Allergivänliga hundar – finns det?

Pälsallergiker vågar sig sällan på att köpa hund, för vem vill leva med ständiga symptom?  Samtidigt sägs hunden vara människans bästa vän. Många allergiker skulle nog hålla med om att de gärna skulle uppleva glädjen med att ha hund.

Alla har hört om allergivänliga hundar, men finns det verkligen hundar för allergiker?

Till allergivänliga hundraser räknas ofta de med lockig päls, till exempel pudeln. Även korthåriga hundraser som inte fäller har visat sig fungera bra liksom nakenhundar. Längre ner förklarar vi hur man kan tänka när man letar efter en allergivänlig hund.

I Sverige har cirka 15 % av befolkning pälsdjursallergi. Men långt ifrån alla är lika känsliga. Man kan reagera olika beroende både ras och hundindivid, har forskningen visat. Allergiska människor reagerar på så kallade allergener hos hunden. Men det finns sätt att minska allergenerna och även om man inte får en allergivänlig hund så kan det vara tillräckligt för vissa. Det skriver vi också mer om längre ner i artikeln.

Vi har tagit fram en lista med 22 allergivänliga hundraser så att du som letar efter en allergivänlig hund får lite inspiration på vad som kan tänkas passa!

22 allergivänliga hundraser!

Airedalterrier

Airedalterrier allergivänlig ras

Det här är en medelstor terrier med en mankhöjd på 55-60 cm. Den har en muskulös kroppsbyggnad men uppfattas även som elegant och självsäker. Till färgen är den orange och svart eller flerfärgad. Airedaleterrierns päls är sträv och dubbel. Pälsen kan samla en del smuts men om den kammas med stålkam hålls den ren. Det gör även att den knappt fäller alls. Det är viktigt att komma ihåg att om man klipper rasen blir pälsen mjuk och värmer inte lika bra.

Airedaleterriern har en karakteristisk huvudform. Nosen är grov och lite kantig. Ögonen är små och sitter under päls som ser ut som ögonbryn.

Ursprungligen kommer den här rasen från Storbritannien. Den är troligtvis en framodlad korsning av andra terrier. Den har använts för jakt vid flodmynningar och då helst utter och flodråttor. Det här är en livlig och aktiv hund. Den är bra både som sällskaps- och brukshund. Den har en egen vilja och tar gärna egna beslut men med rätt uppfostran blir den värdefull som både familjehund och jaktkompis. Den vill gärna vara med och ha motion och rörelse. Så letar du efter en allergivänlig hund? Ja, då kan Airedalterriern vara rätt för dig!

American Indian

Siberian Husky liknar American Indian hundras
På bilden en Siberian Husky som är väldigt lik American Indian.

American indian dog är ovanliga i Sverige. De finns främst i USA. Till utseendet liknar den en varg. Pälsen anses hyperallergen och därför kan den vara bra för päls allergiker.

I USA används den som räddningshund i otillgängliga marker. Den fungerar även bra som sällskapshund.

Till temperamentet är den här rasen väldigt intelligent och pigg. Den är lättlärd och har snabb respons. En så här stor hund behöver mycket motion. Den har gärna stora ytor att röra sig på.

I Sverige är den inte lätt att få tag i och det finns en del mer eller mindre lyckade korsningar. Därför behöver man vara noga med både vilken uppfödare och vilken valp man väljer. Lyckas man dock hitta rätt så har du en vargliknande allergivänlig hund, coolt va?

Basenji

Basenji hundras

Basenji är en spetshund med en mankhöjd på cirka 40-43 cm. Den har en kort len päls och finns i flera färger. Röd och vit är vanligast men de finns även i svart och som flerfärgad. Svansen lägger sig krökt över ryggen och hunden har ett piggt utseende.  

Den här rasen är renlig och tvättar sig själv. Ungefär som en katt putsar den sin kropp. En annan speciell sak med den här rasen är att den inte kan skälla. Om den blir uppspelt har den ett läte som påminner om joddling, men i övrigt är den tyst. Dessa hundar blir ofta över 15 år gamla.

