Idag finns det ett rejält utbud av hundselar att välja mellan. De finns inte bara i olika färger och storlekar, utan det finns även speciellt utformade selar för olika aktiviteter såsom löpning och cykling. Jag och min hund har testat ett tjugotal populära selar för att avgöra vilken sele som är den bästa hundselen 2021.
Efter mitt idoga testande har jag utsett Ruffwear Front Range Harness till det bästa valet!
Innehållsförteckning
Bästa hundselen – Ruffwear Front Range Harness

Att Ruffwear Front Range Harness skulle bli utsedd till den bästa hundselen var ett givet val så fort den började testas. Det här är nämligen en sele som är mycket allsidig och dessutom sitter den bekvämt på hunden utan att skava.
Selen är enkel att trä på hunden och det gör den till mycket användarvänlig. Spännena kan enkelt klickas i och selen kan justeras för att uppnå en optimal passform. Selen har fyra punkter som kan justeras, två där bak och två framme vid halsen.
Ruffwear Front Range Harness är bekväm tack vare den tjocka vadderingen på rygg- och magstycket, vilket gör att selen inte skaver mot hundens hud. På bilder så gör vadderingen att hundselen ser grov och klumpig ut, men i själva verket är den lättviktig och smidig. En sele i storlek medium väger inte mer än 200 gram.
Vadderingen hjälper till att ge hunden maximal komfort. Det här är en utmärkt sele för en aktiv och sportig hund och selen är följsam. Selen hindrar inte hundens naturliga rörelsemönster, så hunden kan röra sig helt fritt. De två hundkoppelfästena gör dessutom selen perfekta för såväl hundar som är lugna och för hundar som tycker om att dra i kopplet.
Ruffwear har en officiell storleksguide som stämmer mycket väl överens med verklighetens passform, vilket gör den mycket pålitlig. Följ alltså Ruffwears råd angående storlek så kommer du att få en sele som sitter perfekt på din hund.
För mer info, se Ruffwears egen video längre ner i artikeln!
Fördelar:
- Selen är enkel att trä på hunden. Det finns fyra spännen så att den enkelt kan justeras.
- Smidiga fästen som gör det enkelt att klicka fast och knäppa upp selen.
- Mycket lämplig sele för hundar som drar i kopplet eftersom den har två koppelfästen, ett på ryggslutet och ett på magstycket vid bröstkorgen.
- Selen har rejält med vaddering vilket gör att den inte skaver på hundens hud.
- Material och spännen håller mycket hög kvalité och efter en månads användande ser den fortfarande som ny ut.
- Selen har en liten ficka där du kan stoppa i allt från en extra bajspåse till kontaktuppgifter eller hemnyckeln!
- Har smarta reflexer så att hunden syns i mörkret.
- Selen är tvättbar och kan köras i tvättmaskinen.
- Finns i många fina färger.
- Riktigt bra pris där du får mycket sele för pengarna!
Nackdelar:
- Hundkoppelfästet på magstycket är tillverkat av tyg och inte metall, vilket kan göra det mindre slitstark. Det är dock ett medvetet val av Ruffwear eftersom tygmaterialet minskar risken att din hund fastnar i något.
- Hundselen ser något klumpig och tjock ut och ger ett varmt intryck. Det är dock bara en synvilla för selen andas väl och är mycket lättviktig.
Ruffwear Front Range Harness blev ett givet val som bäst i test och jag ser ingen anledning till att inte köpa denna hundsele.
Ruffwear Web Master

Om du är på jakt efter en stabil hundsele så är Ruffwear Web Master ett utmärkt val! Det här är en multifunktionell sele som du kan använda för att leda, lyfta och manövrera din hund utefter behov. Den är nämligen utrustad med ett stadigt och smidig handtag på ryggen.
Den största fördelen med selen är annars att hunden inte kan backa ut ur selen och att den därför passar för hundar som inte tycker om selar eller som är rymningsbenägna. Det är selens tredje rem runt hundens bröstkorg som säkerställer denna trygga funktion.
Selen ger hunden stor rörelsefrihet, sitter bekvämt och är utrustad med reflexer som ger hunden extra trygghet vid kvällspromenader. En stark utmanare till den bästa hundselen!
Fördelar:
- Selen är utrustad med två fästpunkter, en fram och en bak.
- Har vadderade remmar som gör selen bekväm.
- Är utrustad med reflexer för ökad trygghet i mörkret.
- Enkel att justera efter hundens storlek tack vare olika inställningar.
- Koppelfästet i metall är kraftigt.
