Har man en hund så vill man ju helst ha den med på diverse äventyr. Det finns olika sätt att säkra hunden vid bilåkning.

En hundsele som fästs i bilbältet eller en transportbur är två exempel, men i den här artikeln ska vi titta närmare på alternativ för dig som ofta har hunden i bilen och vill att den ska åka så säkert som möjligt, nämligen bilbur för hundar.

En bilbur för hund är en stabil pjäs som fästs i bilens bagageutrymme där hunden kan vistas tryggt under färd. 

När hunden ska åka i bilen finns en del riktlinjer från Jordbruksverket att ta hänsyn till. Till exempel finns det kvar på hundburens storlek. Det kan du läsa om längre ner i artikeln. 

Bäst i test: Bilbur för hund

Här är vår lista över de bästa bilburarna för hundar 2023.

Mim Variocage

bilbur för hund

Kolla priset hos:

Mim Variocage är en svensktillverkad bilbur och den är en av de säkraste hundburarna på marknaden! Den här hundburen rekommenderas starkt både ur säkerhetssynpunkt och för att den går att anpassa efter olika bilar!

Den finns både som enkel – och dubbelbur. Den finns också i flera storlekar för att man ska kunna köpa den som passar hunden, och bilen, bäst. På längden är Mim Variocage utdragbar, det går att ställa in djupet på hundburen steglöst beroende på hur djupt bilens bagageutrymme är.  

Mim Variocage är krocktestad enligt SPCT (Safe Pet Crash Test) ochuppger för tillfället vara den enda hundburen på svensk marknad som klarar kraven som ställs på hundburar vid kollision bakifrån. Längre ned finns en länk till krocktestet. Säkerhetstänket är genomgående hos Mim Variocage.

Den har en så kallad deformationszon, vilket innebär att den minskar risken för personskador och även stickskador för hunden. Deformationszonen gör att det främst är buren som tar emot stötar utifrån, både för att skydda hunden och passagerare i baksätet. 

Den här bilburen är tillverkad i ett splitterfritt material, så vid en eventuell kollision skyddas både hund och människor i bilen. I övrigt är Mim Variocage svart till färgen och tillverkad i rostskyddsbehandlad metall. 

Den bakre väggen på buren, den som är närmast bilens baksäte, kan man relativt enkelt lösgöra med förstärkta vingmuttrar. Vid en olycka fungerar det som en evakueringslucka för att kunna ta ut hunden via baksätet. 

Om man vill kunna låta hunden vistas i buren även om man lämnar den för en kort stund så vet alla att bakluckan behöver få vara öppen för att ge hunden frisk luft. Mim Variocage är låsbar med särskild nyckel men även försedd med plats för hänglås, vilket förhindrar obehöriga att öppna hundburen. Det kan även vara bra för uppfinningsrika hundar som kan klura ut hur buren öppnas. 

Mim Variocage har en enkeldörr som är försedd med gasdämpare. Dämparen gör att dörren öppnas och stängs smidigt utan att slå igen, och att den stannar i öppet läge om man vill det. 

En stor fördel med Mm Variocage är att den är skrammelfri. Det finns inga lösa delar som låter vid färd, vilket kan irritera förare och stressa hunden. 

Mim Variocage är ett mycket bra val för den säkerhetsmedvetne hundägaren som vill känna sig trygg när hunden är med i bilen. I det här testet rekommenderas Mim Variocage starkt.


Krocktest av Mim Variocage:


4Pets Ecoline 

bäst i test hundbur bil

Kolla priset hos:

4Pets Ecoline är en hundbur som är framtagen och tillverkad i Schweiz. I Schweiz är den krocktestad av motsvarigheten till svenska ST (Statens tekniska forskningsinstitut) som heter Technischer Überwachungsverein (TüT).

Eftersom TÜT har samma krav vid testning som svenska ST är den här buren lika säker som de andra bilburarna i testet. 

Den här bilburen finns i tre storlekar. Rent utseendemässigt är har den här hundburen en lite mer inbyggd design är de andra. Den är tillverkad främst i aluminium men sidoväggar, bakstycke och golv är gjorda i ett glasfiberförstärkt material.

Till färgen är den vit och grå. För hundar som lätt blir stressade av att åka bil kan det vara smart att fundera på den här modellen. Hunden kan bli lugnad av att inte ha full syn åt alla håll. Även hundar som lätt blir åksjuka kan ha nytta av att inte ha fri sikt åt sidorna. 