Rasen sägs vara en av världens äldsta och man har hittat avbildningar i pyramider och centrala Afrika.

Basenji har använts som jakthund. De har en bra förmåga att spåra. Dagens Basenji är främst en sällskapshund. Man ska dock komma ihåg att rasen har mycket jaktinstinkt kvar och kan döda sitt byte. Rasen gillar den mentala träning som jakt ger.

Det här är en livlig och självständig allergivänlig hund. Den är ivrig på att vara till lags men behöver uppfostran för att inte den självständiga sidan ska ta överhanden. Då den är så pass renlig av sig och lämpar sig väl för allergiker så tar den plats på vår lista med allergivänliga hundraser!

Bedlingtonterrier

Bedlingtonterrier med sin unika päls

Bedlingtonterrier är en mellanstor hund som blir cirka 40 cm i mankhöjd. Till färgen är den svart, beige, vit eller brun. Pälsen är kort och krullig och känns mjuk och fräsch. Den behöver kammas veckovis och fäller inte. Rasens huvud påminner om ett får i sin form och med lockig päls. Kroppen på den här rasen är graciös.

Det här är en allergivänlig hundras som gillar fart och fläkt. Den vill ha rörelse och motion. Den har rykte om sig att vara viljestark men med rätt uppfostran är den en duktig spårare. Den gillar också agility och andra hundsporter. Rasen är sällskaplig och trivs i flock men fungerar även som ensamhund i en familj. En bedlingtonterrier skäller sällan.

Rasen kommer från England. Den är framavlad som brukshund inom gruvdrift men även som jakthund av småvilt. Den har även använts vid kampsport. Efter hand korsade rasen. Det gav en mer elegant kroppsform men den har behållit sitt självförtroende och mod.

Bichon Frisé

Bichon Frisé fluffig hundras

Bichon är en söt liten dvärghund som blir cirka 30 cm i mankhöjd. De har en vit, len och lurvig päls. Den kan formklippas och ges då ofta en rundare form, framför allt på huvudet. Den här rasen behöver en del pälsvård. För att undvika tovor kammas den gärna dagligen. Den lurviga pälsen fäller nästan inget alls. Tar man dock hand om pälsen regelbundet så är detta en väldigt bra allergivänlig hund!

Bichon frisé kännetecknas av det som kallas för ”de tre prickarna”, det vill säga ögonen och nosen som bildar en svart triangel i det söta ansiktet.

Det här är en förhållandevis ung hundras. Den återfinns i rasstandard från 1930-talet och kom till Sverige i mitten av 1970-talet. Den har varit populär som cirkushund, förmodligen på grund av sitt söta utseende. Rasen är lättlärd och vill vara till lags, det underlättade nog vid cirkusträningen. Bichon gillar att aktiveras men kräver egentligen bara måttligt med motion. Den fungerar bra i agility. Eftersom den är glad och sällskaplig passar den bra som familjehund. Den är även väldigt populär bland seniorer som skaffar hund på ålderns höst!

Bichon Havanais

Bichon Havanais hundras

Bichon Havanais är en liten allergivänlig dvärghund som blir 23-27 cm i mankhöjd. Den har en robust kropp. Pälsen är lång och väldigt mjuk. Den har ingen, eller lite, underhull, vilket gör att den är en bra hund för allergiker.

Pälsen behöver regelbunden borstning men den fäller inte. Rasen finns i många olika färger och även som fläckig och flerfärgad. Den långhåriga svansen ligger i en båge över ryggen och öronen är stora i förhållande till resen av ansiktet.

Rasen kommer från Medelhavsområdet men togs med av sjömän till Kuba. På Kuba fortsatte rasens utveckling, därav namnet. Det är framförallt en sällskapshund som återfanns hos välbeställda familjer.

Bichon Havanais är lättlärda och ivriga att vara till lags. De lär sig snabbt tricks och fungerar bra inom agility. De är ofta charmiga och lite busiga. Som alla hundar gillar de att röra på sig men de behöver inte lika mycket motion som andra raser. Så vill du ha en liten allergivänlig hund? Här är den!

