Under varma sommardagar så gäller det att ta extra väl hand om ditt älskade husdjur. Många hundar kämpar på i den tryckande sommarvärmen och kan behöva lite hjälp på traven för att svalka ner sig. Då är en kyldyna eller en kylväst ett riktigt bra alternativ. 

En kyldyna fungerar som en skön matta som din hund kan lägga sig och vila på, medan en kylväst är utformad som en sele. Det är ett bra alternativ till dig som har en aktiv hund som vill vara med ute i trädgården.

Om din hund får hjälp att svalka sig så kommer den att må bättre och bli piggare. För att veta vilken dyna eller väst som passar just din hund så har jag tagit fram en smart köpguide med bra rekommendationer. Häng med så kikar vi!


Förutom kyldynor är det otroligt populärt att köpa en liten plask-pool med vattenspridare. Där kan hunden leka och bli svalkad av vatten under de heta sommardagarna. Koppla in trädgårdsslangen och förgyll hundens vardag!

Svart hund hoppar på splash pool för hund

Bästa kyldynan för hundar

En kyldyna brukar även kallas för kylmatta och är ett underbart tillhåll för din hund under varma sommardagar. Eftersom hundar inte svettas på samma sätt som människor så kan en kyldyna hjälpa hunden att reglera kroppstemperaturen och hindra den från att bli överhettad och få värmeslag.

Du kan placera kyldynan på olika platser, beroende på var din hund vill ligga och vila. Ofta så vill den ju vara nära sina ägare, så placera dynan någonstans i skuggan eller inomhus. Den kan även placeras i hundburen och i bilen om ni ska iväg på en utflykt.

Bästa kyldynan för hund: M-pets

bästa kyldynan för hund

Kolla priset hos:

M-Pets sköna kyldyna svalkar omedelbart ner din hund när den lägger sig på dynan. Du behöver inte själv kyla ner dynan på något sätt innan användning, men du kan lägga den i frysen innan för en extra kyleffekt.

Dynan är tillverkad i ett praktiskt vattentätt PVC-material som är tåligt och slitstarkt. Det är dessutom enkelt att torka av. Om du vill förvara mattan utom synhåll så är det möjligt att vika ihop den.

Finns i storlekarna: S 40×50 cm, M 65×50 cm och L 50×90 cm.


Smidig kyldyna till hund: Cool Mat

bra kyldyna för hundar

Kolla priset hos:

Kyldynan Cool Mat är perfekt för varma sommardagar när din hund behöver svalka av sig. Den har nämligen en innovativ funktion med en kylgel som aktiveras när hunden lägger sig på dynan. Den giftfria gelen håller kylan i upp till fyra timmar och ger en underbar svalka till din hund.

Cool Mat har ett neutralt utseende och finns i två fina färger. Materialet är tåligt och du kan enkelt ta med dig dynan på resor eller lägga den i bilen inför bilturer. Dynan är mycket effektiv och du kan enkelt rengöra den med en fuktig trasa.

Finns i storlekarna: 40×50 cm och 50×90 cm.


Stora kyldynor för hundar: Trixie

kyldyna bäst i test

Kolla priset hos:

Med Trixies kyldna behöver du varken kylning, el eller vatten för att låta hunden svalka sig.

Kyldynans är snyggt designad, som en liten pusselbit tagen direkt ur poolen och den kommer dessutom i många olika storlekar. Därmed passar dem både för små och för stora hundar. Dynan går att vika ihop så att du kan ta med dig den både i bilen, i båten och på semestern.

Denna tåliga dyna är sval på båda sidorna och du kan enkelt rengöra den för hand med lite vatten och/eller milt tvättmedel. 

Finns i storlekarna: S 45×50 cm, M 60×50 cm, L 90×60 cm och XL 80×100 cm


Billig kyldyna för hund: Lauva

köpa kyldyna till hund

Kolla priset hos:

Lauva är en självkylande kyldyna som svalkar ner din hund under varma dagar. Den aktiveras när din hund lägger sig på den och laddar upp sin effekt mellan användningarna. Mattan är hela 7-9 grader svalare än lufttemperaturen. 

Du kan placera dynan i bilen, utomhus i skuggan eller på soffan för att göra det bekvämt för din hund. Dynan är tillverkad av polyester och är både giftfri och latexfri. Den är enkel att rengöra och materialet kan stå emot hundens klor.


