Hamstern är ett litet och försynt djur som är relativt lättskött, i alla fall om man jämför med exempelvis en hund. Hamstrar behöver dock omvårdad och daglig tillsyn och ju mer tid och kärlek man lägger ned på sin hamster, desto tamare och roligare kommer den lilla krabaten att bli.
Hamster kan vara ett bra alternativ som ett första husdjur då den är lättskött och tyvärr bara lever upp till 3 år, vilket innebär att man inte åtar sig ett ansvar som sträcker sig över ett decennium.
I denna artikeln kommer vi att lära oss mer om just hamstrar. Vad ska man tänka på innan man skaffar hamster och vad behöver man införskaffa i samband med köpet? Hur inreder man hamsterburen och vad äter egentligen en hamster? Vi kommer också att dela med oss av allt från allmänna skötselråd och hur man rengör buren till hur man tämjer en hamster och hur man säkerställer att hamstern mår bra.
Slutligen kommer vi att gå in på vad en hamster kostar och dela med oss av ett par smarta knep för att sänka hamsterkostnaderna.
En bra bur är den viktigaste prylen att införskaffa till din hamster. Se våra tips på bästa hamsterburarna!
Innehållsförteckning
Vad ska man tänka på innan man skaffar hamster?
Först och främst bör man ställa sig frågan om man är redo för det ansvar som kommer med ett husdjur. Trots att hamstern är ett litet och försynt djur behöver den både omvårdad och tillsyn på daglig basis så länge den lever, vilket är upp till tre år.
Utöver detta tillkommer städning av buren som bör ske veckovis och man måste också räkna in eventuella veterinärkostnader om hamstern skulle bli sjuk eller skada sig. Om man ska resa bort kan man inte heller lämna hamstern ensam hemma utan man måste se till att ha en hamstervakt.
Om det är barnet/barnen i hushållet som vill ha en hamster så är det viktigt att komma ihåg att det är du som vuxen som bär det yttersta ansvaret för djuret. Skulle barnet/barnen tröttna på att ta hand om hamstern så är det alltså ditt ansvar att se till att hamstern mår bra och får sina behov tillfredsställda.
Inköpslista – saker man behöver inför att köpa hamster
Hamstrar behöver ett rent, tryggt och stimulerande hem där de får sina behov tillfredsställda. Nedan följer en lista på de saker man bör införskaffa vid köp av en hamster.
- Bur i lämplig storlek
- Matskål i keramik
- Vattenskål i keramik
- Vattenflaska
- Hamsterhjul i lämplig storlek
- Burinredning: klätterställning, hyllplan, rör
- Sandbad
- Toalettlåda
- Hamsterhus
- Leksaker och gnagleksaker
- Bottenströ
- Sand till sandbad (exempelvis chinchillasand)
- Lekhage
- Borste för pälsvård
Hur inreder man hamsterburen?
För att göra hamsterns första tid i sitt nya hem så harmonisk som möjligt bör man sätta ihop buren och dess tillbehör innan man hämtar hem sitt nya husdjur. De första dagarna ska man se till att hamstern i lugn och ro får bekanta sig med sitt nya hem.

Bur
Hamstrar är aktiva små djur och behöver således en stor bur där de kan röra sig fritt. För att motivera till rörelse och stimulans kan man också inreda buren med allt ifrån extra hyllplan och klätterställningar till rör att springa igenom.
Buren ska placeras på en plats där hamstern är skyddad från drag, kyla, direkt solsken och eventuellt andra husdjur. Det är också viktigt att buren och dess tillbehör är “hamstersäkra” så att hamstern inte riskerar att fastna eller gör illa sig. Vidare är hamstrar ofta aktiva på natten så för en god nattsömn rekommenderar vi att inte placera buren bredvid sängen.
Hjul
Buren ska också vara utrustad med ett hamsterhjul där hamstern kan motionera. Dessa hjul finns i olika varianter, bland annat så kallade tefat och vanliga springhjul.
Det är dock viktigt att hjulet är stort nog så att hamstern kan springa raklång, annars finns det risk för att ryggen skadas.
Bo
Hamstern behöver även ett bo att sova i. Vi rekommenderar ett litet hus i ett material som andas, exempelvis trä. I boet kan man lägga in lite bomaterial bestående av strimlat papper, mjukt hö, maskrosblad eller annat naturmaterial som inte trådar sig. Man ska dock inte använda bomull eller så kallad hamstervadd då hamstern kan fastna i materialet och skada sig. Bomull kan även fastna i hamsterns kindpåsar.
Toalett
Hamstrar är mycket renliga djur som ofta väljer ut en särskild plats i buren för att uträtta sina behov, inte sällan ett avskilt hörn. För att underlätta rengöringen av buren kan man ställa dit en låda fylld med strö där hamstern får kissa och bajsa.
I början kan man behöva lära hamstern vad lådan faktiskt är till för genom att skopa upp nerkissat strö och lägga i det i toalådan. Samtidigt ser man till att hålla resten av buren skinande ren tills hamstern förstår att lådan faktiskt är en toalett.
Sandbad
Hamstrar är som sagt renliga djur och ser till att tvätta sin päls genom att rulla i sand, vilket kallas för att sandbada. Därför ska man ställa in ett litet bad med finkorning sand, till exempel chinchillasand. Skulle hamstern använda sandbadet som toalett kan man ställa in ett till sandbad som kan användas för att bada i.
Bottenmaterial
När det kommer till bottenmaterial ska man välja något som är mjukt, luftigt, har hög uppsugningsförmåga och som går att gräva i. Kutterspån, papperspellets, aspflis, alspån och torvströ är några bra alternativ.
Matskål och vattenflaska
Slutligen behöver hamstern en matskål, helst i keramik och en vattenflaska. I början bör man komplettera vattenflaskan med en vattenskål, även den i keramik, om det skulle vara så att hamstern inte lärt sig dricka ur flaska.
Vad äter en hamster?
Det är viktigt att hamstern har en näringsrik och varierad kosthållning för att må bra och leva så länge som möjligt. Nedan beskriver vi olika typer av föda som ska ges till hamstrar samt vilka livsmedel som bör undvikas.
Pellets
Hamstern äter främst torrfoder i form av ett näringsrikt pellets som innehåller alla näringsämnen som en hamster behöver. Det praktiska med just pellets alla bitar är likadana och smakar likadant vilket innebär att hamstern inte kan vara kräsen och välja ut det godaste (vilket brukar vara fett och socker).
Hamstern ska ha fri tillgång till pellets och om man planerar att byta pellets bör bytet ske successivt för att undvika att hamstern blir dålig i magen.
Färskmat
Som ett komplement till torrfoder ska hamstrar också äta olika typer av grönsaker, frukt och proteinrika livsmedel, om än i små mängder. Protein behöver inte nödvändigtvis vara kött utan kan lika gärna utgöras av exempelvis kokt ägg eller ärtor. Hamstrar tycker mycket om att knapra så krispiga grönsaker är att föredra.
Har man inte möjlighet att ge hamstern ekologiska grönsaker bör man tänka på att många typer av frukt och grönsaker är hårt besprutade, till exempel vindruvor och citrusfrukter.
Man kan också ge hamstern små mängder av magra fröer då de är väldigt förtjust i att öppna och skala dessa, vilket också är bra mental stimulans.
Vatten
Hamstrar ska, liksom alla husdjur, alltid ha tillgång till rent och friskt vatten som byts ut dagligen. Har man fler hamstrar i samma bur rekommenderar vi fler flaskor så att de aldrig behöver gå törstiga.
Att tänka på gällande hamsterns föda
Undvik fett, socker, salt och kryddor
Hamstrar mår inte bra av mat som har högt innehåll av fett och socker då de lätt blir överviktiga. Inte heller kryddad eller salt mat är bra för hamstrar. Lök, starka kryddor och stekt mat är exempel på vad man inte bör mata sin hamster med.
Hamstrar ska inte ha saltsten
Ett vanligt påstående är att hamstrar ska en saltsten, även kallad mineralsten, vilket inte stämmer. För det första så täcks hamsterns saltbehov utmärkt via torrfodret och för det andra så har hamstrar väldigt känsliga njurar. En saltsten kan resultera i att hamstern istället får i sig för mycket salt vilket i sin tur kan leda till exempelvis njursten. Njursten är oerhört smärtsamt och kan ha dödlig utgång om en liten hamster skulle drabbas av det.
Plocka bort gammal mat
Eftersom hamstrar samlar och lagrar mat bör man undersöka buren regelbundet och plocka bort gammal mat. Färsk mat ska inte ligga kvar för länge då den kan bli dålig och börja ruttna. Äter hamstern gammal mat finns det risk att den blir sjuk.
Allmänna skötselråd
Hamstrar är aktiva små djur som mår bra av motion. För att hålla hamstern stimulerad och alert bör man byta ut eller möblera om burens inredning då och då så att hamstern får nya intryck och nya saker att undersöka. Man kan därför göra det till en vana att byta ut leksaker och tillbehör vid städning av buren. Det är också bra att låta hamstern få springa av sig i en lekhage ibland.

Eftersom hamsterns tänder fortsätter att växa under hela livet är det viktigt att förse den med gnagträn och gnagleksaker för att undvika tandproblem. En kvist från ett fruktträd är ett exempel på en utmärkt gnagstång.
Genom att regelbundet borsta hamstern med en mjuk borste avlägsnas smuts, lös päls och andra saker som fastnar i pälsen. När hamstern blir borstad vänjer den sig också vid beröring och blir på så vis tamare.
Hamsterklor behöver i regel aldrig klippas men skulle de ändå bli för långa så kan man klippa dem med en klosax för smådjur.
Mat ska ges dagligen och även vattnet ska bytas ut på daglig basis. Buren bör rengöras åtminstone en gång i veckan.
Hur rengör man hamsterburen?
Bottenmaterialet ska bytas när det börjar bli smutsigt och lukta illa, men en riktlinje är åtminstone en gång i veckan. Av miljöskäl bör det bottenmaterial som inte är nedsmutsat sparas och återanvändas. Dessutom känner hamstern igen sin egen doft vilket är stressdämpande när den sedan släpps ned i den nystädade buren.
Ibland kan burens botten behöva rengöras med rengöringsmedel för att få bort kissfläckar. Emellanåt kan man också använda ett desinficeringsmedel för att avlägsna eventuella bakterier och svamp.
Även bomaterialet i det lilla huset ska bytas då och då men lämna alltid kvar en del. Man bör som sagt också plocka bort gammalt foder och mat som hamstern har gömt i huset. Här kan du se en lite längre guide kring hur du rengör hamsterburen!
Hur får man hamstern tam?
Hamstrar är försiktiga och skygga av naturen då de är bytesdjur. Därför måste man vinna hamsterns förtroende och bevisa att man inte är farlig, utan en trygg punkt som vill hamstern väl. Det är lättast att tämja hamstern medan den fortfarande är liten, så efter att ha vant sig vid sitt nya hem i ett par dagar bör man sätta igång att vänja hamstern vid mänsklig kontakt.
Steg 1
Låt hamstern bekanta sig med sitt nya hem i lugn och ro. Tecken på att hamstern mår bra och har kommit till rätta är att den äter, dricker och leker, även när du är i närheten.
Steg 2
Spendera tid kring hamsterns bur och låt den vänja sig vid din röst genom att prata eller sjunga lugnt.
Steg 3
Servera någon godsak, exempelvis en grönsaksbit eller lite frön, genom gallret eller vid burens öppning. När hamstern har vant sig vid att närma sig din hand och hoppar upp för att få tag på godsaken kan du övergå till nästa steg.
Steg 4
Öppna gallerluckan och sträck försiktigt in din öppna hand där du placerar någon godsak som hamstern tycker om. Sitt helt stilla och låt hamstern komma fram och lukta och plocka åt sig godsaken. Detta kan man öva på några gånger om dagen.
