Att få med sin hund från punkt A till punkt B är inte alltid det enklaste. Anledningarna till detta kan vara många, kanske hunden lätt går upp i stress bland mycket folk, hunden kanske har en skada som hindrar den från att gå längre sträckor eller kanske är hunden bara gammal och orkar mindre än tidigare? Oavsett orsak så finns det ett väldigt bra hjälpmedel i form av en hundvagn! Med en hundvagn kan du ta så långa promenader eller löpturer du vill och ändå få med hunden! Men vilken är den bästa hundvagnen egentligen och hur vet man det?

Här går vi igenom de 3 bästa hundvagnarna och vad man ska tänka på när man ska köpa hundvagn. Allt för att du som hundägare ska ha den bästa hundvagnen för din hund!

Därför kan det vara bra att köpa hundvagn

Vi människor reser allt mer och fler människor än någonsin väljer att ha hund. Denna kombination är inte alltid optimal, många gånger far vi människor iväg på ställen där hundar inte är välkomna om de är lösa. Därför ser vi att allt fler väljer att skaffa hundburar och transportlådor för att ta med hunden så ofta man kan. Men hur kul är det att bära omkring på en hundbur egentligen? Vi har vagnar för bäbisar, varför inte ha vagn för våra pälsklädda bäbisar? Man kan helt enkelt se en hundvagn som en sorts hundbur med hjul, smidigt värre!

De 3 bästa hundvagnarna!

Enligt oss på hundguiden är den bästa hundvagnen Karlie Sports Buggy No Limit! Denna hundvagn passar perfekt för dig som har en valp eller hund som inte riktigt orkar med så långa promenader. Tack vare sin sportiga design och sina stora hjul är detta en perfekt hundvagn för löpturer på både asfalt och i ojämn terräng. Läs mer om hundvagnen från Karlie nedan!

Karlie Sports Buggy No Limit

bästa hundvagnen
Sport Buggy djurvagn från Petster

Vill ni ha den bästa hundvagnen så behöver ni inte leta längre för här har ni den! Karlie Sports Buggy är en trehjulig hundvagn byggt för långa promenader och snabba löpturer på varierat underlag. 

Denna hundvagn är bland annat utrustad med handbroms, regnskydd med fönster samt justerbart handtag för den som knuffar på. Andra smarta funktioner är att hundvagnen har insektsnät, förvaringsfack och reflexer som gör att du syns bra under årets mörkare tider.

Tack vare sina stora däck är det inga problem om man vill styra skutan utanför asfalten eller om man vill springa med hundvagnen utan att oroa sig för att den ska fastna på föremål på marken. Tack vare sin design med 1 hjul i fronten och 2 där bak är Karlies hundvagn extremt enkel att manövrera samtidigt som den är stabil i både låga som höga farter. Med handbromsen på det justerbara handtaget behöver du inte vara orolig för att vagnen ska rulla ifrån dig.

Som pricken över i:et är denna hundvagn dessutom ihopfällbar och väger endast 12 kg så man kan lätt få in den i bilen och ta med sig den på sina äventyr.

Bästa hundvagnen? Ja, den har du här!

Duvo+ Buggy

hundvagn bäst i test

Här har ni en mycket bra hundvagn som lämpar sig väl till både promenader som löpturer på jämnare underlag. Precis som hundvagnen från Karlie är också denna utrustad med 1 hjul där fram och 2 där bak, den är även ihopfällbar och handtaget är försedd med broms. 

Duvo+ Buggy är tillverkat i vattentätt nylon och fronten på hundvagnen kan antingen avara helt öppen eller stängd. På baksidan av hundvagnen finns det ett fönster så du kan se in för att kolla till hunden. Under vagnen finns det dessutom en stor lastficka och vidf handtaget har du en mugg- och flaskhållare. För extra säkerhet finns det också en fotbroms som kan användas så vagnen inte rullar iväg.

Överlag är detta en riktigt bra hundvagn om du främst kommer röra dig på asfalterade eller någorlunda jämna ytor. Däcken är inte stora men tack vare hundvagnens utformning är den stabil att köra utan att för den skull bli klumpig. Att den är enkel att fälla ihop och faktiskt blir någorlunda platt gör att den kan tas med i de flesta bilar om det behövs. Klart köpvård hundvagn är det i alla fall!

Trixie hundvagn

billig hundvagn

Här har ni en smidig trehjulig hundvagn från Trixie. Vagnen väger endast 4,6 kg och fälls lätt ihop i ett väldigt litet format. Hundvagnen fälls med ett anhandsssytem monterat på handtaget vilket gör att den lämpar sig väl ifall man vill ha en hundvagns om är lätt att ta med sig överallt. 

Hundvagnen från Trixie har standardutrustning så som fövaringsfack, mugg. och flaskhållare samt skyddsnät/insektsnät för sittdelen. Vagnen ahr dessutom 2 fotbromsar, ett på vardera hjul där bak och tyget, tillverkat i polyester, är såklart vattentätt.

