Bästa Schabrak & Bästa Vojlock

Hur väljer jag det bästa schabraket eller den bästa vojlocken för just min häst?

 Ja, det är en smaksak och utgör även ett estetiskt uttryck. Ett schabrak är fyrkantigt och ger större utrymme för personlig stil, färg och uttryck. En vojlock är format efter sadeln och syns inte lika mycket. Ett bra sadeltäcke, oavsett material, skyddar både din utrustning och hästens rygg.  Det måste ligga stilla under sadeln för att motverka skav och obehag för din häst.

Då hästar påverkas mycket av den utrustning du som ryttare använder är det viktigt att se till att du har bästa komfort för din häst.

Det gäller att välja ett bra schabrak eller en bra vojlock som passar din häst och här hjälper vi dig att hitta det bästa schabraket eller den bästa vojlocken just för dig. Ni arbetar som ett lag så därför är det viktigt att du väljer det bästa schabraket eller bästa vojlocken för din häst. Bästa utrustning skapar de bästa förutsättningar för er båda!

Det gäller att välja ett bra sadeltäcke som passar din häst och här hjälper vi dig att hitta det bästa schabraket eller den bästa vojlocken för din häst!

Se även vår genomgång av försäkringsbolag för hästägare!

Bäst i test: Vojlock

QHP Islandsvojlock

QHP Islandsvojlock

Denna välformade vojlock passar för islandssadel. Den är fint quiltad, har foder som är fuktabsorberande samt kardborreremmar för sadelstropparna.


Eskadron Alca

Eskadron Alca

En vojlock med många fina egenskaper, god stötdämpning, mycket bra luftflöde och mjukt absorberande foder.


Bästa schabrak för allroundbruk

Protector Hopp / Allroundschabrak

PROTECTOR - HOPP och ALLROUND SCHABRAK

Schabrak i en hopp/allroundmodell. Schabraket har en glansig och smutsavvisande utsida med snygga passpoaler. Hästen hålls torr av ”super quick dry” materialet på schabrakets insida.


Equiline Rio Allroundschabrak

Schabrak Equiline Rio Allround Full

Ett fantastiskt bra och allergivänligt schabrak som dessutom är antikrympbehandlad. Schabraket har stoppning i bomulls-ull med hög andningsfunktion och en insida av extra mjuk bomull.


Bästa hoppschabraket

För bästa komfort för din häst ska du tänka på att välja ett schabrak med bästa passform och bekvämlighet. Det är av yttersta vikt att det sitter bra under sadeln, ligger fritt vid hästens manke, andas bra och ligger stilla på hästen. Allt för att hästen ska kunna röra sig fritt och vara bekväm.

Hoppschabrak Lap Of Honor

Hoppschabrak Lap of Honor

Här hittar du ett hoppschabrak med fantastiska egenskaper- allt för att din häst ska känna sig bekväm. Stoppkuddar som förhindrar glid och skav, antibakteriell undersida med smutsavvisande ovansida samt anatomisk design med extra frihet vid manken.


Hansbo Sport Club

Hansbo Sport Club Schabrak

Ett mycket prisvärt quiltat schabrak med bomullsbaksida samt kombinationsfyllning.


Bästa dressyrschabraket

Det bästa dressyrschabraket krävs när du ska arbeta med din häst. Ett bra dressyrschabrak behövs för att jämna ut sadeltrycket men också för att skydda hästen mot skakningar och svett mot sadeln. Förutom att det ska vara funktionellt är det ofta en dekoration och accessoar till ryttarens klädsel och utrustning.

Wine Monogram dressyrschabrak

Dressyrschabrak Bow

Många tycker om detta fina schabrak som har de bästa egenskaper. Förutom stoppkuddar och sadelgjordshållare, som förhindrar glid och skav, så har den anatomiskt dressyrdesign med extra frihet vid manken. Vidare har den hög andningsförmåga med materialet Quick-dry. Den har bakteriell undersida och smutsavvisande ovansida.


Lamicell dressyrschabrak

Lami-Cell Luxor Dressyschabrak

Ett mycket bra dressyrschabrak. Schabraket har en glansig och smutsavvisande utsida med snygga passpoaler. Insidan är tillverkat av ”super quick dry” material vilket gör att din häst håller sig torr.


Köpguide för schabrak och vojlock

Det är inte alltid lätt att hitta det bästa schabraket eller den bästa vojlocken.

Det bästa schabraket eller den bästa vojlocken beror på din hästs anatomi och vad hästen ska användas för, oavsett om det är för dressyr, hopp, vinter eller allround. Det är därför viktigt att du lär dig din hästs anatomi så att du kan välja bästa komfort för din häst och dina preferenser.

För bästa bekvämlighet för din häst bör du ta hänsyn till passform, funktion och material samt årstid. Därför har vi skrivit denna köpguide-  allt för att hjälpa dig att hitta det bästa sadeltäcket för just dina behov!

Schabrak, vojlock eller sadeltäcke – vad är skillnaden?

