Labradoodle, en av sveriges populäraste hundraser även fast den inte är en av SKK godkänd hundras. Men vad är det som gör labradoodles så populära och vad finns det att säga om denna rätt nya hundras? I denna artikel kommer vi gå igenom all fakta om labradoodle som en sorts guide. Efter att ni läst denna artikel har ni förhoppningsvis bättre koll på hundrasen labradoodle och om detta är en hund för er.

Vad är en Labradoodle?

Ja, den första frågan många ställer sig är vad exakt en labradoodle är för något. Som namnet antyder så är Labradoodle en blandning mellan Labrador och Pudel. Det är alltså en blandrashund vilket betyder att den varken är, eller är på väg, att bli godkänd som en renrasig av någon kennelklubb. 

Labradoodelns ursprung och historia

Trots sin enorma popularitet så är Labradoodeln en väldigt ny ras. Faktum är att Labradoodels endast funnits sedan 1988. Det var då den australiensiska uppfödaren Wally Conron bestämde sig för att para en Labrador Retriever med en Storpudel i ett försök att få fram ledarhundar som lämpade sig väl för allergiska människor. 

Pudeln har länge ansetts vara en allergivänlig hundras tack vare sin allergivänliga krulliga päls medan Labradorer är kända för sin enorma vilja att vara till lags, lojalitet och sin lättlärda natur. Genom att mixa en Pudel med en Labrador lyckades Conron få fram en lättlärd hund som inte fäller hår men som också, tack vare Labradorens päls, är utan pudelns tjocka underull. Ur sin första kull med Labradoodlevalpar så var det tre stycken som visade sig ha en mindre mängd allergener.

Sedan 1988 har intresset för Labradoodles ökat stadigt för att de senaste åren fullkomligt explodera. Idag är det, som sagt, en av sveriges vanligaste hundraser och vill man ha en Labradoodlevalp så är det långt väntetid som gäller hos uppfödarna. Inte särskilt konstigt då dessa hundar brukar ha ett väldigt trevligt temperament, är lojala och är allergivänliga samt inte fäller sin päls. En väldigt populär kombination av egenskaper!

Vad kostar en Labradoodle valp?

Ja, en av de vanligaste frågorna kring Labradoodles är vad de kostar. Faktum är att detta är en väldigt dyr hundras, mycket tack vare sin enorma popularitet och brist på uppfödare. En Labradoodle kostar allt från 25 000 kronor till 50 000 kronor som valp. Priset för en Labradoodle är oftast högre för de mindre hundarna och ovanliga färgkombinationer ökar även de priset.  

Labradoodle allt om hundrasen

Är Labradoodle allergivänlig?

Det är viktigt att man inser att det ej finns några helt allergifria hundar. Däremot finns det hundar som kan ha lägre mängd allergener vilket underlättar för allergiker. Vissa hundraser har naturligt en lägre dos allergener och anses därför vara allergivänliga men trots detta skiljer sig mängden allergener mellan olika individer. Det innebär att en allergiker kan reagera väldigt olika på två hundar av samma ras eller till och med kull. Därför är det viktigt att man besöker en uppfödare och “stoppar valpen i ansiktet” för att testa ifall man får allergiska besvär innan man bestämmer sig för att köpa en hund.

Dessutom är det inte bara pälsen man är allergisk mot. Även hundens saliv, urin och andra kroppsvätskor innehåller allergener. Så även om man inte får allergiska besvär av hundens päls så kan man ändå få besvär ifall den slickar en på huden eller liknande. Däremot är detta betydligt enklare att förhindra än besvären kopplade till pälsen.

Med allt detta sagt, så är svaret ja. Labradoodeln anses vara en allergivänlig hund och är man hundallergiker kan det vara värt att kolla upp denna hundras.

Labradoodlen är framavlad för att vara allergivänlig. En anledning till att Labradoodeln anses vara allergivänlig är dess speciella päls. Labradoodlens päls mår bra av att tvättas ofta och genom att tvätta den ofta så minskar mängden allergener i pälsen betydligt. Eftersom pälsen dessutom är krullig samt saknar underull så fäller Labradoodelns väldigt lite. Ju mindre päls som fälls, desto mindre är det som yr omkring i bostaden och allergiska besvär kan hållas till ett minimum. 

Är Labradoodle bra familjehund?

Faktum är att Labradoodles är bra familjehundar. Både Pudeln och Labradoren är kända för sina goda egenskaper som familjehund. Båda raserna är tålmodiga, gillar att träffa nya människor och hundar samt älskar att leka. Många vittnar om att labradoodles passar väldigt bra i familjer med små barn.

Med det sagt så är hundar alltid unika individer och mycket av en hunds personlighet formas av dennes upplevelser i valpstadiet. Miljötränar man sin Labradoodle valp väl så kommer man mest troligt få en väldigt snäll och välbalanserad vuxen individ som klarar av det mest. 

Labradoodles är dock ingen soffpotatis och kräver därför regelbunden motion och mental stimulans. Detta görs genom dagliga promenader, lek och mentala övningar exempelvis nose work.

Labradoodle med mörk päls

Är Labradoodles intelligenta?

Ja, Labradoodles är väldigt smarta faktiskt. Pudeln anses vara en av de absolut smartaste hundraserna och har därför historiskt varit en favorit inom cirkusindustrin. Sen finns det en anledning till att Labradorer brukar tränas till ledarhundar? Mixar man två smarta hundraser så kommer man även få en smart hundras. Många labradoodle-ägare vittnar om att de är lättlärda, är bra på att kommunicera och att lära sig nya kommandon.

Hur gammal blir en Labradoodle?

Labradoodle sött ansikte

Labradoodles lever faktiskt rätt länge. Givetvis varierar livslängden mellan olika hundar. Oftast brukar de mindre raserna leva lite längre än de större. En Labradoodle blir cirka 15 år gammal.

Hur stor är en Labradoodle?

Hur stor en Labradoodle blir varierar. Man brukar säga att det finns tre olika storlekar av Labradoodle; miniatyr, medium och standard. Sedan finns det även hundar som hamnar utanför dessa mått, även om de är rätt ovanliga. Likt andra hundar så är hanarna oftast något större än honorna. 

  • Miniatyr: 35 – 40 cm höga och väger mellan 7 – 12 kg
  • Medium: 43 – 50 cm höga och väger mellan 14 – 18 kg
  • Standard: 51 – 55 cm höga och väger mellan 18 – 23 kg

Labradoodelns päls & pälsvård

Labradoodlens päls kan variera mellan olika hundar. Helst bör labradoodeln har en luftig päls utan något underull. Dessutom bör pälsen vara vågig eller har stora/små lockar.

Det finns främst tre olika sorters päls en Labradoodle kan ha.

  • Ull päls – Då ser labradoodlen lite ut som ett får. Pälsen har väldigt små lockar och är mjukare än en Pudels typiska päls, dessutom saknas underull.
  • Fleece päls – En silkeslen och mjuk päls som kan vara nästan rak, vågig eller ha stora lockar.
  • Hårig päls – Här har hunden en päls som är betydligt mjukare än en vanliga labradorpäls men strävare än de två ovanstående pälsarna. Denna pälstyp fäller oftast lite mer hår är de andra, även om de fäller mycket mindre än en vanlig labrador.

Fram till cirka 18 månaders ålder bör man kamma igenom pälsen 2-3 gånger per vecka. Efter 18 månader brukar det räcka med en gång i veckan. När man borstar igenom pälsen är det viktigt att man använder stålkam och inte en konventionell borste. Detta för att förebygga potentiella tovor som bildas i pälsen. 

Utöver kamning bör man även klippa pälsen ungefär var tredje månad, men det kan givetvis variera beroende på hur lång man vill att pälsen ska vara. Hur ofta hunden ska bada bestämmer ni. Pälsen mår bra av att tvättas och det är inga problem att bada dem en gång i veckan om man vill det. Faktum är att de flesta Labradoodles älskar vatten, så att få in dem i duschen eller badkaret blir inga problem!

Vilka färger kan en Labradoodle ha?

En Labradoodle kan komma i flera olika färgvarianter. De vanligaste färgerna är brun, creme, vit,svart, grå eller aprikos. Labradoodles kan dessutom vara tvåfärgade och kan då komma i flera olika kombinationer. 

Finns det andra allergivänliga hundar?

Ja, det finns andra hundar som brukar anses vara mer allergivänliga än andra. Vi har skrivit en lista över allergivänliga hundar. Den hittar ni här!

Är Labradoodle en renrasig hund?

Som vi skrev i inledningen så är Labradoodle inte erkänd som en egen ras. Det anses vara en blandras även om vissa anser att rasen bör godkännas som en egen. Eftersom rasen är väldigt populär och seriöst avelsarbete pågår i allt större utsträckning så finns det chans att Labradoodeln godkänns som sin egna ras, men det nog flera år bort i framtiden.

Vilka fördelar och nackdelar finns det när Labradoodeln anses vara en blandras?

Det finns både fördelar och nackdelar med blandrashundar såsom Labradoodeln, här listar vi några. 

Labradoodle sitter fint

Nackdelar:

  • Man får inte delta på (officiella) hundutställningar

– Endast renrasiga hundar tillåts deltaga på hundutställningar som arrangeras av Svenska Kennelklubben eller andra organisationer som lyder under FCI.

  • Oseriösa uppfödare

– Nu säger vi inte att alla uppfödare som föder upp blandrashundar är oseriösa. Tvärtom faktiskt, det finns många seriösa uppfödare av blandrashundar. Däremot finns det såklart rötägg. Eftersom väntetider hos seriösa uppfödare av Labradoodles är så långa och kennlar inte måste registreras hos SKK finns det också oseriösa aktörer som verkar utan hundarnas bästa i tankarna i syfte att tjäna “enkla pengar”. Gör därför ordentlig research av kenneln innan ni köper en hund, för både er och hundarnas skull.

  • Oklara förutsättningar

– Detta går egentligen hand i hand med ovanstående punkt. Det finns kennlar som inte bedriver seriös verksamhet och föder upp hundar med tveksamma karaktärsdrag. Har du otur så får du en hund som varken agerar eller ser ut som man förväntar sig av en ordentlig Labradoodle.

Fördelar:

  • Hälsan

– Tyvärr finns det exempel på hundraser som avlats så hårt för specifika drag eller beteenden att detta gått ut över hundens hälsa. Ur denna hänsyn är blandraser ofta väldigt hälsosamma. Labradoodeln anses vara en väldigt frisk ras faktiskt. Faktum är att det finns en fastställd rasstandard och det finns ett hälsoprogram som är till för att seriösa uppfödare endast ska ta valpar efter friska, mentalt sunda och dessutom utseendemässigt rastypiska hundar.

Med detta sagt vill vi bara poängtera hur viktigt det är att ni kollar upp uppfödaren ni tänkt köpa en hund av. 

Får man tävla med Labradoodle?

Ja, man får tävla med en Labradoodle. För mer information kan ni läsa här!

Labradoodle uppfödare

Som vi skrivit tidigare är valet av uppfödare A och O. Här listar vi några seriösa uppfödare av Labradoodles. Det kan säkert finnas ännu fler uppfödare som vi inte vet om, så detta ska endast ses som ett generella tips att utgå från när ni letar uppfödare själv.

Omplacering Labradoodle

Då Labradoodles är så pass populära är det väldigt sällan det finns Labradoodles för omplacering. Det man kan testa är att kontakta uppfödare. Eftersom Labradoodles är populära hos familjer med allergiska medlemmar så finns det en risk att de måste omplaceras ifall man upplever allergiska besvär. 

Man kan även kika på Blocket, men då är det viktigt att man kollar upp så man köper en frisk hund av en seriös uppfödare eller person. Allt för att undvika svarthandel av Labradoodles.

Avslutande tankar

Ja, när man läser om Labradoodles så är det inte konstigt att denna hundras blivit så populär som den blivit. En allergivänlig familjehund som älskar att leka, inte fäller och är lättlärd? Låter som det perfekta paketet!

Förhoppningsvis har ni funnit denna artikel informativ och att den hjälpt er på något vis!

Har ni några frågor, tips eller om ni bara vill säga hej får ni väldigt gärna lämna en kommentar här nedan!

Tack för att ni läst!

Labradoodle på promenad

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 3.8 / 5. Antal röster: 24

Inget betyg satt