Bästa kylvästen för hundar

En kylväst fungerar som ett kyltäcke och du trär på västen på hunden på samma sätt som en sele. Det här är ett mycket bra alternativ på varma dagar då du vill ta med dig din hund ut för lek och promenader. 

Bästa kylvästen för hund: Ruffwear – Swamp Cooler 

bästa kylvästen för hund

Kolla priset hos:

Swamp Cooler från kvalitetsmärket Ruffwear är en utmärkt kylväst som sitter bekvämt på din hund och ger den svalka. Ta på västen när ni ska ta en promenad ute i den tryckande värmen under sommardagarna. 

Swamp Cooler är inte bara till för promenader, utan den kan även användas på löpturer och vandringar där din aktiva hund följer med. Förutom att skydda hunden mot överhettning och så skyddar den även hunden mot solens starka strålar. Kylvästen har nämligen ett UPF-skydd på 50+.

Västen består av ett unikt system i tre lager där avdunstningens kylförmåga används för att svalka din hund. Den kan användas både av aktiva hundar och av äldre hundar som inte tål värme så bra.

För att använda Swamp Cooler så gör du så här:

  • Skölj västen i kallt vatten
  • Vrid ur allt vatten
  • Trä enkelt över västen över hundens huvud

Västen kan blötas och vridas ur hur många gånger som helst och du bör upprepa det varje gång som västen börjar torka.

Västen kommer i sex olika storlekar och passar därmed både för små och stora hundar. Du hittar enkelt rätt storlek genom att följa Ruffwears storleksguide. Tack vare en öppning på ryggen så kan hunden ha på sig sin vanliga sele under. Det finns även en smart ögla vid kragen där du kan fästa en lampa


Bra alternativ: Ruffwear – Jet Stream

bra kylväst för hund

Kolla priset hos:

Jet Stream från Ruffwear är ett mycket bra alternativ om du letar efter ett mer budgetvänligt alternativ. Västen håller din hund sval med hjälp av trippla lager och du kyler ner västen på samma sätt som Swamp Cooler, alltså med hjälp av kallt vatten.

Västen är enkel att ta av och på och den uppskattas av aktiva hundar när värmen blir för tryckande. Då det här är en enklare modell så kan du inte använda den med en sele under. Västen passar alltså bäst om ni befinner er i trädgården eller om du motionerar din hund med kopplet i ett halsband.

Västen finns i sex olika storlekar och du tar på den genom att lyfta på hundens ben och sedan stänga dragkedjan. 


Bra alternativ: Hurtta – Cooling Vest

kylväst för hund bäst i test

Kolla priset hos:

När temperaturen stiger om dagarna, då kan Cooling Vest från Hurtta hjälpa din hund att svalka av sig. Du använder västen genom att blöta den med kallt vatten och sedan sätta på den. För att trä på kylvästen måste du lyfta på hundens ben och sedan stänga dragkedjan. 

En skillnad mot Ruffwears kylvästar är att denna variant från Hurtta inte kan ta tillvara på det vatten som avdunstar för att få en extra kylande effekt. Den torkar därför snabbare och behöver kylas ner med vatten mer frekvent.

Cooling Vest från Hurtta uppskattas ofta av aktiva hundar och äldre hundar i värmen. Kylan ger hunden en behaglig känsla och ser till att den inte blir överhettad. Västen kan justeras i storleken. Det är dock bara storlek S som har ett koppelfäste på ovansidan.

En fördel med denna kylväst är att den kan tvättas i tvättmaskinen för att hålla den fräsch. En annan är att du får en mycket bra kylväst för en billig penning.


Billig kylväst för hund: Penivo

Penivo kylväst hund Djursidan.se

Kolla priset hos:

Penivo är en smart kylväst som fått riktigt höga betyg av sina användare. Den hjälper din hund att hålla sig sval under varma sommardagar och svettiga aktiviteter. Du aktiverar kylan genom att blöta västen, vrida ur den, snärta till den tre i luften och sedan trä på den på hundens kropp.

Penivos väst finns i sju olika storlekar och passar därmed för såväl små som stora hundar. Den har ett mellanlager med vattenabsorberande fibrer som kan kyla din hund under flera timmar. Tack vare reflexbanden så är västen även trygg att använda på kvällspromenaderna. Västen är justerbar över bröstet, vilket gör att du enkelt kan få till en optimal passform.