Precis som de andra hundburarna kan man öppna baktill på hundburen för att ta ut hunden via baksätet om det behövs. Framtill har buren en enkeldörr som öppnas åt sidan. Dörren är försedd med ett bra lås. 

4Pets Ecoline ligger prismässigt ganska lika med Artfex. Även funktioner är ungefär lika som Artfex vilket gör den här hundburen till ett lika bra köp som den. Här handlar det kanske mer om ren design och vad du tycker passar bra in i din bil. 

Det här är ett alternativ för dig som har en hund som lätt blir åksjuk om det hjälper att hunden inte har fri sikt åt sidorna. 


Artfex

bäst i test bilbur hund

Kolla priset hos:

Artfex är en klassisk svensktillverkad bilbur som finns i flera storlekar och utföranden. Tillverkaren har tagit fram en lista över vilken modell av Artfex som passar respektive bilmodell, så man behöver inte själv inte mäta och kolla om den passar in, det är oerhört smidigt!

Beroende på vilken modell man köper så kan man själv välja på vilken sida av bagageutrymmet som hundburen placeras på. Det följer med två spännband som ska användas för att fästa buren i bilens lastöglor. 

Det kan vara väldigt störande med skramlande ljud när man kör men Artfex utlovar en skrammelfri hundbur. 

På den här bilburen öppnas luckan uppåt när hunden ska hoppa in eller ut. Dörren har en smidig gasdämpare som håller den uppe. Liksom Variocage är Artfex låsbar om man vill kunna ha bagageluckan öppen medan man lämnar bilen en kort stund. 

Även Artfex har en evakueringslucka baktill som enkelt kan öppnas vid behov. 

Artfex har ett något enklare design än Variocage, men så är den också lite billigare. Den saknar ett par av de funktioner som Variocage har men den utsågs till Bäst i test en Teknikens Värld för bästa hundbur! Även denna bilbur är, tillsammans med spännbanden, krocktestad av SP Statens tekniska forskningsinstitut. 

Golvet i buren är gummerat vilket ger hunden bra fäste. Även taket på buren har samma material, vilket underlättar om man vill lyfta ur buren och använda den som till exempel arbetsbänk vid utställningar. Hela buren är svart. 

Det finns flera tillbehör som passar Artfex, exempelvis en säkerhetssele för att förankra buren på säkraste sätt, ett stötfångarskydd som skyddar mot vassa tassar, en hundramp och krokar. 

Även om den är buren kan upplevas som lite enklare i sitt utförande än Mim Variocage är den ett väldigt bra köp! Med tanke på alla tillbehör och det gummerade materialet i taket passar den särskilt bra för den som ofta åker på utställningar. 


Burarna är testade av vår testpanel 

De här bilburarna är testade av en panel av hundägare som därmed kunnat testa även hur de funkar för hundarna.  Dock ej 4Pets Proline. Burarna har använts till vardags enligt medföljande instruktioner av paneldeltagarna. Rent säkerhetsmässigt utgås det ifrån att resultaten av krocktesterna är korrekta.

De bilburar som ingår i testet är medvetet utvalda utifrån att de är krocktestade, eftersom krocktestade bilburar genomgående har en bättre kvalitet än burar som ej gått igenom de omfattande testerna. För hundägare som åker bil ofta är det väl investerade pengar att satsa på en bilbur med bra kvalitet och från en tillverkare med högt säkerhetstänk.  

Panelens var som absolut bästa bilbur är Mim Variocage. Den är i bra kvalitet och håller hög säkerhet. Det som övertygade var dels det inbyggda kollisionsskyddet, så kallade deformationszoner, dels möjligheten att anpassa djupet på buren efter bilen.

Anpassningen gör att buren passar bra in i andra bilar också! Dessutom är den skrammelfri – något som upplevs som mycket positivt.

Det verkar inte finnas något direkt dåligt att säga om någon av de andra bilburarna i testet. Både Artfex och 4Pets Ecoline är bra val så panelen rekommenderar även den till den som vill ha en bra hundbur till hunden. 

Frågor och svar om bilbur till hund: 

Varför behöver man en hundbur i bilen? 

Det logiska och enkla svaret på den här frågan är: För att det är det säkraste sättet för både dig, hunden och eventuella passagerare! Dessutom är det olagligt att ha hunden i bilen om den inte är säkrad vid inbromsning.

Det betyder att man måste ha någon form av transportbur eller säkerhetsbälte som är anpassat för hundar. Enligt Jordbruksverket ska ägaren/föraren även se till att lösa föremål inte kan skada hunden. Genom att använda en bilbur följer man detta råd. 