Cavapoo

Cavapoo allergivänlig

Cavapoo, eller Cavoodle som den också kallas ibland är en blandrashund. Det är alltså inte en egen hundras utan en blandning mellan en Dvärgpudel eller Toypudel och en Cavalier King Charles Spaniel.

Storleken på en Cavapoo varierar beroende på om den korsats med just en Toy- eller Dvärgpudel. Om de korsats med en Toypudel blir en Cavapoo cirka 28-35 centimeter höga. Har de istället korsat med en Dvärgpudel blir Cavapoon cirka 33-45 centimeter hög.

Tack vare sin päls som, likt en pudels, är krullig anses Cavapoon vara en mycket bra allergivänlig hundras. Deras lojala, sociala natur gör dem till en fantastisk familj eller terapihund, särskilt för personer med allergier.

Det är just en Cavapoo, vid namn Rio, som kronprinsessan och hennes familj köpte.

Chinese Crested

Chinese Crested hunden

Det här är en allergivänlig hundras som finns i två varianter, den ena är nästan helt nakenhund och den andra mer hårig, kallad Powder puff. Den nakna varianten har ofta hår på huvud, svans och tassar. Powder puff får en slöja av mjuk, lång päls om man inte trimmar den.

Huden på en chinese crested är mjuk och varm. Den behöver badas regelbundet och smörjas in i vårt torra inomhusklimat. På vintern behöver den skyddas mot kyla. På nätet hittar man enkelt en hel garderob för de här små sötnosarna. Den här är en mindre ras som blir runt 25-30 cm i mankhöjd.

Troligtvis kommer rasen från Kina där den finns beskriven ända från 14000-talet. Innan dess kan den ha funnits även i Afrika. Till Sverige kom den på 1970-talet. Eftersom den inte har så mycket päls är detta en bra hund för allergiker!

En chinese crested har en pigg och positiv uppsyn. I kroppen är den nätt och rörelserna mjuka. Den är väldigt sällskaplig och vill gärna värma sig nära familjemedlemmar. Den gillar både agility och lydnad. Den används även för utställning. 

Irländsk Vattenspaniel

Irländsk Vattenspaniel

Den irländska vattenspanieln är en mellanstor hundras som blir ca 55 cm hög. Den har lockig och lite oljig päls. Den påminner om en större pudel men har kortare päls i ansiktet. Den har även ganska stora öron.

Som namnet antyder är den här rasen framavlad på Irland. Där behövdes den som hjälp vid jakt av sjöfågel. Rasen har stora tassar vilket är en fördel när den skulle ta sig fram i träsk och sumpmarker. Den oljiga pälsen håller det kalla vattnet borta.

Det här är en envis men lättlärd ras. Den är aktiv och vill ha stimulans. Med sitt luktsinne fungerar den bra som sökare men även inom andra hundsporter. Rasen har en stark vilja att tillhöra en flock, men flocken kan lika gärna bestå av människor. Den fungerar ofta bra ihop med andra hundraser. Tack vare sin päls anses detta vara en mycket bra allergivänlig hundras!

Irish Softcoated Wheaten Terrier

Irish Softcoated Wheaten Terrier

Näst ut på vår lista över allergivänliga hundraser har vi Irish softcoated wheaten terrier som är en långbent variant inom terrierfamiljen. Den får en mankhöjd på 46-48 cm. Kroppsbyggnaden på den här rasen är nästan lite kantig men den har ändå en lätt struktur. Kanske lättas intrycket upp av den ljusa vackra pälsen. Den är vågig eller lockig och påminner mer om hår än päls. Pälsen är ljust beige i olika nyanser. Huvudformen är lite kantigare än hos andra terrier och här får pälsen gärna bli lite längre för att ge hunden lugg och skägg.

Rasen kommer från Irland och användes både som sällskapshund och brukshund av lantbrukare. På gårdarna var rasen användbar för att hålla efter skadedjur. Den är även duktig på att spåra och jagade gärna utter och grävling. De fungerar bra inom hundsport.

Det här är en livlig och sportig ras. Den är företagsam och har en egen vilja. Det gör att den behöver uppfostras för att inte bli alltför envis. Som sällskapshund trivs den utmärkt så länge den får busa och röra på sig.

Italiensk Vinthund

Italiensk Vinthund Italian Greyhound

Vår svenska bild av vinthund är kanske en ras med tjock päls. Det gäller inte för den italienska vinthunden. Den har nästan ingen päls alls, bara en kort fin päls på den mjuka huden. Den fäller minimalt och har mycket lättskött päls. Det gör att det är en bra hund för allergiker. Till färgen är rasen svart eller i olika nyanser av grå och beige. Ibland har de vita fläckar på tassar eller bringan. Den här rasen skäller inte som andra hundar. De har ett mer pratigt ljud, som ett sjungande morrande eller joddlande.

Rasen kommer från Egypten och där behöver ju inte vinthundar ha samma värmande päls som hos oss. De finns avbildade som statyer i pyramiderna hos faraoner. Den har sedan utvecklats vidare i Mellaneuropa och användes tidigare dels inom jakt, dels som sällskap i adelsfamiljer. I vissa länder används italienska vinthundar inom kapplöpning, men inte här i Sverige.

Italienska vinthundar är en mellanstor ras. Mankhöjden är cirka 32-38 cm. De har ett elegant utseende med rundad rygg och bakbenen lite indragna under kroppen. Rörelsemönstret hos denna ras är graciöst och den ger nästan ett skört intryck. Till humöret ger den dock ett annat intryck. Den är livlig och glad och mycket sällskapssjuk. Den sover gärna under ett täcke för att hålla sig varm.

Kerry Blue Terrier

Kerry Blue Terrier

Denna vackra hund med både skägg och krullig päls kan verkligen klassas som en allergivänlig hund. Eftersom Kerryn saknar underull fäller den inte heller och pälsen anses vara väldigt lättskött. Det räcker med att bada hunden en till två gånger per månad, däremot är det viktigt att ni fönar pälsen efter att ni badat hunden. Gör ni detta så har ni en fantastisk hund som är bra för allergiker!

Men vad är Kerry Blue Terrier för sorts hund? Ja, det är faktiskt en riktigt allroundhund. Rasen kommer ursprungligen från Irland där den hjälpte till att hålla borta råttor, vakta hemmet, valla fåren men även vid jakt. Idag har rasen ett brett användningsområde, visserligen används rasen sällan till jakt men desto mer används Kerryn till agility, lydnad, spår och sök.

Det är en ganska frisk ras utan några specifika rassjukdomar. Denna allergivänliga hundras är modig, lekfull och fördrar människors sällskap framför andra hundar. Den är oerhört social, har energi, är nyfiken och vill alltid vara med där det händer. Kerry Blue Terrier är medelstor och kompakt där mankhöjden uppgår till ca 45-59 cm för hanar och något lägre för honor. En Kerry brukar väga mellan 15-18 kg.

Labradoodle

Labradoodle allergivänlig

Labradoodle räknas inte som egen ras i Sverige. De är nämligen en korsning mellan labrador och pudel och är därför en blandras.

Korsningen gjordes för att få fram ledarhundar till personer med synskador som är päls allergiker. Man ville ha labradorens egenskaper och pudels päls. Pälsen är karakteristisk och påminner till utseendet om lockigt fårull. Rasen har en mjuk enkelpäls, vilket innebär att den inte har både underhull och täckhår. Just enkelpälsen rasen gör att den fungerar bra för många som är allergiska.

Pälsen hos en labradoodle behöver kammas veckovis, då fäller den inte. Färgställningen är bred, de flesta vanliga hundfärger förekommer, som svart, brun, rör, aprikos och flerfärgade. Storleken på labradoodle varierar, de finns som miniatyr från runt 34-40 cm i mankhöjd till standard som blir 50-55 cm höga.

Temperamentet hos rasen är glatt och socialt. Det här är en bra familjehund som gillar att leka. De är även smarta och lojala vilket gör dem till bra ledarhundar. De gillar vatten och att simma och fungerar bra i olika hundsporter. Ett givet val i vår lista över allergivänliga hundraser!

Vi har skrivit en hel artikel om just Labradoodle, du hittar den här!

Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo hund

Lagotto romagnolo är en mellanstor allergivänlig hund med mankhöjd på runt 45 cm. Pälsen är krullig och grovt sträv. Den har tjockt underhull och lockig får-liknande päls över. Pälsen behöver kammas och tovas ut. Den fäller väldigt lite. Till färgen är den vit, brun eller orange med fläckar.

Rasen kommer från Italien och den användes som vattenapportörer av fiskare. De har en bra vittringsförmåga och har även tränats att gräva fram tryffel.

En lagotto romagnolo är en bra sällskapshund men fungerar även som brukshund. Den är positiv och aktiv och gillar hundsport. Med sitt luktsinne är passar den bra för sökarbete. Den är sällskaplig och går ofta väldigt bra ihop med andra hundraser.

Malteser

Malteser

Malteser är en allergivänlig dvärghund med en mankhöjd på cirka 20-25 cm. Den här lilla sötnosen har lång, len och mjuk päls. Hunden behöver borstas och kammas dagligen och anses då som allergivänlig. Ofta ses dessa hundar med pälsen uppsatt i en liten tofs på huvudet för att de ska se bra. Det här är en vanlig ras för utställning.

Troligtvis kommer den här rasen från södra Europa. Det är en mycket gammal ras som finns beskriven redan 200 f Kr.

Malteser är en sällskapshund som är pigg och vaken. Den tycker om promenader men även att få mysa i knät. Det är lätt att lära en malteser trick och konster och den fungerar även bra i agility. De är tillgivna och mycket sällskapliga…samt allergivänliga såklart!

Pomeranian

Pomeranian vacker hundras

Pomeranian kallas även för dvärgspets. Det är en liten hund som har en mankhöjd på strax över 20 cm. Till utseendet känns de främst igen på den yviga pälsen. Pälsen har både underhull och ett täckhår som står rakt ut. Även fast pälsen är lång så tovar den sig sällan. Om den kammas någon gång per vecka så håller den sig fin. Den har kortare päls i ansiktet och små söta öron. Den långhåriga svansen ligger krökt över ryggen. Tack vare sin päls anses Pomeranian vara en allergivänlig hundras.

Pomeranian är en variant av tysk spetshund. Som namnet antyder har den ursprung i det Tyska området Pommern. Den har ett bra luktsinne och gillar att aktiveras i hundsporter. Till humöret är de här små pälsbollarna pigga och glada. De har en egen vilja och behöver uppfostras för att inte bli besvärliga.

En Pomeranian är hemkär och ofta väldigt förtjust i sin ägare. Ofta är den ganska tuff och verkar inte förstå sin egen litenhet. I bus med andra hundar får man vara försiktig så att den inte skadar sig.

Pudel

Pudel ståtlig hundras

Pudeln är en europeisk ras som kan spåras tillbaka till 1400-talet. Den har använts vid jakt vid vatten, till exempel på fågel. Pudlar är överlag en frisk ras som blir gammal, ofta över 15 år. Även äldre individer är ofta pigga och lekfulla.

Många säger att pudeln är en av de intelligentaste hundraserna och de är lättlärda och vill vara till lags. En pudel är en lekfull och sportig familjemedlem som vill ha variation i sin träning. Den vill ha både mental och fysisk träning och älskar hundsport.

Pudeln finns i fyra storlekar: Toypudel med en mankhöjd på 24-28 cm. Dvärgpudel med mankhöjd 29-35 cm, mellanpudel med mankhöjd på 36-45 cm och storpudel som har en mankhöjd på 45-60 cm. De finns i fem olika färger, svart, vit, brun, går och aprikosröd.

Pälsen på pudeln är kort och lockig, lite ullig. Den fäller inte alls. Eftersom pälsen växer hela tiden måste man klippa sin pudel. För den modige finns en mängd olika tips på frisyrer på nätet. En pudels päls lämpar sig mycket väl för hundallergiker.

