Få er hund att kräkas

Har er hund fått i sig något olämplig och nu vill ni få er hund att kräkas? I så fall finns det några knep att ta till. Samtidigt gäller det att vara väldigt försiktig när det gäller att framkalla kräkning hos hundar. Vi rekommenderar alltid att ni istället åker in till er veterinär och får hjälp. På så sätt tar ni inga risker med er älskade familjemedlem. 

Se till att ha en bra djurförsäkring så att eventuella besök hos veterinären är täckta! Kolla in vår recension av det moderna djurförsäkringsbolaget Lassie!

Lassie Logo

Olika sätt att framkalla kräkning hos hund

Hundar kan få i sig alltifrån choklad till strumpor om man är ouppmärksam. De är nämligen lika glupska och busiga som småbarn. De flesta hundägare vet att den höga kakaohalten innehåller teobromin som är giftigt för hunden, och den är speciellt hög i mörk choklad.

Om hunden er hund har fått i sig något giftigt eller olämpligt gäller det att hålla sig lugn och inte drabbas av panik. Det finns olika sätt att få en hund att kräkas på så att maginnehållet kommer upp igen. Dessa knep bör ni dock bara ta till om läget är akut och ni har långt till veterinären. Att testa diverse huskurer hemma är nämligen inte helt säkert för hunden. 

Om ni vill få er hund att kräkas så måste det ske inom två-tre timmar efter det att hunden svalt föremålet. Då har ni dessutom gott om tid på att ta er till veterinären.

Stoppa fingrar i halsen på er hund

För att få er hund att kräkas kan ni testa att stoppa två fingrar i halsen på er hund. Då kan ni framkalla en kräkning hos er hund på samma sätt som hos människor. Det man då gör är att framkalla den naturliga kräkreflexen. Det här ska ni dock inte göra om ett objekt har fastnat i hundens hals. 

Lägg salt i munnen

Om er älskade hund har fått i sig något olämpligt kan ni testa att lägga en knivsudd salt på tungan. Salt retar nämligen magen och gör ofta så att djuret kräks.

Det är mycket viktigt att inte ge er hund för mycket salt när ni vill framkalla en kräkning. För mycket salt kan nämligen leda till en livshotande saltförgiftning och därmed göra hunden rejält sjuk. För mycket salt kan även ge mag- och tarmproblem.

Lägg senap på hundens tunga

Något annat som kan hjälpa till att irritera hundens mage så att den spyr är senap. Man kan därför testa att låta hunden svälja en liten klick senap för att se om det kan framkalla en kräkning hos hunden. 

Risker med att framkalla kräkning hos hund

Att framkalla kräkningar hos hundar är inget man som hundägare ska ta lättvindigt på. Det är nämligen förenat med en mängd möjliga risker. Därför är det alltid bäst att ta med sig hunden till en veterinär som har koll på läget.

Vid vissa skador är det direkt farligt för en hund att kräkas då det kan orsaka ytterligare skador. Det gäller till exempel om hunden har svalt något vasst eller frätande. Om hunden uppvisar förgiftningssymptom så är det definitivt läge att bege sig till närmsta veterinär. Förgiftningssymptom är bland annat diarré, kramper, minskad aptit och buksmärtor.

Få hund att kräkas – så gör veterinären

Om er hund har råkat få i sig något skadligt så är det alltid bäst att bege sig direkt till veterinären för hjälp. De vet alltid hur man bäst ska ta hand om hunden beroende på vad det är den har svalt. Dessutom övervakar veterinären hundens tillstånd och kan direkt vidta åtgärder om hundens tillstånd försämras.

För att få en hund att kräkas använder veterinären speciella kräkmedel. Ett utav dessa är Apomorfin som injiceras under huden. Det är ett medel som endast veterinärer får använda och går alltså inte att köpa i en vanlig affär. Apomorfin är mycket effektivt och ofta börjar hunden att kräkas redan inom några minuter. Då kommer allt som hunden har ätit inom de senaste fem timmarna upp och hunden mår bättre.

Veterinärer har även möjlighet att framkalla kräkning hos hundar med hjälp utav ögondroppar. Dessa droppas då i ert djurs ögon.

Om ni fått er hund att kräkas hemma

Om ni har fått er hund att kräkas hemma gäller det att ha extra bra uppsikt över er hund de kommande timmarna. Ni måste nämligen säkerställa att ert husdjur mår bra och blir återställd.

Något som är extra viktigt är att hålla koll på hundens vätskebalans. Den kan nämligen rubbas om hunden börjar kräkas. Det gäller speciellt hos valpar. Ni bör därför alltid åka direkt till veterinären om er lilla valp äter något olämpligt eller kräks. 

Efter att en hund har kräkts är det bra att ge den skonkost som är snäll mot magen. Skonkosten är lättsmält och låter magen och tarmarna vila då de slipper arbeta hårt. Kokt vit fisk, kyckling och sönderkokt vitt ris räknas bland annat som skonkost. Ge även er hund mycket vatten. 

Livsmedel som er hund inte bör äta

Det finns en mängd livsmedel som en hund inte bör äta. Det är helt vanlig mat för människor, men för små hundar kan de vara direkt livshotande då de innehåller giftiga ämnen.

Om er hund har fått i sig dessa livsmedel kan hunden behöva spy upp sitt maginnehåll. Det är dock inte alltid som hunden gör det på egen hand eftersom alla ämnen inte irriterar själv magen. Ring därför till veterinären och fråga om råd eller åk dit. Att framkalla en kräkning hos hunden på egen hand är inte det bästa alternativet.

Livsmedel som er hund inte bör äta är bland annat följande:

  • Choklad och kakao– Choklad är giftigt för alla hundar, speciellt mörk choklad. En hund som väger tio kilo kan äta cirka 100 gram ljus choklad och 40 gram mörk choklad innan det blir farligt.
  • Vindruvor och russin – Dessa livsmedel kan orsaka akut njursvikt hos er hund.
  • Salt mat – Salt mat kan ge mag- och tarmproblem samt saltförgiftning.
  • Hårda nötter – Hårda nötter med skal på bryts inte ner i hundens mage och kan därför fastna. 
  • Bakdeg – Degen jäser i hundens mage och bildar alkohol.
  • Lök – Innehåller alicin som är giftigt för hundar. Lök kan ge hunden blodbrist. 

(Bild tagen från akc.org)

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal röster: 15

Inget betyg satt