Att ha häst är dyrt i vanliga fall. Om din häst dessutom skulle bli sjuk blir det ofta ännu dyrare. Veterinärkostnader kan vara tillräckligt för att stjälpa hushållets eller gårdens ekonomi. En bra försäkring är därför mycket viktig.
I den här guiden kommer vi att titta närmare på just hästförsäkringar. Det finns massor med olika företag som erbjuder försäkring för häst, där alla har olika fördelar och nackdelar. Vi jämför dessa mot varandra och ger också tips om vem vi tror respektive försäkring kan passa för.
Innlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Innehållsförteckning
Vilken hästförsäkring är bäst i test?
Vi rekommenderar Dunstan, då detta är en oerhört komplett försäkring för både häst, gård och en del annat som är aktuellt för hästägare.
De är nischade mot just hästägare, vilket bäddar för extremt hög kompetens och kunskapsnivå kring vad som är värdefullt i en sådan försäkring.
Dunstan är ett alternativ alla seriösa hästägare bör överväga!
Fler alternativ hittar du längre ned i artikeln!
Jämförelse av 6 olika hästförsäkringar

Det finns flera saker som är viktiga att titta efter när du ska välja försäkring för din häst. Om företaget är seriöst eller inte är såklart viktigt att ta reda på. Verkar det som att de är tydliga med vad som gäller, eller döljer de villkor?
Självklart ska du gå in och titta på vad du kommer att få ut i olika situationer. Hur hög är självrisken och hur mycket försäkringspengar betalas ut. I guiden nedan har vi kikat lite närmare bland annat på de konkreta siffrorna för att ge en bild av vilket bolag som passar dig bäst.
Dunstan

Ett mycket bra alternativ för försäkring av din häst, som vi varmt kan rekommendera är Dunstan. Det svenska försäkringsbolaget Dunstan har rankats som bäst i test av flera olika jämförelsesajter inom genren hästförsäkring. De har också flera saker som gör att de sticker ut en del.
Bland annat har de ersättning från första kronan, vilket många andra försäkringsbolag inte har. Du får alltså ersättning för varje krona, även om de som de flesta andra försäkringsbolag har en procentuell självrisk när saker händer.
En annan fördel är att det går att försäkra för stora belopp när det kommer till veterinärvård. Faktum är att du kan försäkra din häst för så höga kostnader som 150 000 per år. Detta är högre än de flesta andra aktörer på marknaden.
De har dessutom massor med olika typer av försäkringar, så att du kan välja den som passar din häst bäst. Till att börja med går i princip alla hästar att försäkra via Dunstan, från Gotlandsruss till travhästar och avelshästar.
Dessutom kan du välja hur du vill försäkra din häst. Bland annat finns möjligheten att utöver försäkring för veterinärkostnader också teckna en livförsäkring och en användbarhetsförsäkring för hästen. Om den således inte går att använda till det den var tänkt för längre eller skulle gå bort, så blir du ersatt för det beloppet.
Ett annat plus med Dunstan är att de är ett bolag med fullt fokus på häst och gård. Du kommer att få ett nära samarbete med försäkringsbolaget.
Det handlar alltså inte bara om rena försäkringar. Du får också tillgång till de duktiga veterinärer som är en del av företagets nätverk och möjlighet att gå olika utbildningar.
Du får också tillgång till en digital klinik med digital veterinär. Perfekt för när frågor uppstår och du inte är säker på vad du ska göra. Något som kan underlätta vardagen enormt helt enkelt.
Dunstan har också en så kallad trygghetsshop. Här kan du få hjälp med olika produkter till stallet och gården som kommer göra det lättare att hålla dina hästar hela och friska.
Kort sagt är detta företag mer än bara ett försäkringsbolag och en mycket bra helhetslösning för den som har en gård med hästar. Vi kan varmt rekommendera Dunstan till dig som är på jakt efter ett nytt försäkringsbolag för din häst.
Agria