- Är utrustad med ett handtag på ryggen så att du kan lyfta upp och vägleda hunden.
- Hunden kan inte backa ut ur selen.
Nackdelar:
- Lite krånglig att trä på hunden.
- Selen saknar ett magstycke, vilket innebär att magen utsätts för ett högt tryck när man lyfter hunden i handtaget. Om du planerar aktiviteter där du ska lyfta din hund ofta så bör du komplettera selen med extra vaddering för magen och bröstet.
- Priset är högt jämfört med andra selar. För pengarna får du dock en sele som hunden inte kan backa ut ur och som är extra lämplig för hundar som inter tycker om att ha på sig en sele.
Hurtta Weekend Warrior

Hurtta Weekend Warrior är en mjukt vadderad hundsele som sitter bekvämt på din hund. Den passar aktiva hundar, men tyvärr saknar den ett koppelfäste på bröstet, något som är bra att ha om din hund drar. En fördel med denna sele är dock det stadiga handtaget på ryggen så att du kan lyfta upp din hund som situationen kräver det.
Hundselen finns i en rad fina färger som sätter lite glans och livfullhet på tillvaron. Den är enkel att justera vid hals och bröst för att få fram en optimal passform. Med Hurtta Weekend Warrior får du en utmärkt sele av hög kvalitet för ett riktigt bra pris.
Fördelar:
- Vadderat rygg- och bröststycke vilket gör det bekvämt för hunden att bära selen.
- Enkelt att justera selen efter hundens storlek.
- Reflexer för trygg användning i mörker.
- Har ett smidigt handtag på ryggen.
- Selen håller hög kvalité och har ett bra pris.
- Finns i många fina färger.
Nackdelar:
- Hundselen saknar ett koppelfäste på bröstet.
Zero DC Shorter

Det här är en sele för dig som vill kunna välja och vraka bland massvis med olika färger. Zero DC Shorter är en enklare hundsele med en mer simpel konstruktion än många andra i mitt test. Den håller dock hög kvalité och sitter bekvämt på hunden.
Den multifunktionella hundselen är liten och lättviktig och passar utmärkt för aktiva och sportiga hundar av alla storlekar. Eftersom selen är fullt vadderad är den skön att bära och dessutom är konstruktionen ergonomiskt utformad. För att få till en optimal passform så justerar du enkelt bröstremmen. Den är placerad något längre bak jämfört med andra selar, vilket säkerställer att den inte skaver i hundens armhålor.
En fördel med just Zero DC Shorter är att selen har snabbspännen och att du enkelt tar på selen genom att trä den över hundens huvud. Du behöver alltså inte lyfta på hundens ben.
Fördelar:
- Bröstremmen är placerad långt bak och skaver inte i hundens armhålor.
- Vattenavstötande material som kan tvättas i maskin.
- Ger hunden full rörelsefrihet.
- Har reflexer som skydd i mörkret.
- Har snabbspännen som gör det enkelt att ta på selen.
- Finns i riktigt många fina färger.
Nackdelar:
- Selen saknar ett koppelfäste på bröstet.
Julius-K9

Med Julius K-9 får du en robust sele tillverkad av material som håller hög kvalité. Selen är lättanvänd och du sätter fast på den runt hundens kropp genom att trä selen över huvudet. Du behöver alltså inte lyfta på hundens ben, vilket är perfekt om du har en motvillig hund.
Selen finns i många storlekar och är dessutom justerbar så att du kan få till en optimal passform. Selen har inte bara ett snyggt utseende, utan passar för såväl aktiva hundar som ska ut i skog och mark som för sällskapshundar på den dagliga promenaden.
Selen är utrustad med ett handtag så att du kan hålla fast eller leda hunden vid behov. Du kan trycka ner och fästa handtaget med en knapp om du inte vill att det ska stå upp.
Fördelar:
- Finns i riktigt många storlekar och är dessutom enkel att justera.
- Ett smidigt handtag på ryggen för att greppa tag om hunden.
- Utbytbar logga gör selen mer personlig.
- Justerbara remmar.
- Reflexer på både kanter och bröstrem för ökad synlighet.
- Stor variation i färgval.
Nackdelar:
- Saknar ett koppelfäste på bröstet.
- Kan enkelt glida lite åt sidan om du drar.
Köpguide – allt om att välja en bra hundsele!
Så genomförde jag mitt test
För att kunna ge dig ett ärligt svar på frågan om vilken hundsele som faktiskt är bäst i test så köpte och lånade jag tjugo populära selar. Dessa testade jag sedan på min egen hund, en Staffordshire Bullterrier.
Testet gick till så att alla selar testades under minst en dag, vilket innebär 5-6 promenader. De som jag ansåg var bäst utifrån en lång rad egenskaper såsom passform, funktion och pris gick vidare till nästa del av testet. Där testade jag selarna under flera dagar för att kunna känna efter hur de upplevdes.
Jag läste därefter andra användares recensioner och åsikter om hundselarna för att få fram en bra helhetsbild av hur selarna upplevs och hur bra kvalitén är. Därefter satte jag betyg och rangordnade selarna.
Därför ska du välja en hundsele framför ett hundhalsband
Det finns bara fördelar med att använda en sele och du som bryr dig om din hunds välmående bör alltid välja en hundsele framför ett halsband. En sele sliter nämligen mycket mindre på hundens kropp jämfört med ett halsband.
Halsbandet lägger allt tryck på hundens hals och nacke, vilket även är de känsligaste områden på kroppen. Om du eller hunden rycker, trycker, drar eller hugger så kan det uppstå skador och hunden kan till och med drabbas av en whiplashskada. Det är alltså upp till dig som hundägare att skydda din hunds kropp eftersom det är du som bestämt dig för att ha koppel på hunden.
En hundsele fördelar istället all vikt och allt tryck på hundens axlar och bog, vilket skonar nacke och hals.
Så kan ett halsband skada din hund
Om du vill lära dig mer om vilka skador som kan uppstå på hundens kropp om du använder ett halsband så är det här en bra och informativ källa: https://dogmantics.com/is-it-harmful-to-attach-a-leash-to-your-dogs-neck-2/
Nackskador
De vanligaste skadorna hos en hund med halsband sitter vid nacken. Om du rycker i kopplet eller om din hund drar hårt så utsätts hundens nackkotor, muskler och luftstrupe för hög påfrestning. Det kan leda till svåra skador, allt från interna blödningar, whiplash och skador på luftstrupe till huvudvärk.
Anders Hallgren publicerade år 1992 en studie som visade att 25 % av 400 undersökta hundar hade nackproblem. 91 stycken av de 100 skadade hundarna hade skador som kunde härledas till ryck i kopplet eller längre perioder av dragning.
Ögon- och öronskador
En hund med halsband kan även drabbas av ögon- och öronskador. Om du har en hund som drar i kopplet så kan nämligen trycket som skapas leda till ett tryck i ögon och öron som kan vara direkt skadligt. Om en hund däremot går i sele så kan forskare inte se att ett ökat tryck skapas.
Ett ökat tryck i ögonen är farligt för hundar, speciellt för de som redan har en befintlig ögonsjukdom såsom glaukom eller utstående ögon. Om du vill lära dig mer om denna typ av skador kan jag tipsa dig om att läsa studien ”Effects of the application of neck pressure by a collar or harness on intracular pressure in dogs” av Bentley m.fl.
Hur hittar man rätt storlek på hundselen?
För att en hundsele ska vara bekväm för hunden att ha på sig så måste du köpa en sele av rätt storlek. De flesta selar har justerbara remmar, men allt börjar med rätt storlek.
Om du köper en för stor storlek så kan hunden lätt ta sig ur selen och dessutom kan en för stor sele skava på huden. Även en för liten sele kan skava på hunden och dessutom hindrar den hundens naturliga rörelsemönster och gör hunden obekväm. En för liten sele kan ge både invärtes och utvärtes skador.
För att hitta rätt storlek kan du följa de enskilda tillverkas egna storleksguider och sedan mäta din hund för att välja rätt storlek. En hund kan nämligen behöva olika storlekar hos olika tillverkare och modeller.
5 kriterier som passformen på en sele måste uppfylla
- Hunden måste ha fri rörelse i bogbladet.
- Rörelsefriheten i bogleden får inte hämmas av selen.
- Hundens armbågar måste ha fri rörlighet och får inte felbelastas.
- Selen får inte trycka på mjukdelarna bakom bröstkorgen.
- Selen får inte trycka på hundens hals.
Om du har en valp eller ung hund är det viktigt att regelbundet se till så att hundselen har en korrekt passform. Unga hundar växer fort och även äldre hundars kroppsform kan ändras, till exempel genom en viktförändring.
Så märker du att selen har fel storlek eller passform
Se alltid upp efter tecken på att selen har fel storlek eller passform, det gäller framförallt när du har köpt en ny sele eller om du har en hund som växer eller har ändrats sin vikt.
Undersök så att selen sitter bra vid halsen. Här brukar hundar ha mycket skinn och det måste lyftas upp när du provar selen. Annars kan du få en hundsele som är för stor i halsen vilket kommer att leda till felbelastning om hunden drar.