Samojed

Samojed

Samojed är en spetshund med tjock allergivänlig päls. Det är en medelstor ras med en mankhöjd på 53-57 cm. Rasen är atletiskt byggd och ger ett kraftfullt intryck. I sina rörelser är den däremot smidig. Den tjocka pälsen har en egenskap som gör att kvalster inte trivs i den, vilket gör den till en allergivänlig ras.

Trots att pälsen är tjock är den lättskött. Den behöver visserligen borstas regelbundet men i övrigt kräver den inte mycket pälsvård. Något som är viktigt att komma ihåg är att inte bada en samojed för ofta. Den kan få eksem av det. När den badas kan pälsen gärna torkas med hårfön.

Rasen har sitt ursprung hos jägarfolk i Sibirien. Där användes den till det mesta. Förutom till jakt fungerar den bra som draghund och vallhund. Det här är en envis hund som vill arbeta. Den behöver mycket fysisk rörelse trivs bra utomhus. Samojeden är sällskaplig, positiv och snäll.

Schnauzer

Schnauzer

Schnauzer är en mellanstor ras med en mankhöjd på cirka 45-50 cm. Den har ett utmärkande ansikte där pälsen bildar både lugg och skägg, därav namnet som är det tyska ordet för skägg. Rasen har en kompakt kroppsbyggnad med ett lite kaxigt drag. Pälsen har två lager. Det undre är kort och värmande och håller fukten borta. Ytterpälsen är sträv. En schnauzer behöver trimmas några gånger per år, beroende på hur kortklippt man vill ha den. Det är bra att kamma den med jämna mellanrum för att hålla tovor borta. Om den kammas regelbundet så fäller den inte, därför passar den utmärkt i vår lista över allergivänliga hundraser!

Rasen har smeknamnet Salt and pepper efter sin färgställning. De finns i vitt svart och silver. Flerfärgade förekommer.

Det här är en pigg och ivrig familjehund. Den är snabb och älskar att aktiveras. Schnauzer är en lekfull familjemedlem som även kan användas som brukshund. Den har sitt ursprung i södra Tyskland och var från början en stallhund. I stallen användes den för att hålla borta skadedjur.

Det finns även en mindre variant, dvärgschnauzer. De blir cirka 30-35 cm i mankhöjd.

Shih Tzu

Shih Tzu

Shih tzu är en tålig liten allergivänlig hund. Den blir cirka 25-27 cm i mankhöjd men trots som litenhet är den robust i kroppen. De kännetecknas av att man ofta binder upp deras lugg i en tofs. Den långa pälsen hänger ner över ögonen annars. Den har ett ganska platt ansikte med runda ögon. Svansen viker sig i en båge över ryggen.  Pälsen kan såklart trimmas kort. Om den får växa ut behöver den mycket pälsvård för att inte tova sig. Färgerna varierar i många olika nyanser och de är ofta flerfärgade.

Ursprungligen kommer rasen från Tibet där den fanns som sällskap inom hovet. Till Skandinavien kom den på 1930-talet.

Det här är främst en familjevänlig liten sötnos. Ofta blir de här hundarna gamla, 15 år och äldre är inte ovanligt. De kräver inte massor med motion men behöver promenader. Rasen är glad och sällskaplig och gillar att mysa i knät.

Xoloitzcuintle / Mexikansk Nakenhund

Xoloitzcuintle Mexikansk Nakenhund

Det här är hundrasen med namnet som knappt går att uttala. Namnet förkortas ofta Xolo och i Sverige kallas den Mexikansk nakenhund. Rasen finns både som pälsad och naken. Vissa nakna hundar kan ha pälsfläckar som då ofta sitter på huvud, ben eller svans. Huden är mjuk och len. Till färgen är den svart, grå, röd, brun eller melerad i olika nyanser. Liksom chinese crested behöver huden smörjas in och skyddas för kyla.

Både den nakna och den pälsade versionen anses vara allergivänliga hundar.

Den mexikanska nakenhunden delas in i tre storlekar: Liten men en mankhöjd på 25-35 cm, mellan med mankhöjd på 36-45 cm och stor med mankhöjd på 46-60 cm.

