Det är av en anledning som hunden kallas för människans bästa vän och har man en gång varit hundägare är det svårt att vänja sig vid ett liv utan en fyrbent livskamrat. Att ha hund innebär en trogen vän för livet, men också ett stort och viktigt ansvar. 

Det går naturligtvis bra att skaffa hund på ålderns höst även om man inte har tidigare hunderfarenhet, men då kan det vara till fördel att välja en ras som lämpar sig för nybörjare. 

I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad man ska tänka på när man väljer hundras som pensionär. Vi kommer även presentera en rad olika hundraser, stora som små, som lämpar sig för just seniorer. Slutligen kommer vi fördjupa oss i de hälsofördelar som kommer med att ha hund.

Vad ska man tänka på när man väljer hund som pensionär?

Oavsett ålder är det naturligtvis en hel del att fundera över innan skaffar hund då det är ett stort ansvar som man förhoppningsvis kommer att leva med många år framöver. Som pensionär finns det dock ytterligare faktorer att ta i beaktning när man väljer hund. 

Hundens livslängd

Först och främst bör man ha hundens livslängd i åtanke. En del hundraser kan leva väldigt länge och väljer man att ta en valp så bör man som pensionär säkerställa att man har en back up-plan om man skulle bli sjuk eller av andra orsaker inte skulle vara kapabel att ta hand om hunden i framtiden. 

Ett alternativ kan vara att adoptera en äldre hund. Det finns otaliga hundar, både från Sverige och utlandet som söker ett tryggt hem. Då slipper man även den ofta besvärliga valptiden. Att skaffa en vuxen hund gör också att man får en bättre uppfattning om hundens karaktär, behov och beteende då hundar inte anses som fullvuxna förrän vid 2,5-3 års ålder. 

Nedan har vi listat ett antal organisationer som erbjuder hundar för adoption eller omplacering:

Innan man adopterar en hund finns det dock en hel del saker man bör fundera över. Här kan du läsa mer om vad man bör tänka på inför en adoption samt hur själva adoptionsprocessen går till.

Storlek

Hundens storlek spelar alltid en betydande roll inför beslutet att skaffa hund, men kanske ännu mer när det kommer till äldre personer. Stora hundar är av förklarliga skäl svårare att hantera rent fysiskt i och med sin storlek och det är viktigt att man väljer hund som man kan hantera utan problem. 

Generellt är mindre hundar att föredra för äldre personer, men föredrar man av olika anledningar en större hund finns det givetvis hundraser som lämpar sig utmärkt även för seniorer. 

Fysisk förmåga, mental stimulans och omvårdad

Hundar kräver olika nivå av fysisk aktivitet beroende på ras. Därför är det viktigt att ha sin egen fysiska förmåga i åtanke så att man kan ge hunden den motion och aktivitet den behöver och förtjänar. 

Det handlar dock inte bara om den mängd motion man är villig och kapabel att ge sin hund, utan även mental stimulans. En del hundraser kräver mycket stimulans i annan form än dagliga promenader. 

Pälsvård är också något man bör ha i åtanke, då somliga hundraser kräver mer omvårdad i form av rengöring, borstning och klippning än andra. En del hundraser kan till och med behöva professionell klippning, vilket också kostar en slant. Vidare så fäller vissa hundraser mer hår än andra vilket kräver mer frekvent städning.

De bästa hundraserna för seniorer

Nedan har vi listat en rad olika hundraser, både stora och små, som lämpar sig bra för seniorer. Raserna skiljer sig åt i det avseende att de kräver olika typer av fysisk och mental stimulans, men gemensamt för dem alla är att de har soliga och lätthanterliga personligheter samt att de är snälla och vänliga mot både vuxna och barn. Några är också med på vår lista med hundraser som är lämpliga för nybörjare.

Pudel

Pudel hund utomhus

Pudeln är en smålockig och fluffig hund som finns i färgerna svart, vit, brun, aprikosröd och grå. Den återfinns också i hela fyra olika storlekar, vilket gör att det finns en pudel för alla. Pudlar är positiva, vänliga och sociala, så pass att de ofta får för sig att de är människor och förväntar sig att bli behandlade därefter. Pudlar är också mycket fästa vid sin ägare.

Pudeln är oerhört intelligent och anses vara världens näst smartaste hundras (efter border collie). Detta innebär att de är lättlärda men också att de behöver mycket stimulans eftersom de är alerta i både tanke och handling. Pudlar är snälla och respektfulla mot barn men tycker inte om skrik och att bli behandlade ovarsamt. 

Pudeln är en lekfull hundras som trots sitt aktiva sinne inte är i behov av enorma mängder motion. Däremot är de väldigt förtjusta i all typ av lek och träning och lämpar sig bra för hundsporter. På grund av sitt äventyrliga och välutvecklade sinne älskar pudlar att utforska nya omgivningar, så att variera de dagliga promenaderna är att rekommendera.

Pudlar fäller inte hår, utan pälsen fastnar i omkringliggande päls. Detta är till stor fördel för allergiker då pälsen inte sprids ut över hemmet. Pudelns karaktäristiska päls behöver dock kammas och klippas regelbundet. Är man ute efter den klassika pompom-looken kan man behöva hjälp med professionell klippning, annars går det bra att klippa pälsen själv. 

West Highland White Terrier

West Highland White Terrier hund i solsken
West Highland White Terrier lite och lättskött hundras som passar gamla personer

West Highland White Terrier, som i vardagligt tal ofta kallas westie, är en liten och kompakt hund med tjock, lurvig, vit päls och relativt kort svans. Westies är glada, nyfikna och uppmärksamhetssökande hundar som dessutom är mycket lojala sina ägare. 

De är även intelligenta och självständiga vilket också bidrar till en ihärdig envishet som ofta kan visa sig vid träning. Westies är som sagt mycket lojala hundar som knyter an till sin husse eller matte, men de måste också tränas regelbundet då de lätt börjar tänja på gränserna och gärna övertar rollen som ledare. 

Westies är, trots sin blyga storlek, bra vakthundar som vet hur de ska använda sin röst. De är energiska och aktiva hundar som behöver en del motion, men de brukar också vara väldigt förtjusta i att vila och sova. Westies tolererar barn men de vill bli behandlade med respekt.

Kombinationen vit päls och en nyfiken och lekfull hund som mer än gärna gräver och plaskar omkring i pölar gör att man bör vänja dem tidigt vid bad och pälsvård. 

Bichon Frisé

Bichon Frisé hund på gräset

Bichon Frisé är en liten hund med vit päls som är vänlig, glad, uppsluppen och oerhört gosig. De är i stort behov av mänsklig kontakt och uppskattar inte alls att vara ensamma. Bichon Frisé är en hund som därför inte lämnas ensamma hemma för mycket då de föredrar sällskap och även att vara i centrum. De blir mycket fästa vid sin ägare, men är också förtjusta i folk generellt, även när det kommer till barn. 

Bichon Frisés har väldigt bra hörsel och kan därför uppfattas som skälliga. Faktum är att de tycker om att skälla, så det är viktigt att de tränas tidigt för att det inte ska bli ett problem. Tack vare sin uppmärksamhet är de dock väldigt bra vakthundar, sin blyga storlek till trots. 

När det kommer till motion behöver bichon frisén givetvis dagliga promenader, men de vill också gärna följa med på olika ärenden och är nöjda så länge de blir inkluderade i det vardagliga livet.

Bichon Frisé klassas klassas som en hypoallgergen hund eftersom håret fastnar i omkringliggande päls istället för att spridas ut över hemmet när de fäller. Den vita smålockiga pälsen kräver dock en del pälsvård och beöver borstas och klippas regelbundet. 

Bichon havanais

Bichon havanais hund på gräsmatta

Bichon havanais är en långhårig småhund som återfinns i olika färger. Det är en nyfiken och charmig hund som är oerhört social och uppmärksamhetssökande. Bichon havanais lämpar sig perfekt som familjehund och kommer överens med såväl barn som katter. Denna hund kräver dock mycket tid och uppmärksamhet från sin ägare och tycker inte om att lämnas ensam längre stunder.

Bichon havanais är lätthanterlig och godsint och svarar bra på träning då den är mån om att vara till lags. Det är en vänlig liten hund som älskar att stå i centrum och tar ofta på sig rollen som familjens clown. Ibland kan de skälla för uppmärksamhet men det brukar gå förhållandevis enkelt att träna bort. Bichon havanais är kräsna och det är inte ovanligt att de lägger sig till med specifika vanor, till exempel att de kräver att bli handmatade med människomat. Liksom andra hundar mår bichon havanais dock bäst av att äta näringsriktigt hundfoder från en skål. 

Bichon havanais är en aktiv hund som kräver rikligt med motion i form av ordentliga promenader. På grund av sin oändliga nyfikenhet och önskan att vara där det händer söker de sig ofta till platsen varifrån de har god uppsyn, till exempel fönsterbleck, höga soffkanter eller rentav ditt knä.

Bichon havanais fäller inte hår, men den måste kammas regelbundet för att undvika tovor, gärna ett par gånger i veckan. För att pälsen ska hållas ren bör de även badas omkring två gånger i månaden. 

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel är en liten långhårig hund som har en valpliknande framtoning och är mycket tillgiven. Denna ras är en perfekt sällskapshund som är såväl hängiven, kärleksfull och glad som käck och orädd. Cavalier King Charles Spaniels är väldigt sällskapssjuka och ogillar att lämnas ensamma. Denna hundras är fantastisk med barn och lämpar sig utmärkt för barnfamiljer. 

