Få er valp rumsren snabbt

För att få hunden rumsren gäller det att ha gott om tålamod. För många valpar går det snabbt att lära sig att både kissa och bajsa ute, medan andra behöver träna i flera månader innan det släpper. 

För att få en valp rumsren ska ni lära hunden att kissa och bajsa ute, snarare än att lära hunden att inte kissa inne. Det gäller nämligen att lära in nya kunskaper istället för att förbjuda saker. Bli inte arga när olyckor sker, utan kom ihåg att vara lugna och ladda upp med ett rejält lass energi. Här kommer vår detaljerade guide och lite goda råd på vägen för att få en rumsren valp snabbt!

Så här lär ni er hund att bli rumsren

Har ni precis skaffat en söt liten valp? Genom att vara noggranna med valpens rumsrensträning kan ni få hunden rumsren inom några månader. De flesta valpar blir nämligen rumsrena vid 3-6 månaders ålder. 

En valp är 2-3 månader gammal när ni får hem den och ni bör direkt sätta igång med rumsrensträningen. Hur fort det går att få en valp rumsren beror dels på er uthållighet med träningen och dels på valpen. Hundar mognar och lär sig nämligen olika fort. Det är viktigt att ta det hela i hundens takt och inte bli arg eller upprörd om en valp kissar inne. 

få valp rumsren

Steg för steg för att få hunden rumsren

För att få en rumsren valp snabbt så kan ni följa den här steg för steg-guiden. 

  1. Plocka bort mattor. Börja med att plocka bort alla mattor och andra mjuka material på golvet. En hund som kissar inne väljer nämligen gärna mjuka underlag för det. 
  2. Sprid ut tidningar eller absorberande valpmattor på den yta som valpen får röra sig på. Då skyddar ni golvet mot kiss.
  3. Gå ut regelbundet. Gå alltid ut med valpen efter att den har vaknat, lekt och ätit även om det kan kännas som för ofta.
  4. Håll utkik efter tecken på att hunden vill kissa. Kanske är den orolig, nosar runt, gnäller eller strövar fram och tillbaka på samma ställe. 
  5. Dags att gå ut och kissa. Om er hund vill kissa, lyft då upp den med en hand under rumpan och gå snabbt utomhus. Se till att ha både skor och jacka framme så att ni snabbt kan springa ut. Det gäller framförallt om ni vill ha en rumsren valp och bor i lägenhet. Sätt ner valpen utomhus på ett mjukt underlag, gärna på gräset och alltid på samma plats.. 
  6. Om en valp kissar inne, låt då valpen kissa klart och lyft sedan ut hunden. Tänk på att inte stressa eller bli arg på en hund som har kissat inne. Hunden ska inte heller bestraffas. Då blir er hund otrygg vilket kan skapa stora hinder för er rumsrensträning. Bortse därför från olyckan och uppför er som vanligt.
  7. När blir valpen rumsren? När er valp har lärt sig att kissa utomhus så kan ni gå ut mer och mer sällan. För varje månad hunden växer kan ni ofta vänta en timme extra mellan rastningarna. En ha rumsren valp i lägenhet eller hus innebär dock inte att ni direkt kan vänta i sex timmar mellan rastningarna. En rumsren valp behöver komma ut oftare än en vuxen hund, men den vet att den inte ska kissa inomhus mellan rastningarna. Det är upp till er ägare att hålla er valp rumsren. En valp mår inte bra av att tvingas vänta för länge mellan rastningarna och därmed tvingas kissa eller bajsa inomhus. 

Två snabba tips!

Ibland kan man känna att det luktar kiss eller bajs inne i hemmet utan att man hittar något, speciellt om man bor stort. Om ni vill undvika att missa en av er hunds olyckor kan det vara smart att avgränsa den yta hunden får röra sig på. Då kan ni enklare hålla uppsikt över er hund och snabbt torka upp kiss från golvet.

Ett annat tips är att sakta men säkert flytta tidningen eller valpmattan mot ytterdörren. Då lär sig er hund att gå mot dörren när den är nödig, vilket är ett tydligt tecken för er att hunden vill gå ut. 

Rumsren valp under natten

Under natten så varvar hundar ner, precis som människor och därför behöver de inte kissa lika ofta. Att hoppas på en rumsren valp på natten är dock att hoppas för mycket. En valp går ofta upp och kissar även mitt i natten, ibland flera gånger när den är som minst. Det är därför bra att ställa klockan och gå ut med valpen regelbundet även under småtimmarna, i alla fall om ni vill snabba på rumsrensträningens resultat. 

Om ni vill undvika att er valp bajsar inne under natten bör ni inte ge den någon mat efter kl. 20:00 på kvällen. Då hinner valpen förhoppningsvis bajsa på sista rastningen innan det är läggdags för natten.

En vuxen hund kan däremot hålla sig mellan den sista kissrundan på kvällen och morgonrundan. Om en vuxen hund kissar inne under natten kan den istället ha drabbats av någon sjukdom, till exempel en urinvägsinfektion. 

träna rumsrenhet

Så ofta bör ni gå ut med er valp

En hund måste gå ut och kissa minst var sjätte timme. Längre än så kan ni inte förvänta er att er hund ska kunna hålla sig. Många hundar nöjer sig med en kortare promenad runt husknuten för att kissa medan andra vill ta en längre promenad för att utföra sina behov.

När det gäller rumsrensträning gäller dock andra rutiner. En valp kan inte hålla sig när den är kissnödig. Urinblåsan är för liten och den har ännu inte lärt sig att hålla tätt, något som en äldre hund kan. 

För att bli rumsren måste er valp snabbt komma ut och kissa. Ibland kissar valpen en gång varannan timme och ibland kan den kissa tre gånger i timmen. Det är därför ofta omöjligt att förutspå när den kommer att kissa. Det finns dock vissa knep att ta till för att ligga ett steg före er valp.

Gå ut efter mat, lek och vila

För att få en valp rumsren bör ni gå ut med den varje gång den har sovit eller lekt. Dessutom bör den gå ut cirka 15-20 minuter efter att den har ätit. Försök lära er valpens signaler om att den är kissnödig. Till exempel att den börjar nosa runt eller gå fram och tillbaka på stället.

När ni går ut med valpen, passa då på att leka lite, så att hunden förknippar utomhus med att ha kul. Men tänk på att hunden inte kan kissa om den är upptagen med att leka. Den måste också få tid till att bli uttråkad och hinna kissa. 

När blir valpen rumsren?

Att ha en rumsren valp i en lägenhet är extra behändigt. Då slipper ni ständigt rusa nerför flera trappor för att snabbt få ut valpen. Att utöva rumsrensträning i ett hus med en trädgård att släppa ut valpen i är helt enkelt lite enklare och bekvämare. 

Det kan kännas extra jobbigt att få en rumsren valp i en lägenhet. Speciellt om ni bor flera trappor upp. Men kom ihåg att ju fortare er hund blir rumsren, desto enklare blir livet. Se därför till att gå ut regelbundet och inte ge upp.

Men när blir valpen rumsren och när kan man dra ner på rastningarna? En valp kan anses vara rumsren när den inte har kissat eller bajsat inne under en vecka eller två i följd och aktivt visar när den behöver gå ut. Kom dock ihåg att valpen ändå behöver gå ut regelbundet eftersom den har en liten urinblåsa.

En valp bajsar inne mer sällan, vilket beror på att den bajsar mer sällan. Att en valp kissar inne går dock inte att komma ifrån. Även en rumsren valp kan snabbt glömma bort att den ska kissa ute och råka skvätta på golvet. 

Då är det bara att vara tålmodig, torka upp kisset och låtsas som ingenting. Ni skulle helt enkelt ha gått ut med valpen tidigare. Kom ihåg att en hund inte kissar inne på grund av trots, den kissar för att den är kissnödig.

Hjälp! Vår hund kissar inne!