Sadeltäcke är ett samlingsnamn för schabrak, vojlock samt hästtäcken och det är formen som främst skiljer dessa åt.

Det är i mycket en smaksak och utgör även ett estetiskt uttryck.

Ett schabrak är fyrkantigt och ger större utrymme för personlig stil, färg och uttryck.

En vojlock är mindre samt format efter sadeln och syns inte lika mycket. Vissa ryttare föredrar vojlock då den kan upplevas som smidigare. 

Ett bra hästtäcke täcker nästan hela hästen, används när hästen vilar och skyddar mot insekter, regn, sol och kyla. Ett bra hästtäcke gör din häst glad!

Ett bra sadeltäcke, oavsett om det är ett schabrak eller vojlock, skyddar både din utrustning och hästens rygg. Det ska passa din hästs anatomi, vara av god kvalitet och ha bra andningsförmåga. Det måste ligga stilla under sadeln för att motverka skav och obehag för din häst. I köpguiden, läs föregående stycke, kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du ska köpa ett bra sadeltäcke för din häst.

Vad ska schabraket eller vojlocken användas till?

Oavsett om det ska användas till dressyr, hoppning, vinter eller allround så är det viktigt att man hittar ett bra schabrak eller en bra vojlock till sin häst.

Det bästa schabraket eller den bästa vojlocken beror på din hästs anatomi och vad hästen ska användas för. Det är därför viktigt att du lär dig din hästs anatomi så att du kan välja bästa komfort för din häst och dina preferenser.

Vid dressyr används ofta schabrak som ger större utrymme för dekoration, personlig stil samt accessoar till ryttarens klädsel och utrustning. Ett bra dressyrschabrak behövs för att jämna ut sadeltrycket, skydda hästen mot skakningar och svett mot sadeln.

Vid hoppning är det viktigt att välja ett bra schabrak eller vojlock med absolut bästa komfort för din häst. Det ska ha mycket god passform och bekvämlighet. Det måste ligga fritt vid hästens manke, andas bra och ligga stilla på hästen. Det är viktigt att din häst ska känna sig bekväm och kunna röra sig fritt utan skav eller obehag.

Söker du ett bra sadeltäcke som passar både dressyr och hoppning? Då ska du satsa på ett ”allround” schabrak eller vojlock. Det viktiga är att du väljer ett med bra passform, komfort och funktion.

Till vinter ska man tänka på att ha ett varmare sadeltäcke under sadeln, gärna med god andningsförmåga.

Vilket material ska man ha på sitt sadeltäcke?

Bra sadeltäcken av ull har fördelarna att dessa andas och är temperaturreglerande vid värme och kyla. Det betyder att de känns svalare när det är varmt och varmare när det är kallt. Förutom att ull är bakteriehämmande och har lång livslängd så har den också den bästa förmågan att ta bort fukt, vilket ökar bekvämligheten för din häst.

Bra schabrak och bra vojlock av bomull ventilerar bra när det är varmt, men de är inte värmeisolerande eller fukttransporterande. När hästen blir kall eller fuktig kan inte bomullen värma hästen. Därför är det viktigt att du väljer det bästa schabraket eller bästa vojlocken för din häst beroende på aktivitet och årstid.

Syntetiska schabrak och vojlock är lätta att hålla rena och är oftast billigare än andra material. Många ryttare använder mycket bra vanliga syntetiska schabrak och vojlock på grund av att de är prisvärda. Däremot är de inte lika långlivade som övriga material.

Det bästa schabraket eller den bästa vojlocken beror på din hästs anatomi och vad hästen ska användas för, oavsett om det är för dressyr, hopp, vinter eller allround. Det är därför viktigt att du lär dig din hästs anatomi så att du kan välja bästa komfort för din häst och dina preferenser.

Sadeltäcke för vinter eller sommar?

Under sommarmånaderna är det bäst att ha ett tunnare och svalare schabrak eller vojlock och på vintern ett något tjockare och varmare material. Stötar absorberas dessutom bättre med ett tjockare schabrak/vojlock.  Ett bra schabrak eller en bra vojlock ska andas och ge stöd för din häst. Du kan välja olika material beroende på säsong. Det finns många bra schabrak och vojlock i olika material såsom bomull, ull och syntetmaterial. 

Ett bra tips är att inhandla två bättre schabrak eller bättre vojlock så att du kan tvätta det ena då du använder det andra.

Avslutande tankar

Vi hoppas att du haft glädje av våra tips gällande bästa sadeltäcken. De bästa schabraken eller bästa vojlocken för din häst beror på dina preferenser, era aktiviteter, behov och årstider. Vi hoppas du haft nytta av våra råd samt att artikeln varit informativ och lärande för dig. Du får gärna kommentera här nedan.

Du får gärna höra av dig om du har frågor, funderingar eller tips.

Tack för att du besökte oss!

PS: Kolla in vår artikel om bästa säkerhetsvästen 2024!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt