Bästa Klippmaskinen för Häst

Att klippa eller inte klippa hästen, det är en fråga som många hästägare ställer sig. Ofta kommer man fram till att hästen behöver klippa håret, helt eller delvis. Den tjocka vinterpälsen gör hästen svettig. Därför är en klippmaskin för häst eller hästtrimmer bra att ha i sin utrustning.

Men vilken är den bästa klippmaskinen för hästen? Är det bäst med en sladdlös trimmer? Och har en batteridriven klippmaskin för djur samma kapacitet som en klippmaskin med sladd? Hur funkar de klippmaskiner som går på 12 V? Kan det vara den bästa hästtrimmern för dig?

Frågorna blir många, men lugn bara. Vi är här för att hjälpa dig!

Vi har valt ut några olika klippmaskiner och trimmer för djur för att du ska kunna välja den bästa klippmaskinen hästen och för dig. Längre ned finns även en köpguide och saker som kan vara bra att tänka på så du kan hitta den bästa klippmaskinen för hästar.

Bäst i test: Hästtrimmer med sladd

Klippmaskin PRO Moser Max 45 (1245)

Klippmaskin PRO Moser Max 45

Den här klippmaskinen för häst med sladd är ergonomiskt utformad. Den är utvecklad för att användas länge utan att bli överhettad, vilket är bra om din häst är tålig eller du har flera hästar som ska klippas.

Klippmaskinen från Moser har bra precision och passar även för mindre djur, till exempel hundar. Med en låg vikt, endast 450 gram är den lätt att arbeta med. Motorn har en kapacitet på 45 W. Maskinen går att köra på 2 hastigheter beroende på hur tjockt håret är.


Klippmaskin Heiniger Handy

Klippmaskin Heiniger HANDY för Nöt och Häst

Från märket Heiniger kommer en rejäl klippmaskin för de större djuren. Den är utvecklad för användning på häst och nötkreatur. Klippmaskinen levereras i en praktisk väska som gör den lätt att bära med sig och förvara. Maskinen vägen ca 1,2 kg och är därmed lite tung, men eftersom den är robust går arbetet förhållandevis fort. Motorkapaciteten är på hela 120 W och ljudnivån 75 dB.


Moser Rex 1230 Saxmaskinsats

Moser Rex 1230 Saxmaskinsats

Moser Rex 1230 är en tyst maskin som rekommenderas för bullerkänsliga djur. Den har en hög precisionsförmåga och fungerar bra även för mindre djur. Det finns två snäpphuvuden med till Moser Rex som gör att den kan klippa olika längder. Det här är en ganska liten och nätt maskin som vägen ca 620 gram. Motorn har en effekt på 15 watt.


Batteridrivna/sladdlösa klippmaskiner

Klippmaskin Kare Pro 100 Liveryman

Klippmaskin Kare Pro 100 Liveryman Djursidan.se

Kare Pro 100 Liveryman är en sladdlös klippmaskinmaskin för hästar med litiumbatteri. Fullt laddat har maskinen cirka 90 minuters klipptid. Den tar cirka 55 minuter att ladda upp. Det här är av de tystare klippmaskinerna som fungerar bra för ljudkänsliga djur. Den kommer i en praktisk väska som med fördel kan användas vid transport. Till maskinen hör två ytterligare klippskär. Maskinen saknar luftintag, det gör att hår och damm inte kan ta sig in i och skada motorn.

Ljudnivån är, som sagt, låg, endast 65 dB och den här maskinen väger bara 490 gram.


Aesculap Bonum Batteridriven Klippmaskin

Aesculap Bonum Batteridriven Klippmaskin

Det här är en rejäl klippmaskin för häst som är ergonomiskt utformad och ligger bra i handen. Den kommer i en smidig transportväska. Den är uppladdningsbar med litiumbatteri. Klipptiden ligger på cirka 80 minuter och den laddar fullt på cirka 55 minuter. Den här maskinen har ett överhettningsskydd som gör att den stannar om den blir för varm. När man klipper långa stunder bir många maskiner för varma. På maskinen finns även ledbelysning som visar batteristatus. Maskinen väger ca 900 gram och har en låg ljudnivå på bara 65 dB.

Till den här maskinen måste du köpa till en inställningsnyckel separat.


Clipster Delox – uppladdningsbar klippmaskin

Klippmaskin Clipster Delox Hund och Häst

Från märket Kerbl kommer modellen Clipster Delox. Det här är en uppladdningsbar klippmaskin för, utmärkt för både häst och hund med li-ion batteri. Den har en snygg digital display som visar status för laddning och anger när det är dags att rengöra eller olja maskinen. Clipster Delox fungerar även bra för mindre djur där mer precision behövs.

En bra LED-lampa belyser området framför maskinen så att du ser extra bra när du klipper. Maskinen kommer med 4 klipphuvuden för olika klippmöjligheter. Den har 3 klipphastigheter som gör att du kan välja en lägre hastighet där håret är tjockare eller köra snabbare över större områden.


