Bästa Träns

Anatomiskt träns? Micklemträns? Ett westernträns? Ett träns utan nosgrimma eller kanske ett bettlöst?

Att hitta det bästa tränset för din häst kan vara en utmaning. Det finns hur många som helst på marknaden med olika utseende och funktion.

Hur ska man veta vilket som är det bästa tränset?

Krångliga hästar kan gå jättefint med rätt träns, sägs det. Kanske handlar det mer om att en häst med rätt passform på träns blir mer lyhörd än en häst som har ett träns som skaver och är obekvämt? Handen som håller i tränset är naturligtvis också avgörande. Men med rätt passform på tränset är förutsättningarna i alla fall bättre.

Jag har skrivit en recension för träns och tittat på bäst i test träns.  Det finns även en köpguide för träns för att underlätta tänket om viket träns som är bäst.

Med tanke på att det finns så många olika träns har jag gjort en genomgång av skillnader och även information om tränsets olika delar.

Träns finns 6 storlekar: minishetland, shetland, ponny, cob, full och x-full. De jag har valt ut finns i olika storlekar och har spännen som gör att de går att justera ytterligare för rätt passform på tränset. 

Se även våra tips på de bästa hästförsäkringarna!

Bäst i test: Träns

Här nedan listar jag de, i mitt tycke, bästa tränsen!

Lippo Fazzino Supreme Träns

Lippo Fazzino Supreme Träns

Det här tränset från Petster är tillverkat i brunt mjukt läder. Det är ett lite mer exklusivt träns som är fodrat och har ett anatomiskt utformat nackskydd.

Det har ett bett. Även nosgrimman är fodrad och det har en aacherrem som är fastsydd för att minska tryck.

Storlek: Cob och full.


Horseware Rambo Micklem Competition

Horseware Rambo Micklem Competition

Från Granngården kommer det här populära tävlingstränset. Det är tillverkat i miljövänligt läder. Nos- pannbands- och nackdelar är fodrade.

Det här är ett Micklemträns som är ergonomiskt utformat, alltså format efter hästens huvud för att undvika tryck. Det är speciellt utformat för att minska tryck på känsliga tänder i ovanköken. Med bett men säljs utan tygel. Det här är ett mycket anpassningsbart träns.

Färgen är svart och det finns i storlekarna ponny, cob, full och x-full.


Anatomisk träns QHP Devi

Anatomisk träns QHP Devi

Ett anatomiskt utformat träns från märket QHP. Det har ett brett pannstycke som är utformat för att ge mer plats åt öronen. Nosgrimman sitter högre upp än på vanliga träns för att inte orsaka obehag och tryck. Det gör även att trycket mot tänderna minskar. Har ej bett.

På tränsets pannband sitter fina strasstenar och sömmarna är i vit snygg kontrast.  

Tränset är svart och finns i storlekarna: cob och full.


Stübben Snaffle Bridle 2500 Frihet

Stübben Snaffle Bridle 2500 Freedom

Anatomiskt träns från tyska märket Stübben. Finns i svart och flera nyanser av brunt. Med bett.

Ett rejält träns med lite bredare remmar. Det här tränset är har kinddelar som är utformade speciellt för att sitta lite längre ifrån ögonen än många andra träns. Det ger hästen full syn och tar bort den irritation som vissa hästar känner när de inte kan se ordentligt.

Nackdel och pannrem är utformade för att inte korsa någon känslig muskel på hästen, för vissa hästar leder det till mycket enklare kommunikation.  

Finns i svart och flera bruna nyanser och i 3 olika storlekar.


Bridle Stockholm

Bridle Stockholm Träns

Tillverkat i läder, med bett, utan nosrem

Fint och nätt träns, kanske lite mer exklusivt och för den som ibland vill ha ett snyggt och lite annorlunda träns.

Nackdelen är dubbel och den undre delen lämnar ett ”luftgap” över nackens känsligaste delar, perfekt för hästar med väldigt känslig nacke.

Finns i brunt och svart.


Bettlös träns QHP Sunna

Bettlös träns QHP Sunna

Ett anatomiskt träns från märket QHP. Har ett mjukt format nackstycke och bred vadderad nosgrimma.

Det här tränset har inget bett, och är ett milt alternativ till träns med bett.