En bilbur som är korrekt fastsatt är ett mycket säkert sätt för hunden att färdas på. Den skyddar både förare och eventuella passagerare i baksätet vid en krock. 

Bilburen ger hunden en egen plats i bilen där den kan vila ifred. Om hunden blir osäker och rastlös i bilen kommer den förmodligen inte att vara stilla. Om den då får vistas fritt i bilen kommer den att utgöra en trafikfara om den hoppar runt och vill ha uppmärksamhet.

Även om hunden normalt sett är lugn i bilen kan den bli skrämd av något och då börja röra sig och utgöra fara. Om buren och bakluckan får vara öppen under pauser på resan eller vid till exempel en hundutställning, kan buren utgöra en lugn och bra plats för hunden att kunna dra sig tillbaka på. 

Ett par andra fördelar med bilbur är att man slipper hundhår i hela bilen och riskerar heller inte skador på inredningen av vassa tassar. 

Så förutom att en bilbur är det säkraste och lagliga sättet för hunden att färdas i bilen så är det även ett bekvämt och lugnt sätt. Du har koll på hunden och hunden har koll på dig, det trivs båda med. 

Vilken bilbur ska man välja? 

Det finns inget givet svar på den frågan. Det finns ett antal burar på marknaden i olika utföranden och storlek. Vilken bur som är bäst ska välja beror både på vilken bil man har, hur stor hunden är och vilken design man föredrar. Men det finns några saker som kan vara bra att ha koll på. 

  • Kontrollera att buren är krocktestad. En bur som har godkänts vid krocktest har en kvalitet som ger en större säkerhetsmarginal för både förare, hund och eventuella passagerare vid en krock. 
  • Den ska passa i bilen. Det kan ju låta självklart men säkerligen finns det de som har kommit hem med en bur som är till exempel för hög för att passa in i bagaget. Ögonmåttet är tyvärr inte alltid att lita på. Att mäta noga i förväg är ett enkels sätt att försäkra sig om att att buren passar in i bilen både på bredden, höjden och djupet. 
  • Buren bör ha en evakueringslucka. Om bakluckan inte går att öppna behöver man kunna ta ut hunden via baksätet och då ska buren kunna öppnas den vägen. Olyckan behöver inte ens vara ett faktum för att evakueringsluckan ska komma till användning. Om ni kommer tillbaka till bilen efter en promenad och någon har parkerat lite för nära bakom kan det vara smidigt att kunna släppa in hunden via baksätet.  
  • Buren bör vara skrammelfri. Det blir väldigt irriterande att åka omkring med en bur som skramlar och det kommer förmodligen både att irritera föraren och stressa hunden.  

För många handlar det i slutänden om vilken hundbur som passar bäst i respektive bil, det ska vi titta närmare på under nästa rubrik. 

Hur vet man vilken hundbur som passar i bilen? 

Innan man bestämmer sig för vilken hundbur man ska köpa behöver man se till att den passar i bagageutrymmet bilen. Genom att klicka på produktlänkarna och läsa mer kan man se vilka mått hundburarna har. I vissa fall anger tillverkaren vilka bilmärken som respektive bur passar i.

Förutom att hundburen ska passa i bagageutrymmet är det bra att välja på vilken sida i bagaget man vill ha buren samt se efter att det finns fria fästpunkter att fästa buren i. 

Enligt Jordbruksverket ska en bur vara utformad eller placerad så att hunden får både skugga och god ventilation. Det kan vara bra att tänka på inför köp. Om buren består av galler runt om kan man behöva skydda hunden från direkt solljus med tillexempel solskydd på fönster. 

Hur sätter man fast bilburen? 

På golvet i bagaget på bilen finns fästpunkter, små öglor där man kan fästa bilens last. Oftast använder man remmar eller spännband för att fästa lasten, och det gäller även för hundburar. Det kan variera lite mellan olika modeller exakt hur man ska fästa buren men det ska finnas instruktioner som visar hur man gör.

Om bilburen inte spänns fast förlorar den till stor del sin funktion. En lös bur skyddar självklart inte på samma sätt som en väl förankrad bur vid en krock. 

Finns det krav på hur stor hundburen ska vara? 

Ofta kan du läsa i produktlänkarna hur stor buren ska vara för att passa din hund men det kan vara bra att ha koll på Jordbruksverkets rekommendationer. Enligt Jordbruksverket ska hunden kunna stå upp och ligga på ett bekvämt sätt i sin bur. Rekommendationerna anger minsta mått för hundburen. 

