Bästa ridvästen

Att rida är härligt men ryttare vet att den tryggaste häst kan bli rädd. Om olyckan är framme vill du vara skyddad av den bästa säkerhetsvästen som marknaden kan erbjuda.

Tillsammans med ridhjälm ger en bekväm säkerhetsväst tryggare ridning. Ridsportförbundet rekommenderar att alla ryttare under 18 år bär säkerhetsväst för barn.

Men vilken säkerhetsväst är bekväm? En bekväm säkerhetsväst gör att du kan röra dig fritt både under ridning och arbete i stallet. Är den säkerhetsväst som är bäst i test även den som är bäst för dig?

Jag har testat ett flertal olika säkerhetsvästar genom åren och anser att den bästa säkerhetsvästen är den som sitter bekvämt på din kropp. Eftersom alla kroppar är olika kan en billig säkerhetsväst vara en bekväm säkerhetsväst som är bäst för dig!

I det här testet har jag tittat på vilka märkningar säkerhetsvästarna har för att se om de är godkända. Jag har även tittat på hur de kan justeras för att bli bekväma säkerhetsvästar för olika ryttare.

Se även vår genomgång av Dunstans hästförsäkring!

Bäst i test: Säkerhetsväst

Här nedan listar jag de, i mitt tycke, bästa ridvästarna!

Helite air jacket

Helite Air Jacket Säkerhetsväst

Helite air jacket är en uppblåsbar säkerhetsväst som ger ryttaren bra rörlighet i sadeln. En uppblåsbar säkerhetsväst har en inbyggd gaspatron som är fäst vid sadeln med en stropp.

Om man faller av släpper stroppen, gaspatronen aktiveras och fyller säkerhetsvästen med luft på mindre än 0,1 sekunder.

Helite air jacket finns i barnstorlekar och har en garanti från tillverkaren på 2 år.


Säkerhetsväst Racesafe

Racesafe Säkerhetsväst

Racesafe är en traditionell säkerhetsväst med dragkedja fram och snörning i sidan. Västen har upp till 80 små paneler som följer kroppens rörelser och ventilerar luft.  

Snörningen i sidan och panelerna ger en bekväm säkerhetsväst vid ridning.

Racesafe är CE-märkt, godkänd enligt EN1384 och BETA 2009 klass 3.

Finns i barnstorlekar och heter då Racesafe JR.


Säkerhetsväst Hansbo Supraflex Vuxen

Hansbo Supraflex Säkerhetsväst Vuxen

Hansbo Supraflex är en svart plattväst med reflexer. Med plattväst menas att den har större insydda plattor som skyddar vid fall.

Den här västen har ett stort och gediget snäpplås fram och den kan justeras med kardborreband vid axlarna för bra passform. Det stora snäpplåset fram gör att säkerhetsvästen är enkel att ta på och av även för kalla fingrar.

Säkerhetsvästen är CE-märkt och godkänd enligt EN1384 och BETA 2009 klass 3.

Hansbo Supraflex finns även i barnstorlekar.


Covalliero Airbag Säkerhetsväst Spark M2

Covalliero Airbag Säkerhetsväst Spark M2

En innovativ säkerhetsväst med airbag som utlöser på 0,3 sekunder om man faller av. Covalliero fästs med 2 spännen framtill och har en öppen design som påminner om en tunnare flytväst.

Västen fästs vid sadeln med en stropp som löser ut vid fall och fyller västen med luft. 

Säkerhetsvästen har CE-märkning.

Covalliero finns i barnstorlekar under namnet ProtectoFlex light 315 BETA.


Ridväst Hansbo Sport

Säkerhetsväst Hansbo Sport

Hansbo Sport är en svart säkerhetsväst med ett antal mindre flexibla paneler. Den har dragkedja fram och snörning i sidorna för bra passform.

Säkerhetsvästen går även att justera efter ryttaren med kardborreband vid axlarna. I och med snörning och justering med kardborre går västen enkelt att göra till en bekväm säkerhetsväst för olika ryttare.

En bra detalj är en uppvikbar del i ryggslutet som gör att västens längd kan justeras, därmed kan den anpassas även till ryttare i olika längd.

Hansbo sport är CE-märkt och godkänd enligt EN13158, klass 3.

Säkerhetsvästen finns i barnstorlekar.


Säkerhetsväst för barn

Horka Flexplus Säkerhetsväst Junior

Det är viktigt att vänja barn vid att använda säkerhetsväst från början. Vanan vid västen gör att det känns konstigt att rida utan den. Det är lite som med bilbälten, det skulle kännas som att något fattades om man åkte bil utan bilbälte.  

Alla säkerhetsvästar som jag länkar till finns i barnstorlekar. Eftersom barn växer kan det vara klokt att köpa en väst med flera möjligheter till justeringar. Till exempel snörning i sidorna och kardborreband vid axlarna ger en bekväm säkerhetsväst medan barnet växer.

Hos Petster finns även säkerhetsvästen Horka Flexplus för barn. Den finns i fin blå och rosa nyans. Horka har en dragkedja fram för knäppning.

Den kan enkelt justeras med kardborreband både vid axlarna och i sidan. Just det stora kardborrefästet i sidan gör att barnet själv enkelt kan anpassa formen till en bekväm säkerhetsväst.


Säkerhetsväst med reflex

Om du ofta rider ut bland andra trafikanter behövs reflexer så att du syns. Hos Petster finns Covalliero Protectoflex Light 315 BETA, en skyddsväst med reflexer.

Den här västen har ett antal små plattor som ger bra rörlighet och samtidigt skydd. Eftersom den har kardborreband både vid axlar och i sidan kan den anpassas till en bekväm säkerhetsväst för de flesta kroppar.


Köpgudie: Hitta bästa säkerhetsvästen

De säkerhetsvästar som jag har valt att ta med ger en bild av vilken typ av säkerhetsvästar som finns på marknaden, men vilken som är den bästa säkerhetsvästen för dig kan bara du svara på.

Den bästa säkerhetsvästen för dig är en bekväm säkerhetsväst som passar din kropp och ditt rörelsemönster. Tänk på att den bästa säkerhetsvästen för dig behöver inte vara den dyraste, även en billig säkerhetsväst kan vara bekväm när den justeras efter din kropp.

Nedan listas några saker som är viktiga att tänka på inför köpet av säkerhetsväst, till exempel säkerhetsvästens märkning med mera. Det finns även lite information om billiga säkerhetsvästar och om de nya uppblåsbara säkerhetsvästarna. Informationen är generell och kort men förhoppningsvis ger det dig lite bättre koll på vad du ska titta efter.

Märkning, regler och krav för säkerhetsvästar

Märkningen på skyddsvästen berättar nivån på västens skydd och det finns några märkningar som är viktiga att känna till.

CE-märkning betyder att säkerhetsvästen är godkänd enligt EU:s grundkrav om hälso- miljö- och säkerhetskrav och att den får säljas inom EU.

EN 1384 och EN 13158 är tillägg till CE-märkningen som visar att säkerhetsvästen har prövats efter en fastslagen standard.

BETA-märkning står för att säkerhetsvästen är testad av en branschorganisation i Storbritannien. Där delas säkerhetsvästarna i 3 nivåer där 3 ger bäst skydd.

Bekväm säkerhetsväst

En bekväm säkerhetsväst gör ridningen rolig och säker. Den bästa säkerhetsvästen för dig sitter bekvämt på din kropp och gör att du kan slappna av i sadeln.

För vissa känns det bäst med en traditionell säkerhetsväst som sitter tight nära kroppen medan andra hellre vill ha de nyare air-bag modellerna som sitter lite lösare.

Den bästa säkerhetsvästen i test kanske inte går att justera så att den blir den bästa säkerhetsvästen för din kropp. Om du känner dig obekväm i säkerhetsvästen kommer du förmodligen att spänna dig vilket i värsta fall kan leda till att du faller av hästen.

Eftersom alla säkerhetsvästar som jag visar är testade och ger ett bra skydd bör du välja den säkerhetsväst som är bekväm för dig.

En bekväm säkerhetsväst gör ridningen rolig och säker. Den bästa säkerhetsvästen för dig sitter bekvämt på din kropp och gör att du kan slappna av i sadeln.

För vissa känns det bäst med en traditionell säkerhetsväst som sitter tight nära kroppen medan andra hellre vill ha de nyare air-bag modellerna som sitter lite lösare.

Den bästa säkerhetsvästen i test kanske inte går att justera så att den blir den bästa säkerhetsvästen för din kropp. Om du känner dig obekväm i säkerhetsvästen kommer du förmodligen att spänna dig vilket i värsta fall kan leda till att du faller av hästen.

Eftersom alla säkerhetsvästar som jag visar är testade och ger ett bra skydd bör du välja den säkerhetsväst som är bekväm för dig.

Billig säkerhetsväst

Den billigaste säkerhetsvästen ger inte på något sätt ett sämre skydd än de dyrare och kan vara en lika bekväm säkerhetsväst.

Det är snarare din egen känsla och vad du vänjer dig vid som bör avgöra vilken som är den bästa säkerhetsvästen för dig. Alla kroppar är olika och en billig säkerhetsväst kan vara en bekväm säkerhetsväst för din kropp.

Uppblåsbar säkerhetsväst

Under de senaste åren har en ny typ av säkerhetsväst med air-bagfunktion kommit ut på marknaden. Dessa västar har en inbyggd gaspatron som du fäster med en stropp i sadeln.

När man faller av dras stroppen loss från västen, patronen löser ut och västen fylls med luft. Om gaspatronen har aktiverats kan man byta ut den så västen behöver inte bytas ut efter varje fall.

De uppblåsbara säkerhetsvästarna ger skydd längre ner på kroppen både framtill och baktill och även skydd för höfterna och längre upp i nacken. 

Fördelen med de uppblåsbara säkerhetsvästarna är bland annat att de inte är lika tjocka vid användning som de hårda modellerna.

Däremot fungerar inte dessa västar för dig som använder väst vid arbete i stallet eller när man rider barbacka, eftersom det då inte finns någonting att fästa stroppen i. Om du tävlar behöver du även titta i reglerna på vilka krav som ställs på säkerhetsväst.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis anser jag alltså att den bästa säkerhetsvästen för dig är den som du känner dig bekväm i!

Tack för att du tog dig tid att läsa hela min artikel! Jag hoppas att mina erfarenheter av säkerhetsvästar är till hjälp i ditt val, och att du hittat den information du sökte.

Skriv gärna en kommentar om du undrar något!


Du har väl inte missat vår artikel om bästa ridstövlarna för barn?

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 4

Inget betyg satt