Agria är ett bolag som många nog hört talas om när det kommer till försäkringar för djur. Detta är alltså ett försäkringsbolag som inte är specifikt inriktat på bara hästförsäkring, utan som jobbar med djurförsäkring mer generellt.
Även här finns det en uppsjö av olika försäkringar anpassade beroende på vilken häst du har. Oavsett om du har en ridhäst, avelshäst eller en travhäst kommer du kunna hitta något som passar just dig hos Agria.
En sak som sticker ut en smula är den försäkring som kallas “Hästförsäkring begränsad”. Det här är något för dig som vill hålla ned kostnaderna lite och ha en mer grundläggande försäkring till din häst.
Här får du det mest grundläggande och några av de vanligaste skadorna som fraktur och sårskada ingår i denna försäkring. Även avlivning ingår liksom kostnader för till exempel djurambulans och medicin.
I de andra alternativen som till exempel försäkringen för ridhäst är skyddet något mer heltäckande. Där ingår till exempel rehabilitering av hästen efter skada i själva försäkringen. Dessutom finns det inget tak för ersättning om hästen skulle bli halt eller få någon annan rörelsestörning.
Om du vill kan du också teckna en livförsäkring på din häst. Här finns det också olika varianter för olika prisklasser. Fördelen är att livförsäkringen hos Agria är utan självrisk.
En nackdel är att en sådan bara kan tecknas till dess att hästen fyller 15 år. Hos vissa andra bolag är det möjligt att försäkra sin häst så länge den fortfarande lever.
Något annat som får nämnas som en nackdel är att den rörliga självrisken är ganska hög, 25%. Hos många andra bolag ligger den bara på 20%. Det här innebär att du kommer få betala en fjärdedel av beloppet själv vid olika skador och sjukdomar.
Ett alternativ till detta är en fast självrisk. Denna betalar du bara en gång för en period på 125 dagar, oavsett hur många veterinärbesök det blir och hur många olika skador hästen har under denna period.
Hos Agria kan du som mest teckna en försäkring för belopp upp till 120 000 kronor. Lite lägre än hos aktörer som exempelvis Dunstan med andra ord.
Kort sagt är Agria en aktör som inte minst har många olika alternativ att välja bland för försäkring till din häst. Det finns mycket heltäckande försäkringar, samt upplägg för dig med en lite tightare budget. Tittar man på rena siffror i hur mycket du får ut på din försäkring finns det dock andra företag som erbjuder mer.
Sveland

En annan aktör på marknaden för hästförsäkringar är bolaget Sveland. Det här är ett försäkringsbolag som förutom för häst också erbjuder försäkringar för andra djur såsom hund och katt.
En sak som skiljer denna aktör från alternativen ovan är bredden på olika försäkringar att välja bland. Här finns det inte lika många typer av försäkring, till exempel har man inga upplägg för travhäst. Däremot hittar du specifika erbjudanden för raser som islandshäst, eller andra typer av avelshästar.
Ett av de mest populära alternativen hos Sveland är det upplägg som kallas för hästförsäkring favorit. För den som tittar på rena siffror märks det snart att denna försäkring är förmånlig på många sätt.
Bland annat har man en rörlig självrisk på bara 20%. Det finns också möjlighet att teckna försäkring för veterinärvård hela vägen upp till 150 000.
Utöver detta finns heller ingen övre åldersgräns på denna försäkring. Ett mycket bra alternativ för dig som har en lite äldre häst med andra ord.
Hästförsäkring favorit från Sveland är inte bara bra för äldre hästar, utan också föl. Du som tecknar den på ett föl kan få upp till 40% rabatt jämfört med en fullvuxen häst.
Du får också inbakat i paketet en olycksfallsförsäkring. Om du alltså skulle skada dig när du rider p hästen finns möjlighet att bli ersatt för detta. Kort sagt är det här ett försäkringsbolag som har många mycket bra villkor.
För den som är redo att investera lite mer i en försäkring finns också alternativet som de kallar för hästförsäkring maximal. Här ingår ett veterinärvårdsskydd hela vägen upp till 180 000 kronor. Det finns också möjlighet att helt bli av med den rörliga självrisken, men dock bara upp till 50 000 kronor.
Ska vi sammanfatta Sveland som tjänst får det räknas till de lite mer exklusiva försäkringsbolagen. Du får så klart vara redo att betala lite mer, men får också villkor som på många sätt är mycket bra och möjlighet att få mer tillbaka vid skador och olyckor än hos de flesta andra bolag.
Folksam

Det här är ett av de bredare och största försäkringsbolagen i denna guide. Folksam är aktiva inom fler olika delar som har med finans och pengar att göra. Förutom försäkringar för både djur och egendom erbjuder de också lösningar för ett långsiktigt sparande.
Du har fem olika kategorier att välja bland när det kommer till försäkringar hos Folksam. Det finns alternativ för ridhästar, travhästar, avelshästar och hästar som väntar föl. Just den sista är något som inte speciellt många andra bolag erbjuder.
Försäkring för ston som väntar föl är något ganska unikt för just Folksam. Den täcker både stoet och fölet under de första 30 dagarna.
Stoet är försäkrat under hela dräktighetsperioden. Du får både ersättning om stoet dör och om fölet vid födseln är sjukt eller skadat och måste avlivas. En bra trygghet för dig med hästar som väntar föl.
Något som får räknas som ett minus med Folksams försäkringar är den ganska höga rörliga självrisken. Med 25% kommer du att få betala en ganska stor del av beloppet själv när olyckan är framme.
Även här finns dock möjlighet till en fast självrisk. Den sträcker sig över en period av 365 dagar och ligger på mellan 3000 och 7000 kronor.
Hos Folksam har du ett maxtak på ersättning från veterinärkostnader på 125 000 kronor per år i det dyraste alternativet. Här ligger man alltså en liten bit efter några av de bästa aktörerna på marknaden.
Något som får nämnas som ett plus är dock möjligheten till veterinärbesök i mobilen som ingår i Folksams försäkring. Man har ett samarbete med Djurens Vårdguide där du kan få hjälp att träffa en fysisk eller digital veterinär.
Att kunna träffa en digital veterinär för olika orosmoln som uppstår är såklart en stor hjälp. Du slipper transport till och från veterinären för enklare visuella undersökningar eller för att fråga om råd.
Tittar man på rena siffror är inte Folksam den aktör som ger allra mest tillbaka av dina pengar vid en eventuell olycka, om du väljer den rörliga självrisken. Möjligheten till en fast självrisk samt att det är ett stort och etablerat företag, vana att arbeta med försäkringar gör att de kan vara värda att spana in.
If

If är kanske inte det bolag i denna guide som har flest alternativ när det kommer till hästförsäkringar. Det är dock ett stort och etablerat försäkringsbolag som har ganska bra siffror när det kommer till exempelvis självrisk.
Du har tre alternativ att välja bland om du vill skaffa en hästförsäkring hos If. Veterinärvård, Veterinärvård Xtra och begränsad veterinärvård. I alla dessa alternativ kan du välja in saker som livförsäkring för att få ett ännu mer heltäckande skydd för din häst.
Den största skillnaden är hur stort belopp de olika alternativen täcker. Det billigaste valet av dessa tre täcker bara kostnader upp till 60 000, medan det högsta sträcker sig upp till 130 000.
Saker som ingår i ett eller båda av de mer exklusiva försäkringarna, men inte i den billigaste är bland annat bandagematerial, ambulanstransport och medicin.
Något som får nämnas som ett plus är att du har möjlighet att försäkra ditt föl redan innan det är fött. Genom att teckna en försäkring redan under dräktighetstiden kan du få tillbaka stora delar av de pengar du lagt ut för betäckning av stoet.
Självrisken är relativt låg hos If med en rörlig självrisk på 20%. Det finns dock möjlighet till en fast självrisk, men denna är inte den allra mest förmånliga. Med en kostnad på från 2700 till 5000 kronor för en period på 125 dagar finns det andra företag som erbjuder ett billigare alternativ.
Den största fördelen med If är i vårt tycke att det blir enklare att välja. Med bara tre alternativ, där det är tydligt listat vad som ingår i alla, vet du verkligen vad du köper. Tycker du att processen med att teckna försäkring på din häst är allt för omständlig kan alltså If vara något för dig.
Dina försäkringar

Till sist kommer vi också att kika närmare på försäkringsbolaget Dina Försäkringar. Även detta är ett lite större försäkringsbolag som har försäkringar inom många olika områden.
När det kommer till hästförsäkringar hos Dina Försäkringar finns egentligen två huvudsakliga alternativ att välja bland. En hel veterinärvårdsförsäkring eller en begränsad veterinärvårdsförsäkring.
Du kan som mest få 120 000 i total ersättning för veterinärvård per år. Det är en ganska lång lista av saker som inte ingår i den begränsade veterinärvårdsförsäkringen. Däribland kan nämnas hältor, rehabilitering och medicin.
Det finns också ett antal tillval som du kan göra till båda dessa försäkringar. Till exempel kan du välja att komplettera med ett skydd som också inkluderar tandvård. Det finns också möjlighet att försäkra fölet medan stoet är dräktigt.
Något som tyvärr är en nackdel hos Dina försäkringar är självrisken. Dels betalar du en fast självrisk på mellan 2000 och 5000 kronor och utöver det får du betala en rörlig självrisk på 20%. Det här gör att det kan bli ganska dyrt och att du helt enkelt inte får ut lika mycket vid skada.
Dessutom uppgår den rörliga självrisken till hela 30% när det gäller saker som hältor och ryggskador. Kort sagt är inte de bästa siffrorna i denna guide och vill du ha ut så mycket som det bara är möjligt när något händer, är inte Dina försäkringar det bolag som ger de bästa alternativen.
Ett plus med att anlita ett stort försäkringsbolag som Dina är att de har arbetat upp smidiga och snabba sätt för de flesta processer. Både att teckna försäkringen och att anmäla skada brukar gå enkelt och utan större problem. Anmäla skada kan du till exempel smidigt göra genom ett formulär på hemsidan.
Till sist är det mycket positivt att det är så enkelt att se vad som ingår i de olika alternativen för försäkring. Väljer du Dina Försäkringar som försäkringsbolag för din häst så vet du vad det är du köper.
Vad kostar en hästförsäkring?
Det är såklart inte bara saker som självrisk och hur mycket pengar du får ut på försäkringen som spelar roll. Även vad försäkringen kostar när den inte kommer till användning är såklart oerhört viktigt.
Försäkringspremien kan ligga på allt från 200 kronor till 2000 kronor i månaden. Det här styrs såklart av massor av olika faktorer, som hur mycket din häst är värd och vad som ingår i försäkringen.
Som du ser i guiden ovan har de flesta försäkringsbolag olika alternativ, beroende på vilken budget du har. På så vis kan du hitta en försäkring som passar din ekonomi.
Ofta behöver du knappa in ganska specifika siffror eller till och med göra en ansökan för att få ett prisförslag för just din häst. Det är smart att göra detta hos så många olika försäkringsbolag som möjligt, för att se vilket som kan ge mest valuta för pengarna för just dig.
Vilka hästar kan försäkras?
Din häst kan försäkras från att den är två dagar gammal och för det mesta upp till 15 år. För de allra flesta är det smart att ha en försäkring på sin häst. Vissa bolag har försäkringar utan övre gräns för hästen, vilket såklart är ett plus för den med en riktigt gammal häst.
Vi hoppas att den här artikeln varit till nytta och att du lärt dig lite mer om hästförsäkringar. Med hjälp av guiden ovan hoppas vi också att du kan hitta en försäkring som passar just dig och din häst!
Läs fler artiklar för hästägare!