  • Längd/djup: Buren ska vara 1,10 gånger så lång som hunden. För att veta hur lång hunden är ska den mätas när den står upp. Måttet ska tas från nosspetsen till sittbensknölen när hunden står normalt. Räkna ut burens minsta mått genom att multiplicera hundens längd med 1,10. På en av produkterna ovan, Mim Variocage, kan längden/djupet på buren justeras för att passa hunden eller bagagets djup. 
  • Bredd: För att hunden ska kunna röra sig obehindrat och lägga sig bekvämt ska buren vara 2,5 gånger så bred som hundens bröstbredd. Alltså ska man mäta bredden på hundens bröst och multiplicera det med 2,5. 
  • Höjd: Buren ska vara högre än hundens hjässa när hunden står i normal ställning. 

Enligt Jordbruksverket ska man välja en bur som är bredare om det är två hundar i bilen. Bredden ska ökas med bröstmåttet hos den största hunden. 

Vilka material är hundburar tillverkade i? 

Det finns transportburar i olika material, såsom metall/aluminium, plast och tyg. I den här artikeln ingår bara burar av metall eftersom det är det enda material som ger någon form av säkerhet. 

En hundbur i metall tar visserligen upp en del plats i bagageutrymmet på bilen men med en sådan bur färdas både förare, hund och passagerare säkert. Om man ofta har hunden med i bilen är det svårt att hitta argument för att inte ha en ordentlig bur i metall. 

En transportbur i plast som kan fästas i bilen väger mindre än de i metall och är därmed ofta lättare att flytta runt. De finns i olika storlekar för olika hundraser. De skyddar, till viss del, hunden från andra lösa föremål i bilen och från direkt solljus. Men om olyckan är framme så ger de tyvärr inte något större skydd för din hund. 

Transportbur i tyg ses ofta användas för små hundar. De ger inget krockskydd alls och bör kompletteras åtminstone med en hundsele som man kan fästa i bilens bälte.  

Det är stora krafter det handlar om! 

Alla har väl hört exemplet om att en människa som sitter i baksätet utan bälte kommer väga som en elefant om man krockar, och det vill man ju inte få i nacken som förare. 

I en hastighet av 50 km/h och med en hund som väger 36 kilo så skulle hunden komma farande med en vikt motsvarande 1 ton om den inte sitter fastspänd! 50 km/h är inte särskilt fort. Tänk den skada hunden kan orsaka om det finns ett litet barn som sitter bakåtvänt i framsätet. 

Även en liten hund blir tung vid kollision. Om hunden väger 5 kilo och hastigheten är så långsam som 40 km/h skulle hunden motsvara en vikt på nästan 140 kilo vid en kollision. 

Varning för hundburar som kan vara farliga! 

Det finns tyvärr burar som rent av kan vara farliga för hunden även om de är gjorda i metall eller aluminium. Dessa bilburar klarar inte omfattande krocktest och det är därför vi återkommer till att man ska kontrollera att buren har genomgått krocktest.  

Ett exempel är bilburar som inte går att öppna baktill, det vill säga de som inte har någon evakueringslucka. Vid en vanlig seriekrock, där kollision bakifrån gör att bakluckan inte går att öppna, kommer hunden att vara inlåst! Man kommer inte kunna ta ut hunden eller kontrollera att den mår bra. Så undvik burar som inte går att öppna i båda ändar. 

Ett annat exempel på bilburar som inte klarar krocktest är de som är hopfällbara. Det beror på att de rent av kan fällas ihop vid en kollision. I så fall utgör de mer fara än skydd för hunden och det borde vara skäl nog att undvika dessa burar.

Det kan visserligen vara lockande att kunna fälla ihop buren när hunden inte är med i bilen, för att få mer lastutrymme. Men kanske är det ändå klokare att välja en säkrare bilbur som man monterar bort om man behöver lastutrymme, än en som kan utgöra en fara vid en kollision. 

En säker bilbur är inte direkt ett billigt tillbehör och många drar sig kanske för kostnaden. Tänk dock på att det är en engångskostnad om man väljer en bra bur som passar in i flera bilmodeller. Att ha hund är inte gratis och vissa saker är värda att lägga pengar på. På samma sätt som man inte vill tumma på säkerheten för barnen utan köper säkra bilbarnstolar så är det väl investerade pengar att köpa en säker bilbur till hunden. 

Finns det andra alternativ än en bilbur? 

Ja, det finns andra alternativ som är lagliga. 

Till exempel går det att sätta ett hundgaller, eller så kallat lastgaller, bakom baksätet. Det skyddar de personer som åker i bilen vid en krock eftersom hunden inte slungas framåt. Däremot ger det inte samma skydd för hunden som om den åker i en säker hundbur.

Dels skulle den kastas mot väggar och eventuellt tak vid en kollision och riskerar även att kastas ut genom fönster om krocken är kraftig. Om man ändå väljer ett galler, så tänk på att inte ha lösa saker som ligger där bak när hunden är i bilen, då riskerar hunden att skadas av dem. 

Ett annat alternativ är att använda en bilsele till hunden. Det finns en mängd sådana på marknaden. Ofta är den en vanlig hundsele som går att fästa i bilens bälte.

Då är hunden placerad på ett av passagerarsätena. Vid sådan placering behöver man vara medveten om att bilens inbyggda krocksystem inte är utformade för en hund utan för människa. Det innebär att hunden inte har samma skydd vid en krock men eftersom den sitter fast i bältet kommer den inte att slungas framåt.

En hund som färdas i bilsele kan röra sig till viss del, beroende på hur fästet mot bilbältet är konstruerat. Det kommer att bli hundhår i sätet och det finns risk för att vassa tassar river sänder bilens klädsel. Om hunden har varit ute och blivit smutsig så behövs det nog en handduk eller filt för att skydda bilens inredning. 

En bilbur fungerar tyvärr inte för alla. Om man inte har bil av sedanmodell så är det svårt att få in en hundbur. Dessutom är det en kostnad som många drar sig för.

Om man sällan har med hunden i bilen så kan det vara försvarbart att ha en enklare och billigare lösning. Men för hundar som ofta åker bil borde det vara en självklarhet att fundera på vilken lösning som är säkrast både för föraren, hunden och andra passagerare. 

Några tips för dig som har hunden i bilen

Så här avslutningsvis kommer några generella tips för dig som vill ha hunden med i bilen. 

Vissa hundar blir åksjuka, vilket såklart är väldigt trist. För en hund som lätt blir åksjuk sägs det underlätta att inte kunna titta ut genom sidofönstren. Häng för ett tunt skynke eller välj en bilbur med täckande väggar.

Om hunden blir åksjuk och kräks kan det vara klokt att inte låta den äta alltför mycket precis innan avfärd. Låt maten smälta en stund innan avfärd. 

Om hunden mår mycket dåligt kan det vara värt att prata med en veterinär. Det finns åksjuketabletter för hundar som veterinären kan skriva ut på recept.  

En del hundar blir väldigt stressade av att åka bil. Då blir bilresan jobbig för både ägaren och hunden. I de situationerna kan man ge hunden Adaptil. Adaptil finns på apotek och husdjursbutiker köps receptfritt. Adaptil är ett slags feromoner som verkar rogivande på hunden. 

En sak som är viktig att tänka på är att det absolut inte är alltid är lika självklart för en hund att åka bil som det är för oss människor. Vi är ju oftast uppvuxna med att bilåkande och vi ser och hör fordon omkring oss dagligen. För många hundar kan bilen kännas obehaglig och onaturlig. Även ljudet från en bil kan vara stressande.

En hund som är ovan eller skeptisk till bilen behöver få vänja sig vid den. Låt hunden vara i bilen när den står stilla, utan att sätta i gång den, om hunden reagerar starkt på bilen. När man införskaffar en hundbur kan man med fördel låta hunden vistas i buren med bagageluckan öppen medan man vistas runt bilen men utan att åka i väg.

Börja sedan med kortare bilturer så att hunden vänjer sig. Vartefter hunden känner trygghet kan resorna bli allt längre. 

Just tryggheten är avgörande. När hunden är trygg i sin bilbur och vet att man kommer att stanna så att den får röra på sig och göra sina behov så kommer den att gilla bilåkandet.

De flesta hundar vill ju vara med sin flock och om flocken åker bil så vill hunden göra detsamma. Att åka på semester med hunden kommer att bli roligt för alla, och när positiva minnen skapas kommer hunden att se bilåkandet som både tryggt och roligt. 

Avslutande tankar

Att ta bilen på utflykter ska vara roligt, både under själva resan och vid målet. Att resa med hund kan vara en utmaning men att använda en bilbur ger den säkraste resan. 

Förhoppningsvis har den här artikeln inspirerat och gett svar på funderingar kring vad som är säkrast för både hund, förare och passagerare på bilresor. Vissa tillbehör måste få kosta en slant, en bilbur är ett sådant tillbehör, om hunden ofta är med i bilen. 

Vi önskar många äventyrliga mil tillsammans för alla hundar och deras flock! 

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal röster: 15

Inget betyg satt