Bästa ridstövlarna för barn

För många nybörjare symboliserar ett par blänkande ridstövlar en ryttare att se upp till. Alla stora stjärnor trampar runt i ett par!

Ridstövlar eller ridskor tillhör grundutrustningen för både små och stora ryttare. Men vilken är den bästa ridstöveln för barn/junior? Eller är det bästa en ridsko för barn/junior?

Vare sig man väljer ridstövel eller ridsko så utgör den lilla klacken på ridstövlar och ridskor en viktig funktion som vanliga skor ofta saknar. Den markerade klacken gör att foten inte glider igenom stigbygeln. På så sätt kan foten inte fastna och du släpas inte med om du ramlar av och hästen skenar.

När kylan kommer kan det bli kallt både i stallet och vid ridturer. Då kanske det inte räcker att sätta på en extra socka i de vanliga ridstövlarna. Finns det bra vinter ridstövlar till barn? Vilka är i så fall de bästa ridstövlarna för vintern?

Jag visar här de bästa ridstövlarna och bästa ridskorna för barn och junior. Jag ger även en förklaring till varför man helst väljer ridstövel eller ridsko istället för vanliga skor när man rider.

Nedan finns även information om de bästa ridstövlarna för dressyr och de bästa ridstövlarna för hoppning. Och en förklaring till skillnaden mellan ridstövlar för hoppning och för dressyr.

Bästa ridstöveln för barn

Ridstövel Hansbo Sport

Ridstövel Hansbo Sport JR för barn

Det här är en enkel ridstövel med klassiskt utseende. Eftersom priset är bra kan de passa bra för nybörjaren som behöver prova sig fram. De här stövlarna fungerar utmärkt som första paret ridstövlar! De har höga skaft och ett klassiskt utseende.  Materialet är konstläder och de här stövlarna är lätta att hålla rena.

Stövlarna är svarta. Eftersom de finns från storlek 28 till 36 passar de alla nya ryttare.


Mountain Horse Sovereign High Rider 

MOUNTAIN HORSE SOVEREIGN YOUNG RIDSTÖVLAR Djursidan.se

Här är en svart ridstövel från märket Mountain Horse. De här stövlarna är gjorda i ett mjukt och följsamt läder. Baktill på stöveln finns en dold elastisk del för bättre passform. Stövlarna har även dragkedja bak så de blir enkla att ta på och av.

Över tån finns en integrerad stålhätta vilket är bra ifall hästen råkar trampas. Klacken är väl definierad och håller foten på plats i stigbygeln.

Mountain horse stövlarna finns i både junior och vuxenstorlekar.


HKM Ridstövlar

HKM Ridstövlar för barn

För de lite större barnen/juniorerna finns en snygg ridstövel från märket HKM. De är gjorda av syntetiskt läder som är lätt att hålla rent. De har en halkfri gummisula med väl definierad klack. Formen på de här stövlarna är av det smalare slaget men de har en elastisk del baktill för bra passform. Över lästen har stövlarna en snygg snörning som är bra för dig med lite högre läst. Stövlarna har dragkedja bak och en tryckknapp upptill håller dragkedjan på plats. Invändigt har de en mjuk fodring.

Färgen på stövlarna är svart och de finns från storlek 35 och för dam.


Bästa hoppstövlarna för barn

Källquist – Field Boot Mandy Protect Junior Syntetläder

Källquist – Field Boot Mandy Protect Junior Syntetläder

Källquists ridstövel är populär bland de små ryttarna. De här stövlarna är i mjukt syntetläder som inte stelnar även om det är kallt. Baktill finns en dragkedja som gör stöveln lätt att ta på och av. Fram finns en dekorativ snörning för ännu bättre passform. Snörningen på ovanlädret gör att stöveln används vid hoppning. Fotdelen har tåligt läder i en fast form som håller stövelns struktur. Invändigt är de fodrade och en mjuk stötdämpande sula. Klacken är 2 cm vilket är bra för att hålla foten på plats i stigbygeln.   

Ridstöveln är svart och finns i storlekarna 28-38 och på Petster.se finns en bra storleksguide.


Bästa dressyrstövlarna för barn

QHP Romy Ridstövel Junior

QHP Romy Ridstövel Junior

Dressyrstövlar i läder från QHP. Det här är ett par snygga stövlar med utbytbar dekor. Dekoren sitter på toppen av stöveln och ger ett personligt utseende. Baktill finns en dragkedja med elastiskt material runt om för komfort och snörningen framtill är dekoration. Över hälen sitter en sporrhållare.

De här stövlarna finns i fler utföranden. Skaftet kan fås som standard, hög eller vid beroende på vadstorlek.

Färgen på stövlarna är svart och de finns i storlekarna 33-39.


Bästa vinterridstövlarna för barn

Vinterridstövel Covalliero

Vinterridstövel Covalliero

Till vinterns uteritter kan det vara skönt med en vinterridstövel. Hos Granngården finns en populär vinterridstövel som värmer tack vare bra isoleringsförmåga. Fotdelen är av vattentätt gummi och skaftet av mjukare thermo. Invändigt har skaftet ett material som fäster bra vid ridning. Utvändigt på skaftet sitter kardborreknäppning som gör att stövlarna är reglerbara över vaderna.

De här vinterstövlarna har en grov sula med väl definierad klack som gör att foten sitter bra i stigbygeln.

Stöveln finns från storlek 27 för de minsta och upp i vuxenstorlekar, till storlek 43.


Jacson Thermoridstövel

Jacson Thermoridstövel

Hos Jollyroom finns en svart vinterridstövel från märket Jacson. Fotdelen är helgjuten i vattentätt gummi. Skaftet är i mjukare thermomaterial som värmer bra. På skaftet sitter kardborreknäppning med reflexdetaljer. Kardborren gör stöveln flexibel och ger bra passform. I de här stövlarna kan barnen stoppa in överdragsbyxorna och få bra grepp av stövlarna vid ridning.

Jacson thermoridstövel finns i dubbelstorlekar, från storlek 29-30 till 39-40.


Bästa ridskorna för barn

QHP Manilla Junior Jodhpurs

QHP Manilla Junior Jodhpurs
QHP Manilla Junior Jodhpurs bästa ridskor för barn

Från märket QHP kommer en klassisk jodhpurs i juniorstorlekar. De är gjorda i koläder. En dragkedja fram gör dem enkla att ta på och av. Baktill finns en ögla som även den gör det enklare att dra på sig skon. Elastiska partier ger flexibilitet men skon är ändå stadig tack vara lädret. Sulan är i gummi och har en stötdämpande funktion.  Vid ridning kan dessa skor kombineras med chaps för ett bättre grepp vid skänkeln.

QHPs jodhpurs för junior är svarta och finns i sorlek 30 till 35.


Ridsko Jodhpurs JR

Ridsko Jodhpurs JR

Jodhpursen har en uttagbar innersula i mjukt foder som är tvättbar. I sidorna har dessa ridskor elastiskt material för bästa komfort. Baktill finns en ögla som hjälp när de ska tas på. Klacken är väldefinierad och håller foten på plats vid ridning.

Färgen är svart och de finns i storlek från 32 till 35.


Hitta bästa ridstövlarna för barn – Köpguide!

Ridskor eller ridstövlar för barn?

Ska man välja ridstövlar eller ridskor till barnet? Oftast är det nog klokast att låta barnet själv välja det som är mest bekvämt. Många barn har nog en bild av att man ska ha ridstövlar, men när det är dags att rida är bekvämligheten viktigare. Vissa trivs jättebra i stövlar medan andra hellre vill ha ridskor kombinerat med chaps. En bekväm ridning blir både roligare och säkrare!

Ridstövlar ger ofta lite bättre stöd vid skänkel än skor och därför kompletteras riskorna med chaps. Många tycker att den kombinationen känns friare.

