Är ni trötta på att ha fullt med hundhår i allt från soffan till på kläderna och golvet? Kanske drömmer ni om en hund som inte fäller och vars päls hamnar överallt i hemmet. Då finns det en lösning på ert pälsiga problem. Det kanske kommer som en överraskning, men finns faktiskt en mängd hundraser som inte fäller. 

Hundraser som inte fäller kan kräva lite extra omvårdnad utav er som ägare. Kanske vill hunden ha sin päls borstad extra ofta, men pälsvård är det perfekta tillfället att mysa med hunden och stärka bandet mellan ägare och hund.

Stora och små hundar som inte fäller

För att vara tydlig så tappar faktiskt alla hundraser päls. Att hundar tappar sin päls är en naturlig del av hundlivet. Precis som med människors hår så är pälsen levande och byts regelbundet ut. Men vi har sammanställt en lista med de 30 hundraser som fäller absolut minst hår, allt för att ni ska kunna få ett renare hem. 

Hur kommer det sig då att vissa hundar fäller mindre päls? Jo, olika hundraser har nämligen olika sorts päls, något som ni även kan se på dem med blotta ögat. Den päls som hunden oftast fäller och som fastnar överallt i hemmet är den tjocka underpälsen. Den finare ytterpälsen däremot brukar inte hunden fälla, vilket gör att långhåriga hundar fäller mindre päls än vad man kan tro. 

30 hundraser som inte fäller – Njut av ett pälsfritt hem

Skaffa ett renare och mer pälsfritt hem genom att satsa på en av de 30 hundraser som inte fäller. Vi har sammanställt en lista åt er. Vissa av dessa hundar hittar ni även i våra artiklar om allergivänliga hundar och hundar för nybörjare!

1. Afghanhund

hund som inte fäller

En afghanhund har en lång, mjuk päls. Som nämnt innan så fäller långhåriga hundar mindre, vilket stämmer för denna hundras. Den långa pälsen kräver mycket omvårdnad av er som ägare. Den ska både borstas, kammas och badas för att få bort döda hårstrån. Med rätt skötsel fäller hunden knappt någonting vilket ger er ett rent och fint hem. Håll alla tovor borta så får ni en hund med enorm intelligens, stor tillgivenhet och ännu större energi. 

2. Australian silky terrier

hundar som inte fäller

En australian silky terrier har en fin, silkeslen päls, precis som ni kan höra på namnet. Med rätt omvårdnad så skimrar pälsen fint. Ta hand om pälsen och borsta och kamma den en till två gånger per vecka. Denna terrier är en hund som älskar att vara aktiv och den tycker om att jaga. Hundrasen är alert och pigg och vill gärna både spåra och träna lydnad. 

3. Basenji

hund lite päls

Det här kan vara en av världen äldsta hundraser och ursprunget är Afrika. En basenji varken fäller eller skäller, den kan nämligen bara joddla lite. Hundens päls är kort och lättskött och ni ägare behöver knappt bry er om den utan hunden kan putsa sig själv. Det är en självständig ras som är både intelligent och livlig samtidigt som den gärna myser med sina ägare.

4. Bearded Collie

hund tappar inte hår

Bearded collie är en långhårig hund som inte fäller någon päls. Det är ursprungligen en vallhund från Skottland som lämpar sig utmärkt som sällskapshund i alla familjer. Hunden är glad, aktiv, vänlig mot människor och intelligent. Som ni hör på namnet, bearded, så har hunden ett litet skägg vilket ger den ett karakteristiskt utseende. Sköt om pälsen så att den håller sig fri från tovor.

5. Bichon Frisé

hund som inte hårar

Om ni vill ha ett litet fluffigt moln som springer omkring hemma, då är det en bichon frisé ni ska skaffa. Denna dvärghund har en ullig päls som ska kardas och kammas varje dag, det är alltså tidskrävande att ha en bichon frisé. Den stora fördelen med all omskötsel är dock att hunden inte fäller något hår. 

6. Bichon Havanais

hundraser som ej hårar

Denna lilla sällskapshund kommer från Kuba och har fått sitt namn från öns huvudstad Havanna, Hundens päls är lång, silkesmjuk och kan vara såväl vågig som lockig. Eftersom den knappt fäller något hår är den extra lämplig för pälsdjursallergier. Ta väl hand om pälsen och kamma den regelbundet så att hunden slipper få tovor som gör ont att reda ut.

7. Irländsk vattenspaniel

hundhår på kläderna

Den irländska vattenspanieln kommer från Irland och är en vattenälskande hund. Den tycker om allt från träskmarker till ruskväder och används som vattenapportör. Den kräver mycket stimulans och tid av sina ägare för att må bra. Pälsen behöver omvårdnad varje vecka i form utav borstning och kamning. Spraya den fina pälsen med vatten mellan baden för att få fram de fantastiska lockarna. 

8. Border Terrier

slippa hundhår

Precis som många andra terrierraser kommer border terrier från Storbritannien. De används med fördel för grytjakt och är både orädda, tuffa och intelligenta. För att en border terrier inte ska fälla behöver ni bara kamma pälsen regelbundet och trimma den två gånger per år. En border terrier passar utmärkt i aktiva familjer som vill lägga ner mycket tid på sin hund och dess inlärning. 

