Det finns hundratals hundraser runt om i världen och vissa är mycket större än andra. Världens största hundraser kan väga uppemot 100 kg, alltså mer än många vuxna människor.

Hundars färg, höjd, vikt och personlighet varierar mellan olika hundraser. Alla stora hundraser har samma behov av uppmärksamhet och kärlek som små hundar. Skillnaden är dock att de är mycket större i maten och de behöver också mycket motion får att må bra. Låt oss kika på vilka hundar runt om i världen som har varit absolut störst och vilka världens största hundraser är. Vi har nämligen samlat ihop de 15 största!

Största hundarna som lever/levt

Har ni hört talas om fyrbenta Freddy från England? Han var nästan världens största hund och stod stadigt på tassarna med sina 1,035 meter över havet och 90 kilo på kroppen innan han avled år 2014. Många tycker att stora hundar har en speciell charm som mindre hundar saknar. Kanske är det för att stora hundar uppleves som extra mäktiga och imponerande.

Världens största hundraser är dock inte billiga i drift. Tvärtom så äter stora hundraser en hel del mat varje dag, så det gäller att ha en stor hushållsbudget för hundmat. Dessutom behöver de långa benen extra mycket motion.

Hur stora kan stora hundar bli?

Runt om i landet finns det riktigt stora hundar som tassar runt. Men vem är egentligen världens största hund och hur stor kan en hund bli?

Det finns många hundraser som kan väga uppemot 70 kg, alltså som en fullvuxen människa. Riktiga stora hundar kan däremot väga uppemot 100 kg. En sån stor hund behöver inte vara överviktig, det räcker med att den har en stor kroppsbyggnad och mycket muskler.

Sådana stora hundar är det viktigt att ha koll på, speciellt om de rör sig bland barn. Många stora hundar har nämligen ingen direkt koll på hur stora och kraftfulla de faktiskt är.

Zeus – världens största hund

Zeus, Freddy och Zorba är namnen på de tre största hundarna som vandrat på vår jord. Alla tillhör stora hundraser, men de här har verkligen dragit ifrån sina hundkamrater i växten. En hund lever i genomsnitt tio år, men stora hundar har generellt en kortare levnadstid.

  1. Zeus
världens största hund

Zeus blev världens största hund när han mättes år 2011. Han var då bara två år och hela 1,118 meter över havet samtidigt som han vägde 70,3 kg. Det var tack vare hans långa ben som han tog hem Guiness World Records utmärkelse. Zeus var en grand danois och avled vid sex års ålder.

största hunden i världen

2. Freddy

Även jätten Freddy var en grand danois som var över en meter i mankhöjd. Freddy mätte hela 1,035 meter och vägde 88,9 kg vid sin invägning. Freddy var en riktig bjässe från England som blev 230 cm hög när han ställde sig på bakbenen.

3. Zorba

tyngsta hunden i världen

Världens tredje största hund var den engelska mastiffen Zorba. Enligt Guiness World Records var han den tyngsta hunden i världshistorien med sina 156,5 kg år 1989. Man märkte alltså när Zorba kom gåendes, kanske delvis för den höga mankhöjden på 94 cm.

4. Boomer

världens tyngsta hund

På plats nummer fyra på vår lista över världens största hund hamnar Boomer. Denna hund av rasen landseer vägde hela 81,6 kg och var 91,4 cm hög.

5. Euphrates

världens största valp

Euphrates tillhör två av världens största hundraser, han är nämligen en blandning av bullmastiff och mastino napoletano. Den här rejäla hunden vägde 81,6 kg och blev 1,8 meter hög när han stod på sina bakben redan som valp.

De största hundraserna i världen – Alla 15 stycken!

Det finns många stora hundraser, både runt om i världen och i Sverige. Världens största hund var Zeus av rasen grand danois.Men det finns många fler stora hundar att spana in. Om ni är intresserade av riktigt stora hundar har ni därför tur! Vi har nämligen sammanställt en lista med 15 av världens största hundraser.

Mastiff

största hundrasen

En mastiff är en beskyddande hund som får ett starkt band till sin ägare. Det är en social hund som gärna vill tillbringa mycket tid med sin familj. Ägarna bör dock inte ha några småbarn då hunden är rejält stor utan att kanske själv inse det själv.

Mankhöjden för en mastiff är hela 72-80 cm och denna hundras kan väga mellan 90 till 120 kg. Om ni vill ha över 100 kg kärlek i familjen så kan ni förvänta er en lugn och lite lat myshund som behöver mycket motion. Det må vara världens största hund, men den är mycket sällskaplig.

Grand danois

längsta hundrasen

Grand danois kommer ursprungligen från Tyskland och är en av världens största hundraser. Det är dessutom en av världens mest populära hundraser. Kanske beror det på att hunden är så kärleksfull och trogen mot sin ägare. Eftersom hunden är så stor måste den socialiseras tidigt och lära sig att umgås med både människor och andra hundar.

En grand danois kännetecknas framförallt av sin storlek. Hundrasens hanar har en mankhöjd på mellan 80 och 90 cm. Tikarnas mankhöjd är något lägre, från 72 till 84 cm. Ni kanske kan förstår att hunden väger en hel del, ofta runt 70-90 kg, så den är rejält stor i maten.

Pyrenéerhund

stor hundras

Den här mäktiga hunden kan bli mellan 65 till 82 cm i mankhöjd och är en imponerande syn när den kommer gåendes. Bland alla stora hundraser så är det här den enda som härstammar från Pyrenéerna i Frankrike, något som namnet skvallrar om.

Pyrenéerhunden kräver mycket uppfostran för att inte bli aggressiv. Den har nämligen ett stort revirtänkande och arbetar ofta som herdehund. Om ni vill äga en av världens största hundar från Frankrike krävs det därför ett stort tålamod. Mankhöjden är 70-80 cm för hanar och 65-65 cm för tikar medan vikten varierar mellan 35-60 kg.

Dogue de Bordeaux

världens största hundras

Dogue de Bordeaux är en riktig myshund som är trogen sin familj. Den har tidigare använts mycket till jakt och har ett välutvecklat luktsinne. Det är en av världens största hundraser och den känns igen på sina rynkor i ansiktet.

En Dogue de Bordeaux härstammar från Frankrike och är en fin sällskapshund. Mankhöjden är 60-68 cm för hanar och 58-66 cm för tikar. Hanar väger minst 50 kg och tikar minst 45 kg. Hundens imponerande storlek gör den nästan till världens största hund.

Sankt bernhardshund

största hundrasen

En sankt bernhardshund är en riktigt stor teddybjörn med vackra pälsfärger som härstammar från Schweiz. Ni känner säkert igen hundrasen som Båtsman i Vi på Saltkråkan. När en sankt bernhardshund kommer gående, då skakar marken. Hunden kan nämligen väga mellan 60 till 100 kg. Som en av världens största hundraser mäter den 65-80 cm i mankhöjd för tikar och 70-90 cm i mankhöjd för hanar.

Precis som alla andra hundar är även sankt bernhardshunden en utmärkt sällskapshund och familjehund. Hundrasen är både snäll och tillgiven och älskar barn i alla åldrar. Den är även duktiga på att söka och spåra.

Skotsk hjorthund

största hundraserna

Det finns många stora hundar runt om i världen och skotsk hjorthund är en av dem. Hunden kan väga 34-50 kilo, alltså som en mindre vuxen. Trots att det här är en av världens största hundraser så är vikten inte högre än så till mankhöjden som är hela 70-80 cm. Det beror bland annat på att hunden är slank som en greyhound, fast med ruffig päls.

Precis som ni hör på namnet så härstammar skotsk hjorthund från Skottland. Liksom många andra stora hundraser är det en mjuk och vänlig hund som älskar att sällskapa med sin familj.

Tibetansk mastiff

stora hundraser

Som ni hör på namnet härstammar tibetansk mastiff från Tibet i Asien. Det är en av världens största hundraser och hunden kan bli 61-76 cm hög. Vikten varierar kraftigt mellan 34-73 kilo. Ni kan alltså få riktigt stora hundar eller mindre varianter.

En tibetansk mastiff har använts till att vakta boskap och kan användas som en vakthund. Men hundrasen är även en fin sällskapshund. En tibetansk mastiff har en riktigt gosig päls som gör att den ser ut som en mörkbrunt lejon. Det är en tjock dubbelpäls som behöver borstas för att bli glansig och fin.

Mastino napoletano

stora hundar

Bland alla stora hundraser finner vi mastino napoletano. Det är en av världens största hundraser och är en utmärkt vakthund, både till storlek och till sinne. Den starka vaktinstinkten kräver mycket uppfostran från hundägaren om man inte vill att hunden ska vakta.

Även bland andra stora hundraser är mastino napoletano en mäktig sikt. Mankhöjden är 60-73 cm och dessa muskelknuttar kan väga 50-70 kg. Hunden har sitt ursprung i Italien och tros vara en ättling till de romerska mastiffer som levde under första århundradet efter Kristus. Hunden kan alltså skryta med mycket gamla ättlingar.

Berner sennenhund

största hunarna

Berner sennenhund är inte världens största hund, men det är definitivt en av de stora hundraser som syns och tar plats. Denna vackra hund härstammar från de schweiziska Alperna och är en underbar familjehund som älskar både barn och vuxna.

En berner sennenhund är uppmärksam och tillgiven mot sin ägare och dessutom har den ett jämnt och stabilt temperament. Hunden mäter hela 58-70 cm över havet och kan väga 36-50 kg. Eftersom berner sennenhund är stora hundar stor kräver den en hel del motion som vuxen. Den är därför extra lämplig för aktiva familjer.

Newfoundlandshund

världens största hundar

Här har ni en riktig bjässe och nästan världens största hund! Newfoundlandshunden kommer från Kanada och är en utmärkt simmare som ofta har använts på fiskebåtar för att hjälpa besättningen. Hunden var en utmärkt sjöfarare som hade en unik instinkt att rädda livet på fiskare som ramlat överbord.

Både hanar och tikar av denna hundras är stora hundar. Mankhöjden är 63-74 cm och vikten är 45-70 kg. Under den långa, vattenavstötande pälsen finns det ett riktigt muskelberg som älskar att gå på långa skogspromenader och simma i öppet vatten. Newfoundlandshundar må vara stora hundar, men de har ett ännu större hjärta och älskar familjer med barn av alla åldrar.

Leonberger

tunga hundar

En av de riktigt stora hundraserna på vår lista är fluffiga leonberger. Hunden kommer ifrån Tyskland och dess burriga päls får hunden att se ut som ett lejon. Vilket även var syftet när hunden framavlades.

Leonberger är en mysig familjehund men med en viss vaktinstinkt. Den passar dock allra bäst som sällskapshund. Den rejäla storleken gör att en leonberger kräver mycket motion. Det är trots allt en av världens största hundraser. En leonberger är riktigt kraftfull och mankhöjden är 72-80 cm för hanar och 65-75 cm för tikar. Vikten kan variera mellan 41-65 kg

Anatolisk herdehund

största hund

På vår lista över världens största hund passar anatolisk herdehund in som handen i handsken. Den här stora fluffen är nämligen riktigt stor. Mankhöjden är 71-81 cm och hunden kan väga 40-65 kg. Det här är stora hundar som älskar att leka med barn, de kan därför leva i en barnfamilj så länge som man har god uppsikt över barn och hund.

Hundrasen härstammar från Turkiet och har där använts för att valla får och som vakthund. Hunden älskar att arbeta och kräver mycket tid och motion för att må bra.

Bullmastiff

största hunden i världen

Världens femte största hund var en blandning av bullmastiff och napolitansk mastiff. Därmed är det inte överraskande att den här hundrasen platsar in på vår lista över världens största hundraser. En bullmastiff är kraftfullt byggd och har starka muskler. Dessa muskelberg blir mellan 64-66 cm höga och kan väga 41-59 kg.

Denna tåliga hund har ett varmt hjärta och tycker om att charma sina ägare med sin gladlynthet. Det må vara stora hundar, men det är även perfekta familjehundar som inte kräver allt för mycket motion trots storleken. Bullmastiff kommer ifrån de brittiska öarna och har ursprungligen använts av skogsvaktare.

Cane corso

världens största hundar

En av alla stora hundraser är cane corso. Rasen kommer ifrån Italien och har förr i tiden använts mycket som vakt- och gårdshund. Cane corsos stora mod och rejäla styrka gör den extra lämplig till detta. Hunden fungerar som sällskapshund men kräver då en erfaren ägare som kan träna den i en social miljö tidigt.

Cane corsos hanar mäter 64-68 cm över havet medan tikarna mäter 60-64 cm. Hunden kan bli riktigt tung och väga mellan 40-50 kg. Cane corsos personlighet är vaksam och stabil. Den är uppmärksam på människor och djur i sin omgivning men behåller lugnet. Vaktinstinkten är stark och hunden är mycket självständig. 

Rysk svart terrier

stor hund
SONY DSC

Om ni är sugna på stora hundar så kan en rysk svart terrier vara ett förslag. Det här är en robust och kraftfull hundras som tar plats. Hunden har en naturlig vaktinstinkt och är reserverad mot främlingar, därför har den ofta använts som vakthund.

En rysk svart terrierhane är 66 till 72 cm hög och tiken är 64 till 70 cm hög. Hunden kan väga 37-59 kg. Hunden är täckt med mycket tjock, svart päls och har ett enormt mod och stort självförtroende. Hunden är dessutom intelligent och lättlärd om den får rätt motivation. Rysk svart terrier passar som familjehund och den är väldigt trogen och livlig.

Vill ni skaffa en stor hund?

Tycker ni att stora hundraser är extra söta? Om ni vill skaffa en av världens största hundraser så finns det många fina hundar att välja mellan. Ovanför nämnde vi 15 av de största hundraserna runt om i världen.

När man låter stora hundar flytta hem, då finns det en del att tänka på. Framför allt har det med hundens storlek att göra. Alla stora hundraser är riktigt stora, något som framförallt märks när de rör sig bland barn och unga. Många av hundarna i vår lista passar i barnfamiljer, men på grund av dess storlek går det inte att lämna världens största hund ensam med små barn. En lätt svansviftning kan vara allt som krävs för att vippa ett litet barn.

Med noggrann uppsikt, lydnadsträning och social miljöträning kan dock även rejäla hundar bli mysiga sällskapshundar som ligger hemma i soffan och myser. Kom bara ihåg att de kräver extra mycket motion och en massa mat för att må bra.

Letar ni hund? Ta en titt på vår artikel om allergivänliga hundar!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.1 / 5. Antal röster: 10

Inget betyg satt