Att ha en hund som husdjur är populärt i Sverige. Hunden anses vara människans bästa vän och är alltid en högt älskad familjemedlem. Med en hund i familjen kan ni hitta på en massa aktiviteter tillsammans, allt beroende på hur stor hund du skaffar. I denna artikel tittar vi närmare på några populära hundraser utan jaktinstinkt, eller med väldigt låg sådan.

Så väljer du en hund utan jaktinstinkt

När du ska skaffa en hund så gäller det att hitta rätt ras, man hur väljer man egentligen vilken hund man ska köpa? Det är viktigt att tänka på att hunden ska passa in i familjen, både aktivitetsmässigt och personlighetsmässigt. 

Både en valp och en vuxen hund kräver mycket tid, aktivering, kärlek och motion. Tänk därför noga efter vilken hundras du skaffar. Hunden måste passa in i din vardag och om du köper en hundras som kräver mycket motion så är det viktigt att du har både tid och lust att dagligen aktivera hunden.

Hur mycket motion behöver din hundvalp?

Tänk på att noga undersöka olika raser för att hitta en hund som passar in i just din familj och som passar din livsstil. Läs på om olika hundrasers personlighet och egenskaper för att avgöra om ni passar ihop. Då får ni bäst grundförutsättningar att trivas tillsammans. Vissa hundar vallar, andra vaktar eller jagar. Det finns även hundar som är renodlade sällskapshundar och som passar utmärkt som familjehundar.

Sällskapshundar saknar ofta jaktinstinkt

Hundar är ursprungligen rovdjur men har under flera århundraden domesticerats och idag finns det många hundar vars jaktinstinkt mer eller mindre har försvunnit. Det finns dock även hundar med en kraftig jaktinstinkt och som kräver extra mycket uppfostran, speciellt om de ska kunna gå lösa.

Hundar med utpräglad jaktinstinkt använder alla sina sinnen under jakt. Det är deras jobb att spåra och jaga vilt och kan lätt bli så uppslukade av sitt jobb att de glömmer bort att lyssna på sina ägare.

En hund som saknar jaktinstinkt däremot har inte samma drivkraft att jaga varken tamdjur eller vilt och är därför lugnare. Dessa hundar har framgångsrikt domesticerats under många år och är enkla att träna och få kontakt med. Det är speciellt enkelt att träna inkallning med en hund som saknar eller har en mycket låg jaktinstinkt. En hund utan jaktinstinkt kan ofta gå fritt hemma på gården eller utan koppel på promenader. 

SKK tipsar om hundar med låg jaktinstinkt

Om du vill hitta en hund utan jaktinstinkt så kan du kolla på SKK:s lista över hundar i grupp 1 och grupp 9. Dessa hundar är nämligen avlade som sällskapshundar eller vallhundar. Kom dock ihåg att alltid läsa på om de specifika hundraserna som du är intresserad av. 

Det är inte bara viktigt att hunden saknar jaktinstinkt om det är det du vill ha, utan även att den passar din personlighet och aktivitetsnivå. Köp därför inte en hund baserat på hur söt den är eller på lite lös efterforskning. Kom också ihåg att köpa en hund från en seriös uppfödare som är registrerad hos SKK så att du garanterat får en frisk hund.

1. Keeshond

Keeshond är en spetshund som även går under namnet wolfspitz. Som du hör så är wolfspitz ett tyskt namn och hundrasen är en av de äldsta i Mellaneuropa. Det här är en frisk och trivsam hund som trivs mycket bra hos familjer. Keeshond har en mycket låg jaktinstinkt och är lättupplärd i inkallning, lydnad och agility. Hunden kan dessutom ställas ut.

Om du vill ha en lättlärd, nyfiken och intelligent hund så är Keeshond ett bra val. Den kan dock vara reserverad mot främlingar så börja tidigt med miljöträningen för att få en social hund. Keeshond behöver inte mycket motion utan är nöjd med sina dagliga promenader. Hundrasen passar därför perfekt för pensionärer, men trivs lika bra hos aktiva barnfamiljer. 

Hundraser utan jaktinstinkt (eller med väldigt låg) - Keeshond

2. Pomeranian 

Pomeranian är en tysk spets som även kallas för zwergspitz. Det är en liten hund med mycket personlighet, mankhöjden är bara 20 cm. En pomeranian saknar i princip jaktinstinkt och är mycket pigg, positiv och lydig. Det är även en hemkär hund som tyr sig till sin ägare. 

En pomeranian behöver en god uppfostran för att bli en härlig hund, så låt inte den lilla storleken lura dig. Med en god uppfostran kan hunden hänga med på promenader, agility eller andra aktiviteter. Det viktigaste för hunden är bara att få vara med sin ägare.

Eftersom hunden är liten måste du ha uppsikt över så att barn eller andra hundar inte skadar den vid lek. Den långa pälsen är lättskött och behöver bara borstas varannan vecka.

hund utan jaktinstinkt

3. Tysk spets (Kleinspitz/Mittelspitz/Grosspitz)

Kleinspitz, mittelspitz och grosspitz är alla en variant av tysk spets och det enda som skiljer hundarna åt är storleken. Kleinspitz har en mankhöjd på 27 cm, mittelspitz 35 cm och grosspitz 45 cm. Det här är söta sällskapshundar som mer än gärna tränar agility, lydnad och följer med på dina favoritaktiviteter. 

En tysk spets fungerar bra i olika miljöer och är mycket familjeorienterade. De trivs i barnfamiljer och är pigga, lättlärda och tillgivna till sina ägare. Kleinspitz och mittelspitz har nära till skall eftersom de är varnare, men alla tre hundar har låg jaktinstinkt. Hunden är härlig och lättskött, den behöver bara dagliga promenader och regelbunden borstning av den långa pälsen.

Hundar utan jakt

4. Eurasier

En eurasier är en härlig blandning mellan hundraserna chowchow, keeshond och samojed. Tack vare sina anfäder så är eurasier en lugn familjehund som är både sund och social. Det här är en tålmodig hund med ett lugnt sinne som är mycket trofast sin familj.

En eurasier kan vara reserverad mot främlingar och tar därför inte kontakt med andra, men den blir aldrig nervös utan behåller sitt lugn. Se till att socialisera din eurasier redan som valp så att den blir öppen för andra människor.

Eurasier är inte skällig och jaktinstinkten är bortavlad. Det här är istället en lugn och trofast hund som vill vara nära sin familj. Den har dock en viss vaktinstinkt och skyddar sin familj om det behövs genom att varna. Det här är en värdefull familjemedlem som passar bra i alla vardagssituationer. Ta hand om den mjuka pälsen genom att borsta den någon gång i veckan.

hundraser utan jaktinstinkt

5. Japansk spets

Japansk spets härstammar från tyska spetshunden grosspitz. Du kan därför se stora likheter i deras utseende. Det här är en sund och frisk sällskapshund som anpassar sig väl efter den miljö hunden befinner sig i.

Japansk spets är en familjeorienterad hund som gärna vill vara med dig hela tiden. Den har en låg jaktinstinkt och en stor personlighet för den lilla kroppen.

Med en japansk spets i hemmet får du ett härligt sällskap och den kan även användas för att träna agility och sök. Du vårdar enkelt den fina pälsen men en borstning varje vecka.

hundraser med låg jaktinstinkt

6. Isländsk fårhund

Den isländska fårhunden kommer från just Island och har under många århundraden vallat öns otaliga boskap. Den har även använts för att vakta gårdar och har rejält med ork och energi för att orka arbeta hela dagarna i ända. Det är dessutom en alert hund som är både vänlig och nyfiken på sin omgivning. Vaktinstinkten till trots så är den vänlig mot besökare. Den har en låg jaktinstinkt och passar som sällskapshund i en aktiv familj där hunden får utlöpt sin energi.

Hundrasen har en mankhöjd på 42-46 cm och den kan ha kort eller lång päls som behöver borstas någon gång per vecka. Den tjocka pälsen drar dock inte åt sig smuts utan hunden är alltid ren och fin.

Eftersom hundrasen är lite vaktig så kan den varna sin omgivning med skall om den blir misstänksam. Se till att aktivera hunden både mentalt och fysiskt för att den ska må bra och göra slut på all sin energi.

Hund med låg jakt

7. Leonberger

Du känner säkert igen en leonberger som en stor och lejonliknande myshund. Att få hunden att se ut som ett lejon var också syftet med aveln. En leonberger härstammar bland annat från raserna newfoundland, sankt bernhards och pyrenéerhund.