Steg 5
Placera godsaken så att hamstern måste klättra upp på din hand för att komma åt den. Efter lite tid kommer hamstern förhoppningsvis känna sig tryggare i din hand och kanske stannar där för att äta. Börja då med att försiktigt stryka den över ryggen så den vänjer sig vid beröring. Kupa därefter varsamt handen runt hamstern och lyft upp den. Se till att du håller hamstern nära golvet eller ditt knä så att den inte skadar sig om den tar ett skutt ur din hand
Hur lång tid det tar att vänja en hamster beror både på dess ålder och personlighet, men med lite tålamod får du förhoppningsvis en nyfiken liten kompis som gärna vill klättra på dig och utforska dina fickor. Att vänja hamstern vid kontakt och beröring är viktigt då det verkar stresslindrande och stärker er relation.
Hur vet man att hamstern mår bra?
Hamstrar är som sagt bytesdjur, vilket innebär att de ogärna visar när de mår dåligt, eftersom de då blir ett lätt byte för rovdjur. Därför bör hamstern ses till varje dag för att eventuell sjukdom eller skada ska upptäckas i tid.
En frisk hamster har blanka ögon som inte rinner, torr nos, jämnt spolformad kroppsform och tät, glänsande päls. En frisk hamster är också pigg, alert och uppmärksam.
En sjuk hamster däremot kan ha infekterade och ihopklibbade ögon, fuktig nos, tovig och matt päls och vara kladdig vid området kring analöppningen. En kroppsform som är insjunken vid flankerna eller har knutor under huden är andra tecken på att hamstern inte mår bra. Beteenden man ska vara uppmärksam på är ointresse, slöhet och apati.
Om man misstänker att hamstern är sjuk eller skadad bör man omedelbart ta kontakt med en veterinär.
Vad kostar det att ha hamster?
En hamster, till skillnad från många andra sällskapsdjur är relativt billig. Allt som allt, med både hamster och tillbehör inkluderade, brukar den totala kostnaden landa på omkring 1500 kr.
Den största kostnaden är utan tvekan buren, som finns i en uppsjö varianter i olika prisklasser. Sedan tillkommer naturligtvis månadskostnader i form av mat, strö, tuggleksaker etc., men just hamster är ett husdjur som är billig i drift. Månadskostnaden brukar landa på omkring 150 kr.
Nedan finnes en ungefärlig uppskattning på vad det kostar att ha hamster.
- Hamster 50-300 kr
- Bur med tillbehör 250-2500 kr
- Mat 25-150 kr/månad
- Bottenströ och sand 25-75 kr/månad
- Leksaker och tuggträn 0-200 kr/månad
Hamsterhacks – smarta spartips för hamsterägare
Vill man sänka kostnaderna ytterligare finns det en del tips och tricks för att göra hamsterköpet och livet som hamsterägare så billigt som möjligt.
Köp buren second hand
Genom att hålla ögonen öppna på andrahandssajter och/eller Facebook-grupper kan man komma billigt undan när det kommer till hamsterburar. En riktig lyxvariant som hade kostat flera tusen i nyskick kan man fynda för ett par hundralappar. Rör det sig om en bur i standardmodell är det inte ovanligt att man kan komma över en sådan för en hundring.
Köp pellets, sand och bottenströ i storpack
Köper man konsumtionsvaror som mat, sand och strö i storpack sparar man in en del jämfört med om man köper mindre förpackningar mer frekvent. Den initiala kostnaden blir förstås högre, men det är definitivt mer ekonomiskt ur ett långsiktigt perspektiv.
Gör egna leksaker
Med lite kreativitet kan man enkelt pyssla ihop egna leksaker till hamstern. Toarullar fungerar till exempel utmärkt som tunnlar och med lite fantasi kan man bygga hus och gömställen med tomma kartonger. Och glöm för all del inte att glasspinnar fungerar utmärkt som byggvirke! Med lite fantasi går det bygga roliga hamsterleksaker av allt ifrån toalettrullar till gamla russinpaket.
Säkerställ att de hemmagjorda leksakerna inte har vassa kanter och dylikt som hamstern kan skada sig på.
Du kanske även vill läsa om hur länge hamstrar lever, eller om skillnaden mellan hamster och marsvin!