Innehållsförteckning
Få hunden att sluta skälla
Hundskall är helt normalt, hundar kommunicerar nämligen genom att skälla. För många hundägare kan en skällande hund dock vara ett problem. Speciellt om hunden skäller på människor och andra hundar eller när den är ensam hemma. Ni kan dock få hunden att sluta skälla genom välplanerad träning.
Man kan inte få en hund att sluta skälla helt, men däremot går det att lära en hund när den inte bör skälla. Det gäller bara att träna med mycket positiv förstärkning och att vara konsekvent. Om ni låter er hund skälla på dörren när mormor kommer på besök så kommer den garanterat att skälla även när främlingar kommer. En hund vet nämligen inte skillnaden om den får skälla ibland. Se därför till att alla i familjen är med på tåget när ni börjar träna. Då kommer er hund att sluta skälla på nolltid.
Därför skäller er hund
Hundar använder skall för att kommunicera, och det finns därför olika skall. Människor kan inte alltid tyda varför en hund skäller, men ni som ägare kan däremot vara uppmärksamma på när er hund skäller.
Är er vanligtvis tysta hund helt plötsligt stressad och skäller på allt och alla? I så fall behöver ni fundera på varför hunden har blivit stressad. Först då kan ni få hunden att sluta skälla. Kanske har det flyttat hem en bebis eller ett annat husdjur som stressar hunden. Eller kanske har ni börjat jobba heltid och hunden blir lämnar ensam mer och längre perioder.
Känslorna bakom en skällande hund
En skällande hund är ofta stressad, arg, rädd, sjuk, glad eller så vaktar den. Ta reda på vilka känslor som har framkallat hundens skall för att kunna lösa problemet.
Det är bra att ha i åtanke att vissa hundraser skäller mer än andra. Dem har det helt enkelt i blodet och är aktivt framavlade för att vakta och larma. Men om hunden skäller okontrollerat eller i situationer då den inte borde skälla, då kan ni träna bort det.

Så hanterar ni en skällande hund
Det är viktigt att hantera er skällande hund på rätt sätt för att inte förvärra problemet med att hunden skäller. Många är rädda för skällande hundar och ryggar instinktivt tillbaka när de hör en hund som använder sina stämband. Men hundar skäller inte bara, de kan också gläfsa, yla och gnälla. Många tycker faktiskt om att prata lite med sina ägare med ett glatt gläfsande.
De kan också använda rösten för att tala om för er vad som händer. De kanske vill berätta att någon står utanför ytterdörren, berätta att de känner sig ensamma när ni går eller helt enkelt bara prata lite med hunden på andra sidan gatan.
Lär hunden att inte skälla
Om er hund skäller i opassande situationer bör ni träna på att få hunden att sluta skälla. Allt börjar med att hantera hunden på rätt sätt.
När hunden skäller bör ni inte höja rösten eller skrika. Då kan er hund känna sig hotad eller ännu värre – tro att ni skäller tillsammans med hunden. Sällskap i skällandet kan egga upp hunden ännu mer.
Det allra bästa för att få hunden att sluta skälla är att be hunden på ett lugnt och bestämt sätt att vara tyst. Om hunden har fått lära sig att vara tyst på kommando så behöver ni inte skrika fram ordet ”Tyst!” utan kan säga det lugnt när hunden skäller.
Något som är ännu bättre än att använda kommandot ”tyst” är att lära hunden att inte skälla i vissa situationer. Ni kan enkelt lära hunden att den inte behöver vakta dörren och skälla när någon ringer på dörrklockan. Då kommer hunden att vara tyst även när det ringer på dörren och ni inte är hemma för att säga ”tyst”.
Få hunden att sluta skälla i trädgården
Brukar ni släppa ut er hund i trädgården för att den ska få springa runt och nosa – men det hela slutar med att hunden står och skäller på allt från fåglar till grannhunden? Ett bra steg för att få hunden att sluta skälla är att ge den gott om motion.
En hund får inte tillräckligt med motion av att bli utsläppt i trädgården för att göra sina behov. Den behöver istället aktivt motioneras och tas med på härliga promenader runt grannskapet eller ut i skogen.
Man brukar säga att en trött hund är en tyst hund. Se därför till att motionera er skällande hund så att den mår bra både fysiskt och mentalt. En trött hund ligger också hellre och vilar under ett skuggigt träd än springer runt i trädgården och skäller som en uppvarvad hund gör.
En hund bör varken vara understimulerad eller överstimulerad, utan behöver leva ett välbalanserat liv av både motion, mental aktivitet, vila och mys med ägarna. Tillbringa gärna kvalitetstid med er hund genom att promenera, leka, spåra och träna tricks och kommandon. Det är ett välbehövligt avbrott mot häng i soffan.
Agera innan er hund agerar
En skällande hund i trädgården är ofta en hund som vaktar sitt område mot alla som rör sig utanför. Om hunden skäller på en människa som bara går förbi, då upplever hunden att den har skrämt iväg människan – vilket blir som en slags positiv belöning för hunden.
För att få hunden att sluta skälla i trädgården gäller det att ligga steget före. Håll full uppsikt över er hund och området tills ni mästrat att hunden inte ska skälla i trädgården. Det gäller ju att vara konsekvent.
Om ni ser någon närma sig, antingen med era egna ögon eller på er hund som blir vaksam, då är det dags att agera fort. Kalla till er hunden och visa med både kroppsspråk och fysisk beröring att hunden inte ska springa fram och skälla.
