Vissa hundar kräver lite extra starka selar för att kunna hålla emot på ett sätt som är säkert både för hunden, för dig och för omgivningen. Vi har valt ut några av marknadens bästa ergonomiska hundselar som är anpassade för hundar som brukar dra i kopplet!
Innehållsförteckning
Bäst i Test: Antidragsele för hund
Här listar vi de bästa antidragselarna för hundar som drar i kopplet!
Ruffwear Front Range

Kolla priset hos:
Ruffwear front range är en en riktigt bra antidragsele för hund. Den består av starka men samtidigt mjuka remmar och finns i flera färger. Den finns från storlek XXS för de minsta hundarna upp till XL för de större.
Den här antidragselen är ergonomiskt utformad där fokus ligger på minskat tryck över hundens nacke och ryggkotor. Just över nacke och ryggkotor är hunden känslig och om hunden drar kan det orsaka skador om man inte använder antidragsele.
Remmarna är breda och följsamma vilket motverkar skav och obehag för hunden. Invändigt är remmarna fodrade på flera ställen, även vid spännena. De går att justera på flera ställen för optimal passform. Knäppena har bra placering på sidorna vilket gör dem lätta att komma åt vid på- och avtagning.
Det minskar risken att klämma hunden eller att knäppena fastnar i pälsen. Selen ger hunden full rörelsefrihet och trycker inte över hundens luft- och andningsvägar.
Den här selen har två koppelfästen. Det ena på ryggen och det andra fram på bröstet. Reflex är insydd i hela selen. Selen går att tvätta i maskin om man använder en tvättpåse så att inte metalldelarna skadar tvättmaskinen.
Ruffwear Front Range är ett bra alternativ på antidragsele och med sig fina passform och stora justeringsmöjligheter hamnar den på andra plats av antidragselar för hundar!
Comfort Walk Pro

Kolla priset hos:
Det här är en populär sele från märket DOG Copenhagen. Den finns i flera olika färger, så du kommer garanterat hitta en som passar dig. Den finns från storlek XS till XL, där storlekarna utgår från omkretsen runt den största delen av bröstkorgen, bakom frambenen.
Comfort Walk Pro är ergonomiskt utformad och den går att justera på flera ställen för optimal passform. Det gör den till en bekväm vardagssele.
Selen känns lätt och mjuk, men är ändå stark. Den har både mag- och ryggplatta av mjuka tygpaneler i smuts- och vattenavvisande material. Panelerna har en mjuk stoppning för att minimera risken för skav och obehag. Knäppena sitter utanpå panelerna, vilket gör att det inte går att fastna i vare sig hud eller päls när man knäpper.
Det går att fästa kopplet både på ryggen och på bröstkorgen beroende på vad du och din hund föredrar.
Comfort Walk Pro har flera smarta detaljer. Ett extra upphöjt handtag på ryggen om du behöver få tag i hunden snabbt kan behövas ibland. Det finns även flera fastsydda reflexer som syns redan i svagt ljus. Den går bra att tvätta, vilket kan gå åt efter lek ute.
Om du köper en Comfort Walk Pro får du mycket för pengarna. Mjuka paneler, rejäla spännen och dessutom i fina färger! Därför blir den här selen förstahandsvalet för mig!
Neewa Multi Harness

Kolla priset hos:
Neewa Multi Harness är en svart hundsele. Den finns i storlekarna M, L och XL. Här mäter man både halsmått och bröstmått för bästa passform. En storlekstabell finns på vetzoo.se Remmarna går att justera till önskad längd.
Selen är framtagen för att fungera som en vardagssele.
Den här selen är gjord av både remmar och en vadderad platta av slitstarkt tyg. Plattan sitter under magen och bröstet och ger en komfortabel känsla för hunden. Knäppena är fästa i tygplattan vilket gör att pälsen inte fastnar när man knäpper.
Den här selen har ett rejält och upphöjt handtag på ryggen. Det finns två fästen för kopplet även på denna sele. Fästningen på ryggen är av metall men det som sitter framtill är en ögla av tyg.
Det rekommenderas att låta remmen runt halsen vara lite lösare och istället spänna lite mer runt bröstet. Det gör att selen glider ner lite i halsen och ligger bättre när hunden rör sig.
Neewa Multi Harness tar en tredjeplats på listan över bra antidragselar. Det är en bra vardagssele med ett rejält handtag.
Promenader med en hund som drar
Dagliga promenader med hunden är det bästa många vet, både människa och hund! De ger både dig och hunden välbehövlig motion och frisk luft.
Om hunden drar mycket i kopplet kan dock promenaderna vändas till tråkiga upplevelser. Hunden kan få skavsår och skadas runt halsen. Du kan få ont i rygg och axlar av att behöva hålla emot. Då kan en antidragsele för hundar som drar i kopplet vara ett bra hjälpmedel!
Men hur ska man veta vilken som är den bästa antidragselen för hund?
När du väljer antidragsele måste du alltid ha hundens bästa i fokus. Jag har valt ut några antidragselar som är bra!
I urvalet har jag tittat på flera saker men det är främst dessa tre punkter jag lagt extra vikt vid.
Säkerheten är viktigast! Selen får inte sitter åt runt halsen och riskera att skada hunden. Komforten är också viktig. Om selen är obekväm kommer hunden inte tycka att promenaderna är lika roliga och det är ju synd. Sitter selen bra och är bekväm är den också säker enligt min åsikt.
Selens hållbarhet och kvalitet är bra att ha med i beräkningen, även om det kan vara svårt att bedöma. Selen ska gärna hänga med i flera år och stora hundar som drar behöver starka remmar.
Sedan har vi priset. Ofta följer kvaliteten med priset. Det vill säga man får vad man betalar för. Samtidigt finns det ingen anledning att betala överpris, det finns antidragselar med hög kvalitet till bra pris.
Längre ned finns några tips på sådant som är bra att tänka på inför köpet. Det finns information även om antidragselens funktion och vanligt förekommande frågor när det gäller antidragselar för hundar som drar i kopplet.
Jag hoppas att min guide är till hjälp när du ska välja den bästa antidragselen till din hund!
Så använder man en antidragsele
Som namnet antyder är antidragselen framtagen för att träna hunden på att inte dra. Att promenera med en hund som drar mycket i kopplet är tröttande för både dig och hunden. Du riskerar att få ont i kroppen. Det kan även ge snedbelastning för både dig och hunden. En större hund blir väldigt stark när den drar och det finns risk att du inte orkar hålla emot. En antidragsele för hunden underlättar för dig och gör promenader med en stark hund mycket säkrare.
Det finns även hundar blir stressade om kopplet sitter runt halsen, även om hunden inte drar. Då kan en sele fungera bra även om det inte är för att minska drag.
En del hundägare tycker att selen känns säkrare än koppel om hunden blir rädd när man är ute. En rädd hund hoppar ofta undan vilket kan leda till att ett vanligt koppel dras åt och skadar hunden. Det finns även risk att hunden förknippar kopplet med obehag efter en sådan händelse.
En sele behöver alltså inte användas enbart för att träna hunden att inte dra. Det fungerar utmärkt att byta ut kopplet mot sele även av andra anledningar.
Fäste för kopplet
En antidragsele har fäste för kopplet både på ryggen och framtill under bröstet.
Fästena har olika funktion, och du kan träna din hund olika. Om kopplet är fäst på ryggen skapas ett lätt obehag över bogen när hunden drar. Det är inte skadligt eller farligt på något sätt! Men obehaget gör hunden mindre benägen att dra. Det lär din hund att det är bekvämare för den att inte dra.
Om kopplet är fäst under bröstet kommer hunden automatiskt vändas mot dig när hunden drar. Det gör att den riktar uppmärksamheten mot dig istället för att dra.
Passa på att ge din hund beröm och kanske en godisbit när det inte drar. Det ger en positiv förstärkning fungerar bra på hundar.
Många hundägare upplever att det får en bättre kontakt med hunden när selen är fäst framtill.
Passform – Så vet du att antidragselen passar
Passformen är avgörande när du ska köpa en antidragsele till hunden. Om selen inte sitter rätt kan hunden skadas istället för att lära sig att inte dra. När antidragselen sitter bra ska den både skapa ett lätt obehag för hunden när den drar och förflytta hundens dragkraft för att underlätta för dig.
Men hur vet man då att storleken på antidragselen är rätt?
På de flesta selar används bröstmått för storleksindelning. Det innebär att du mäter bakom frambenen, runt bröstkorgen där den är som bredast. Om måttet är mellan två storlekar rekommenderas att du väljer den större selen.
Selen ska tillåta att hunden för sig fritt, den får inte begränsa hunden eller sitta åt runt halsen. Vissa hundraser har mycket skinn runt halsen. Då behöver du kontrollera extra noga att selen sitter bra vid just halsen. Om selen är för stor kan det leda till felbelastning för hunden om den drar.
Vid hundens armbågar kan selen skava om den sitter för hårt. Du bör kunna få in ett par fingrar emellan hud och sele. Om hunden börjar ta kortare steg kan det vara ett tecken på att selen skaver vid armbågen och behöver justeras lite.