Cavalier King Charles Spaniels svarar bra på träning även om de gärna busar under tiden. De är pigga hundar som älskar promenader, men de tenderar också att sticka iväg efter det mesta som rör sig och att utforska spännande lukter. Samtidigt är Cavalier King Charles Spaniel en oerhört tillgiven hund som älskar närhet och mys. Dess mjuka och fridfulla karaktär har resulterat i att de ofta används som terapihundar. 

När det kommer till pälsvård bör denna ras borstas regelbundet med särskilt fokus på området bakom öronen där pälsen lätt tovar sig. Pälsen i sig behöver inte trimmas eller klippas men däremot kan man behöva hålla efter pälsen på tassarna. 

Cocker spaniel

Cocker spaniel populär hundras

Cocker spaniel är en mycket vänlig, glad och tillgiven hund som är otroligt förtjusta i människor. Rasen har lång, silkeslen päls och återfinns i flera färger, både en-och flerfärgade nyanser. 

Denna hundras är väldigt livlig och sportig så den passar främst en senior som lever ett aktivt liv. Cocker spaniels mår som allra bäst när de får en stor dos motion, stimulans och lek. De svarar mycket bra på träning och jobbar fint ihop med sin ägare. Cocker spaniels är duktiga när det kommer till lydnadsträning och tack vare sina kärleksfulla karaktärsdrag används de ofta som terapihundar. 

Rasen är också väldigt närhetssökande och tycker inte om att bli lämnade ensamma under längre perioder. De är oerhört gladlynta och har ofta kallats för den sämsta vakthunden i världen på grund av sin positiva inställning till människor överlag. Cocker spaniels är fantastiska med barn och går även bra ihop med andra hundar.

Cocker spanielns päls kräver regelbunden klippning, ungefär varannan månad, men pälsen runt tassar och hörselgångar bör klippas oftare. Den långa pälsen behöver också borstas och rengöras regelbundet. 

Fransk bulldogg

Fransk bulldogg

Den franska bulldoggen återfinns i olika färger och är en liten korthårig hund med relativt kraftig kroppsbyggnad. Det är en utpräglad sällskapshund som har en vänligt, stabilt och lekfullt temperament. De kan ibland uppföra sig lite som clowner och utvecklar ofta en stor och humoristisk personlighet. 

Franska bulldoggs är oerhört keliga och sällskapssjuka, men kan vara lite kluriga att träna. Återkommande belöning och bekräftelse i form av mys och närhet brukar dock göra att även denna hundras blir lydig tillslut.

Franska bulldoggs kommer bra överens med såväl människor som hundar och skäller dessutom mycket sällan. De är snälla små individer som älskar att leka och utforska. Franska bulldoggs kräver förhållandevis lite motion för att hålla sig friska och stimulerade, även om de givetvis behöver dagliga promenader. 

Fransk bulldogg är en ras som kräver minimalt med pälsvård, men det är däremot viktigt att regelbundet rengöra rynkor i ansikte och öron. Långvarig och utpräglad avel har lett till att franska bulldoggs har mycket platt ansikte och trubbig nos, vilket i sin tur har lett till att dessa hundar ofta drabbas av andningproblematik, särskilt när det är varmt. Det kan också vara bra att veta att franska bulldoggs sällan kan simma

Golden retriever

Golden retriever hund ligger ner på gräs

Golden retriever är en större långhårig hund som är oerhört snäll, kärleksfull och lekfull. Goldens är glada och sociala hundar som kommer utmärkt överens med såväl vuxna och barn som katter och andra hundar. Deras ömsinta temperament gör dem till perfekta familjehundar men också till värdelösa vakthundar.

Golden retrievers är måna om att vara till lags vilket gör att de svarar mycket bra på träning och är lyhörda när det kommer till lydnad. De är också väldigt förtjusta i att simma och apportera och är generellt aktiva och vitala hundar. 

Goldens har mycket energi och tycker om både lek och långa promenader, men de upplevs inte på något sätt som hetsiga hundar. Tack vare sitt stabila temperament lämpar sig golden retrievers bra som led-och dövhundar och även för sök-och räddningsarbete. 

Trots den långhåriga pälsen är golden retrievers relativt lättskötta när det kommer till pälsvård. Den tjocka pälsen måste borstas och rengöras regelbundet men varken trimning eller klippning är nödvändigt. 

Labrador retriever

Labrador retriever

Labrador retrievern påminner mycket om golden retrievern, både till utseende och temperament. Labradoren har dock aningen kortare päls och återfinns dessutom i färgerna svart och brun, utöver beige och krämfärgad. 

Är man ute efter en vakthund finns det dock inte mycket att hämta i labradoren. Den är, liksom golden retrievern, en helt värdelös vakthund då den är positivt inställd till precis allt och alla.

Labradoren är oerhört social, glad, snäll och kärleksfull och utgör en perfekt familjehund som kommer väl överens med främlingar, barn och andra djur. Utöver dess tillgivna karaktär är labradoren också mycket intelligent och kräver därför mental stimulans i form av träning och meningsfulla uppgifter. Givetvis kräver de också daglig motion, men framförallt är labradorer i behov av aktiviteter där de får använda huvudet. Labradorer är också mycket förtjusta i vatten och älskar att simma.

Liksom golden retrievers är labradorer måna om att vara till lags och svarar därför oerhört bra på träning. De är generellt anpassningsbara och lätta och ha att göra med. Labradorer är professionellt verksamma inom en rad olika områden på grund av deras pålitliga och lydnadsbenägna karaktärsdrag. De används som hjälphundar till personer med olika funktionsvariationer men också för narkotikaspår, eftersök och som terapihundar.

Labradoren har en lättskött och smutsavvisande päls som inte kräver särskilt mycket omvårdad. När hunden fäller kan det vara bra att borsta igenom pälsen, men annars behövs inget annat än regelbundna bad. 

Greyhound

Hundrasen Greyhound

Greyhound är en elegant och graciös hund i större storlek vars personlighet karaktäriseras av lugn, tålmodighet vänlighet. Greyhounds är dessutom tysta av sig och skäller mycket sällan.

Trots att greyhounds är kända för sin extrema snabbhet så är denna ras i själva verket en riktig soffpotatis. De har heller inget behov av milslånga promenader utan föredrar måttligt med motion i form av dagliga promenader där de då och då får komma upp i sin maxhastighet genom att få springa lösa eller rastas på ett stort inhägnat område. Trots sin snabbhet är greyhound ingen högenergisk hund. De är snarare stora förespråkare av vila och bekvämlighet.

Greyhounds är intelligenta, försiktiga och respektfulla hundar som svarar bra på olika typer av träning. Rasen är mycket trogen sin ägare och värderar sin flock högt. Greyhounds har även ett välutvecklat sinne för humor och trivs ihop med barn och andra husdjur. 

Greyhoundens korta päls är mycket lättskött och kräver ingen pälsvård annat än bad vid behov. Däremot har greyhounds tunn hud och väldigt lite kroppsfett vilket gör att de är frusna av sig. Därför behöver de ofta kläs i en värmande jacka när det är blött och kallt utomhus. 

Fokusera på hundens personlighet snarare än ras

Hundar är, liksom människor, egna individer. De olika hundraserna är givetvis synonyma med specifika karaktärsdrag, men det är viktigt att komma ihåg att en viss hundras inte är en garanti på hur en hund kommer att vara. Hundens ras ger en god indikation på vad man kan förvänta sig, men man bör ha i åtanke att det kan finnas undantag. 

Därför bör hundar ses som individer och man bör främst fokusera på den enskilda hundens personlighetsdrag när man väljer ut sin framtida fyrbenta vän. 

Hundars effekt på människors välmående

Det är inte för intet som hundar används som terapi på såväl barnsjukhus som på äldreboenden. Husdjur, och hundar i synnerhet, har visat sig ha positiva effekter på vårt välmående, gällande såväl fysisk som psykisk hälsa.

Att vara hundägare innebär ett stort ansvar som också har positiva effekter när det kommer till struktur och ordning. Såväl hundar som människor mår bra av rutiner och att leva med hund leder ofta till förbättrad struktur tack vare vanor och förpliktelse. Att ansvara för och leva tillsammans med en hund bidrar till att många människor känner mening i vardagen. 

Människan är gjord för fysisk närhet och forskning visar att såväl blodtryck som puls tenderar att sjunka bara genom klappa och vara nära en hund. Ett flertal studier har också påvisat att hundägare har bättre hälsa än icke hundägare. De dagliga promenader som en hund kräver ger inte bara motion utan också tillfälle att få andas frisk luft och komma ut i dagsljus vilket har positiv effekt på såväl fysiskt som psykiskt välmående. 

Ensamma människor mår givetvis bra av det sällskap en hund ger, men hundar är också en inkörsport till andra sociala sammanhang. Som hundägare socialiserar man ofta med andra hundägare som man träffar när man är ute på promenad och man får helt plötsligt tillträde till nya sociala sammanhang. Att känna tillhörighet till andra människor är en viktig faktor när det kommer till människors mentala hälsa. 

Äldre människor, som tyvärr ofta lider brist på såväl social kontakt som fysisk aktivitet, lämpar sig kanske därför extra bra som hundägare. 


Du kanske även vill se tips på hundraser som har väldigt låg jaktinstikt!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 3.9 / 5. Antal röster: 7

Inget betyg satt