Istället går ni själva fram och skäller genom att säga ”hej” till den förbipasserande, samtidigt som ni har full koll på er hund. Då har ni tagit över hundens vaktjobb och hunden slipper vakta. Efteråt kan ni belöna er hund för gott uppförande.
Få hunden att sluta skälla när någon kommer
Många hundar älskar att skälla på dörrklockan. Kanske vaktar de huset eller så blir de glada när en kompis står utanför dörren. En skällande hund kan dock vara jobbigt både för grannarna och för den som kommer på besök. Det är inte konstigt att hunden skäller när ni får besök. Den har helt enkelt lärt sig att förknippa dörrklockan med glädje och aktivitet i hemmet.
Få hunden att sluta skälla när någon kommer genom att öva på att hunden ska hålla sig tyst och stilla när dörrklockan ringer. För att träna på det här behöver ni vara två stycken.
En kompis får ringa på ringklockan medan ni lugnt och i sakta mak går upp och öppnar dörren. Till skillnad mot att rusa dit, något som istället hetsar upp hunden. Be en skällande hund att vara tyst och belöna den när den håller sig tyst. Be era besökare att inte hälsa på hunden direkt när den är uppspelt. Syftet är att ni ska lära den skällande hunden att dörrklockan är tråkig.
Få hunden att sluta skälla på andra hundar
Har ni en skällande hund vid hundmöten? I så fall kan era dagliga promenader bli jobbiga och laddade både för er som hundägare och hunden.
Få hunden att sluta skälla på andra hundar genom att ge hunden en uppgift under tiden som den andra hunden passerar. Något som helt enkelt gör det omöjligt för er hund att öppna munnen och börja skälla. Det hela kallas för att ni lär in ett inkompatibelt beteende.
Ett smart sätt är att låta er hund bära er vante i munnen när ni möter andra hundar. Då har er hund en uppgift som den tar på största allvar.

Visa hunden vem som skyddar vem
Ett annat sätt att få hunden att sluta skälla vid hundmöten är att visa er hund vem det är som skyddar vem. En hund som vaktar och visar sin närvaro genom att skälla kan nämligen behöva få vara Beta istället för Alfa.
Om det kommer en annan hund gåendes kan ni aktivt ställa er bredbent, snett framför er hund för att visa att ni har koll på situationen. Ni står närmast den läskiga hunden som närmar sig och skyddar flocken som hunden ingår i. Då behöver hunden inte skälla utan litar på att ägaren har koll.
Få hunden att sluta skälla när den är ensam
Många hundar skäller när de lämnas ensamma hemma. De försöker då tala om för er att de känner sig ensamma och olyckliga och vill att ni kommer tillbaka. De vill helt inte lämnas ensamma när flocken går hemifrån. Dessutom kanske de känner sig osäkra med att vakta hemmet.
Här finns det många knep att ta till för att få hunden att sluta skälla. Begränsa gärna området i hemmet som hunden kan röra sig på när den är ensam hemma. Stäng dörrar så att hunden bara kan vara i köket och hallen. Då får den en mindre yta att vakta.
Träna ensamträning under korta stunder
Träna på att lämna hunden ensam under korta stunder. Om er hund har riktig separationsångest kan ni börja med att befinna er i olika rum i hemmet och senare kan ni testa att stänga in er i ett rum under en kort tid. Om er hund inte skäller kan ni testa att gå ut med soporna eller ta en kortare promenad innan ni går hem igen. Huvudtanken är att lära hunden att vara ensam i korta stunder och sedan utöka tiden. Om den skäller backar ni ett steg.
Se till att er hund inte kan sitta i soffan och kolla ut genom fönstret när ni är hemifrån. Då kan den eggas av allt som händer utanför. Om ni har möjlighet bör ni träna på ensamhetsträning redan när hunden är en liten valp. Då är det bäst och enklast att lära hunden att vara ensam hemma utan att skälla.
Lämna en använd t-shirt framme, lukten kan lugna er hund. Lämna gärna radion på för lite sällskap och motionera hunden innan ni går hemifrån så att den är trött. Målet ni vill uppnå är att er hund ligger och sover i sin bädd både när ni går och när ni kommer, så att det hela blir en odramatisk situation för hunden.
Framförallt är det viktigt att inte belöna er hund på fel sätt vid ensamhetsträning. Om ni vill få hunden att sluta skälla, då måste den träna på att vara ensam. Om ni går hem direkt till den skällande hunden, då blir det som en belöning eftersom den skällande hunden ville att ni skulle komma hem igen. Vänta därför tills hunden är tyst innan ni går hem och belönar den med lek.
Skällande hund – Så tränar ni bort skällandet
För att få hunden att sluta skälla, då finns det mycket att tänka på. En skällande hund är ofta ensam, uppjagad och stressad. Se därför till att aktivera och motionera er hund och leka med den när ni är hemma.
För träna på att få hunden att sluta skälla i olika situationer är det bra att först öva in kommandot ”tyst”. Det gör ni enklast genom att först träna in kommandot ”prata”.
Träna in ”prata” genom att få hunden att skälla. Skallra med en burk mynt eller liknande och säg ”prata”. När hunden skäller belönar ni den med lite godis. När kommandot sitter kan ni istället öva in det motsatta kommandot ”tyst”. Här gäller samma princip med positiv förstärkning. När er hund skäller och ni säger ”tyst”, då får hunden godis om den tystnar.
Oavsett vilken dålig ovana er skällande hund har så går det alltid att träna bort beteendet med träning. Beteendeproblem är orsakade av undermålig uppfostran. Er hund kan helt enkelt inte veta att den inte får skälla när dörrklockan ringe rom ni inte har lärt den det.