Det finns över 170 olika hästraser runt om i världen och många av dem är riktigt stora hästar. Bland världens största hästraser räknas bland annat ardenner och shirehäst. Det finns ingen tvekan om att shirehästar är bland de största. Denna ståtliga hästras är nämligen både högre än en fullvuxen människa och kan väga upp emot ett helt ton!

Världens största hästraser är nästan 1,5 meter högre än de minsta ponnyerna sett till mankhöjden. Att de dessutom väger lika mycket som en bil är imponerande. Men vem är egentligen den största levande hästen just nu? Vill du dessutom veta mer kring den äldsta hästen och de äldsta hästraserna kan du läsa mer om det här.

Se även vår stora guide till hästförsäkringar!

Största hästen som lever just nu

Det finns stora hästar och så finns det större hästar! Världens största häst som just nu vandrar på vår jord är Big Jake. 

Big Jake är så stor att han till och med har fått titeln ”världens största häst” av Guinness World Records. En titel som han förövrigt alltid kommer att inneha då Guinness nu har slutat mäta djur på grund av att ägare övermatar sina djur. 

Big Jake fick titeln världens största häst år 2012 och han tillhör hästrasen brabanthäst. Den här hästrasen producerar stora hästar med en enorm kraft och styrka som kan användas inom jordbruket. Den räknas dessutom som en av världens största hästraser. 

Att Big Jake blev så stor är därför lite märkligt, kanske hade hans föräldrar superkrafter. Big Jake är över 210 cm i mankhöjd och bor just nu i Wisconsin med sina ägare.

De största hästraserna

Finns det något ståtligare än riktigt stora hästraser? När en häst som är nästan två meter i mankhöjd stapplar över jordens yta så känns det magiskt i luften. Vi ska nu därför kika på vilka stora hästraser som är världens största hästraser. 

Shirehäst

Det finns ingen tvekan om att shirehästar hamnar på toppen av vår lista med världens största hästraser. Det här är riktiga kraftpaket som vanligtvis har en mankhöjd på 163-195 cm. De majestätiska shirehästarna har använts både som stridshäst och paradhäst. Och vad passar väl bättre att gå i parad med en stor hästras som brukar kallas för ”snälla jättar.”

Shirehästar är nämligen lugna och vänliga trots sin stora storlek. Hästarna har en kraftig kroppsbyggnad som kanske skrämmer i krig, men på hemmaplan passar den utmärkt som ridhäst med sitt milda temperament. 

Shirehästarna kommer ursprungligen från Storbritannien och kan väga hela 1 300 kg. 

Världens största hästraser

Clydesdale

På andra plats över de stora hästraser som är störst i världen hamnar clydesdale. Denna eleganta jättehäst blir mellan 163-183 cm hög i mankhöjd, något som imponerar på de allra flesta.

Rasen clydesdale härstammar från Skottland och något som är karakteristiskt för rasen är de vita tecknen på benen och i ansiktet. Clydesdale är en kallblodshäst som ofta har använts som drag- och gårdshäst. Innanför pälsen finns en riktig muskelknutte som är stark som få.

Clydesdale må bara vara världens andra största hästras, men vad gör det när det är en så lugn och fin. Clydesdalehästar har dessutom ett fint rörelsespråk och ser både pompös och praktfull ut när den rör sig. Ibland beskrivs clydesdale som ”hästrasen som byggde Australien.” Det beror på att många starka hästar fraktades ner till Australien för att ersätta landets dåvarande arbetshästar.

stora hästraser

Brabanthäst

Brabanthästar hamnar på plats nummer tre över världens största hästraser. Alla andra stora hästraser är nog avundsjuka då världens största häst, Big Jake, är en brabanthäst. 

Brabanthästar kallas ibland för belgiska kallblod och är riktigt kraftigt byggda. Dessa stora hästar räknas tillhöra en av världens viktigaste kallblodsraser med sin massiva styrka. Brabanthästar kommer ursprungligen ifrån Belgien, Frankrike och Luxemburg men är nu framförallt populär i USA.

Brabanthästar är släktingar till de Ardennerhästar som också hamnat på vår lista. En brabanthäst har fint hovskägg, kraftiga leder och en liten klumpig rörelsegång. Men de är glada, arbetsvilliga och framförallt mycket uthålliga, något som gjorde de till populära hästar i krigstid. 

stor hästras

Percheron

Percheron tillhör de stora hästraser som kan bli uppemot 180 cm i mankhöjd. Den genomsnittliga mankhöjden är dock 160-170 cm. Förr länge sen levde en percheronhäst vid namn Dr LeGear som då var världens högsta häst med en mankhöjd på mäktiga 2,13 m. 

Hästrasen härstammar från Frankrike och är en kallblodshäst. Percheronhästar kallas ibland för ”kallblodernas araber,” vilket är ett fint smeknamn som syftar till dess elegans. Hästrasen har dock kallblodens lugna temperament, något som araber saknar.

Dessa stora hästar är skimmel eller svarta och har haft många användningsområden. De har använts inom både skogsbruk, jordbruk och transport. 

stor häst

Ardenner

Ardenner är en världens största hästraser. Här snackar vi riktigt stora hästar och dessutom är det den vanligaste kallblodshästen i världen. Stora hästraser är oftast skrämmande med sin höga höjd, i alla fall för de som inte känner sig bekväma runt hästar. Ardennerna är dock vänliga djur som används som draghästar inom tungt jordbruk. Förr i tiden så användes de även som draghästar och artillerihästar under krigstiden.

Mankhöjden för ardennerna brukar bli 155-162 cm och det är riktigt tunga hästar med en kompakt kroppsbyggnad. Ardennerns hemländer är Belgien, Frankrike och Luxemburg. De här stora hästarna klarar av att utså kyla och hård påfrestning och kan idag användas för både ridning och dressyr.

stark häst

Hur är det att ha stora hästar?

Har ni inspirerats av vår lista över världens största hästraser och vill träffa några riktigt stora hästar? I Sverige bor det inte jättemånga shirehästar, men några få stall och stuterier finns det allt. Vi har även något som kallas för svensk ardennerhäst med en mängd sunda och friska stora hästar runt om i landet.

Att äga stora hästraser är lite speciellt. De stora hästarna är lika vänliga, lugna och snälla som mindre hästraser, men de kräver extra mycket av allt. Världens största hästraser kan väga uppemot ett helt ton och behöver därför riktigt mycket mat varje dag. Enligt sin ägare äter Big Jake i Wisconsin 38 liter havre och 1,5 bal hö varje dag, trots att han följer en strikt diet. Dessutom måste stora hästar motionera för att må bra. Om ni vill träffa världens största häst så tar Big Jake faktiskt emot besök på sin gård.

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.3 / 5. Antal röster: 15

Inget betyg satt