Precis som människor så behöver även hundar kunna svalka av sig på varma sommardagar då en tryckande hetta ligger i luften. Då är en hundpool en riktigt bra lösning som ger skön svalka.
Det bästa sättet för en hund att svalka av sig på är genom ett helkroppsbad där vattnet kyler ner hela huden. Men om du bara har möjlighet att svalka av hunden med vatten på tassar och mage så gör även det en stor skillnad. Hunden svettas nämligen genom tassarna så även en liten pool är ett bra alternativ till en hundpool.
Tänk på att inte använda vattenstrålen från trädgårdsslangen som ett alternativ till en hundpool. Om din hund har en tjock päls kan vattenstrålen inte ta sig i till huden och riskerar istället att göra din hund ännu varmare.
Om du istället har en hundpool fylld med vatten så kan din hund själv bestämma när den vill ta ett dopp för att svalka av sig. Låt oss kika på tre riktigt bra alternativ!
Innehållsförteckning
Ihopfällbar hundpool
Denna hundpool är riktigt smidig och enkel att montera, du behöver nämligen inte tillgång till någon luftpump utan du vecklar bara ut den. Sen är det precis lika enkelt att fylla den med vatten, tömma den, rengöra den och vika ihop poolen igen när badsäsongen är över.
Poolens form är flexibel som passar de flesta underlag. Insidan är täckt med halkskydd så att din hund står stadigt och botten är i förstärkt material. Dock rekommenderas det att hålla klorna klippta för en längre hållbarhet!
Poolen kommer i 4 st storlekar: 100, 120, 140 och 160 cm i diameter.

Trixie hundpool
Denna hundpool från Trixie kan bli din hunds nya bästa vän under den varma sommaren. Poolen har en stabil väggkonstruktion så att sidorna inte kan vika sig och dessutom går det snabbt att montera den utan luftpump.
Du fyller enkelt poolen och tömmer den sedan via avloppsventilen. När poolen inte används är den enkel att vika ihop och förvara då den inte tar så mycket plats. Poolen är tillverkad av ett tåligt material som står emot hundens vassa klor och dessutom är insidan täckt av ett halkskydd.
Poolen rymmer 804 liter vatten, är 30 cm hög och 160 cm i diameter.
VidaXL Hundpool
Svalka av din hund i en hundpool från VidaXL. Det här är en pool av hög kvalité som du enkelt kan vika ihop när den inte används. Den tar upp minimalt med utrymme och är enkel att tömma på vatten tack vare en ventil på sidan.
Hundpoolen är slitstark och perfekt för varma sommardagar. Den är tillverkad av ett PVC-material som gör poolen hållbar. Tack vare väggarna med förstärka kanter så är den också stabil. I den här poolen kan din hund bada tryggt och säkert eftersom insidan är halkfri.
Poolen är 20 cm hög och 80 cm i diameter och passar därför extra bra för mindre hundar och små utrymmen.
VidaXL hundpool
5 saker att tänka på när du köper en hundpool
När du ska köpa en hundpool så måste du bland annat tänka på att välja en pool som:
- Har en halkfri yta
- Står emot hundars vassa klor
- Är tillräckligt stor
- Är enkel att vika ihop och förvara
- Är tillverkad av ett slitstarkt material.
Det går alltså inte att köpa vilken pool som helst. Tänk på att en vanlig barnpool ofta inte klarar av hundens klor, därför behövs det just en slitstarkare hundpool. En hundpool kommer dessutom att ta en del stryk när din glada hund plaskar omkring, inte bara från klorna utan även från tänder och lek. En vanlig barnpool kan därför lätt gå sönder.
En hundpool behöver ofta inte pumpas upp med luft, vilket gör att det går fort att montera den. Det i sin tur kommer att leda till att poolen används oftare. En pool med hårda kanter som du vecklar ut är generellt det bästa valet eftersom en uppblåsbar pool lät kan bitas sönder. Det finns även badpooler med både hårda kanter och hård botten. Dessa är slitstarka och tåliga, men kräver rejält med utrymme eftersom de inte kan vikas ihop.
Är vatten med klor farligt för hundar?
I en hundpool används ofta vatten direkt från trädgårdsslangen, men vad händer egentligen med hunden om den skulle ta ett dopp i en klorerad pool? Klorvatten innehåller kemikalier som påverkar hundar mer än människor, speciellt på grund av den känsliga nosen.
Eftersom klorhalten i pooler är låg så kan hundar bada i dessa utan att det är farligt. Det gäller dock att hålla koll på att klorhalten är optimal. Med en för låg klorhalt så kan det växa alger, bakterier och parasiter i vattnet och med en för hög klorhalt så kan det irritera huden.
Om din hund badar i en klorerad pool så bör du skölja av hunden med färskt vatten efteråt, då försvinner kemikalierna från huden, pälsen och öronen. Se till att hunden inte dricker av klorvattnet då det kan irritera magen och tarmarna och leda till symtom såsom illamående, kräkningar och erosion i strupen.
Hur märker jag om min hund är för varm och behöver bada?
Du märker tydligt på din hund om den är för varm. En överhettad hund tappar nämligen orken att röra på sig och börjar flämta mycket för att svalka av sig. Du kan märka dessa tendenser hos din hund redan när det är runt 20 grader varmt ute och då bör du svalka din hund så att den inte drabbas av värmeslag.
Om det är så att din hund älskar vatten, se då till att den inte ligger och badar i poolen hela tiden. Ofta räcker det med ett kort bad för att svalka ner sig. Om din hund är blöt under för långa perioder kan den nämligen drabbas av vattensvans och fukteksem.
Kan alla hundar simma?
Alla hundar har en medfödd simreflex som innebär att de automatiskt börjar simma när de hamnar i vatten. Men precis som med människor så är simkunnigheten olika bra och alla hundar har dessutom olika ork och uthålligare hundar orkar simma längre än andra.
För vissa hundar kommer det sig naturligt att simma och de har orken att simma långt, medan andra hundar kan behöva öva upp sin simförmåga. Du kan med fördel låta din hund öva på att simma, det är dessutom en bra träning. Tänk då på att ha uppsikt över ditt älskade husdjur.
Tänk på att du aldrig får tvinga din hund att simma och hunden måste alltid få gå upp ur poolen eller sjön när den vill. Du vill inte riskera att din hund blir rädd för vatten, andas in vatten och riskerar att drunkna. En hund kan inte kliva ut ur poolen med hjälp av en poolstege. Håll därför alltid uppsikt över din hund i närheten av poolen så att den inte råkar trilla i och grips av panik.
Vissa hundraser är sämre simmare på grund av sin fysik. Hit räknas bland annat mopsar och bulldogs som har en platt nos. Dessa hundar har det svårt att hålla nosen över vattenytan vilket kan leda till att de andas in vatten och drunknar. Se därför till att din plattnosade hund aldrig badar ensam.
Att bada i en hundpool är svalkande och skönt
Att bada i en hundpool är en utmärkt aktivitet för din hund på varma sommardagar. Det är fysiskt stimulerande och svalkande och hjälper din hund att undvika ett värmeslag. Det är inte bara själva badet i sig som är svalkande, utan vattnet sitter även kvar i din hunds tjocka päls även efter badet och fortsätter att svalka.
Med en hundpool kan din hund själv bestämma när den är varm och badsugen, samtidigt som poolen är grund och säker. Om du inte har utrymme för en pool så är en kyldyna och en kylväst också riktigt bra alternativ för de varmaste dagarna och rent allmänt ett bra sätt att motionera din hund på!
Läs mer om hur du motionerar din hundvalp rätt!