Många erfarna ryttare har ridstövlar vid tävling och ridskor för arbete i stallet och till vardags. Om man är aktiv och ofta är i stallet kan det vara klokt att ha flera olika modeller beroende på användningsområde.

Skillnad mellan hoppstövlar och dressyrstövlar?

Det finns ridstövlar som är framtagna speciellt för hoppning och dressyr. De har lite olika funktion.

En bra hoppstövel har mjukt skaft och har ofta störning över vristen för att vara mer flexibla när ryttaren trampar ner hälen i stigbygeln.

En dressyrstövel är styvare och rakare i skaftet. En något hårdare utsida ger ryttaren en stabilare skänkel. Vid dressyr är skänkeln ett sätt att tala om för hästen vad den ska göra.

Båda typerna går bra att använda för både hoppning och dressyr. Om man rider på ridskola är hästarna vana vid båda typerna av ridstövel. För de flesta små ryttare är det viktigast med vilka som är bekvämast. Det gör att ridningen blir både rolig och säker.

Varför har man ridstövlar för barn?

Förutom hjälm och ridväst tillhör ridstövlar eller ridskor grundutrustningen för ryttaren. Många små ryttare ser ridstöveln som en viktig del av utseendet för att verkligen känna sig som en ryttare.

Vid ridning är det främst den lilla klacken som är viktig ur säkerhetssynpunkt. Den gör att foten inte glider igenom stigbygeln och fastnar. Om man ramlar av är det viktigt att man inte fastnar och släpas med hästen om den skenar. Ridstövlar, eller chaps, ger även ett bra grepp vid vaderna vid ridning. Det ger bättre balans.

Vilket material ska man ha på ridstövlar för barn?

Ridstövlar finns främst i konstläder och äkta läder. Vinterridstövlar finns även i gummi och olika thermomaterial.  

Konstläder är betydligt tåligare mot vatten och lättare att hålla rena. Vissa kan dock bli lite stela om de blir kalla, men idag fungerar de flesta bra även i kallt väder.  Äkta läderstövlar blir ofta både snyggare och skönare med åren om du är noga med skötseln. Många tycker att läder är mer följsamt och bekvämt.

Eftersom konstläder är billigare kan det vara ett bra alternativ för växande barn.

Hitta rätt storlek på ridstövlarna

Ridstövlar för barn finns i samma storlekar som vanliga skor. Eftersom känsel i foten är viktigt vid ridning är det bra att ha rätt storlek, och inte välja ett par som barnen kan växa i. Om foten glider inne i stöveln känner man inte stigbygeln och riskerar att tappa den, eller glida igenom, trots klacken. Ridstövlar är en del av utrustningen som man måste räkna med att köpa nya vartefter barnen växer.

Det kan vara bra att mäta höjden så att skaftet före köp. Ett för högt skaft kan ge skavsår i knävecket medan ett för lågt skaft inte ger bra känsel i skänkeln.

Ofta anges även vadmått för ridstövlar. Över vaderna ska ridstöveln sitta åt men inte för hårt. Tänk på att strumpor och byxor ska få plats i stöveln när du möter omkretsen!

Om man har fot med hög läst kan ridstövlar kännas obekvämt och många väljer då ridsko. Ridstövlar med snörning kan vara ett alternativ om de är enkla att ta av och på.

Vad kostar ridstövlar för barn?

Ridstövlar behöver inte kosta mer än vanliga skor till barnen. Det finns bra prisvärda alternativ! Eftersom det är viktigt att ridstöveln eller ridskon sitter bra på foten kan man behöva köpa flera per år när barnen växer. Ur säkerhetssynpunkt är det viktigt att ridstöveln sitter bra!

Avslutande tankar

Jag hoppas att min artikel har gett bra information inför köpet av ridstövlar eller ridskor för barn! Kom dock ihåg att mina tips är just tips. Har ni några frågor, tankar eller tips får ni väldigt gärna lämna en kommentar här nedanför!

Tack för att ni läst min artikel!


PS: Missa inte min artikel där jag listar de bästa klippmaskinerna för hästar

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt