Att hunden är människans bästa vän är ingen hemlighet. Vi har i urminnes tider haft hundar som sällskap och i de nordiska länderna räknas hundar som en viktig familjemedlem. Ett litet hundliv kräver mycket tid och energi om man vill uppfostra en vild och lekfull valp till att bli en lugn, stabil och glad vuxen hund. Men vilken är egentligen den bästa hundrasen för nybörjare? Letar du dessutom en hund åt det mer allergivänliga hållet tycker vi du ska läsa igenom listan över 22 allergivänliga hundraser som du hittar här.

Alla olika hundraser har sina egna särdrag och personligheter. Vissa hundraser är sociala och nyfikna medan andra är modiga, orädda och har en stor mängd energi. Vissa måste aktiveras i flera timmar varje dag medan andra föredrar att mysa på soffan med sina ägare. Så hur ska ni egentligen kunna välja rätt hund för nybörjare och en som passar er familj som handen i handsken.

För alla förstagångsägare är det bra att kolla upp vilken som är den bästa hundrasen för nybörjare. Vi har därför sammanställt en lista åt er över de 16 bästa nybörjarhundarna.

Labrador Retriever

förstagångshundägare

Labrador retriever är en av de mest älskade hundraserna i vårt avlånga land. Om ni vill ha en vänlig hundras som älskar att leka och som passar utmärkt i en barnfamilj, då är det en labrador retriever ni ska satsa på. Det här är den bästa hundrasen för nybörjare, oavsett familjekonstellationen. 

En labrador retriever är en enkel hundras som enkelt anpassar sig till nya miljöer. Den är glädjefull, samarbetsvillig och vill gärna vara nära sin ägare. Det är helt enkelt en mysig hund som gärna vill bli klappad och kramad. 

En labrador retriever är en bra hund för nybörjare då den inte kräver allt för mycket träning och strikt uppfostran för att bli en lugn och stabil hund. Den här hundrasen vaktar nämligen inte sitt revir och skäller knappt.

I Kanada brukade hundrasen förr i tiden användas för att simma iland båtars förtöjningsrep, därför är det ingen överraskning att hunden älskar att bada. Den vill dessutom vara sin ägare till lags och följer alla dess steg. En labrador retriever behöver motioneras mycket för att må bra och hålla sig i form. Den tycker nämligen om att äta såväl sin egen mat som alla matrester som hamnar på golvet.

Golden Retriever

enkla familjehundar

En annan hund som kan anses vara den bästa hundrasen för nybörjare är en klassisk golden retriever. Den här hundrasen känns igen på sin fantastiska, långhåriga päls som ofta går i guldiga eller vita toner. En vänligare och mer trofast hund än en golden retriever går knappast att hitta. En golden retriever är 100 % kärlek och snällhet, vilket gör att den är extra lämplig för barnfamiljer. 

En golden retriever är allt som en vakthund inte är och vill alltid vara sin ägare till lags och vara omtänksam. Denna nybörjarhund är snäll och tolerant både mot andra hundar och mot andra människor än ägaren. 

Förutom att umgås med sin ägare så älskar golden retrievers att leka. Ge den därför roliga tuggleksaker att tugga på och hämta tillbaka när ni leker apport. 

En golden retriever har lätt för att lära och behöver bara lite uppmuntran för att lära sig allt från roliga tricks till agility. Med regelbunden aktivitet och dagliga långpromenader håller sig hunden i form och får göra sig av med sin energi. Hundrasen kräver inte allt för mycket utav sin ägare. Egentligen behöver den bara kärlek, motion, tid, uppmärksamhet och närhet. Hunden passar därför bäst för familjer som är hemma mycket på dagarna. Det är även en utmärkt hund för pensionärer!

Pomeranian

nybörjarhundras

En liten pomeranian är en lämplig hund för nybörjare som vill ha en relativt lätt hund som förstahund. Kanske var det därför som drottning Victoria var extra förtjust i denna hundras. Hunden har till och med kallats för victoriansk spets i hyllning till drottningens favorithund. 

Vi rekommenderar en pomeranian till pensionärer och barnfamiljer. Barnen bör dock inte vara allt för små. Eftersom en pomeranian är så pass liten själv kan den lätt komma till skada bland nyfikna barn som vill leka med den. En pomeranian vill gärna ha en familj som ofta är hemma. Det här är ingen hund som kan stanna hemma själv en hel arbetsdag, utan den behöver sällskap.

En pomeranian anser sig dock inte vara liten. Den här hunden har nämligen en stor personlighet i sin lilla kropp, något som är vanligt bland små hundraser. Det må vara en hund för nybörjare, men ni lär definitivt märka av er nya hund.

En pomeranian kan vara lite vaksam och kaxig, vilket beror att den har vakthund i sig. Se därför till att direkt börja uppfostra den och ge den mycket motion för att bli av med all överskottsenergi. Det bästa är att tidigt gå på en valpkurs för att hunden ska lära sig uppföra sig korrekt.

Bichon Frisé

enkel hundras

Om ni vill ha en dvärghund som sällskapsdjur, då är en bichon frisé ett bra val. Det här är en hundras som har stor tillit till sin ägare och som gärna vill vara med och mysa i soffan. En bichon frisé älskar nämligen kroppskontakt och vill ha mycket uppmärksamhet från sin ägare. 

Hunden har en stor personlighet i en liten kropp. Det är en bra nybörjarhund som är både lättlärd för nya tricks, envis och tuff. Det gäller att inte dalta med en bichon frisé. Trots sin förtrollande fluffiga päls så är det inget litet bomullsmoln på fyra ben, utan en envis hund som kan bli kräsen om ni skämmer bort den.

På tal om pälsen så kräver den ganska mycket pälsvård för att hållas i trim. Den fluffiga pälsen bör kammas vare dag och dessutom ska hunden både badas och fönas varannan vecka. Det är dock inget ni ska bli avskräckta av. Det är istället en perfekt hund för någon som verkligen vill ge mycket uppmärksamhet till sitt husdjur. 

En bichon frisé bör aktiveras mycket för att må bra och inte bli skällig. Den älskar att leka och gör gärna cirkuskonster. Varför inte öva agility och lydnad för att aktivera hunden.

Pudel

hundras för nybörjare

Finns det någon mer majestätisk hund än pudeln? Denna hundras känner ni enkelt igen på den krulliga pälsens karakteristiska klippning. Förr i tiden var det en vattenapporterande hund men idag är det en utmärkt sällskapshund som är trogen sin ägare. 

Vad är det då som gör en pudel till en hund för nybörjare? Jo, denna hundras är alltid gladlynt, nyfiken, entusiastisk och på bra humör. Det är helt enkelt lätt att ha att göra med en så positivt inställd hund. Pudeln finns i fyra olika varianter. Det finns dvärgpudel, toypudel, mellanpudel och storpudel.

De flesta pudlar är långlivade och håller sig friska genom hela livet. En fördel med denna hundras är att pälsen inte fäller, utan ni behöver bara klippa och borsta den regelbundet. Då får ni en hund med glänsande fin päls. 

Pudeln är intelligent och snabbtänkt och den har en fenomenal inlärningsförmåga. Ni kan därför träna er hund till att tävla i både rallylydnad och agility. Dessutom är den snabb att lära sig många roliga tricks på hemmaplan. Generellt kräver hunden ingen hård motion, men precis som med andra hundraser så behöver den daglig motion, roliga aktiviteter och fasta matrutiner för att må bra.

Mops

enkla hundraser

En mops är en riktigt bra hund för nybörjare om ni vill ha en renodlad sällskapshund att bli älskade av. En mops utstrålar en massa kärlek till sina familjemedlemmar och älskar att mysa i mattes eller husses knä. Mopsar älskar dessutom barn vilket gör den till en extra bra nybörjarhund i en barnfamilj. 

Förutom barn så älskar även mopsar andra mopsar. Om ni skaffar flera mopsar så kommer era hundar därför att må extra bra och leva ett mycket gott och socialt liv. 

En mops älskar att få uppmärksamhet och vill ha en tillgiven ägare. Den behöver inte motioneras på långpromenader varje dag, men däremot vill den alltid vara delaktig i allt som händer i och utanför hemmet. En mops är helt enkelt en i gänget i familjen. 

Den här hundrasen skänker verkligen glädje till familjen. Om det är er första hund kommer ni att märka hur glada mopsen gör er. Hundrasen är nämligen både livlig, glad och lekfull vilket snabbt smittar av sig. Vi kan säga att en mops är en komiker som gärna vill sola sig i stjärnglansen den sprider runt omkring sig.

Den korta pälsen är dessutom relativt underhållsfri. Den kräver minimalt med pälsvård, vilket gör mopsen till en okomplicerad hund. 

Greyhound

bästa nybörjarhundar

En greyhound är en mycket enkel hundras att ha att göra med och är därför en utmärkt hund för nybörjare. Denna hundras älskar uppmärksamhet och är tillgiven och omtänksam. Dessutom kräver den korta pälsen knappt något skötsel, vilket underlättar för nya hundägare.

Det må vara en stor hundras som är känd för att springa snabbt i tävlingar, men en greyhound är lugn och uppför sig mycket väl inomhus. När de är hemma så tycker de om att ligga och vila i soffan tillsammans med sin ägare.

Till sin personlighet är en greyhound godmodig och tålmodig. Den kan dock även vara mycket envis, så se till att ge hunden en god uppfostran redan som valp. Den här hundrasen älskar godis, så med lite lockelse kan den lära sig det mesta. 

Vi rekommenderar en greyhound till familjer som tycker om att vara aktiva, den stora hunden kräver nämligen sin dagliga motion. Hunden älskar barn och är själv både barnslig och lekfull i många år. Framförallt är den trogen sin ägare och utgör ett riktigt gott sällskap. Allra bäst mår den i sällskap av en hund av samma ras. 

Boxer

Hund för nybörjare

Om ni vill att er första hund ska vara energisk och aktiv, då är en boxer ett utmärkt val. Dess stora energi gör boxern till en uthållig hundras med bra fysik. Framförallt är dock en boxer lojal och trofast hundras. Hunden är en stor livsnjutare som sprider glädje och kärlek runt omkring sig.

Hunden kan vara både busig och självständig, men om ni uppfostrar den med mjuk hand och mycket kärlek kan ni få en lugn och stabil hund som är pålitlig och mångsidig. Boxern är en utmärkt sällskapshund som njuter av uppmärksamhet från sina ägare. Den passar perfekt som familjehund, men kan gå mindre bra ihop med små barn. Det beror dels på hundens storlek och dels på dess explosiva glädje och energi som gör att hunden knappt kan kontrollera sig själv när det spritter i kroppen. En boxer älskar dock tonåringar, speciellt om de är aktiva. 

En boxer är relativt lättlärd och kan därför både snabbt uppfostras och lära sig trick. Om ni tycker om att leka, träna och skoja, då är boxern en perfekt hund för nybörjare. De flesta hundar av denna ras är nämligen skojfriska med glimten i ögat. 

Schnauzer

nybörjarhund

Om ni inte har något emot en liten envis hund, då kan ni välja en schnauzer. Det är en bra hund för nybörjare. En schnauzer har ett karakteristiskt skägg och det är från skägget hundrasen har fått sitt namn. Schnauz betyder nämligen skägg på tyska.

Förutom envis så är även en schnauzer alert och aktiv. Den passar därför perfekt för familjer som är aktiva och som ofta är ute och rör på sig. Det är en riktigt bra familjehund, men kan även användas som brukshund och för agility. Hunden älskar egentligen allt där den får leva ut sin lekfulla och roliga sida. Det envisa personlighetsdraget kan tränas bort med en tidig valpkurs. Som förstahundsägare kan det vara svårt att träna bort det på egen hand. 

Hundrasen kan vara på sin vakt mot främlingar. Den har tidigare haft en rejäl vaktinstinkt, något som delvis sitter fortfarande kvar. Därmed får ni här den bästa hundrasen för nybörjare om ni även vill ha en hund som kan vakta ert hem. Något som många gillar med en schnauzer är att hundrasen har ett dovt skall, snarare än ett högt. 

Papillon

En papillon känner ni alltid igen på de distinkta öronen och den långa pälsen som växer på dem. Öronpälsen är ett av hundens starkaste kännetecken. 

En papillon är en utpräglad sällskapshund som älskar att få sällskap av sina familjemedlemmar. Det här är en riktigt bra nybörjarhund som är både social och lättränad. Om ni vill skaffa er första hund och kunna träna och tävla i allt från agility till lydnad, då är en papillon ett mycket bra val. Hunden är nämligen alert och aktiv. 

Förr i tiden bodde det många papilloner på de europeiska kungahusens slott. Det var nämligen en populär sällskapshund bland kungligheterna som förstod hunden storhet och tyckte om dess sällskap.

För att undvika att er papillon blir skällig och tigger för mycket är det viktigt att uppfostra den med en mjuk hand och en stor dos kärlek. En papillon behöver stimuleras mentalt för att utmanas att tänka till och vara fysiskt aktiv för att må bra. Den kräver dock inte en massa motion. Därför är det en bra hund för nybörjare oavsett om ni är en barnfamilj med större barn eller ett pensionärspar. 

Yorkshireterrier

Bästa hund för nybörjare

En yorkshireterrier är en mycket liten hund. Det beror på att man aktivt har försökt avla fram en så liten hund som möjligt. De flesta hundar är bara 20-25 centimeter höga. Låt er dock inte luras av hundens storlek. Precis som med andra små hundar har yorkshireterriern en stor personlighet och tänker bara ligga i ert knä och mysa om den själv känner för det. 

Den starka personligheten gör att hunden är orädd och envis. Ni kan därför känna er trygga i hemmet då en yorkshireterrier inte räds att vakta ert hem om det behövs. För att er lilla hund inte ska vakta allt för mycket kan det vara bra att gå på en valpkurs med den, och se framförallt upp med att dalta med den. 

Den här hundrasen trivs bäst med fasta rutiner där den får både fysisk och mental stimulans. De korta benen bär hunden längre än vad man kanske tror. Det är trots envisheten och vaksamheten en bra nybörjarhund. En yorkshireterrier passar de flesta familjer, men ska helst undvika att bo med små barn som inte inser hur enkelt en sådan liten hund kan skadas vid vilda lekar. 

Shih Tzu

förstagångshund

Den här söta, lilla sällskapshunden med ursprung i Tibet utgör en bra hund för nybörjare. Om ni ska skaffa en hund för första gången och vill ha en hund som är både glad, positiv och vänlig, då har ni hittat rätt. Den här hundrasen sprider nämligen glädje och livlighet runt om i hemmet. 

Hunden må vara liten, men den är rätt robust. Den lilla kroppen täcks av härlig, långhårig päls som kräver mycket pälsvård. Se därför till att borsta och kamma den regelbundet, något som behövs varje dag. Pälsen kräver en hel del tid, men det är egentligen det enda krävande med hundrasen. 

En shih tzu är en bra nybörjarhund som passar in i alla familjer, såväl tonårsfamiljer som pensionärer får mycket kärlek och glädje av den här hundrasen. Det är en lydig och anpassningsbar hund som anpassar sig efter sin familj. Om ni är aktiva med långa skogspromenader så fixar hunden det, men den är också nöjd med korta promenader runt kvarteret. Hundrasen är dessutom både lätt att uppfostra och lätt att ha att göra med. 

En shih tzu älskar att ligga och vila, gärna högt upp på soffans ryggstöd eller på fönsterbrädet så att den får en bra utsikt över rummet. Den är nämligen en duktig klättrare.

Cavalier King Charles

enkel förstagångshund
Cavalier king charles spaniel running on the meadow (Animals) cavalier king charles spaniel,funny,animal,brown,white

En cavalier king charles uppskattas av kungligheter, precis som man hör på rasens ståtliga namn. Och kungligheter älskar att få sällskap och uppmärksamhet. Därför har denna hundras avlats för att söka ögonkontakt med människor. Det här är därmed en perfekt nybörjarhund för er som vill ha en trofast och tillgiven hund som visar er mycket intresse. 

En cavalier king charles är orädd, lekfull och social både med andra hundar och med människor. Den är helt enkelt allt man kan förvänta sig av en sällskapshund. Det här är den bästa hundrasen för nybörjare för er som vill spendera mycket tid med er hund. Hunden brukar dessutom ha en förkärlek till att spendera tid med tonåringar. 

En stor fördel med hundrasen är att den är lättlärd. Den kan därför lära sig tricks, men också träna agility och lydnad. Dessutom tycker den mycket om att ställas ut och få en massa uppmärksamhet. 

Precis som alla hundar behöver den mat och motion för att må bra. Hunden kan vara lite kräsen när det kommer till mat, men kräver egentligen inte mer motion än regelbundna promenader. Lite mental träning är också bra för hunden. 

Malteser

första hund

Malteser är en bra nybörjarhund för de flesta familjekonstellationer. Det är en stor hund i liten förpackning, täckt med fluffig päls som regelbundet behöver borstas, badas och fönas. Hundrasen kräver alltså en hel del omvårdnad för att pälsen ska hållas fin. Men så länge ni har tid för pälsvården och tycker om att lägga ner tid på er hund så är en malteser en mycket bra sällskapshund.

Bakom den silkeslena pälsen döljer sig en pigg och alert hund som vill vara med där det händer. Trots de korta benen så njuter hunden av en lång promenad och andra aktiviteter. Men den tycker lika mycket om att ligga och gosa med sin ägare och finner snabbt sin självklara plats i soffan. 

Malteser är en av världens äldsta hundraser om man ser till dvärghundar. Den har alltså en lång historia med många förfäder. Hunden är mest lämpad för sällskap, men kan även tränas i både lydnad och agility. Varför inte träna på att göra fina konster, det är nämligen något som hundrasen älskar.

Borderterrier

bästa första hund

Den bästa hundrasen för nybörjare kan vara en borderterrier, i alla fall om ni är en aktiv familj som vill ta med er hund ut på äventyr. Rasen är nämligen livlig, tålig och aktiv. Den lilla kroppen innehåller en stor mängd energi som måste ut. Framförallt är hundrasen lättskött vilket passar perfekt om ni ska skaffa en hund för första gången.

Förr i tiden användes borderterriern för att jaga smådjur och som grythund. Den lämpar sig numer bra om ni vill träna lydnad, agility och viltspår. Den är nämligen mycket lättlärd och behöver bara lite belöning för att lära sig roliga trick och konster. Det här är helt enkelt en hund som ni kan få en aktiv fritid tillsammans med. Ju mer aktivitet desto bättre kommer er hund att må. Se till att ge hunden både fysisk och mental aktivitet så att hela kroppen får jobba.

En fördel med denna nybörjarhund är dess personlighet. En borderterrier är alltid glad och livlig och sprider glädje runt omkring sig. Den passar extra bra hemma hos en familj som inte jobbar hela dagarna. Om familjen har barn så är det ännu bättre så att hunden får lekkamrater i alla åldrar. Borderterriers älskar nämligen både barn och vuxna. 

Collie

förstagångsägare bästa hundras
Beautiful collie on green grass (Animals) rough collie,animal,breed,portrait,outdoors,grass

Har ni också sett filmen Lassie och blivit kära i hundrasen collie? I så fall kan det vara kul att veta att en collie är en bra hund för nybörjare. En collie är en bra nybörjarhund på grund av sin personlighet. Hundrasen är lättlärd och tycker om att lära sig nya saker. Det är dessutom en smart och känslig hund. Därför trivs den bäst i lugna miljöer, kanske hos en lugn familj eller ett pensionärspar. Hundrasen älskar barn, men trivs bäst i en familj där barnen är äldre.

En collie är väldigt lojal mot sin ägare och dessutom är det ett kärleksfullt husdjur som trivs i ett kärleksfullt hem. Ge därför er collie extra mycket värme och tillgivenhet för att den ska trivas. Hundrasen är dessutom känd för att vara skyddande mot sina ägare.

Collies har alltid använts som vallhundar. De är därför både livliga och energiska och kräver mycket motion för att må bra. Hunden kommer därför att trivas extra bra om ni bor på landet med stora vidder och djur som den kan sällskapa med. 

Avslutande ord

Om ni ska skaffa hund för första gången, då är det bra att kika efter den bästa hundrasen för nybörjare. Det är nämligen klokt att välja en hundras som är enkel att hantera och som passar er familjs personlighet och aktivitetsnivå. Vi har därför här gått igenom de 16 hundraser som utgör en bra nybörjarhund. Kanske har ni fått många goda tips om vilken hund ni bör välja.

Sätt inte er ambitionsribba för högt när ni skaffar en hund för första gången. Om ni ofta är hemma så välj med fördel en hund som älskar att mysa i soffan. Om ni däremot ofta beger er ut på vandringsäventyr, då är det bättre med en aktiv hundras. Alla kan få en glad, lugn och stabil hund hemma, bara ni väljer en hundras som passar just er familj.

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 3.3 / 5. Antal röster: 4

Inget betyg satt