Fint dekorerat pannband

Färgen är svart och det finns i storlekarna ponny och cob.


Köpgudie: Hitta bästa tränsen

Varför har man träns?

Tränset används för att kommunicera med hästen, både när man rider och vid träning från marken. Man styr hästen med hjälp av tränset och tyglarna. Olika träns styr hästen på olika sätt. Om tränset till exempel har ett bett så används det för att styra.

Det finns även träns där man arbetar med trycket över nosen och så vidare. Vilket som är bästa tränset för din häst beror delvis på vad den är van vid men även vad du lär den. Oavsett vilket träns man använder ska man aldrig behöva rycka och slita för att få hästen att gå dig man vill.

Hur vårdar man ett träns

Ett träns är med om mycket slitningar. Förutom väder och vind ska det tåla hästens svett och saliv. Träns som både hästen och du trivs med är det värt att vara extra rädd om. Då håller det ännu längre. Träns behandlas som andra stallsaker i läder. För att hålla det mjukt och följsamt ska det putsas med lädertvål och infettas regelbundet.

Vilka olika sorters träns finns det?

Det finns flera olika sorters träns. Man väljer träns beroende på vilken ridstil man har och beroende på vad som fungerar bäst för hästen.

De allra flesta tränsen är tillverkade i läder och har metallspännen. Det finns även träns i syntetmaterial.

Bettlösa träns

Bettlösa träns används till de hästar som är känsliga eller skadade i munnen. Men även många som förespråkar en mjukare ridstil vill använda bettlösa träns. Med ett bettlöst träns kommunicerar du med hästen via nosryggen istället för munnen. Vissa huvudlag är även sydda så att de trycker på både nosrygg, nacke och sidorna av huvudet för att styra hästen. Remmarna löper i kors under hakan på hösten, när du tar i tygeln utövas tryck på motsatt soda och på så sätt styr du hästen (den flyttar sig undan från trycket). Det finns några olika bettlösa träns:

Hackamore träns: Hackamore är en typ av bettlöst träns, för hästar som inte gillar att ha bet i munnen. Det har istället en speciell typ av näsband som fungerar som tryckpunkter.

Sidepull träns: Sidepull styr hästen genom tryck på nosen och via huvudets sidor.

Kandar träns: Kandar är en form av träns som används främst inom dressyr. Det består av dubbla sidstycken där man kan ett bridongbett eller ett stångbett. Inom dressyr används kandarträns med dubbla tyglar.

Micklem träns

Micklem är ett storts träns som är ergonomiskt utformat. Det kan användas både med och utan bett. Micklemträns har kommit att bli lite av en modetrend och många tycker att det framhäver hästens huvudform på ett snyggt sätt.

Islandsträns

Islandsträns är utformade speciellt för islandshästar och finns i många varianter. Vid islandsridning väljer många bort pannbandet och ofta även käkrem. Tyglar fästs oftast vid bettet via karbinhake.

Westernträns

Westernträns används vid westernridning och är annorlunda mot vanliga träns. De är ofta mer utsmyckade och saknar ofta nosgrimma. Oftast går pannbandet runt ena örat. Ryttare inom westernridning håller tyglarna i vänster hand. Tyglarna är antingen fästa på varsin sida om hästens huvud eller på samma ställe under hakan.

Bra att tänka på vid köp och användning av träns för häst

När man köper träns är det alltid viktigast med rätt passform till hästens huvud.

Bakom hästens öron finns massa nerver och muskler som inte får hamna i kläm, så lite bredare och mjukt vadderat kan vara bra för känsliga hästar. Pannband ska vara så pass långt att sidostycken inte drar in sig mot ögonen samt inte ger tryck. Nosgrimman får inte tryck och man ska normalt sett få plats med 2 fingrar mellan rem och nos.

Se noga efter om tränset ser ut att kunna orsaka skav och tänk på att det rör sig när du rider.

Hitta rätt storlek på tränset

Huvudet på hästar är känsliga och därför behöver tränsets passform av optimal för just din häst, men även anpassat efter din ridstil.

Träns finns i sex olika storlekar men tyvärr säljs respektive modell sällan i alla sex storlekar. I stället får man justera tränset med spännen för att få bästa passformen för din häst.

Tränsets olika komponenter

Ett träns har flera delar som kan kombineras eller plockas bort beroende på vad som ger bäst träns för din häst.

Huvudlaget, i princip alla remmar, består av nackstycke, pannrem, sidstycken och käkrem. Tidigare var remmarna raka men nu finns många anatomiskt utformade huvudlag för bästa passform. Pannband kallas ofta huvudlagets smycke och finns från enkla och diskreta till smyckade med pärlor och bling-bling.

Nosgrimma används delvis för att hålla ihop hästens mun så att bettet ligger kvar. På vissa träns stabiliserar nosgrimman tränset och möjliggör styrning genom visst tryck över nosen.

Det finns olika typer av nosgrimmor:

  • Engelsk nosgrimma är den vanligaste typen. Den ligger ovanför bettet och under sidostycket och när det är knäppt ska man få in 2 fingrar mellan nosgrimma och nosrygg.
  • Aachengrimma liknar engelsk nosgrimma men har ytterligare en rem och används på hästar som vill gapa för mycket.
  • Pullargrimma är en variant av Aachengrimma som används på pigga hästar som vill ”pulla”, dvs springa för fort.
  • Remontgrimman används som namnet antyder: på unga hästar.

 Förutom huvudlag och nosgrimma består tränset av bett och tyglar.

Bett är den del som sitter i hästens mun, oftast tillverkad i metall. Det finns olika typer av bett med olika funktion. Man ska sträva efter att hitta det bett som är mildast för hästen. Men trots allt, alla bett blir obekväma om handen som håller i tygeln drar för hårt.

Även tyglar finns i en mängd olika utföranden och priser. Det finns speciella tyglar för till exempel dressyr, hoppning och westernridning. Här måste man prova sig fram till vad man gillar bäst beroende på vad man ska rida.

Billiga träns

På marknaden idag finns träns i alla prisklasser. Jag kan såklart inte säga att billiga träns är dåliga och de dyra är bra. Men en viss del har nog priset för att hitta det bästa tränset. Framför allt gäller det lädrets kvalitet och hållbarhet.

Samtidigt är det mer eller mindre möjligt för oss konsumenter att faktiskt veta om det är ett slitstarkt läder eller inte. Och till stor del handlar ju lädrets hållbarhet om hur vi tar hand om det.

Man köpa ett jättedyrt läckert träns om man vill det, men om det inte passar din häst så kommer den ändå inte att gilla det och kanske till och med fara illa av det. 

Så mitt råd är att inte fokusera för mycket på priset utan helst bara på passform. Då hittar du det bästa tränset för dig och din häst!  

Anatomiska träns

Anatomiska träns har blivit ett begrepp på senare år. Skillnaden mot traditionella träns är att nackstycken är bredare och remmarna svängda och det har speciellt utformade nosgrimmor. Syftet är att motverka tryck på känsliga områden.

Traditionella träns har raka och smalare nackremmar. Vissa hävdar ett anatomiskt träns är en modetrend medan andra säger att det är framtidens träns. För egen del tror jag att det är en bra utveckling med träns som anpassas efter hästens huvud.

Träns utan nosgrimma

Nosgrimman har, traditionellt sett, flera funktioner. Men det kommer fler och fler röster som säger att den är överflödig.

Om hästen behöver ha bett är nosgrimman bra för att hålla det på plats.

Det finns även med halv nosgrimma som blir allt mer populär. På dem finns bandet över nosen men inte remmen under, den man spänner fast och drar ihop hästens mun med. Eftersom remmen över nosen är kvar kan man styra hästen via den, utan att behöva ett spänne till att knäppa.

Dressyrträns

Vid dressyr används främst kandarträns. Kandar är huvudlaget och det kombineras med antingen bridongbett eller ett stångbett. Oftast har man en engelsk nosgrimma i tränset. Man använder dubbla tyglar inom dressyr.

Avslutande kommentarer

Det bästa tränset är utan tvekan det som har bäst passform för din häst!

Jag hoppas att du hittade bra information i den här artikeln och att den är till hjälp när du ska hitta det bästa tränset för din häst.

Om du vill får du gärna lämna en kommentar eller ställa frågor i kommentarsfältet nedanför!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 2 / 5. Antal röster: 2

Inget betyg satt