Komplett köpguide – Välj rätt kyldyna & kylväst för din hund

Det kan vara svårt att veta om du ska köpa en kyldyna eller en kylväst. Allt beror på i vilka situationer du vill svalka din hund och hur du vill göra det. Därefter gäller det att välja rätt produkt för din hunds bekvämlighet och din budget. Här kommer en köpguide som går igenom allt du behöver veta om de respektive produkterna och de absolut vanligaste frågorna. På så vis blir det enklare för dig att hitta rätt kylväst och kyldyna.

Välj rätt material

Kyldynor har ofta olika material att välja mellan och det finns till exempel kyldynor i tyg med passiv kylning och dynor med plastklädsel med aktiv kylning. Fundera på vilken typ av kylning du föredrar och utgå ifrån det när du väljer material. De flesta dynorna är slitstarka och tåliga oavsett material.

När det gäller kylvästar så finns det även här olika material och dessutom olika tekniker som håller västen kall. Ruffwears västar är kända för sina trippla lager som återanvänder avdunstningen för att kyla. På så sätt kan de kyla under en längre tid än andra västar. De tre lagren har alla olika syften. Första lagret kyler hunden, andra lagret absorberar vatten och tredje lagret reflekterar bort solens värme. Det är en smart och innovativ design. Ruffwears västar svalkar under en lång tid, men är också dyrare.

För en väst så är det viktigt att det översta lagret är slittåligt. Det får ju inte gå sönder när hunden leker och materialet får inte heller bli utnött av solens starka strålar. Eftersom västarna kyler genom att de blir blöta så måste de vara tillverkade i ett material som inte blir för tungt när det är blött.

Jag rekommenderar att du väljer en väst i bomull då det har en bra, absorberande effekt. Men material som andas och skyddar mot solen är också bra.

Tänk på passformen

För kyldynor gäller det att välja en tillräckligt stor dyna att hela din hund får plats på dynan. När det gäller kylvästar däremot så gäller det att välja en väst lika noggrant som du väljer en sele. Västen måste ha rätt storlek för att sitta bekvämt på din hund.

En för liten väst kan skava och ge fel belastning och en för stor väst kan bli för tung när den är vattenfylld. Det finns dock smidiga guider som visar vilken storlek som är anpassad för din hunds mått. Du kan lära dig mer om hur en väst ska sitta genom att läsa vår artikel om hundselar. Det är nämligen samma princip.

Storleksguide för kylväst/dynor

Kylvästen måste täcka hela din hund för optimal effekt

För att kylvästen ska ge en så bra effekt som möjligt så måste den täcka hela din hund. Dels måste den svala ytan ha en så stor kontakt med kroppen som möjligt för att kyla och dels måste västen skydda största möjliga del av kroppen mot solens starka och varma strålar.

Västen ska framförallt skydda hundens rygg, sidor och bröstkorg mot solen, så välj en väst som skyddar dessa vitala delar. Det är en fördel om du väljer en väst som är anpassningsbar i storleken för att få fram en optimal passform. På så sätt kan din hund behålla sitt naturliga rörelsemönster.

Jämför olika produkters fördelar och nackdelar

Förutom att kika på produkternas material och passform är det alltid bra att jämföra olika produkter med varandra. Det är bara du som ägare som vet vilka krav och behov du och din hund har.

Kyldynor och västar aktiveras och kyler genom olika sätt, så fundera på vad som är enklast och minst besvärligt för dig. I hemmet är det skönt att ha en sval dyna att ligga på, men på långa aktiviteter i sommarvärmen är en kylväst riktigt skönt för hunden.

Olika västar har olika funktioner. Vissa har reflexband medan andra har ett koppelfäste. Med vissa kan hunden ha en sele på sig under medan andra måste kombineras med ett halsband med koppel. Fundera alltså på vad som är viktigt för dig och välj sedan en produkt som passar din budget. Din hund kommer att tacka dig när det är varmt ute.


Vanliga frågor och svar

Vad är en kylväst och kyldyna?

En kylväst för bort värme från din hunds kropp för att undvika överhettning. Du blöter västen, trär på den på hundens kropp och låter det svala vattnet svalka. En kyldyna däremot har en kylande gel som aktiveras när hunden lägger sig på dynan. Dynan blir då sval och svalkar hunden när den ligger och vilar.

Det är viktigt att hjälpa hunden att svalka sig när det är varmt ute. Hundar svettas nämligen inte på samma sätt som människor gör och ett värmeslag kan bli ett livshotande tillstånd. En kylväst/kyldyna sänker hundens kroppstemperatur och gör det enklare för hunden att andas.

Hur fungerar en kylväst/kyldyna för hund?

Västar och dynor som kyler har olika teknologier. Vissa måste du först kyla med kallt vatten och andra kyler automatiskt när de utsätts för tryck. Du kan själv känna på dynan eller på västens undersida för att känna hur sval den är när hunden använder den.

Om du väljer en väst som kyler hunden med kallt vatten så bör du regelbundet känna på västen så att den fortfarande är blöt och sval. När den har torkat och den kylande effekten har avtagit så kan den annars börja värma hunden.

Hur länge verkar kyleffekten?

Hur länge kyleffekten verkar är givetvis en av de viktigaste frågorna när du ska inhandla en väst eller en dyna att svalka din hund med. Ruffwears västar med trippla lager kyler längst då de också kyler med avdunstat vatten. Dock varierar det från produkt till produkt men du kan förvänta dig ett par timmars aktiv kylning.

Om du har en väst som kyler med kallt vatten så kan du snabbt och enkelt blöta västen igen för att aktivera kylandet. En kyldyna som aktiveras av tryck kan även den kyla i många timmar. Den behöver dock även vila några timmar mellan varven innan den blir redo att användas igen.

Kan man tvätta en kylväst och en kyldyna?

Många kylvästar kan tvättas, men inte alla. Se därför till att noggrant läsa tvättråden du kör den i tvättmaskinen. En kyldyna kan oftast bara torkas av med en fuktig trasa och kanske lite milt tvättmedel.

Ta väl hand om både dynan och västen så håller de under många års tid.

När ska man använda en kylväst och en kyldyna?

En kylväst och en kyldyna har olika användningsområden. Västen används för hunden som håller igång och rör på sig medan dynan används för vilande hundar. En väst kan därför användas vid promenader, långa vandringar, jakt och lek ute i solen, medan dynan ger en trygg vila inomhus.

Tänk på att dessa kylande produkter är till för att användas i ett förebyggande syfte. De ska svalka hunden så att den inte drabbas av överhettning och värmeslag. Du kan alltså inte svalka en hund som redan har blivit överhettad genom att sätta på den en kylväst.

På varma dagar så är den kylande effekten skön för hunden. Men glöm inte bort att den även behöver få tillgång till rikligt med vatten och mycket skugga att söka skydd i.

Den kylande effekten är inte bara skön mot värmen i luften, utan den kan även ha en lindrande effekt vid värk, feber och ledproblem.

Kyls hundens muskler ner av kylan?

Du behöver inte oroa dig för att hundens muskler ska kylas ner, det kommer nämligen inte att hända. Hunden kommer inte att utsättas för en kraftfull kyla, utan snarare en skön svalka. Det är alltså inte möjligt för hunden att drabbas av en köldskada eller liknande.

Kan den kylande effekten vara skadlig eller farlig?

Du behöver inte oroa dig för att en kylväst eller en kyldyna ska vara skadlig för din hund. Risken att drabbas av till exempel köldskador är nämligen minimal då produkterna svalkar snarare än kyler. Kylan är alltså inte så kraftig.

Du bör dock inte sätta på en kylande väst på kalla dagar eftersom hunden då behöver behålla värmen i kroppen. Du bör inte heller förlita dig på att en väst eller en dyna kommer att ge din hund all den svalka som behövs på varma dagar. Den behöver nämligen även få gott om skugga och kallt vatten att dricka.

En kylväst kan snarare vara farlig på så sätt att du som ägare kanske tror att hunden klarar av mer än vad den egentligen gör. Även en hund med kylväst behöver gott om vila i skuggan och den ska inte vara ute för länge i solen.

Ska jag köpa en kyldyna eller kylväst?

En kyldyna är det bästa valet om du vill att hunden ska få en svalkande dyna att lägga sig på i hemmet, i båten, i sommarstugan eller i bilen. Den är vikbar och kan tas med överallt.

Medan dynan är till för en vilande hund så är en kylväst till för en aktiv hund. Om ni ska ut och promenera eller vandra så är en kylande väst ett perfekt hjälpmedel. En kylande väst är inte bara till för aktiva hundar, utan även för äldre hundar som bara vill orka gå sin lunchpromenad ute i solen.


Ett annat enkelt och kul sätt att svalka hunden på: Bästa hundpoolen för varma somrar!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 3

Inget betyg satt