Bästa ridkappan

Vädret rår vi inte på och när kylan kommer behöver du en vinter ridjacka eller lång ridkappa. Du kan dessutom behöva komplettera med en regn ridjacka för att hålla dig torr! På marknaden finns det olika ridjackor och ridkappor för både dam och för herr. Vissa är i unisexmodeller.

Men vilken är den bästa ridjackan eller ridkappan?

Och vilka modeller finns det? Vad skiljer en ridjacka från en ridkappa? Kan man använda en vanlig vinterjacka från vilken butik som helst, istället för en ridjacka?

Jag har valt ut några olika vinter ridjackor och ridkappor för dam och för herr för att visa de jag anser är bra. Jag har även gjort en köpguide om vad som kan vara bra att tänka på före köp. Det finns lite information om hur du kan tänka om material, storlek och pris.

Jag hoppas att det hjälper dig att hitta den bästa ridjackan eller ridkappan!

Bästa ridkappan & ridjackan för dam

UHIP Wool hybrid liner kappa

UHIP Wool hybrid liner kappa

Från märket Uhip kommer en knälång och figursydd ridkappa. Fodret i ull är insytt i mindre quiltade paneler av fleece vilket gör att kappan inte upplevs som tjock men ändå värmer väldigt bra.

Vid ridning finns en slits mitt bak med dragkedja öppnas. Elastiska benremmar på insidan som håller jackan på plats. Kappan har flera bra fickor med dragkedja.

Ridkappan finns i två färger; Blue graphite grey eller Red Zinfandel. Storlekarna spänner från 34 till 46 vilket gör att den här kappan passar många.


UHIP Trench jacka

UHIP Trench jacka

En stilren jacka i sportig trenchmodell i svart. Bra som skaljacka i material som är vind- och vattenavvisande. Eftersom den är tunn men i ett bra material kan den användas nästan året om, beroende på vad du har under. Jackan har en dragkedja på insidan där du kan fästa Uhips mellanlager när kylan kommer. En smart detalj är att Uhip har anpassat vidden i sina ytterplagg för att få plats med ett extra lager på insidan.

Till denna jacka finns en snygg kjol i samma material, även den med fästen för extralager.  

Jackan har en avtagbar huva och ett kortare sprund baktill som är praktiskt vid ridning.

Den finns i storlek 34-46.


Bästa ridjackan & ridkappan för herr

Stierna Primus 3L Regnjacka

Stierna Primus 3L Regnjacka

För herrar finns denna regnjacka i funktionellt material. Den är speciellt utvecklad för att kunna anpassas till olika väderförhållanden. Tyget är i 4-vägs stretch för maximal rörelsefrihet. Den är i 3-lagers equ-texmaterial som värmer och har ventilationspanel på ryggen. Kragen är hög och den har reflekterande detaljer både fram, bak och på sidorna.

Den här jackan har en rak modell, finns i svart och i storlekarna XS till XL.


HKM Sports Equipment Ridjacka Herr

HKM Sports Equipment Ridjacka Herr

Från HKM kommer den här jackan i herrmodell. Den är vattentät och fodrad med lite tjockare stoppning. I kragen finns en utfällbar luva. Det här är en snygg mörkblå fritidsjacka som fungerar bra vid ridningen. Den har röda och vita detaljer som förstärker det sportiga intrycket.

HKM Sports Ridjacka passar nästan alla eftersom den finns i storlek från XS til 3XL.


Bästa ridkappan & ridjackan för vinter – Dam

Stierna Stella Vinterkappa

Stierna Stella Vinterkappa

Från Stierna kommer en snygg vinterkappa. Den är i stretchigt samt vatten- och vindtätt material. Den har en lätt dunfri stoppning som håller värmen.

Den här ridkappan har en utfällbar nedre del som lägger sig bakom dig vid ridning. Elastiska benremmar håller kappan på plats om det blåser eller när du fattar galopp. Kragen är hög med så kallad chinguard för komfort. Det finns en avtagbar huva.

Jackan finns i svart och i storlek från XS till XXL.


Jacka Kingsland Vadderad

Jacka Kingsland V2

Det här en ridjacka i klassisk unisexmodell. Den har ett vattenavvisande och ventilerande tyg. Jackan är fodrad med ett dunliknande material. I sidorna har den softshell-paneler för bra rörlighet. Det gör att den fungerar bra även i sadeln. Jackan har det klassiska Kingsland-broderiet på nedre delen av ryggen och på bröstet fram.

Den här snygga unisex-jackan finns i mörkblå i storlekarna XXS till L.


Bästa ridjackan och ridkappan för vinter – Herr

Men´s Coat Ice Blue Graphite Grey

UHIP Herrjacka Men´s Coat Ice Blue Graphite Grey

Från Uhip kommer den här ridkappan som är designad för män. Kappan är fodrad med syntetdun och har ett vädertåligt tyg som gör att den passar bra i kylan. Den är designad för att sitta figurnära men ändå få plats med ett värmande mellanlager.

Den har ett högt sprund bak som gör att den fungerar bra vid ridning. Extra smarta detaljer, som till exempel nedfällbara handvärmare, gör lätt den här kappan till en favorit. Kragen är hög och värmande och det finns elastiska benband med tryckknappar. Ridkappan har flera reflexer runtom som gör att du syns bra i mörkret.

Jackan finns i storlek XS till XXL.


Lättviktsjacka Svenska Ridsportförbundet

Lättviktsjacka Svenska Ridsportförbundet

På Granngården finns den här lättviktsjackan från Svenska Ridsportförbundets egen kollektion. Den är skönt vadderad med fuskdun som håller den lätt men ändå varm. Jackan har avtagbar huva och flera fickor med dragkedja. Till utseendet är den här jackan klassiskt snygg. Den har broderier från på bröstet som förstärker det klassiska utseendet.

Den finns i färgen navy och i storlek från XS till XXXL:


Köpgudie: Hitta bästa ridkappan

Varför har man ridjacka?

En varm och skön ridjacka är oumbärlig både när man rider och arbetar i stallet. Visst fungerar det kanske med en vanlig vinterjacka men de flesta hästmänniskor har speciella ridkläder, och då ingår såklart en ridjacka eller ridkappa. De flesta ridjackor är även designade för att fungera bra just sadeln. En kortare vanlig jacka ligger inte lika bra i sadeln som en ridjacka eller ridkappa. En ridkappa håller dig varm på ett helt annat sätt eftersom den är gjord för ditt rörelsemönster när du rider.

Vilket material till ridjackan?

Ett bra ytmaterial som står emot vind och vatten behövs för vinterkläder. Det är även viktigt med ett bra foder som håller dig varm men ändå andas och släpper ut överflödig fukt. Materialet i plaggen får gärna vara stretchigt så att det hänger med när du rör dig, både i sadeln och i stallet. Det får gärna finnas lite smarta detaljer som håller dig extra varm. Till exempel en bra huva eller ärmar som är förlängde med tumvantar. Resår på rätt ställe håller ridjacka och ridkappa på plats. Något som är bra att titta efter är jackor med fickor på rätt ställen, om fickan hamnar under ridvästen har du ju ingen nytta av den vid ridning. Det är bra om fickorna har dragkedja så att sakerna inte ramlar ut.

Glöm inte att titta på tvättråden, även ytterplagg ska vara enkelt att tvätta eftersom de lätt blir smutsiga. Med tanke på att all tid som spenderas utomhus, även på vintern, kan man aldrig ha för många reflexer. Så kolla gärna om jackan har reflexer.

Olika sorters ridjackor/ridkappor

Det finns en mängd olika ridjackor och ridkappor på marknaden. Både tjocka vadderade jackor, lättviktsjackor och skaljackor för lager på lager-klädsel.

En traditionell kort jacka fungerar ofta bra i sadeln. Men det finns även ett bra utbud av de lite längre kapporna som värmer extra. Kapporna finns i olika utförande för att fungera bra även vid ridning. De flesta ridjackor och ridkappor är designade för att maximera rörelsemöjligheterna för ryttare. Det gör dem till en bra val i förhållande till vanliga vinterjackor.

Hitta rätt storlek på ridjackan

Oftast har du såklart samma storlek i ridjackan som i dina vanliga kläder. Det kan dock vara bra att tänka på att man ska få plats med flera lager under om det är kallt. Eventuellt ska ju även en väst få plats under, om man rider med det. Flera ridjackor och ridkappor är designade för att få plats med värmande mellanlager. Till vissa finns även tillbehör i form av mellanlager som knäpps fast med dragkedja. Det gör att plagget går att använda nästan året om.

Lång ridjacka

Förutom klassiska ridjackor finns många snygga och praktiska ridkappor. De finns för både dam och herr och är knälång. En ridkappa har sprund mitt bak eller i sidorna, för att jackan ska fungera vid ridning. Sprundet går att knäppa, antingen med knappar eller dragkedja. De har även elastiska band som går att fästa runt benen och som håller kappan på plats när du sätter av i galopp.

En ridkappa har fördelen att den ger ytterligare ett värmande lager vid låren och baktill vid ryggslutet. Den gör det svårare för vinden att leta sig in under kläderna, vilket är skönt de kallaste dagarna.

Vad kostar en ridjacka?

En bra ridjacka eller ridkappa har ungefär samma pris som vanliga vinterjackor. Det går att hitta snygga ridjackor till rimliga priser men såklart finns det dyrare varianter för den som vill ha det. En ridjacka eller ridkappa som tas omhand håller många år och är en bra investering. Den stora fördelen med att köpa en ridjacka eller ridkappa är att de är designade för rörlighet i sadeln. Det ger en bekväm ridning även när det är kallt.

Avslutande tankar

En snygg och praktisk ridjacka eller ridkappa hör hemma i varje ryttares garderob. Jag hoppas att min genomgång har gett några tips. Har ni några frågor eller tips? Lämna då gärna en kommentar här nedanför! 

Söker ni efter bästa ridjackan/ridkappan för barn? Klicka på länken för att läsa min artikel som behandlar just det!

Tack för att ni läst min artikel!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt