Världens äldsta häst!

Hästar är fascinerande djur ganska långa livslängd. En häst som lever i fångenskap brukar leva till de blir ungefär 25 till 30 år gamla. Däremot finns det några hästar som har blivit betydligt äldre än så. Men vilken är världens äldsta häst? Här listar vi de äldsta hästarna genom historien!

Old Billy (Gamla Billy)

Världens äldsta häst blev 62 år gammal och hette Old Billy och håller därmed rekordet i Gunniess Rekordbok för äldsta hästen som någonsin levt. Old Billy föddes 1760 i den engelska byn Woolston. Tyvärr vet vi inte vilken ras Old Billy var, men man tror att han kan ha varit en Cob/Shirehäst baserat på hans utseende.

Sugar Puff

Världens näst äldsta häst hette Sugar Puff och var faktiskt en ponny som blev 52 år gammal. Han användes som ridskolehäst och var känd som en otroligt trevlig och lugn ponny.

Badger

Trea på vår lista över världens äldsta hästar har vi Badger som blev hela 51 år gammal. Det faktum att han blev så gammal som han blev är smått otroligt med tanke på att han vanvårdades en stor del av sitt liv. Lyckligtvis räddades han och kunde leva sina sista dagar så lyckligt som det bara gick.

Shayne

Här har vi en häst som också han blev 51 år gammal. Shayne, en Irish Draught (Draft) levde i Brentwood, England och var också han känd som en väldigt kärleksfull häst. Man misstänker att en förklaring till hans höga ålder var det faktum att härstammade från en linje fullblod.

Magic

Fram till 2020 var Magic världens nuvarande äldsta häst. Tyvärr gick hon bort nyligen, 51 år gammal. Magic var en Polsk Arab, en hästras som är känd för att leva länge. Faktum är att Magics mamma även hon blev väldigt gammal, hela 44 år! Magic fick 7 föl, tiden får visa ifall även hennes avkommor blir lika gamla som Magic blev.

Sveriges äldsta häst

Hamo

Sveriges äldsta häst hette Hamo och blev hela 45 år gammal innan han gick bort 2019. Hamo var en Shetlandsponny som bodde i Blekinge efter att bland annat ha gått som ridskoleponny under cirka 30 år i Johannishus.

Världens äldsta hästraser

Men vilka är då världens äldsta hästras? Ja, det är en bra fråga som vi faktiskt inte riktigt vet svaret på. Det finns ett antal olika hästraser som kan vara världens äldsta där vissa är så gamla som 10 000 år gamla. Så även om vi inte vet exakt vilken hästras som är äldst så har vi listat några av de äldsta hästraserna!

Islandshäst

Ja, faktum är att islandshäst är en av världens äldsta hästraser. Denna förhållande vis lilla häst har kunnat spåras tillbaka i tiden så långt som 10 000 år. Islandshästen har varit en viktig kamrat för vikingarna där hästarna hjälpte med jordbruket med sin styrka och enorma uthållighet. Även idag används islandshästar uppe i högländerna.

Kaspisk häst

Den kaspiska hästen har bevisats ha funnits i åtminstone 3 000 år före kristus, det vill säga i nästan 5 000 år gammal idag! Även detta är en relativt liten hästras med en mankhöjd på endast 100-130 cm, men trots detta räknas den Kaspiska hästen inte som ponny utan som miniatyrhäst tack vare sitt utseende som påminner om större hästar.

Arabiskt fullblod

Kanske en av de mest omtalade och kända hästraserna. Faktum är att Araben ses som en antik hästras då den existerat i 4 500 år. Hästrasen härstammar från den Arabiska halvön och mellanöstern där den avlades fram av Beduinerna. Araben är mycket eftertraktad tack vare sitt ädla utseende, sin mystik och det faktum att den gör bra ifrån sig inom väldigt många olika hästsporter.

Fjordhäst

Denna vackra häst, med något säreget utseende, härstammar från de bergiga områdena i västra Norge. Denna hästras är känd för sin otroliga styrka och lugna sinne vilket ger den en bra förmåga att hjälpa med jordbruket. Fjordhästen användes även som stridshäst av vikingarna under deras slag. Fjordhästen tros ha domesticerats i Norge för ca 4 000 år sedan.

Akhal-Teke

Denna otroligt vackra häst är känd för just sitt vackra utseende. Idag tros det endast finnas 6 600 stycken Akhal-Teke kvar. Denna hästras härstammar från Turkmenistan, men de flesta av dagens Akhal-Teke återfinns i Ryssland. Akhal-Teken är utöver sitt vackra utseende även känd för sin uthållighet då de kan springa både snabbt och länge.

Avslutande tankar

Ja, här har vi gått igenom de äldsta hästarna samt de äldsta hästraserna. Förhoppningsvis har ni funnit denna artikel informativ och rolig att läsa. Har ni några frågor, funderingar eller tips så får ni väldigt gärna lämna en kommentar här nedan!

Tack för att ni läst vår artikel!

PS: Ni har väl inte missat vår artikel om klippmaskiner för hästar?

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 3.5 / 5. Antal röster: 6

Inget betyg satt