9. Chinese Crested Nakenhund/Powerpuff

naken hund

En liten chinese crested nakenhund är en härlig sällskapshund som i princip saknar päls, i alla fall om ni väljer den pälsfria varianten. Hundrasen kan nämligen även ha päls och kallas då för powerpuff. Nakenhunden behöver bara badas för att hålla pälsen ren, en powerpuff behöver badas lite oftare. Ingen av varianterna fäller hundhår.

10. Coton de Tulear

hund som inte fäller

Den här hundrasens namn betyder ”bomull från Tulear,” vilket skvallrar om hur hundens mjuka päls ser ut. Denna lilla bomullsboll är en perfekt sällskapshund och då pälsen inte fäller blir städningen enkel. Kom bara ihåg att borsta och kamma hunden för att få bort döda hårstrån. Det är en trevlig familjehund som är både glad och lättlärd. 

11. Irländsk Terrier

hundraser som inte fäller

Som ni hör på namnet så kommer den irländska terriern från Irland. Hundrasen är modig, snabb, uthållig och har en bra mentalitet. Det är en aktiv hund som kan användas för viltspår, eftersök och agilitybanor. Den irländska terriern har en tät, mjuk underull och sträva täckhår. Eftersom den kommer från regniga Irland så är pälsen vattenavvisande. Pälsen är lättskött och fäller knappt så länge ni borstar och trimmar den regelbundet. 

12. Yorkshireterrier

hund som inte tappar hår

Den lilla yorkshireterriern används som sällskapshund och kan även tränas i agility och användas för utställning. Det är en pigg liten hund som är aktiv. Rasen har en lång, fin päls och saknar underull. För att pälsen ska hålla sig fin och inte fälla bör ni borsta den varannan dag. 

13. Skyeterrier

hundraser som inte tappar hår

Hundrasen skyeterrier kommer från Skottland och är en sällskapshund som passar alla familjer. Förr i tiden var det dock en grythund och skadedjursbekämpare. Hunden har en ymnig päls i dubbla lager med kort och tät underull. Ta väl hand om pälsen så fäller den knappt alls. Omvårdnaden sköter ni med regelbunden kamning och borstning. 

14. Komondor

hundar som inte fäller

Komondor har ungerska rötter och användes som herdehund i sitt hemland. Det är en utpräglad vakthund som har fina dreadlocks som päls. Därmed fäller den ingenting, vilket är perfekt för dig som vill ha ett rent hem som vaktas av en ivrig hund! Hjälp valpens hår att kringla sig i snören så får den fina dreadlocks vid sex månaders ålder. 

15. Dandie Dinmont Terrier

stor hund som inte fäller
SONY DSC

Denna hundras kommer från Storbritannien och har använts som jakthund. Det är en liten hund med silkeslen päls. Om ni kammar pälsen några gånger varje vecka och trimmar den några gånger per år, då får ni en hund som knappt fäller päls inomhus. 

16. Mexikansk nakenhund/Xoloitzcuintle

nakenhund

Har ni hört talas om en mexikansk nakenhund, eller en så kallad xoloitzcuintle? Denna hundras härstammar från Centralamerika där de levde bland indianstammarna många tusentalsår innan Kristus. Hunden är både lämplig som sällskapshund och för agility och lydnad. Hundrasen är i stort sett hårlös och fäller därför ingenting alls och dessutom finns det ingen päls att sköta om. 

17. Kerry Blue Terrier

små hundar som inte fäller

En uråldrig hundras som härstammar från terriertokiga Irland. Denna aktiva hund är utmärkt till såväl lydnad som agility och tycke rom att både spåra och söka. En kerry blue terrier tycker både om att vara aktiv och mysa med sin familj. Pälsen kräver mycket omvårdnad för att den ska vara fin och inte fälla. Bada hunden flera gånger per månad.

18. Schnauzer

liten hund inte hårar

Vill ni ha ett litet lekfullt energiknippe hemma som inte fäller någon päls? Då är det en schnauzer ni ska införskaffa. En schnauzer är en alert familjehund som älskar att vara aktiv. Hundrasen är snäll och rolig. För att pälsen inte ska fälla bör ni kamma den en gång per vecka och dessutom trimma bort gamla hårstrån fyra gånger per år. 

19. Bedlington Terrier

mellan hund som inte hårar

En bedlington terrier är vänlig, modig och har ett stort självförtroende. Dessutom är den utmärkt på jakt och älskar alla former av aktivitet. Hundrasen liknar ett ulligt får och den fina pälsen bör borstas en gång per vecka. Dessutom måste pälsen klippas var sjätte till åttonde vecka för att hållas fin. Med rätt skötsel fäller hunden ingen päls runt om i hemmet.  