Rasen har framavlats i Central och Sydamerika. Det är en mycket gammal ras som finns som statyer från 3 000 år F Kr. Till Sverige kom rasen i mitten av 1980-talet. 

Till temperament är rasen intelligent och livlig. Den har en stor uthållighet och är envis. Kroppsligt har den mexikanska nakenhunden ett kraftfullt men atletiskt utseende. Den fungerar utmärkt för hundsport och trivs med att aktiveras. 

Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier

Yorkshire terrier tillhör de små hundraserna och blir 20-25 cm i mankhöjd. Det här är en sällskapshund som är pigg och nyfiken. Den vill vara med där det händer och är tuff. Med sin lilla kropp blir den skör om buset blir för hårt, så man behöver anpassa lekarna lite efter hunden.

En yorkshire terrier är även smart och lättlärd vilket gör att den passar bra till hundsporter som agility. Rasen avlades fram i England under 1850-talet. Troligtvis ville man ha en söt liten ras som sällskap åt äldre välbeställda damer. Det är en populär utställnings ras.

Till färgen är rasen grå i olika nyanser, brun och vit. Flerfärgade är vanligt. Pälsen påminner lite om människohår i strukturen och rasen har inget underhull. Avsaknaden av underhull gör detta till en allergivänlig hundras. Många klipper sin yorkshireterrier men om man låter pälsen växa blir den lång. Då behöver dem kammas ofta. Vid utställning ska pälsen vara lång.

Vad säger forskningen om allergivänliga hundar?

Att det inte finns hundar som är helt utan allergener är tyvärr fakta. Däremot pågår det en hel del forskning inom området.

Enligt astma och allergiförbundet visar forskning att mängden allergener varierar mellan olika hundraser. Nyare forskning visar också att det skiljer mer mellan olika individer inom samma ras, än vad det gör mellan olika raser.

Idag går det att beställa hem ett allergentest för att se hur stor mängden allergener är hos olika hundar. Många uppfödare använder detta på sina valpkullar. Det ger även möjlighet att avla vidare på de individer som har minst allergener.

Man satsar även på att få fram test där pälsallergiker kan få reda på vilken allergen man är mest känslig emot. Det finns sex olika allergener och olika hundar har olika allergener. I teorin skulle ett sådant test ge möjlighet att matcha människor med hund.

Forskare vid Karolinska institutet har kommit fram till att allergenerna kan minska om man tvättar djuret men det är viktigt att använda ett milt schampo som inte torkar ut huden. Det finns även mjällschampo för hundar och eftersom allergener kan samlas i mjäll kan det fungera för att sänka allergennivån hos hunden.

Samma forskare menar att man även har ett vaccin mot hundallergi. Tyvärr är inte läkemedelsbolag intresserade av att testa vaccinet vilket gör att inga kliniska tester kan göras. Det beror förmodligen på att vaccinet är mycket dyrt. Utan de kliniska testerna kan vaccinet heller inte godkännas och komma ut på marknaden.

Vår lista med allergivänliga hundar är generell!

Visst vore det härligt om även pälsallergiker kunde få uppleva glädjen med att ha hund? Den här listan ses som en hjälp att hitta en hundras eller individ som man kanske inte trodde hade en lägre halt allergener. Eftersom olika raser har olika allergener så det är inte säkert att man är lika allergisk mot alla raser.

Sedan är det viktigt att veta att mängden allergener kan variera mellan olika individer, det vill säga att hundar inom samma kull kan ha olika mycket mängd allergener och därför ge olika mycket besvär för en allergiker. Kunskapen om att allergenerna kan skifta i både mängd och typ gör att den som är pälsallergiker kan hitta raser som fungerar bättre, men det är alltid viktigt att du testar hur du klarar en viss hund noga innan ett köp. Att leva med ständiga allergiska symptom är sällan hållbart.

Vi hoppas att vår artikel ger inspiration och hopp till pälsallergiker som vill ha hund. Letar du efter fler intressanta och informativa artiklar, ni har väl inte missat vår artikel om allergivänliga katter?


Du kanske även vill se tips på hundar som passar bra för seniorer och pensionärer!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.3 / 5. Antal röster: 14

Inget betyg satt