Bästa cykelkärran för hundar!

Det blir allt vanligare att man använder cykeln istället för att sätta sig i bilen vilket är superkul, dels är det bra för miljön men också för hälsan att cykla regelbundet. Har du dock en hund kan det ibland vara lite knepigt att få med sig sin hund. Även om de flesta hundar gillar att springa så är det inte alla som kan eller orkar springa så långt som man kanske tänkt cykla. Det är lätt att tänka att bilen är det enda alternativet i ett läge där hunden ska följa med någonstans, men så är det faktiskt inte, åtminstone inte om man har en cykelvagn för hundar!

Att ha hunden i en cykelkärra blir allt vanligare och det är lätt att förstå varför. En anpassad cykelvagn för hundar är idag väldigt lätt att dra bakom cykeln och bjuder på nya spännande möjligheter att ta med din hund nästan överallt. Det finns många olika cykelkärror för hundar på marknaden och ibland kan det vara svårt att veta vilken som är den bästa cykelvagnen för hundar. Därför har vi i denna artikel skrivit ihop en liten köpguide där vi går igenom vilka vettiga alternativ det finns på marknaden och hur du ska tänka när du köper en cykelvagn för din hund!

Topp 3: Bäst cykelvagnar för hundar!

1. Karlie Flamingo – Doggy Liner JULIETTE

Bästa cykelvagnen för hund

Här har du en lite mindre och därmed smidigare cykelkärra för hundar. Kärran lämpar sig för hundar upp till 30 kg och kopplas enkelt på din cykel vid bakhjulets nav.

Cykelkärran är öppningsbar på både fram- och baksidan och har ett skyddande insektsnät med dragkedja. Tyget är gjort av nylon vilket gör att cykelvagnen är vattentät. Perfekt när det regnar ute, du slipper lukten av blöt hund! 

Cykelvagnens ram är gjord av metall och den låga tyngdpunkten i kombinationen med de stabila däcken gör att vagnen väldigt stabil i alla farter. Inuti vagnen finns det ett kort koppel som du kan fästa i hundens halsband/sele för att säkerställa att hunden sitter fast.

I övrigt är vagnen utrustad med reflexer och säkerhetsflagga så ingen bilist råkar köra på den låga vagnen när ni korsar vägen eller liknande. Koppling för cykel medföljer såklart!

Tack vare sin enkla stabila konstruktion och låga vikt är denna cykelvagn för hundar väldigt lättdragen och har du inte en väldigt stor hund är detta ett superbra alternativ!


2. TRIXIE cykelvagn för hund

Cykelvagn för hund

Här har ni cykelvagnen Smart och smart, det är den sannerligen! En cykelvagn för hundar som enkelt kan omvandlas till en buggy/hundvagn som man kan gå eller springa med. Byt bara ut dragstången mot ett framhjul som kan snurra 360 grader så har du en hundvagn som passar perfekt för promenader eller löpturer!

Vagnen är dessutom utrustad med bromsar och golvet är gjort av trä. Dessutom är hela vagnen ihopfällbar. I övrigt är vagnen gjord av vattentätt tyg och smutsavvisande överdrag. Vagnen är utrustad med nätförsedda fönster åt alla håll så hunden kan se ut medan du cyklar och överdraget går att fälla upp så hunden också får gott om frisk luft. Inuti vagnen finns det ett fäste så din hund inte kan smita ut. Cykelvagnen från Smart lämpar sig för hundar upp till 30 kg.

Ja, letar ni efter en riktigt genomtänkt och flexibel cykelvagn för hundar så bör ni absolut kika på Smart!


3. VidaXL Cykelvagn

VidaXL Cykelvagn Hund

Letar ni en enkel cykelvagn som inte har så många funktioner som helt klart är ett vettigt val kan ni kika på denna hundvagn från VidaXL.

Cykelvagnen för hundar har en robust stålram och är gjord av oxfordtyg som gör den vattenavvisande, slitstark och enkel att underhålla. Fönsterna i nät på båda sidorna gör att luften kan cirkulera och den dubbla öppningen framtill och baktill förenklar användandet. Denna hundcykelvagn från VidaXL har fjädring för ökad komfort samt en krok på insidan där du kan fästa ett hundkopplet.

Reflexerna på vardera däck och på baksidan hjälper till att hålla dig och ditt husdjur synliga för andra. Den roterande säkerhetsleden ser till att vagnen förblir stående om cykeln skulle välta. Basen är förstärkt med ett speciellt foder som är halkfritt och fuktbeständigt.


Hur hittar jag bäst cykelvagn till min hund? – Köpguide

När det är dags att köpa en cykelvagn till din hund så finns det mycket att ha i åtanke. Du bör inte bara fundera på hur och när vagnen ska användas, utan du bör även fundera på vilka funktioner du vill att vagnen ska ha.

Läs gärna vårt test för att få hjälp att välja rätt vagn, samtidigt som du läser användares åsikter och recensioner för att få en tydlig helhetsbild. Ju mer du jämför olika vagnar desto lättare blir det för dig att göra ett klokt val.

För att hitta rätt cykelvagn bör du bland annat fundera på följande:

  • Funktioner
  • Användarvänlighet
  • Storlek och vikt
  • Kvalitet

Välj vagn efter rätt storlek och vikt

Storlek och vikt är givetvis två mycket viktiga faktorer när du ska välja en cykelvagn. Det är väsentligt att din hund kan sitta eller ligga bekvämt i vagnen och få tillräckligt med utrymme. Dessutom måste du välja en vagn som klarar av din hunds vikt. Det är extra viktigt att tänka på om du har en stor hund. Om du har en chihuahua kanske en cykelkorg räcker, men om du har en golden retriever så måste vagnen ha en hög maxvikt.

Se till att användarvänligheten är hög för dig och din hund

Användarvänligheten är viktig på så sätt att vagnen ska vara enkel att använda. Det ska vara smidigt att montera fast den på cykeln. Tänk på att vagnens fäste måste vara kompatibelt med sin cykel. Vagnen ska gärna både ha en universalkoppling och en säkerhetslina för extra trygghet. Vagnen ska vara skön att cykla med och den ska enkelt svänga när du svänger med cykeln. Det ska inte kännas som om du drar en lastbil bakom dig.

Användarvänligheten är även viktig när det gäller att få in din hund i vagnen. Det ska vara enkelt för dig att lyfta in hunden eller för hunden att själv kliva in. En rejäl öppning är därför viktig, gärna framifrån eller från sidan. 

Många funktioner är viktiga för säkerhet och bekvämlighet

Funktioner är också något att tänka på när du ska välja rätt cykelvagn. Reflexer är viktigt om du ska använda vagnen på kvällstid, bromsar är viktigt för att du tryggt ska kunna bromsa hela ekipaget och det ska helst finnas fästen och spännen inuti vagnen så att du kan sätta fast din hund. Den bör nämligen inte kunna röra sig fritt när du cyklar eftersom det gör vagnen och din cykel ostadig. 

Välj en vagn med hög kvalitet

Om du ska cykla mycket, då gör du bäst i att satsa på en cykelvagn för hundar av hög kvalitét. Välj en smidig modell med slitstarka material och välsydda sömmar. Ju mer du tänker använda vagnen, desto mer är det värt att gå upp i pris för att få en vagn som verkligen håller under alla äventyr. Med en vagn av hög kvalitét kan du få en lättrullad vagn som är kul att använda och som din hund färdas bekvämt i.

5 säkerhetsdetaljer på cykelvagnar för hund som du inte får missa

Det gäller att du och din hund färdas säkert på gator och cykelbanor när ni ger er ut på äventyr. Tänk på att vagnen måste vara stabil och trygg både under dagtid och kvällstid. Eftersom en cykel med cykelvagn är ett relativt stort och tungt ekipage gäller det att du är väl synlig när du kommer farandes. Du bör därför satsa på följande fem säkerhetsdetaljer:

  1. En flagga – Sätt gärna på en hög flagga på vagnen, då blir den synlig på långt avstånd. På så sätt kan både gånggängare, cyklister och bilar se er komma farandes. 
  2. Flera reflexer och reflexband – Om du ska cykla med din hund när det är mörkt ute så är det mycket viktigt att cykelvagnen har reflexer och reflexband. På så sätt kan bilar se er på långt avstånd. De allra flesta vagnar är utrustade med reflexer när du köper dem, men om du ska cykla mycket under mörkrets timmar så är det värt att sätta dit några extra så att du tydligt visar var du är och hur bred din cykelkärra är.
  3. En parkeringsbroms – Om du har en tung hund eller mycket packning med dig så är det extra viktigt med en parkeringsbroms. Då kan du säkerställa att din cykel står helt still när du har parkerat den. Det är extra viktigt om du ska parkera i en backe. 
  4. Säkerhetslina utanpå – Säkerheten är allt, så se till att din cykelvagn har en säkerhetslina som komplement till monteringsanordningen. Då har du en extra säkerhet för vagnen och kan känna dig trygg även om kopplingen skulle gå upp eller lossna när du cyklar eller svänger snabbt. 
  5. Säkerhetslina inuti – Se till så att din nya cykelvagn har en säkerhetslina inuti vagnen så att du kan sätta fast din hund när du cyklar. Det är viktigt att din hund sitter eller ligger helt still så att vagnen inte blir vinglig och instabil. Dessutom är det säkrast för din lilla vovve att sitta still under färd om du skulle behöva tvärnita eller om du cyklar omkull.

Så här cyklar du säkert med din hund i en cykelvagn

När du ska ut och cykla med din hund i en cykelvagn, då är det viktigt att du tänker lite extra på hur du cyklar. Din hund vill nämligen ha en lugn och behaglig färd den där sitter bekvämt och inte blir illamående när du svänger.

Det finns några råd som är extra viktiga att följa när du cyklar med en cykelvagn:

  • Cykla inte för fort – Tänk på att cykeln är tyngre med en cykelvagn och du behöver en längre bromssträcka med hunden i den. Din hund vill ha en mjuk inbromsning och inga tvärnitar, därför bör du inte cykla för fort.
  • Undvik kraftiga fartändringar – Din hund vill varken ha tvärnitar eller rivstarter när ni cyklar. Se därför till att cykla så mjukt och metodiskt som möjligt.
  • Cykla på platta underlag – Det är inte lämpligt att ta med dig hunden ut för terrängcykling när du har den i en cykelvagn. Se därför till att hålla dig till asfaltunderlag. Om du vill cykla terräng eller i skogen så är det bättre om din hund får springa bredvid.
  • Sakta in i svängarna – Tänk på att du inte kan ta svängarna lika snabbt med en cykelvagn som utan. Då kan nämligen vagnen få sladd och både du och vagnen kan vippa. Bromsa därför in i god tid inför svängen och ta en mjuk kurva. 
  • Cykla med välpumpade däck – En cykelvagn blir tung när du har placerat din hund i den, se därför till att alltid cykla med välpumpade däck. Då kommer din cykel nämligen att rulla bättre och du kommer inte att märka av den extra vikten lika mycket. 
  • Håll alltid hunden fastkopplad – en hund som är lös i cykelvagnen kan röra på sig, vilket gör vagnen ostabil och vinglig. Det i sin tur kan leda till att vagnen ramlar åt sidan. Se därför till att alltid koppla fast din hund innan cykelturen startar.

Hur vänjer jag min hund vid en cykelvagn?

När du ska ut och cykla med din hund för första gången, då gäller det att ta det lugnt och tänka på hundens inlärningskurva. Det är nämligen inte alla hundar som gillar cykelvagnen redan från första ögonkastet utan det kan krävas en invänjningsperiod. Kanske vill din hund inte ens gå in i cykelvagnen eller så vill den hellre springa bredvid.

Tänk på att din hund kanske inte är van vid farten, den kanske blir åksjuk av allt skumpande och den kanske blir stressad av alla nya intryck längs med vägen. Se därför till att vänja din hund i den takt som just din hund kräver.

Börja med att presentera cykelvagnen för din hund så att den själv får upptäcka vagnen. Lägg en godisbit inne i vagnen så att den självmant kliver in och blir bekant med hur den ser ut inuti. Det är helt naturligt för din hund att vara avvaktande mot vagnen. 

När din hund känner sig bekväm med att vara i vagnen så kan du börja med att rulla runt den lite försiktigt för att vänja hunden vid rörelserna. Kanske blir din hund stressad eller så tycker den direkt om att ligga inne i vagnen och bryr sig inte alls om när du rör på den. Se till att din hund självmant väljer att gå in i vagnen och att den kan få gå ut direkt när den vill. Locka med godis och belöna med mys.

När hunden har vant sig vid att bli puttad i vagnen så kan du koppla på den på cykeln för en första åktur. Håll de första turerna korta, det räcker att cykla en liten sträcka nerför gatan. Stanna regelbundet så att din hund får sträcka på benen och cykla mjukt så att den vänjer sig vid skumpandet.

Cykla gärna kort men ofta i början så att det blir en vana för din hund att cykla. Sen kommer du att få en hund som blir tokig i att cykla i vagnen.


Vilken är den bästa cykelvagnen för din hund? – Sammanfattning

Innan man köper en cykelvagn för hundar så kan det vara en bra idé att fundera på var och när man kommer använda den. Det finns många olika sorts cykelvagnar för hundar med vitt skilda fördelar samt nackdelar. Här är några punkter du kan fundera på innan du bestämmer dig för vilken cykelvagn för hundar du bör köpa.

  • Hur ofta kommer jag använda cykelvagnen?
    Ja, beroende på hur ofta du ska använda cykelvagnen kanske din budget ser annorlunda ut. Ska du endast använda cykelkärran sporadiskt kanske det räcker med en billigare cykelkärra för hundar. Ska du däremot använda den väldigt ofta kan det vara värt att lägga lite extra på en riktigt bra och stabil cykelkärra.
  • Hur långa turer cyklar jag?
    Återigen, ska du endast använda cykelvagnen på kortare turer räcker det gott och väl med en lite billigare cykelkärra. Speciellt om du inte kommer cykla särskilt fort. Ska du däremot cykla på längre turer där hastigheterna kanske blir högre, ja då är det bra att kika på en cykelvagn som är avsedd för detta.
  • Hundens och cykelvagnens storlek
    Det kanske viktigaste att ta i beaktning är din hunds storlek. Givetvis måste du har en cykelvagn som är nog stor för din hund, men samtidigt innebär det också mer vikt att släpa runt på. En lägre vikt på själva cykelvagnen är att föredra i nästan alla lägen då det blir enklare att dra den bakom cykeln. Det går både snabbare att starta och stanna hela ekipaget.

    Storleken på en cykelvagn kan variera ganska mycket och vill du ha in cykelvagnen i hemmet för förvaring så bör du kolla upp storleken. Om du t.ex. kommer använda cykelvagnen dagligen och vill förvara din inomhus över natten så behöver du hitta en cykelvagn som i alla fall kommer innanför dörren. 

    För långtidsförvaring/transport så vill du helst hitta en cykelvagn som kan fällas ihop och idag är de flesta bra cykelvagnar hopfällbara. Tittar vi på samtliga modeller i vårt bäst i test så är alla hopfällbara.
  • Budget
    Ja, hur mycket vill du lägga på en cykelvagn för din hund? Vi har listat 5 prisvärda cykelvagnar. De är vaken dyrast eller billigast, men de är som sagt prisvärda!
  • Vilka sorts underlag kommer jag cykla på?
    Ska du cykla uteslutande på asfalt eller kommer du kanske vika av ut på grusvägar eller kansek till och med i skogen? Om du tänkt använda cykelvagnen utanför asfalterade vägar bör du försöka hitta en cykelvagn med lite större hjul och stötdämpare. Planerar du att endast cykla på asfalterade vägar så är inte fjädring lika viktigt, men det är ändå något du bör kolla efter när du letar cykelvagn. En bra fjädring ger en avsevärt bättre komfort för hunden i vagnen.
  • Ska cykelvagnen kunna användas som hundvagn?
    Vi har listat några alternativ som kan omvandlas till hundvagn som man använder på promenad och joggingturer. Är det något du kommer ha nytta av eller ej? Var noga med att kolla ifall kit för joggning/promenader följer med när du köper cykelvagnen.

Avslutande tankar

När man letar efter den bästa cykelvagnen för hundar är det inte alltid helt lätt att hitta rätt. Det finns väldigt många olika cykelkärror för hundar och i mångt och mycket är de väldigt lika varandra. Därför har vi satt ihop en liten köpguide där vi listar 5 bra cykelvagnar för hundar samt tagit upp några punkter man bör fundera på innan man slår till. Alla cykelvagnar på vår lista är mycket bra val och ni kan vara säkra på att inte göra ett dåligt köp.

Förhoppningsvis har ni funnit vår artikel informativ och givande. Har ni några frågor eller tips på saker som vi kan ta upp i denna artikel får ni väldigt gärna kommentera här nedanför! Ett annat tips inför en varm sommar är att skaffa en kylväst/kyldyna åt hunden, något ni kan läsa mer om i vår Guide: Kyldyna och kylväst som svalkar din hund

Hoppas ni hittar en cykelvagn för er hund, lycka till!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal röster: 10

Inget betyg satt