20. Löwchen

liten hund som inte fäller
SONY DSC

Löwchen är en liten hundras som är mycket lättlärd och som ofta syns på agilitytävlingar. Hundrasen är dessutom mycket duktig på lydnad. En löwchen fäller knappt någon päls, men den behöver regelbundet omvårdnad i form utav klippningar. Kamma er hund två gånger i veckan så håller sig pälsen riktigt fin och glansig. 

21. Puli

stor hund som inte fäller

Dras ni också till den söta hundrasen puli med sina charmiga dreadlocks? Hunden har asiatiskt ursprung och den exotiska pälsen sköter sig själv. Hunden fäller inte och ni behöver varken kamma eller borsta pälsen. En puli är vallhund som ni kan träna såväl lydnad som agility med och få ett utmärkt resultat.

22. Irish Softcoated Wheaten Terrier

sällskapshund som inte fäller

En långbent terrier med gulligt skägg som knappt fäller någon päls alls, det är vad ni får om er nya familjemedlem blir en irish softcoated wheaten terrier. Det är en utmärkt sällskapshund som är både livlig och självständig. Ni kan gärna tävla i agility, lydnad och viltspår tillsammans. Den lockiga pälsen måste klippas, kammas och badas regelbundet. Kamningen bör ske en gång per vecka och klippningen fyra gånger per år.

23. Lagotto Romagnolo

hund med krullig päls

Drömmer ni om att ha en grävande tryffelhund i hemmet som knappt fäller någon päls? I så fall är italienska lagotto romagnolo hundrasen för er! Det är en sällskapshund som gärna myser och leker med sina ägare. Den krulliga pälsen är relativt grov och stannar kvar på hunden istället för att hamna på era kläder. 

24. Malteser

hund med lockig päls

Malteser är en uråldrig hundras från Sydeuropa. Ta väl hand om den långa pälsen så får ni en hund som knappt fäller någon päls alls. Ni bör borsta pälsen varje eller varannan dag och dessutom behöver hunden badas regelbundet. 

25. Shih Tzu

hund med långt hår
Shih Tzu dog is lying on the green grass (Animals) shih tzu,bitch,race,dog,grass

Ni känner igen en shih tzu på dess långa, härliga päls. Långhåriga hundar fäller ofta mindre och det stämmer in på en shih tzu. Hunden har sitt ursprung i Tibet och är en utmärkt sällskapshund med sin livliga och vänliga personlighet. Den långa pälsen kräver mycket omvårdnad för att inte fälla runt om i hemmet. Se därför till att borsta och bada hunden regelbundet. 

26. Pudel

hund med kort hår

Pudeln är den perfekta sällskapshunden och finns i fyra olika storlekar. Ni känner igen en pudel på dess mysiga, krulliga päls. Det allra bästa med denna hundras, förutom dess härliga, aktiva personlighet såklart, är att den fäller minimalt med päls. Pudels päls måste dock vårdas och hunden behöver klippas regelbundet.

27. Portugisisk vattenhund

hund som inte fäller

Precis som ni hör på namnet så kommer denna hundras ursprungligen från Portugals härliga kuster. Hunden var då en viktig hjälpreda för portugisiska fiskebåtar. Något som verkligen kännetecknar rasen är dess simhud mellan tårna. Det här är helt enkelt en simglad och vattenälskande hund.  

Den vågiga eller lockiga pälsen behöver kammas regelbundet, minst en gång per vecka och dessutom behöver hunden duscha regelbundet. Då får ni ett hårfritt hem och en nöjd hund. 

28. Brussels griffon

liten hund som inte fäller

Om ni vill ha en gladlynt liten pälsboll hemma så är en brussels griffon ett utmärkt val. Dessa hundar är nyfikna och utgör ett perfekt sällskap i hemmet. En brussels griffon, eller griffon bruxellois som den också kallas, har en stor personlighet i sin lilla kropp. Pälsen är strävhårig och fäller knappt. Kom bara ihåg att trimma pälsen regelbundet. 

29. Cairnterrier

hundraser som inte fäller hår

Den lilla cairnterriern härstammar från Skottland och är både orädd, modig och nyfiken till sin natur. Hundens päls är sträv och om ni tar väl hand om den fäller hunden knappt någon päls allas. Trimma pälsen regelbundet och kamma den några gånger i veckan för att den inte ska fälla.

30. Dvärgschnauzer

hundraser som inte hårar

Om ni tar hand om er dvärgschnauzer på rätt sätt så fäller den knappt någon päls alls. En regelbunden trimning ser nämligen till att död päls plockas av istället för att hamna på era kläder och golv. Denna glada sällskapshund bör även ullkammas regelbundet. 

Rätt omskötsel minskar fällning

Har ni hittat en ny favorithund bland våra 30 hundraser som inte fäller? Sammanfattningsvis kan man säga att det viktigaste för att få en hund som inte fäller är rätt omvårdnad av pälsen. Kom ihåg att kolla upp hur ofta just er hund bör kammas, borstas, trimmas, klippas och badas för att pälsen ska må bra och inte fälla. Då kan ni få en härlig familjehund som inte lämnar spår utav hårstrån efter sig. 

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.3 / 5. Antal röster: 7

Inget betyg satt