En leonberger är en fin familjehund men den kan ha en viss vaktinstinkt. Den är dock inte alls lämplig för vare sig vaktning eller jakt. Det här är istället en vänlig hund som trivs bäst tillsammans med sin familj. Hundrasen kom till Sverige på 1980-talet och det är en mångsidig hund som med rätt uppfostran kan bli dina barns bästa kompis. Något som sticker ut med en leonberger är att rasen har simhud mellan tårna och älskar vatten.

En leonberger kan bli upp emot 80 cm i mankhöjd och klassas därför som en stor hundras. Trots sin storlek så är hunden relativt frisk förutom att vissa problem med höfter och hjärta kan uppstå. Ta väl hand om den yviga pälsen med regelbunden borstning.

hund utan jakt

8. Peruansk nakenhund (Perro sin pelo de Peru)

Precis som du hör på namnet så kommer denna hund ursprungligen från Peru. Arkeologer har hittat avbildningar av hundrasen från så tidigt som 750 år e.Kr. Den peruanska nakenhunden håller sig gärna i närheten av sin ägare och är både lyhörd och uppmärksam på både ägaren och omgivningen.

Hunden har en låg jaktinstinkt och eftersom den vill vara sin ägare till lags måste du uppfostra den på ett mjukt och vänligt men bestämt sätt. Se till att inkludera mycket social träning när du uppfostrar valpen för att hunden inte ska bli reserverad mot främlingar. Den har nämligen en stor vaktinstinkt och larmar vid faror.

En peruansk nakenhund är pigg och alert och den tycker om att vara aktiv. Dess stora tillgivenhet gör att hunden är lämplig för en barnfamilj. Pälsvården är obefintlig, men se till att ta hand om den nakna huden vid kallt väder och om den är torr.

hundraser utan jakt

9. Mexikansk nakenhund (Xoloitzcuintle)

Även den mexikanska nakenhunden, känd som Xoloitzcuintle, har gamla anor. Xoloitzcuintle uttalas ungefär som cholo-its-kuint-lee och rasen har tusentals år på nacken. Den mexikanska nakenhunden härstammar från Central- och Sydamerika och den första hunden kom till Sverige år 1983.

Precis som du hör på namnet, mexikanska nakenhunden, så är det här en naken hund. Inom en och samma kull kan det dock födas hundar både med och utan päls. Hundrasen finns i tre storlekar och mankhöjden varierar mellan 25-35 cm, 36-45 cm och 46-60cm. Tiken och hanen har samma mankhöjd.

Det här är en sällskapshund med låg jaktinstinkt. Den är mycket intelligent och kan tränas för lydnad, agility och utställning. Eftersom hunden tidigare har använts som gårdshund kan den ha en viss jaktinstinkt och vara reserverad mot främlingar. Den kan därför varna sin ägare om den känner att det behövs. Det är dock ingen aggressiv hund utan den håller sig gärna nära sin ägare.

liten hund utan jakt
Xoloitzcuintle finns även som pälsad!

10. Bullmastiff

Förr i tiden användes en bullmastiff som skogsvakt för att vakta sin ägares marker, men idag är det en mysig sällskapshund. Eftersom bullmastiffen har en historia av att vara en duktig vakthund så har den ingen utpräglad jaktinstinkt. Det är istället en tålig och trofast hund med ett gladlynt sinne.

Bullmastiffen kan vara lite egensinnig och bestämmer själv vad den vill göra. Om den inte känner för att göra viss aktivitet så struntar den helt enkelt i den. Trots det så är en bullmastiff en perfekt familjehund.

Hunden har en mankhöjd på 60-70 cm och väger runt 50 kg. Det är en stark hund och den korta pälsen kräver inte någon direkt omvårdnad förutom bad. Den kan dock få problem med ögon, öron, slemhinnor och hudveck, så håll extra koll här.

stor hund utan jakt

11. Bichon frisé

En bichon frisé är en lugn och härlig liten hund som passar bra för såväl pensionärer som barnfamiljer. Det här är en renodlad sällskapshund som härstammar från soliga Teneriffa.

Hunden vill vara sin ägare till lags och är både glad och lättlärd. Den kräver inte så mycket motion utan kan nöja sig med kortare promenader. Den kan dock vara riktigt livfull och leka och träna agility om den ges utrymme för det.

En bichon frisé har en låg jaktinstinkt och ett glatt och positivt temperament. Den har dock en relativt krävande pälsvård och behöver både kardas och kammas varje dag. Detta är även en hundras som passar väldigt bra för äldre personer som vill skaffa hund sent i livet.

sällskapshund utan jakt

12. Bison havanais

Även denna lilla sällskapshund är mysig och härlig och passar för alla sorters familjekonstellationer. Hunden härstammar från Medelhavsområdet och är en uppskattad sällskapshund.

Hunden saknar både jakt- och vallinstinkter och är lättlärd. Den vill gärna umgås med sin familj och är ivrig att vara till lags. Hunden är gärna aktiv tillsammans med sin familj och är mycket gladlynt och vänlig mot sin omgivning. Den har inget stort behov av motion, men följer gärna med ut på äventyr eller tränar agility och lydnad. Den kan även bli duktig på spårning efter mycket träning. Mankhöjden är bara runt 23-27 cm och pälsen kräver en del omvårdnad. 

hundraser utan jaktinstinkter

13. Malteser

Malteser är en dvärghundras och dessutom en av världens äldsta. Denna utpräglade lilla sällskapshund kommer från länderna kring Medelhavet och kan efter träning bli mycket duktig på både lydnad, agility och spår.

En malteser är pigg och alert och tycker om en bra kombination mellan mys i soffan och långa promenader. Hundrasen är mycket tillgiven sina ägare och dessutom lättlärd. Den saknar jaktinstinkt utan vill bara tillbringa sina dagar med sina ägare.

Det är viktigt att veta att en malteser kräver mycket omvårdnad eftersom den vita pälsen bör badas ofta och kammas och borstas varje eller varannan dag.

bästa hunden utan jakt

14. King charles spaniel

Denna uppskattade lilla knähund har ingen jaktinstinkt och passar utmärkt som sällskapshund i alla familjekonstellationer. Den tycker mycket om människor och vill gärna tillbringa en massa tid med sina ägare. 

King charles spaniel var länge en populär hundras i de europeiska hoven tack vare att rasen är så pass glad och tillgiven. Den är också lättanpasslig och vill gärna följa med sina ägare överallt, speciellt ut på promenader. Hunden är lättlärd och kan därför uppfostras och lära sig att lyda ägaren. 

Hunden är relativt liten med sin mankhöjd på 30 cm och den långa pälsen bör kammas en gång per vecka för att vara fin.

lista hundar utan jakt

15. Fransk bulldogg

Den franska bulldoggen härstammar från Paris där den var en uppskattad sällskapshund hos societeten. Hundrasen kom till Sverige år 1913 och är mycket populär tack vare sitt säregna utseende och härliga karaktär.

En fransk bulldogg har en mycket låg jaktinstinkt, istället har den en stor personlighet och är både snäll och humoristisk. Den tycker också om att vara aktiv och umgås tillsammans med sina ägare. Det jämna temperamentet ger en härlig hund. Se till att ge hunden mycket intresse, det är nämligen en uppmärksamhetstörstande hundras. 

Den korta pälsen kräver minimalt med omvårdnad, men de djupa rynkorna i ansiktet behöver regelbundet torkas. 

hundraser utan jaktinstinkt

Avslutande ord

Det här var alltså 15 bra hundraser som har ingen eller mycket låg vaktinstinkt. De passar bra för familjer och är både mysiga och härliga, Tänk dock på att jaktinstinkten kan variera från hund till hund, trots att hundraserna är kända för att inte gilla jakt. Alla hundar är trots allt rovdjur i grunden, trots att domesticerandet har fått bort mycket av denna egenskap.

Välj din hund omsorgsfullt så att den passar dig och din familj både gällande aktivitetsnivå och personlighet. Många hundar saknar jaktinstinkt, men kan ändå ha en viss nivå av vakt i sig.

Är du kanske ute efter en hund som inte fäller, eller fäller väldigt lite? 30 hundar som inte fäller – så slipper ni hundhår!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.2 / 5. Antal röster: 6

Inget betyg satt