Över bogen ska selen ge hunden fri rörelseförmåga utan att sitta för löst. Även över hundens mjukdelar ska selen sitta bekvämt för hunden. Selen får absolut inte sitta längre bak än vad hundens bröstben går. Då finns det risk att selen trycker mot de inre organen på hunden. Det kan vara en fördel att välja en antidragsele med tygplatta om du oroar dig för skador hos hunden. Magplattan jämnar ut trycket när hunden drar.
Selen hänger ofta med i flera år. Då är det viktigt att kontrollera selen med jämna mellanrum. Hunden kan både gå upp och ner i vikt och då behöver selen justeras. Att justera selen lite med jämna mellanrum minskar även förslitningen av remmarna på selen.
Så här mäter du din hund!
Hitta en komfortabel antidragsele
De flesta hundselar är gjorda av remmar i syntetmaterial och vissa har plattor i tyg. Vilket material som är bäst är individuellt. Du behöver fundera på vad som känns bäst för dig och din hund.
Bredden på remmarna kan spela roll. Om hunden drar mycket kanske man vill satsa på bredare remmar som minskar risken för skav. Om selen ska användas mer vid träning kan det fungera utmärkt med remmar som är smalare.
Knäppenas placering spelar också roll. Om du har svårt at böja dig är det mycket enklare om knäppena sitter på sidan eller ryggen. Däremot är vissa hundar vana vid kläder eller annat som knäpps under magen och då kanske det är bäst för den hunden.
Om hunden ofta simmar med sin sele kanske man inte vill ävlja en med sydd platta som tar lång tid att torka. Inte heller om hunden älskar att smutsa ner sig och man behöver tvätta selen ofta, eftersom den kanske inte hinner torka inför nästa promenad.
Däremot är plattan uppskattad då dem utjämnar trycket undertill på hunden. Se bara till att tygplattan eller vaddering inte hindrar hundens rörelsemönster.
De antidragselar som jag har valt ut har bra passform för de flesta hundar.
Antidragsele för hund – FAQ
Vilken är den bästa antidragselen för hund?
Detta är egentligen en väldigt svår fråga att svara på. Den bästa antidragselen för en hund behöver inte nödvändigtvis vara den bästa för en annan hund. Däremot tycker jag att Comfort Walk Pro är den överlag bästa antidragselen för hund.
Hur fungerar en antidragsele för hund?
En antidragsele är en speciellt utformad hundsele för hundar som drar i kopplet. De är designade att minska kraften med vilken hunden kan dra i kopplet genom att omfördela denna kraft. De flesta antidragselar för hundar har ett koppelfäste i bröstpartiet på selen. Då hunden sedan drar i kopplet så kommer hunden, eftersom fästet är i bröstet, att vändas mot dig istället.
Är en antidragsele skadlig för hunden?
Precis som namnet tyder så är en antidragsele skapad för att motverka att hunden drar i kopplet. Därför ska du INTE använda en antidragsele om du vill att hunden ska dra. Om hunden förväntas dra i kopplet medan den använder en antidragsele kommer detta skapa snedbelastning med potentiella skador till följd.
Samma sak om en antidragsele inte fungerar. Vissa hundar vill smådra i kopplet hela tiden, även om antidragselar brukar kunna avhjälpa detta problem för de flesta hundar så finns det trots allt hundar som är rätt envisa. Om hunden envisas med att dra i kopplet trots användandet av en antidragsele kan det vara en god idé att se över andra alternativ.
Varför drar hundar i kopplet?
Det finns många olika anledningar till varför en hund drar i kopplet, men i slutändan utmynnar det i ungefär grundanledning. Om hunden vill ta sig fram till ett visst objekt (annan hund, lyktstople, leksak) vad behöver den då göra? Jo, den lär behöva dra i kopplet. Vad händer i just denna situation?
- Hunden drar i kopplet för att ta sig framåt
- Hunden blir belönad av att dra i kopplet eftersom den lyckas ta sig fram till objektet.
- Hunden lär sig att om den drar så får den sin belöning.
Detta är en negativ spiral och varje gång en hund lyckas dra sig fram till sitt mål så förstärks beteendet. Det är därför en antidragsele i kombination med koppelträning är en väldigt bra idé.
Avslutande tankar
En antidragsele är ett hjälpmedel och bör användas därefter. Prioriteten ska alltid vara att både promenad och träning ska vara positiva upplevelser för både dig och hunden. Förhoppningsvis har du funnit min artikel om antidragselar för hundar som drar i kopplet informativ.
Tack för att du har läst artikeln!