Det gäller att gå med myrsteg fram och att låta katten få vara ifred mycket.
Träna genom att närma dig under korta stunder varje dag. Lägg en hand på katten en liten stund då och då. Prata med katten varje dag och visa respekt genom att hålla avstånd och istället låta katten närma sig dig när den är redo.
Allt handlar om tid och tålamod. Det är som sagt som allra oftast, möjligt att vända på en osäker och rädd katt, till en lugn och trygg vän som inte lämnar din sida i första taget!
Här hittar du fler kattguider!