Letar ni en hundvagn med låg vikt som lätt att fälla ihop och därför lämpar sig för de som vill ha med hundvagnen i alla lägen? Ja, då är hundvagnen från Trixie rätt val!


Vilka hundar är hundvagn bra för?

Även om de flesta hundar gillar att springa omkring och nosa på allt intressant utomhus så finns det vissa hundar som kanske skulle må bättre av att få ligga i en hundvagn emellanåt.

 • Gamla hundar – Äldre hundar kanske inte har samma fysiska förmåga som de en gång hade men att komma ut på en promenad och njuta av solens strålar uppskattar de lika mycket som förr! 
 • Skadade eller sjuka hundar – En hund som blivit skadad behöver tid för att återhämta sig fysiskt. Under denna tid som hunden återhämtar sig kan det vara bra med en hundvagn så din pälsklädde vän fortfarande får komma ut och känna lukten av andra hundar. Kanske din hund är sjuk och därmed smittsam för andra hundar, då kan en hundvagn vara bra.
 • Omplaceringshundar – Om du har hand om en hund som tidigare haft det tufft i livet kan det vara bra med hundvagn. Många hundar som farit illa tidigare har dåligt självförtroende och är väldigt osäkra för både människor och andra hundar. Att ha sitt egna lilla “space” som den kan kika ut ur kan då vara skönt för hunden. Det är inte heller ovanligt att omplaceringshundar har svårt att gå i koppel och om du som hundägare känner att hunden drar lite för mycket för dig så kan du enkelt sätta hunden i hundvagnen.
 • Hundar med hjärtmask – Hundar som blivit diagnostierade med hjärtmask måste hålla sig inaktiva i flera månader för att förhindra att deras interna organ skadas. Visserligen är inte hjärtmask så vanligt i sverige, men det förekommer. Att då ha en hundvagn är bra eftersom hunden ändå tillåts komma ut på längre promenader.
 • Hundar med höftledsdysplasi – Ja, hundar som har höftledsdysplasi eller andra ledsjukdomar kanske inte orkar eller får ta längre promenader. Med en hundvagn kan hunden ömsom gå själv och ömsom ligga i vagnen. Perfekt om du vill ta en lite längre promenad med din hund!
 • Valpar – Ja, en valp har ofta mycket energi och tycker det mesta är intressant. En valp ska dock inte få för mycket motion och helst inte långa promenader med repetetivt rörelsemönster. Att sätta sin valp i en hundvagn möjliggör dig att ta med valpen överallt och på så sätt socialträna hunden i flera olika sammanhang utan att hunden blir fysiskt trött. 
 • Hundar som ogillar värme – Ja, även om vi i sverige kanske inte har det varmaste klimatet så kan temperaturerna ändå bli ganska höga under sommaren. Vissa hundar klarar det bättre än andra, och för dessa andra hundar kan det vara bra med en hundvagn. På så vis kan de få ligga i skuggan när det blir för varmt.
 • Små hundar – Ja, små hundar som lätt blir trampade på kan få ligga i en hundvagn om man ska besöka folktäta områden som marknader och liknande.

Skydda din älskade hund mot väder och vind

När din hund får åka i en hundvagn så kan du känna dig trygg med vetskapen att hunden ligger bekvämt och skyddat. Den får sin egen trygga kokong att vara i när ni är utomhus. 

Med en vagn så skyddas din hund från solens starka strålar och stark blåst. Den kan även skyddas mot regn, snö och hagel. Din hund kommer helt enkelt att få det riktigt skönt i vagnen.

Om du är ute och går på riktigt varma dagar kanske en kyldyna i vagnen kan vara extra skönt om du har en gammal hund som är känslig för värme.

7 fördelar med att ha en hundvagn

Det finns en mängd fördelar med att köpa en hundvagn och om du hittar en bekväm vagn så kommer både du och din hund att uppskatta promenaderna med den. Det här blir helt enkelt er nya promenadkompis.

 1. Du behöver inte bära din hund
 2. Små valpar får komma ut och socialisera
 3. Sjuka och gamla hundar får komma ut utan att behöva röra på sig
 4. Du kan ta dig med din hund långt bort
 5. Du och din hund kan upptäcka nya platser
 6. Din hund får sin egen trygga plats på promenaderna
 7. Du behöver inte lämna din hund ensam hemma

Det säger sig själv att du inte kan bära runt på en golden retriever under promenaden, men även en liten chihuahua blir efter ett tag tung att bära på. Med en hundvagn så spar du på dina muskler och både du och hunden får en härlig promenad.

En annan fördel med att ha en hundvagn är att din hund får komma ut mycket mer än vad den annars hade fått göra. Små valpar får komma ut och socialisera, samtidigt som de inte behöver gå allt för långt och slita på den lilla kroppen. Stora, sjuka och gamla hundar får komma ut och få frisk luft, samtidigt som de kan vila benen i vagnen. På så sätt slipper du hålla din hund isolerad inne.


Det är inte alla hundar som orkar gå i en timme, men med en vagn kan du ta med dig hunden till kompisen på andra sidan stan eller till veterinären utan att behöva varken bil eller en hund som sliter på benen. 

