Bästa Grimman

Grimmor till hästen kan man verkligen frossa i! Ofta hänger det en hel drös med traditionella lädergrimmor, färgglada nylongrimmor och repgrimmor i stallet. Det är inte helt lätt att välja ut den bästa grimman eftersom de har olika funktion och material.

Grimmor till häst är nästan alltid gjorda av läder, nylon eller rep. Vilken som är den bästa grimman beror på vad du ska ha den till, och vad du föredrar. Naturligtvis finns det grimmor till hästar i alla prisklasser, från väldigt dyr till billig grimma. Så är dyr bättre än billig grimma?

Jag har samlat lite information om lädergrimmor, nylongrimmor och repgrimmor och tipsar nedan om ut den bästa grimman i respektive kategori. Längre ner har jag även lagt till lite mer information om vad som är bra att tänka på när man köper ny grimma till hästen.

Se även vår artikel där vi rekommenderar hästförsäkringar!

Bäst i test: Grimma

Här nedan listar jag de, i mitt tycke, bästa grimmorna!

Globus Sport Birka Lädergrimma

Globus Sport Birka Lädergrimma

En traditionell och snygg lädergrimma är användbar vid många olika tillfällen. Den här varianten från Petster har lite bredare band på 28 mm. Breda band ger breda spännen vilket är mycket enklare att hantera! Lädergrimman är supermjuk och följsam redan vid leverans.

I nos och nackstycke är den fodrad med nylon för att minska risken för skav.

Globus Sport Birka finns i 3 storlekar (cob, full och X-full). Den kan justeras vid nacke och under käke med spännen.


Grimma Kingsland Classic Collection

Grimma Kingsland Classic Collection

Marinblå och stilren grimma från det kända märket Kingsland. En fin grimma för hästen som behöver lite extra mjuk fleecefodring vid nos och nacke.

Grimman finns i 3 storlekar (cob, full och ponny) Den har justerbara spännen under nosen och runt huvudet.

Tvättbar i 30 grader, det är superbra med grimmor som går att tvätta med tanke på hur smutsiga de kan bli.


QHP Liberty repgrimma set med tyglar och halsring

QHP Liberty repgrimma set med tyglar och halsring

Här är ett set med repgrimma, tyglar och halsring från QHP.

Repgrimma används ofta när man tränar hästen från marken. Genom repet blir signalen till hästen tydlig utan att för den delen vara stark och okänslig. Passformen är extra viktig för att hästen ska förstå signalen utan att känna något obehag.

Repgrimman från QHP är knuten och har bara ringar vid fästet för tyglarna, men de kan enkelt tas bort om man bara vill ha knutarna. Den är utsmyckad med drömfångare, pärlor och fjädrar. Utsmyckningen är enkel att knäppa loss om man hellre vill använda dem som nyckelring eller något annat kul.

Det här är ett fint libertyset som kan användas även av dig som rider utan bett eller tränar frihetsdressyr.

Finns även i svart, grå, röd och fuchsia.


Grimma Event Basic Frottefodring

Grimma Event Basic Frottefodring

En enkel men rejäl grimma i nylon med mjuk frottéfodring. Fungerar utmärkt till vardags.

Den är justerbar i nos- och nackrem och finns i röd och lila

Event Basic finns i hela 6 olika storlekar: shetland, minishetland, x-full, full, cob och ponny.

Den har detaljer i stål med beläggning av nickel, vilket är värt att ha koll på om du själv är allergisk.


Waldhausen säkerhetsgrimma

Waldhausen säkerhetsgrimma

Smart säkerhetsgrimma från Waldhausen med kardborrband vid nackstycket. Perfekt säkerhetsgrimma som du kan låta hästan ha på sig när den är oövervakad i hagen.

Grimman kan justeras runt både nacke och nosen och på ena sidan har säkerhetsgrimman ett tvådelat stycke med kardborre. 

Detta gör grimman tålig nog att använda som en vanlig grimma men tillåter att grimman öppnas vilket möjliggör för hästen att ta sig lös ifall den skulle fastna. 


Köpgudie: Hitta bästa grimman

De utvalda grimmorna har de egenskaper jag vill ha, de är mjuka och kan justeras för bra passform. Det finns naturligtvis hur många grimmor för hästar som helst på marknaden och du ska välja den bästa grimman för dig och din häst. Men det kan vara bra att veta vilka alternativ man har och vad som skiljer till exempel en nylongrimma från en lädergrimma. Det är även viktigt att veta vilken funktionen repgrimma har.

På marknaden finns många grimmor med olika utsmyckning. De kan vara jättefina, men titta och känn noga så att de inte har några vassa detaljer som gör hästen illa!

En bra grimma ska vara lätt att använda och samtidigt bekväm för hästen. Den behöver ha rätt storlek för hästen och gå att justera för bästa passform.

Bra att tänka på vid köp och användning av grimma?

Vissa hästar gillar inte vissa grimmor. Om din häst är lite bångstyrig så kan du testa om din häst trivs bättre i en annan grimma.

Passformen på grimman är viktig, hästar har känsliga huvuden. Grimman ska sitta bra på din häst för att inte orsaka skav. Den för absolut inte ha några vassa detaljer som kan skada hästen. 

Grimma av läder

En snygg och välvårdad lädergrimma är liksom självklar till varje häst. Vårda lädergrimman genom att tvätta den med sadeltvål och smörja eller olja in den. Det ger den det där snygga utseendet med åren. Om lädergrimman behandlas rätt åldras den snyggt och blir bara mjukare med åren. Många använder lädergrimman som ”fin-grimma”.

Det rekommenderas att man använder lädergrimma vid transport. Det beror på att den är stark och hållbar men samtidigt enkel (jämfört med nylongrimma) att skära av om olyckan skulle vara framme.

Billig grimma

Hur är det med en billig grimma då? Är de sämre än de dyra?

Nej, absolut inte! De flesta billiga grimmor fungerar alldeles utmärkt till vardags. Det gäller bara att se till att grimman passar din häst! Billiga grimmor kan vara utmärkta om hästen måste ha grimma i hagen eftersom man kan modifiera dem lite själv så att de lätt går sönder om hästen skulle fastna.

Dessutom kan det vara bra att testa olika billiga grimmor för att se vilken din häst gillar. Då vet du vilken passform du ska titta efter om du köper dyrare grimma.

Grimma med reflex

En grimma med reflex är bra att ha, till exempel om du tar med hästen på en promenad i vintermörkret.

Bole har en gul fin grimma som har reflexband på nosrem och sidostycken. Den syns ordentligt i mörkret!

Reflexgrimma i polypropylene

Sammanfattning

Tack för att du har läst! Jag hoppas att min information om grimmor kommer till nytta.

Skriv gärna en fråga eller kommentar nedan om du vill!

PS: Ni har väl inte missat min artikel bästa säkerhetsvästen 2023?

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt