Innehållsförteckning
Hur långa promenader med en valp är okej?
Valpar behöver, precis som barn, röra på sig för att må bra. Att leka, springa, klättra och i övrigt utforska är jättebra träning för att utveckla kropp och sinne. Att motionera sin valp för mycket kan dock vara skadligt då det ger upphov till överbelastning av leder som håller på att växa. Det råder delade meningar över hur långa promenader man kan gå med en valp. Vissa hävdar att så länge valpen inte uppvisar direkta trötthetssymtom kan man ta långa promenader med sin valp, medan andra menar att man ska inte gå på promenad med en valp alls. Så hur långa promenader klarar en valp och hur mycket motion är lagom?
Så mycket motion är okej
Egentligen behöver inte en valp motion på samma vis som en vuxen hund utan det får den när den får utforska och leka ändå. En tumregel man kan följa är dock att är att valpen tillåts promenera och motionera 5 minuter för varje månad som valpen är. Så om valpen är 3 månader kan man promenera och motionera 15 minuter per dag, vid 4 månader blir det 20 minuter och så vidare. Det man däremot bör försöka undvika är promenader med monotona rörelser i rask takt, exempelvis snabba koppelpromenader.

Motionen beror på hundras
Självklart måste man anpassa detta utifrån sin egna valps förutsättningar. Stora hundraser går igenom större förändringar i kroppen och belastningen är större i deras leder än för exempelvis små- och mellanstora hundar. Generellt så kan man säga att små och medelstora raser kan motioneras mer i ung ålder, medan stora raser behöver längre tid på sig att växa klart innan de utsätts för långa promenader.
Skogen är perfekt för valpar!
I skogen tillåts valpar utforska sin omgivning i sin egna takt och utgör en utmärkt träningsplats. En bonus är att det inte sällan finns många intressanta dofter att undersöka. Ta med dig valpen ut i skogen, släpp den lös, sätt dig och njut av vädret och håll uppsikt över valpen. Inte bara är det otroligt spännande för valpen, men säkerligen väldigt avslappnande för dig! Blir hunden trött i skogen kan du med fördel bära hunden hem, vi vill som sagt inte övermotionera valpen.
Var uppmärksam när du promenerar med en valp
Valpar blir fort trötta och det är inte alltid man kan avgöra hur trött en valp är. När din hundvalp uppvisar tecken på att vara trött är det dags att avsluta promenader. Lyft då upp valpen medan du går hem. Promenera helst inte längre än du är absolut säker på att din unga hund orkar. Öka succesivt längden som du promenerar med din valp och var uppmärksam på eventuella trötthetstecken.
Motion du bör undvika med en liten valp
När du har fått hem en liten valp så finns det vissa aktiviteter som bör undvikas och du bör inte heller motionera valpen för mycket. Det gäller helt enkelt att ta vardagen i valpens egen takt och se till så att din lilla hund inte sliter ut sig.
Aktiviteter och rörelser som en valp bör undvika är:
- Långa vandringar som tröttar ut hunden
- Hopp från hög höjd, till exempel från en stol eller från bilen
- Spring på hala golv där valpen kan halka runt
- Mekaniskt hoppande såsom i agilityövningar
- Allt för många trappor
Om din valp går nedför allt för många trappor så riskerar den att belasta skuldror, rygg och nacke. Om den halkar runt på hala golv så spänner valpen sin kropp och riskerar att skada sig.
Det en valp framförallt bör undvika är monotona och repetitiva rörelser och rörelser där hunden inte kan kontrollera sin egen kropp.
Lek och bus
Att leka med andra hundar är ofta det roligaste som finns för en valp och att få träffa andra hundar är viktigt socialträning. Tänk dock på att vara lite försiktig med vilka hundar din valp får leka och busa med. Stora hundar, i synnerhet om de är unga, vet inte alltid om sin storlek och är hundarna olika stora finns det en risk att den större hunden tar i för hårt och råkar skada den mindre. Som valp är man oftast minst och då är det viktigt att du som ägare är uppmärksam på att lekandet med andra hundar inte blir för hårdhänt.
Lek kan dessutom skapa stress. Att uteslutande leka genom kastlekar kan ge upphov till objektfixering. Dessutom innehåller sådana lekar många rivstarter, tvärstopp och snabba svängar. Sådant sliter på leder och ligament vilket är precis vad vi vill undvika på en liten valp där lederna fortfarande är i tillväxtfas. Även om kastlekar är roligt för både hund och ägare är det bäst att vänta eller hålla det på en låg nivå tills dess att hunden vuxit färdigt.

Bör inte leka med för många hundar
Valpar älskar att leka med andra hundar och spenderar hela dagarna med att leka med sina syskon. När du får hem din valp bör du tidigt socialisera den med andra hundar. En hund behöver dock inte mer än runt fem hundkompisar och det är bra att lägga grunden för dessa relationer redan från början.
Samtidigt som du bör socialisera din valp så bör den inte få hälsa på allt och alla. Då kommer den vuxna hunden nämligen förvänta sig att få göra just det, vilket kan leda till jobbiga promenader.
Inte bara fysisk aktivering
En valp behöver inte bara fysisk aktivering, faktum är att en valp kan bli precis lika trött av mental aktivering. Det finns många roliga saker man kan hitta på med sin valp som inte kräver fysisk ansträngning. Att ta med valpen till hundvänliga avenyer är ett bra sätt att socialträna den och det blir också en bra mental aktivering. Att gömma godisbitar som valpen får nosa rätt på brukar också vara väldigt uppskattat. Tänk bara på att en valp som växer kommer vara trött även om den inte aktiveras hela tiden. Är valpen trött så är det bäst att låta den sova.
Börja koppelträna valpen tidigt
När du har fått hem en liten valp så kan det kännas frestande att direkt ta med dig din hund ut på härliga promenader. Men faktum är att din valp inte bör gå i koppel eftersom det förhindrar valpens rörelsefrihet och kroppens rörelsemönster.
Många anser att en valp inte bör koppeltränas innan den är runt fem månader gammal, i alla fall för längre promenader runt bostaden. Men börja koppelträna din valp direkt så att den blir bekväm med sitt koppel. Tänk på att helst använda en sele som fördelar kraften över valpens kropp när den drar eller rycker. Ett halsband ger onödigt slitage på nacken. Använd inte ett flexikoppel till valpar, de är inte starka nog att hantera dragfunktionen.
Gå helst promenaderna ute i skogen eller på gräs. Stumma underlag såsom asfalt är dåligt både för tassar och leder.
Bäst i test: Dragsele för hund – Bästa dragselen för hund 2021!
Trötta inte ut valpen med lek eller motion
Du bör inte ha för höga förväntningar på din nya valp. En valp behöver nämligen sova många timmar av dygnet och leka och upptäcka i sin egen takt för att inte skada kroppen.
När du går ut på kisspauser eller leker med valpen bör du därför inte trötta ut den, utan ge valpen en paus och en chans att vila precis så ofta som den själv vill. Om din valp leker intensivt kan kroppen få utstå en för hög belastning. Det gäller framförallt om den leker med större hundar. Ju tröttare valpen är vid lek, desto klumpigare blir den, vilket ökar risken för skador.