En av de största fördelarna med en hundvagn är dock att du inte behöver lämna din hund ensam hemma. Istället för att du själv ska åka iväg medan din hund ligger ensam så kan du enkelt ta med dig hunden. 

Vilken hundvagn är bäst för dig?

Exakt vilken hundvagn som är bäst för dig kan vi på Hundguiden tyvärr inte svara på, det vet du bäst själv. Däremot är det bra om du funderar på vilka användningsområden du kommer ha för din hundvagn. Kommer du uteslutande använda hunden på asfalterade vägar och trottoarer bland mycket folk? En liten, lätt och smidig hundvagn kommer så vara det bästa valet. Ska du däremot ha med vagnen när du är ute och springer eller om du kommer köra på ojämna underlag? Ja då är det bra att köpa en hundvagn med större hjul och som är stabila i höra farter. Kommer du vara ensam på promenaderna? Då kan det vara bra att köpa en hundvagn som är lätt att fälla ihop och fälla ut. 

Tänk också på storleken. Hur stor är din hund? Hur stor bil har du? Ja, frågorna kan vara många när man letar bästa hundvagnen och det kan kännas som en djungel när man letar hundvagn. Här ovanför har vi i alla fall listat några riktigt bra alternativ som du kan kika närmare på.

4 viktiga kriterier för att välja rätt hundvagn

När du ska köpa en hundvagn så är det bra om du jämför olika vagnar på marknaden för att hitta den bästa för just dig. Du kan även läsa test och användares recensioner för att få en bra uppfattning om vagnens kvalité och användarvänlighet. När du letar efter den bästa vagnen kan du bland annat kika efter följande relevanta kriterier:

 • Om den är användarvänlig
 • Om vagnen är hopfällbar
 • Hur bra terrängförmågan är
 • Vilka åtkomstpunkter du har till hunden

Det är viktigt att vagnen är användarvänlig. Du vill att den ska vara enkel och härlig att köra med ett skönt handtag. Dessutom är det bra om den har någon sorts förvaringsfunktion där du kan lägga din väska, shoppingpåse, hundleksak eller fikakorg. Fundera på om vagnen är enkel att gå eller jogga med och om den har roterande eller låsta hjul, allt beroende på hur och var du ska använda den.

Även terrängförmågan är viktig. Något som skiljer olika vägnar åt är nämligen om de är anpassade för stadsmiljö eller skogsmiljö och hur hjulen därmed är utformade. Fundera alltså på vilken terräng du mestadels ska köra hundvagnen i och om den är lämplig för miljön. 

Det är bra om vagnen är hopfällbar om du regelbundet ska ta den med dig i bilen, till exempel om du ska köra ut till ett skogsområde. Dessutom får den gärna ha många hål och öppningar så att din hund enkelt kan gå in i vagnen och kika ut åt alla håll.

Välj en vagn med rätt storlek för din hund

Det är viktigt att din hund ligger bekvämt i vagnen och att den inte har det för trångt. Du vill inte heller att din lilla hund ska ha en så pass stor vagn att det blir en omysig atmosfär. För att hitta rätt storlek så kan du mäta och väga din hund för att hitta rätt vagn.

Du bör mäta tre olika mått:

 • Hundens höjd i sittande läge
 • Hundens längd i liggande läge
 • Hundens vikt

Börja med att mäta din hunds höjd när den sitter ner. Mät från golvet upp till hundens huvud i sittande läge. Lägg gärna till några centimeter ifall din hund slokar med huvudet när du mäter. Mät därefter hundens längd när den ligger ned. Det är nämligen viktigt att din hund får gott om plats både när den sitter upp och när den ligger ned. För att mäta hundens liggande längd placerar du hundens framben utsträckta framför kroppen. Mät sedan enda från framtassarna till svansens spets.

Väg även hunden för att se hur mycket den väger. Det är viktigt att din hunds vikt inte överstiger vagnens maxvikt.

Är det tillåtet att ta med en hundvagn överallt?

Generellt kommer du inte att stöta på några problem när det gäller var du får ta med dig din hundvagn, det gäller bara att tänka sig för. På de platser där hundar är tillåtna kan du oftast ta med dig hundvagnen.

Du kan alltså ta med dig hundvagnen på bussen eftersom hundar får åka buss, men du kan inte ta med dig vagnen in på ett café eller in i en mataffär om husdjur inte är tillåtna där inne. Det gäller samma regler för en hundvagn som för hundar i koppel. Se därför till att kika efter skyltar som säger om husdjur är tillåtna eller inte.

Du kan alltid ta med dig vagnen ut i skogen, på promenader och i friluftsområden där hundar är tillåtna.

Avslutande tankar

Här har vi skrivit en lista över de tre bästa hundvagnarna och även korat den bästa hundvagnen i form av Karlie Sports Buggy No Limit. Förhoppningsvis har du som läsare funnit vår artikel informativ och läsvärd. Har du några frågor som du känner att du inte fått besvarad eller om du har något tips till os så får du gärna kommentera här nedan!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 1 / 5. Antal röster: 2

Inget betyg satt