Klippmaskin med 12 volt (kan drivas av bilbatteri)

Klippmaskin Heiniger C12 för nöt och häst

En större och kraftfull klippmaskin för häst som kan drivas med 12-volt! Den levereras med klämmor som kan fästas till bil- eller mc-batteri. En 5 meter lång kabel gör maskinen flexibel. Klippmaskinen C12 från Heiniger är utvecklad för hästar och nötkreatur. Den levereras i en smidig transportväska där tillbehören får plats så att du har allt på samma ställe.

Ljudnivån ligger på 84 dB, och maskinen har en motoreffekt på hela 160 W.


Köpguide: Klippmaskin för häst

Vad kostar en klippmaskin för hästar?

Klippmaskiner för djur finns i olika prisklasser. Till viss del kan man säga att ju dyrare maskin, desto kraftigare är den. Däremot är det ju inte säkert att du behöver den med starkast klippkraft, speciellt om du inte klipper din häst mer än delvis någon gång per år.

En lite mindre och billigare maskin kan räcka gott och ger dessutom ofta bättre precision. De större maskinerna har ofta inte så många alternativ när det gäller klipplängd. De har få, eller saknar helt, inställningar för att ställa in önskad längd. De mindre, däremot, kommer ofta men olika klipphuvuden som ger större flexibilitet. Därför behöver du fundera på vilken typ av maskin som passar dig och din häst bäst.

Fördelar & nackdelar med batteridrivna klippmaskiner

Den uppenbara skillnaden är ju sladden som ska hanteras vid klippning. Sladden kan utgöra en säkerhetsrisk, du kan snubbla över den och den kan fastna. Du är dessutom beroende av närheten till ett eluttag. En sladdlös maskin kan du använda var som helst till exempel inne i boxen eller utomhus.

En aspekt är att motorn på de batteridrivna maskinerna överlag ofta är svagare än på den som har sladd. Det gör att klippningen tar längre tid och kanske inte alltid riktigt räcker för den ”björnpäls” som vissa hästar har. Själva batteriet kan även maskinen är tyngre.

Om inte hästen har något emot att bli klippt kan ett extra batteri vara en klok investering, så slipper man avbryta för laddning. Till stor del är valet individuellt, vad du helst använder, men även vad som fungerar bäst för din häst.

Hur lång tid tar det att ladda hästtrimmern

Alla klippmaskiner som går på batteri behöver laddas efter en stund. Det är olika hur lång laddtid maskinerna har likaså hur lång klipptiden är. För många hästar kan det vara en fördel att inte klippa för länge åt gången utan låta hästen vänja sig vid sin nya ”kostym”. Då ger laddningen en naturlig paus. Det ger dig även tid att borsta av hästen från löst hår som kan klia och skapa irritation. Och medan maskinen laddar kan du rengöra den och kanske olja in vid behov.

Tyst hästtrimmer för ljudkänsliga hästar

Ljudnivån på klippmaskinen spelar roll om du har en häst som är känslig för ljud. Att hästar reagerar på olika ljud vet vi alla. Vissa hästar är mer känsliga för ljudet av maskiner, inklusive klippmaskiner.

Om hästen är ovan kan det fungera att låta den vänja sig vid ljudet av klippmaskinen innan du använder den. Man kan låta den ligga igång och surra bredvid boxen medan man pysslar med annat. Hästen kanske vill titta och nosa lite på den samtidigt som den får en god morot, för att träna på att förknippa klippmaskinen med något positivt.

Ett alternativ kan vara att testa vad hästen tycker om öronproppar! Petster har mjuka öronproppar som en del hästar blir lugnare av både vid klippning, transport och andra högljudda miljöer.

Hållbarhet & stöttålighet – tuffa tag kräver tuffa klippmaskiner

Det är nog få maskiner som helt klarar att tappas i ett hårt betonggolv gång på gång. Att lägga lite halm eller strö på golvet innan du sätter igång ger hästen en trygghetskänsla och dämpar stötar om du råkar tappa maskinen.

Ergonomi – köp en hästtrimmer som passar dig också!

Att klippa hästen tar lite tid och då är det bra med en maskin som ligger bra i handen och inte är för tung. Flera maskiner som jag har tittat på är ergonomiskt utformade. Efter att du beställt hem trimmern, känn efter. Är den skön att hålla i? Den är inte för tung eller har konstiga vinklar? Använd ångerrätten om du måste!

Driftsäkerhet – köp en bra hästtrimmer direkt!

Det känns naturligtvis viktigt att klippmaskinen är driftsäker. En ny maskin ska det inte vara några problem med men det kan vara klokt att kolla så att det finns viss garanti, ifall något gått sönder.

Du förlänger klippmaskinens livslängd avsevärt genom att rengöra den ordentligt efter varje användning och smörja med olja enligt anvisning.

Avslutande tankar

Jag önskar dig all lycka med klippningen, många hästar verkar tycka att det är väldigt skönt att bli fri från tjock päls.

Jag hoppas att min artikel har gett bra information inför köpet en klippmaskin för hästar! Kom dock ihåg att mina tips är just tips. Har ni några frågor, tankar eller tips får ni väldigt gärna lämna en kommentar här nedanför!
Tack för att ni läst min artikel!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inget betyg satt