Hundselen får inte heller skava vid armbågarna. Du märker fort om selen skaver då hunden kan få skavsår i armhålan vilket kan kännas obehagligt när hunden går. Lägg därför märke till om hunden tar kortare steg än vanligt.
Hundens rörelsefrihet minskar om hundselen sitter tight vid bogbladen. Då får din hund stela muskler, vilket leder till att hunden rör sig stötigt eller trippar på frambenen.
När du köper en ny sele ska du mäta bröstomkretsen runt hundens bröstkorg bakom frambenen. Den bakre delen på hundselen ska inte gå längre än bröstbenet, för då kan den börja trycka på hundens inre organ och orsaka skador.
Testa selen hemma innan ni går ut
Det finns en mängd hundselar på marknaden och det finns lika många utformningar som det finns färger. Det beror på att vissa selar är bättre eller sämre lämpade för just din hund och era aktiviteter. Se till att prova ut en sele som din hund är bekväm i. Det gör du enklast genom att testa selen hemma innan ni går på promenad så att hunden får tid att vänja sig vid selen.
Olika användningsområden för selar
Det finns olika användningsområden för hundselar och vissa är specifikt framtagna för specifika aktiviteter. Välj därför en sele som passar just er aktivitetsnivå, kanske vill du ha flera olika att variera mellan.
Om ni ska gå på promenad
En promenadsele ska vara enkelt att ta av och på eftersom det blir minst 3-4 promenader per dag. Påtagningen ska inte störa hunden så att den börjar ogilla selen. Selen måste sitta bra och vara bekväm.
Från mitt test så är Ruffwear Front Range Harness och Hurtta Weekend Warrior riktigt bra alternativ som promenadselar. De har optimal passform och är enkla att ta på.
Om ni ska utföra aktiviteter såsom skidåkning, cykling och löpning
Om du och din hund ska vara aktiva på så sätt att hunden förväntas dra så är en dragsele det bästa alternativet. Det gäller till exempel vid skidåkning eller jogging. Det som skiljer en dragsele mot en vanlig sele är placeringen av koppelfästet. En dragsele har nämligen koppelfästet längre bak på ryggen vilket gör att hunden kan dra samtidigt som den har en låg tyngdpunkt. På så sätt drar hunden med axlar och bröst och inte med nacke.
Jag har dragselen Non-Stop Dogwear och är mycket nöjd med den. Det är viktigt att din hund får behålla sitt naturliga rörelsemönster i en dragsele samt att hundselen inte är för lång.
Hitta en hundsele till valpar och små hundar
En hundvalp eller en liten hund brukar inte kunna dra i kopplet eftersom de är rätt svaga. De behöver en mindre kraftig sele och fokus ligger givetvis på att den ska vara bekväm. För små hundar är en Ruffwear Web Master extra lämplig med sin extra rem bakom bröstet.
Välj en sele till en stor hund
En stor hund kan däremot dra rejält i kopplet och om du har en hund som tycker om att dra så kan en antidragsele vara ett bra alternativ, till exempel en VGW Extension. Då får du ökad kontroll över din hund och den kan dra mindre. Se till att selen inte trycker på hundens hals och nacke eller övriga kropp. Köp gärna en hundsele med vaddering.
Avslutande ord
Det finns ett riktigt stor utbud av hundselar på marknaden och jag har testat ett tjugotal för att kunna ge en ärlig insikt i vilken som är bäst. Personligen så är Ruffwear Front Range Harness min favorit och därför har jag utsett den till testets bästa hundsele.
Alla selar på min topplista håller dock måttet och presterar mycket bra och jag skulle utan tvekan kunna tänka mig att använda alla på min hund.
En hundsele är det bekvämaste och mest skonsamma alternativet för din hund. Det kräver lite extra av dig som hundägare eftersom du måste ta av och på selen vid varje användning, men din hunds kropp kommer att tacka dig. En sele är framförallt det bästa alternativet om du har en hund som tenderar att dra eller rycka i kopplet.
Om det skulle vara så att du har en hund som aldrig drar i kopplet och att du aldrig själv rycker till i det, då kan ett halsband fungera minst lika bra. Du som hundägare vet bäst själv vad som passar för dig och din hund.
Om du är sugen på att testa en hundsele, då kan jag verkligen rekommendera att du utgår från de som jag har placerat på min topplista! Vi rekommenderar också att du tar en titt på vårt avsnitt om dragselar:
Bäst i test: Dragsele för hund – Bästa dragselen för hund 2021