Går du i tankarna att skaffa katt? Gratulerar! Den här artikeln hjälper dig med grundläggande information om kattens toalett och hur den ska användas. Kattlådan är och förblir den huvudsakliga och mest fundamentala utrustningen i varje katthushåll. Lycka till med den nya familjemedlemmen!
Innehållsförteckning
Var ska kattlådan placeras?
För det första är det viktigt att kattlådan alltid är placerad på samma plats. Om kattlådan flyttas finns det en risk att katten ändå utför sina behov på platsen där den tidigare stått.
För det andra är det viktigt att katten hela tiden har åtkomst till kattlådan, det vill säga den behöver vara placerad på ett lättillgängligt ställe. Om du till exempel placerar kattlådan inne på toaletten är det viktigt att badrumsdörren alltid står öppen och så vidare.
Till sist är det viktigt att katten alltid har nära till sin låda, om du till exempel bor i ett större hus kan det vara nödvändigt att placera ut fler lådor. Om du dessutom äger fler katter kan det vara smart att låta katterna ha varsin låda samt ytterligare en att dela på.
Så här tränar du din katt att lära sig gå på kattlådan
En kattunge kan vara rumsren om den hämtats direkt från en uppfödare, men ibland kan kattungen behöva lite extra hjälp. Som tidigare nämnt är det viktigt att kattlådan står på en bra plats, det vill säga är lättillgänglig men även skyddad från insyn. Detta för att katten inte ska känna sin obekväm när den går på toaletten.
Det kan vara en bra idé att lyfta kattungen till sin låda så snart den ätit klart, det är oftast då som den behöver uträtta sina behov.
Om kattungen mot förmodan skulle hinna påbörja sin “kissning” plockar du försiktigt upp den och lyfter den bort till kattlådan, då lär den sig var kattlådan är placerad snabbare.
Kom ihåg att ha tålamod när du ska göra en katt rumsren och glöm inte bort att precis som vi människor vill vara ifred när vi går på toaletten vill katten också ha det lugnt och skönt när den uträttar sina behov.
Varför vill inte katten gå på kattlådan?
Här kommer en kort beskrivning av problemet. Se även vår längre artikel om hur du tränar din katt att gå på lådan!
Det finns en rad olika anledningar till varför katten inte går på kattlådan. De vanligaste orsakerna är antigen att katten är sjuk eller också trivs den inte i miljön. Om du misstänker att katten är sjuk är det viktigt att den får komma till en veterinär.
Veterinären kan fastställa om katten lider av urinvägsbesvär, livmoderinflammation, förstoppning eller diarré eller tilltäppta analknölar. Om det mot förmodan inte skulle vara någon av ovanstående sjukdomar kan det i stället röra sig om att katten känner sig osäker och rädd eller att den är understimulerad.
Det kan också bero på att katten blivit för tidigt separerad från sin mor eller att det skett ett byte av ägare. Faktorerna är som du märker många.
Om katten kissar i sängen, på kläder eller möbler är det ett tecken på att den inte gillar sin kattlåda. Innan du besöker veterinären kan det vara smart att testa flytta kattlådan.
Det kan ju faktiskt vara så enkelt att den inte trivs med placeringen och vill vara ostörd, precis som vi människor, när den uträttar sina behov. Se också till att du har rätt kattlåda, det vill säga en låda utan tak (vissa katter kan dock föredra en låda med tak) och med lägre kanter (så den lätt kan ta sig upp) samt att den är rymlig och inte för trång.
Tänk även på att inte placera kattlådan nära sov- eller matplats, precis som vi människor inte går på toaletten i sovrummet eller köket, vill katten inte heller göra det.
Hur ofta ska du rengöra och byta kattsand
Precis som vi människor spolar efter varje gång vi går på toaletten behövs också kattlådan tömmas åtminstone 1 gång/per dag. Tänk dig själv om du låter din avföring ligga kvar i toaletten flera dagar..? Usch!
Du bör rengöra kattlådan ordentligt en gång i veckan, helst bara med hett vatten eftersom många katter är känsliga för starka rengöringsmedel.
Det är också viktigt att katten är nöjd med sin kattsand, märker du till exempel att katten gillar att vara på mjuka underlag så som soffor eller sängar kan det vara bra med en finkornig och mjukare sand. Kattsanden byts ut så katten alltid har ny, torr och ren sand att komma tillbaka till, det vill säga så fort den varit på toaletten.
Det betyder inte nödvändigtvis att du ska tömma hela lådan utan det räcker med att ta bort avföringen med en spade och byta ut just den delen.
Använder du en sand som är klumpbildande rekommenderar vi att du byter ut all sand 1 gång/i månaden. Använder du en sand som inte är klumpbildande bör du byta ut all sand 1gång/i veckan.
Att tänka på vid val av kattsand
När du ska välja kattsand bör du ha i åtanke att alla katter vill ha det rent och fräscht runt omkring sig. Det betyder att ett bra kattströ inte dammar, suger upp avföringen effektivt och tar bort all dålig lukt.
Vilken typ av kattsand du bör välja är en smaksak mellan dig och din katt, vad är viktigast för dig? Vad är viktigast för din katt? Nedan listar vi tre olika kattströ som kanske kan hjälpa dig en bit på vägen.
- Kristallsand: luktar inte eftersom det innehåller aktivt kol
- Pellets: dammar inte
- Klumpbildande kattsand: lätt att städa och rengöra kattlådan samt är mjuk för kattens tassar
Så motverkar du dålig doft från kattlådan
Det har blivit mer och mer trendigt att rengöra hemmet med bikarbonat. Bikarbonat är verkligen en dundergrej — speciellt i det här fallet då bikarbonat går hur bra som helst att städa kattlådan med!
Märker du till exempel att kattlådan luktar illa kan du strö ut med lite bikarbonat i kattsanden medan du rengör lådan. Du kan också testa använda en speciell deodorant för kattlådan, prata med en djurexpert eller din veterinär.