En av tio svenskar är allergiska mot katter. Trots det är det ett av landets mest populära och älskade husdjur. Som tur är finns det en mängd olika allergivänliga kattraser att välja mellan även för de som är allergiska.

Den bästa katten för allergiker sägs vara sphynx. Denna kattras saknar päls och därmed kan inget allergent saliv fastna på katten när den slickar sig för att rengöra pälsen. Det är nämligen inte själva pälsen utan kattens saliv som man främst är allergisk mot. Det som händer i kroppen när kattallergi utvecklas i barndomen är att kroppens immunförsvar överreagerar mot de äggviteämnen som finns i kattens saliv, men även i djurets urin, talgkörtlar och trampdynor.

Det går dock inte att säga att en viss katt passar för alla allergiska människor. Vilken som är den bästa katten för allergiker kan nämligen skilja sig åt.

Hitta den bästa katten för allergiker

Att hitta en allergivänlig katt som passar för just er familj kan vara ett smärre äventyr. En kattallergi kan nämligen vara olika stark och vissa kattraser fungerar för en del människor men inte för andra. Det finns dock många fina, allergivänliga kattraser att välja mellan.

Katter avger oftast mest allergen när de är små kattungar. Så om ni inte klarar av en kattunge så kan ni ändå klara av en vuxen katt. För att hitta den bästa allergivänliga kattrasen för just er kan det vara bra att kontakta olika uppfödare för att träffa deras katter och se om ni reagerar på dem.

Därför ska ni skaffa en allergivänlig katt

Det finns många anledningar till varför ni ska skaffa en allergivänlig katt. En katt skänker mycket kärlek till sin familj, speciellt de som är tillgivna och älskar uppmärksamhet. En bostad blir helt enkelt ett hem med en katt i den.

En sibirisk katt, en cornish rex eller en devon rex kan passa in i ert hem trots kattallergi. Här nedan radar vi upp tio allergivänliga kattraser som fungerar för många allergiska personer.

Alla dessa kattraser passar dock inte för människor med kattallergi, utan är endast exempel på mer allergivänliga raser.

Kom ihåg att alltid testa er fram för att hitta en katt som den allergiske klarar av. Hos vissa raskattföreningar finns det testhem som ni kan besöka för att se om ni klarar av att kattrasen, vilket är ett bra steg på vägen för att hitta ert nya husdjur.

Sphynx

Allergivänlig katt

Den mest kända allergivänliga kattrasen är sphynx. Denna katt har nästan ingen päls alls, vilket är anledning till att det är en allergivänlig katt. Eftersom sphynx inte har någon päls som salivet kan fastna i passar denna katt perfekt i hem där allergiska bor.

Eftersom avsaknaden av tjock päls gör katterna känsliga för både sol och kyla är de perfekta som innekatter. Bristen på päls, morrhår och ögonfransar må ge sphynxkatter ett utmärkande utseende, men huden är varm och mjuk vilket är perfekt för extra gos i soffan. Sphynxkatter är nämligen sociala varelser som vill ha mycket kärlek.

Cornish rex

allergivänliga kattraser

Om ni letar efter en lekfull katt så är cornish rex den bästa katten för allergiker. Cornish rex är en katt som kommer att liva upp hemma med sin nyfikenhet och upptäckarglädje.

Trots att cornish rex är en allergivänlig katt så har den ändå päls på kroppen. Det som är speciellt med just denna kattras är dock att pälsen endast består utav ett lager istället för de normala tre. Den päls som cornish rex har är underullen, vilket gör att pälsen får ett fint, vågigt utseende. Dessa katter fäller ingen päls vilket är bra för både allergiker och för städningen.

Devon rex

katt för allergiker

En allergivänlig katt som likar cornish rex är devon rex. Denna katt är har ännu mindre hår än cornish rex och passar därför perfekt för allergiska kattälskare. De tappar knappt ingen päls alls vilket underlättar både för städningen och för allergiker då ingen salivindränkt päls sprids runt i hemmet.

Med en devon rex i hemmet kommer ni att få mycket kärlek. De lämpar sig för familjer som vill ge och få mycket kärlek och gos. Devon rex är en inomhuskatt som älskar värme, därför hittar ni den ofta på golvet där den solar sig i solens varma strålar.

Orientaliskt korthår

katt allergivänlig

Orientaliskt korthår är en av de allergivänliga kattraser ni kan välja mellan om ni har en allergisk kattälskare i hemmet. Det är en sällskaplig katt som gärna gör alla familjemedlemmar sällskap under dagarna. Den är social, intelligent och pratar gärna samtidigt som den upptäcker hemmet. Orientaliskt korthår lämpar sig väl som inomhuskatt för alla familjer som vill ha en hängiven katt.

Orientaliskt korthår finns i en mängd fina färger och alla varianter är allergivänliga. Orientaliskt korthår har en kort, fin päls och den fäller väldigt sällan. Borsta gärna pälsen regelbundet för att minska fällningen.

Balines

allergifri katt

En av alla allergivänliga kattraser är balines. Dessa katter har en underbart vacker päls med ljusblå ögon. Det bästa av allt är dock att denna katt producerar mindre av allergenet FEL D1 jämför med andra katter, vilket gör den till allergivänlig. Pälsen är silkig och saknar underull.

En balines är en inomhuskatt som är väldigt aktiv och nyfiken. Om ni vill ha en katt som är social, extrovert och pratar mycket så är en balines ett perfekt val. En balines blir en stor del av er familj och vi rekommenderar katten till alla som kan vara hemma mycket med den.

Sibirisk katt

katt för allergiker

Sibirisk katt har en lång, mjuk päls, men kan trots det vara den bästa katten för allergiker. Denna kattras producerar nämligen mindre av det allergen i form utav protein som många reagerar på. Om ni är allergiska men ändå vill ha en långhårig katt att gosa med, då kan en sibirisk katt väljas som den nya familjemedlemmen.

Precis som ni hör på namnet så härstammar sibirisk katt från Ryssland. Den långa pälsen skyddar mot både värme och kyla och kräver mycket pälsvård. Katterna är sociala, söker tillgivenhet och tycker om att prata med sina ägare.

Russian blue

allergi katt

Om ni vill ha en allergivänlig katt hemma som är intelligent och graciös, då ska ni skaffa en russian blue. De mandelformade ögonen och den grå pälsen gör russian blue till en vacker kattras. Rasen är dessutom allergivänlig då den producerar mindre av allergenet FEL D1 än många andra katter.

Russian blue är en självständig katt som gärna leker och hoppar runt i hemmet. Det är en inomhuskatt som är ganska tyst. Det är alltså ingen social katt, utan en russian blue håller sig gärna för sig själv samtidigt som den är lojal mot sina familjemedlemmar.

LaPerm

bästa katten för allergiker

LaPerm är en allergivänlig katt med en mjuk, lockig päls som ger den ett säreget utseende. Den lockiga pälsen verkar stå åt alla håll och kanter på denna underbara kattras. Den passar framförallt för människor med en mer mild kattallergi. Den lockiga pälsen fäller mycket lite och håller kvar hudavlagringarna. Borsta därför katten regelbundet och ge den adekvat pälsvård för att få bort hudavlagringarna.

Denna kattras är nyfiken och älskar att ge och få uppmärksamhet av sina familjemedlemmar. Om ni skaffar en LaPerm bör ni därför spendera mycket tid med er kärlekstörstande katt. En LaPerm nyfiken och lekfull.

Siamesisk katt

katt som inte fäller

Siames är en korthårig kattras som fäller mycket lite päls runt om i hemmet. Denna kattras tillhör de allergivänliga kattraser ni kan välja mellan som allergiska. Då pälsen är så kort kräver den knappt någon pälsvård, något som underlättar för allergiker.

Något som kännetecknar siamesiska katter är livfullhet och det faktum att de älskar att prata med sina ägare. Det är en aktiv katt som passar alla familjer som vill ha mycket sällskap. Siamesen är så pass sällskaplig att den mår som bäst med en social kattkompis. Den här katten kommer ni hela tiden att se runt om i hemmet, alltid nära där ni befinner er.

Bengal

allergivänliga katter

En bengal känner ni lätt igen på den speciella pälsen, en bengalkatt ser nämligen ut som en tiger i miniformat. Bengalkatten är lika lojal mot er familj som en tiger är mot sin flock. En bengalkatt passar utmärkt i familjer som vill ha en social katt hemma. Den är mycket talför och gillar att prata med sina familjemedlemmar.

Den skimrande pälsen är vacker att titta på och katten är mer allergivänlig än många andra kattraser. Den rekommenderas dock mer till de som har en mild kattallergi. Det är därför bra att testa sig fram med en bengalkatt.

Sammanfattning

Den bästa katten för allergiker är den katt som passar alla era behov och som inte framkallar någon allergi. Beroende på er allergi kan ni behöva träffa olika kattraser för att hitta en ni inte reagerar mot. Alla människor reagerar nämligen olika när de träffar olika kattraser, även de som är mer allergivänliga. Den mest allergivänliga katten är dock sphynx och denna passar bra för de flesta människor. Om ni istället funderar på att skaffa en allergivänlig hund kan ni läsa mer om allergivänliga hundraser i vår artikel.

Förutom att välja en allergivänlig katt är det också viktigt att välja en katt som passar er personlighet. Kanske vill ni ha en reserverad katt eller en uppmärksamhetstörstande och lekfull katt. För att både ni och den allergivänliga katten ska trivas är det viktigt att välja rätt kattras.

Kattallergi visar sig ofta genom symtom såsom nästäppa, rinnsnuva, rinnande ögon och utslag. Oavsett vilka allergivänliga kattraser ni är intresserade av så är det viktigt att städa och vädra ur hemmet ofta för att hålla det så rent som möjligt från kattens allergen. Borsta och bada katten ofta och ge den adekvat pälsvård och tvätta era händer när ni har rört vid er katt.

PS: Ni har väl inte missat vår artikel om allergivänliga hundar?

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.1 / 5. Antal röster: 11

Inget betyg satt