Något som det är bra att tänka på är att det kan vara en viss skillnad på om det är er valp eller en äldre hund som kissar inne. En valp har oftast inte hunnit lära sig att kissa och bajsa utomhus, medan en hund kan kissa inne av helt andra anledningar.

Om er valp kissar inne

Att ha en rumsren valp om natten är skönt, då kan ni få en god natts sömn. Men att ha en rumsren valp om dagen och slippa trampa i kisspölar är ännu bättre. Att få hunden rumsren kräver tid och tålamod. Om er valp bajsar inne och kissar i både köket och vardagsrummet, då är det dags att fundera på vad som gått snett.

Om ni precis har fått hem er lilla valp kanske den inte har hunnit lära sig att kissa utomhus än. Då är det bara att fortsätta med er rumsrensträning. Men om valpen börjar närma sig åtta, nio månader och inte är rumsren, då kanske det är dags att inse att er rumsrensträning inte går så bra. 

Jobbet med att få er valp rumsren kanske måste startas om. Kanske har ni gått så fort fram att valpen inte har hängt med fysiskt eller mentalt. Kanske är er valp duktig på att kissa utomhus, men det går för lång tid mellan rastningarna för att den ska lyckas hålla sig. 

Börja om med er rumsrensträning och ta den i sakta mak för er hunds skull. Alla hundar kan lära sig att gå på toaletten utomhus, men vissa kräver mer tid och omtanke. Börja om med att gå ut ofta och regelbundet efter lek, sömn och mat. Gå ut en gång i timmen och försök kartlägga er hunds toalettvanor för att se hur ofta den behöver gå ut och kissa. 

Om er vuxna hund kissar inne

Om ni har en vuxen hund som kissar inne, då kan det innebär problem. Speciellt om er hund tidigare har varit helt rumsren. Om er hund går och småskvätter inomhus kan det vara dags att ta med den till veterinären. Kanske har den drabbats av en urinvägsinflammation som behöver behandlas. Hunden kan även ha blivit inkontinent.

Om er hund kissar inne kan ni se över dess vattenvanor. Mät upp hur mycket vatten er hund dricker, kanske har den börjat dricka mer än vanligt? Det kan också tyda på en sjukdom. 

Om veterinären inte hittar något fel på er hund, då är det dags att börja med samma rumsrensträning som man ger en valp. Om er hund har lagt till med en dålig ovana så kissar den ofta på samma ställe. Spärra därför av det stället så att er hund inte får tillgång till det. 

Att träna er hund att endast kissa utomhus igen kräver extra mycket tålamod och envishet. Gå alltid ute direkt efter lek, vila och när hunden har ätit. Se även till att aktivera hunden så att den gör sig av med all överskottsenergi. Det kan nämligen vara så att hunden kissar inomhus för att den är uttråkad. 

Testa rumsrensträning med en adopterad hund

Har ni adopterat en hund eller tagit över ägarskapet av en kompis hund pga exempelvis allergi? I så fall rekommenderar vi att direkt sätta igång med rumsrensträning när hunden kommer hem till er.

Det är aldrig försent att få hunden rumsren och eftersom ni inte känner hunden vet ni inte hur duktig den är på att hålla tätt. En hund kan bajsa inne i sitt nya hem bara för att den är nervös, trots att den egentligen är rumsren. Gå därför regelbundet ut med er nya hund för att träna, oavsett hur gammal den är.

Använd er av positiv förstärkning

Om ni känner att det är svårt att få hunden rumsren, testa då att träna med positiv förstärkning. Precis som när man tränar på att sitta och ger en godisbit när hunden sitter, så kan man träna på att kissa och ge en godisbit. 

Det är inte bra för hunden att äta för mycket godsaker, speciellt om den kissar ofta. Men det kan vara ett bra knep för att få hunden rumsren. När hunden kissar ute och ni ger den en godisbit, då belönar ni den positiva handlingen vilket leder till att hunden för knippar kiss utomhus med en belöning.

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal röster: 16

Inget betyg satt