Bästa flytvästen för hund!

Många hundar älskar vatten – och kanske gör ägaren detsamma? Faktum är att många hundar är duktiga på att simma. Trots detta så brukar ungefär ett trettiotal hundar drunkna varje år enligt FirstVet. Din hund behöver därför en flytväst, precis som vi människor, när man vistas vid vatten!

Nu kanske det är lätt tänka tänka ”men det är ju bara att jag lyfter upp hunden igen” men riktigt så enkelt är det tyvärr inte. En hund som ramlar ned i vattnet utan att kunna ta sig upp igen på egen hand kan vara väldigt svår att lyfta upp, i synnerhet om det är en större hundras eller om hunden har panik och sprattlar. Flytvästar har ofta handtag på ryggen just för att de ska vara enkelt att lyfta upp en hund ur vattnet. Flytvästar för hund kommer dock flera olika utföranden och i denna artikel jag har listat den bästa flytvästen för hund!

Det rekommenderas att man vänjer sin hund vid flytväst om ni ska vistas nära vatten ofta. Sätt gärna på flytvästen ett par gånger innan ni ska bege er till sjöss. Då är hunden van vid flytvästen och bryr sig inte om den.

Längre ner i artikeln har jag skrivit en köpguide för att hjälpa dig som hundägare inför köpet av en flytväst för hund. Det finns också lite information om hur du kan hantera en olyckssituation om olyckan skulle vara framme.

Bäst i Test: Flytväst till hund

Här listar vi de bästa flytvästarna för hundar!

Ruffwear Float Coat

Ruffwear Flytväst för hund

Den här flytvästen för hund är populär hos båtfolket. Den kommer från det välkända märket Ruffwear. Förutom orange finns den även i röd och blå.  

Float Coat Wave är en heltäckande, rejäl och välgjord flytväst för hund. Den har stora fästen under magen som gör att flytvästen är lätt att ta på och av. Dessa är placerade utanpå flytvästen vilket gör att de inte kan fastna i pälsen. På ryggen sitter ett stadigt handtag som gör ett du enkelt kan lyfta hunden om det behövs. På ryggen finns även öglor för att fästa både koppel och till exempel en blinkande reflex. Flytvästen har dessutom påsydda reflexer runt om som gör hunden synlig även i mörkret.

Ett flertal insydda skumplattor ger bra flytförmåga. Plattorna sitter runt om hela flytvästen. Placeringen av plattorna gör att hundens huvud hålls över vattenytan medan bakbenen sjunker ner något.

Trots sitt gedigna utseende ger den här flytvästen hunden maximal rörelseförmåga. Den är lätt och utformad för att hunden ska kunna simma bra även när den sitter på.

Den finns i sex olika storlekar, från XXS – XL, så den passar bra till hundar i alla storlekar.

Här har ni en storleksguide från tillverkaren själv.

Det gör den enkelt att mäta och köpa rätt storlek direkt. Runt halsen går den att justera för ännu bättre passform.

Storleksguide Ruffwear flytväst

Hurtta Outdoors Life Savior

Hurtta Outdoors Life Savior

Hos petster finns den här flytvästen för hund från märket Hurtta. Den sticker ut bland flytvästarna på grund av sig fina lila färg med grå detaljer.  

Den har en modern och nytänkande strömlinjeformad design. Det gör att den lämpar sig extra bra för hundar som vill simma ofta eller tränas för livräddning. Den fungerar självklart även bra för båtliv eller om man jagar vid vatten.  Designen är heltäckande och flytvästen sitter tätt nära kroppen. Den har breda remmar och fästs med spännen under magen. På ryggen finns ett rejält upphöjt handtag och ring fastsytt. I ringen kan du fästa till exempel koppel eller lampa.

Designen ger mycket bra passform. Eftersom den är lätt och smidig ger den full rörelseförmåga för hunden både på land och i vattnet. Den finns i flera storlekar, ända upp till 80 kg så den passar även bra för större hundar.


Baltic Mascot

Baltic Mascot Hundflytväst

Kolla priset hos:

Här har ni en riktigt fin och prisvärd flytväst för hund. Baltic Mascot-flytväst är förhållandevis tunn och smidig vilket ger hunden bra rörelseförmåga. Den fästs enkelt med rejäla spännen på sidan och kardborreband som inte kommer åt att fastna i pälsen. På ryggen finns ett handtag och en D-ring som du kan fästa koppel i. Remmarna är breda vilket minskar risken för skav, även under magen där det saknas tyg. Det sitter reflex insydd på ryggen.

Baltic Mascot finns i flera storlekar, där man delar in storlekarna efter hundens vikt. Eftersom knäppena är justerbara är hundens mått mindre viktiga. Remmarna är ganska långa och om hunden är smal kan de hänga ner och irritera. Det löser du enkelt genom att klippa av dem eller fästa dem på annat sätt.

Flytväst hund

Peipus Flytväst för hund

Säljs ej online

Peipus är en gul-grön flytväst med svarta detaljer. Det är en enklare, men helt klart funktionsduglig, modell. Den passar bra för medelstora hundar. Peipus har remmar som är av det lite smalare slaget. Du fäster flytvästen med spännen under magen och vid bogen. Remmarna är justerbara runtom.  

Den har en insydd flytplatta under magen som hjälper hunden att hålla sig över vattenlinjen. Magplattas placering gör att vikten fördelas bra i vattnet och hjälper hunden att hålla huvudet över vattenytan.  Som de andra flytvästarna har den handtag och ring på ryggen för fäste av koppel. Ett plus för inte bara en utan flera påsydda reflexer som gör att hunden lätt syns även i mörkret. Även tyget som flytvästen är sydd i har reflekterande egenskaper.

Det här är en prisvärd basic flytväst för många hundar!


Köpguide och tips – Hitta bästa hundflytvästen

Det finns en hel del flytvästar för hundar på marknaden och det kan vara svårt att välja. Hur ska jag veta vilken som är den bästa flytvästen för min hund?

Till viss del kan det vara klokt att fundera på hur flytvästen ska användas. Är den för korta stunder vid vatten när hunden kommer vara mestadels stilla, eller ska hunden ha den på sig när den leker i vattnet och simmar? Ska hunden tränas i vattenapportering eller för livräddning?

Oavsett hur ofta flytvästen ska användas bör prioriteten alltid vara att hitta en flytväst med bra passform till din hund. Mät och väg din hund så att du är säker på måtten. Man ska alltid vara noga med att ha koll på hundens vikt. Om flytvästen inte är anpassad för vikten så kommer den inte att hjälpa lika bra.

Det handtag som finns på de flesta flytvästar ska kännas rejält och vara lätt att greppa. Om hunden faller i vattnet ska du inte behöva famla efter handtaget.

Den kan vara en fördel om flytvästen till hunden är heltäckande eller har en magplatta. Om du behöver lyfta upp din hund kan magplattan fördela vikten och risken blir mindre att skada hundens revben och mage.

Tips för att vänja hunden vid flytvästen

Om din hund inte är van vid att bära flytväst är det klokt att vänja den innan det är dags att vistas vid vatten. Precis som med allt annat behöver hunden träna sig i trygga miljöer. Det gör att hunden tycker att det är självklart att ha flytvästen på sig när den är vid vattnet.

Träna gärna hunden att alltid vända och simma direkt mot land eller brygga när den har hoppat i. Då är det självklart för hunden att vända om den råkar falla i vattnet.

Även om din hund är smidigheten själv så bör du hjälpa hunden på och av båtar. Hunden kan inte alltid avgöra själv hur halt det kan vara ombord, eller på en blöt stenhäll. Om den får hoppa som den vill kan den halka och skada sig. Livet vid vatten ska ge hunden positiva signaler. Vid några tillfällen har jag sett exempel med fastbundna hundar i båtar. Det är inget som rekommenderas. Om hunden ramlar i vattnet kan den bli hängande i kopplet och skada sig illa.

Drunkningstillbud – Så gör du om hunden behöver hjälp

Hur noga man än är med förberedelser så vet vi alla att olyckor kan hända. Om hunden ramlar i vattnet är det viktigt att få upp den så fort som möjligt. Det ökar chansen rädda livet på hunden.

Du kan ge hunden fria luftvägar genom att försiktigt dra fram tungan på den. Om hunden inte andas gör man livräddning på hunden, ungefär som på människan. Man kan utföra konstgjord andning och ge hjärt-lung-räddning även på hundar. Kontakta en veterinär om du känner dig osäker.

Om hunden är vid medvetande men har rosslig andningen kan hunden ha fått ner vatten i lungorna. Om du har en liten hund kan du hålla den uppochner, i bakbenen. Då rinner vattnet lättare ur lungorna.

En större hund kan läggas på sidan. Hundens huvud ska vara i lägre nivå än bålen. Då kan vattnet rinna ut.

Även om hunden verkar okej efter att den har ramlat i bör du torka den med en handduk och känna igenom efter skador. Linda gärna in hunden i en filt, även hundar kan behöva lite extra värme efter en otäck upplevelse.

Avslutande tankar

Här har jag då skrivit en artikel om de, i mitt tycke, bästa flytvästarna för hundar. En flytväst för hund är en bra investering, att tappa en familjemedlem i ett drunkningstillbud är nog bland det värsta man kan vara med om. Att då försöka förhindra det med en flytväst är för mig en självklarhet!

Förhoppningsvis tycker ni att min artikel om de bästa hundflytvästarna varit informativ. Har ni några frågor eller tips får ni väldigt gärna lämna en kommentar här nedan!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal röster: 8

Inget betyg satt