Hamstrar är renliga små djur och tvättar sin päls genom att sandbada. De är helt enkelt måna om sin hygien och har dessutom ett välutvecklat luktsinne som känner av illaluktande odör långt innan vi människor lägger märke till den. Därför är det viktigt för hamsterns välmående att man hjälper till att hålla buren ren och fräsch. 

I den här artikeln kommer vi därför att guida dig genom hur man städar hamsterburen på bästa sätt.

Hur ofta behöver man städa rent hamsterburen?

Hur ofta man behöver rengöra hamsterburen beror på en rad olika faktorer, bland annat hur stor buren är, hur många hamstrar som bor där samt hamstern/hamstrarnas toalettvanor.

En bra grundregel är dock att buren ska rengöras grundligt åtminstone en gång i veckan, men det underlättar att hålla buren i gott skick genom enklare daglig städning. 

Daglig städning innefattar att ta bort oäten mat, i synnerhet färsk mat. Eftersom hamstrar lagrar mat finns det risk för att de får i sig mat som blivit dålig, vilket kan göra dem sjuka. Man kan också ta bort urin och avföring från det område som hamstern använder som toalett.

Veckostädning av hamsterburen – steg för steg

En grundlig rengöring av hamsterburen bör göras omkring en gång i veckan. Under tiden kan man låta hamstern få springa av sig i en aktivitetshage.

  1. Lyft ur hamstern ur buren
  2. Tvätta burens tillbehör
  3. Rengör buren
  4. Lägg i nytt bottenmaterial och ställ tillbaka tillbehören

Lyft ur hamstern ur buren

Till att börja med ska hamstern lyftas ut ur buren under städningen. Att låta den springa av sig i en aktivitetshage är en bra idé, men se till att hålla uppsikt över hamstern under tiden.

Tvätta burens tillbehör

Därefter tar man ur de lösa tillbehör som finns i buren, allt från hus, tunnlar, hjul och leksaker till matskål och vattenflaska och rengör dessa med varmt vatten och mild tvål.

Det är dock viktigt att lämna några föremål utan att rengöra dem för att hamstern ska känna igen doften av sitt hem. Hamstrar har dålig syn och förlitar sig främst på sitt luktsinne när det kommer till att identifiera sig i nya miljöer. De kan därför bli väldigt stressade om de släpps ner i en nystädad bur som plötsligt doftar helt annorlunda. De tillbehör som man inte rengjort ser man helt enkelt till att rengöra vid nästa veckostädning.

Rengör buren

Steg nummer tre innefattar en grundlig rengöring av buren. Till att börja med tömmer man buren på smutsigt bottenmaterial. Av miljöskäl bör man spara det bottenmaterial som är rent och torrt, men också på grund av ovan nämnda princip – att hamstern ska känna igen doften av sitt hem.

Därefter skrubbar man buren med en fuktig svamp och mild tvål eller en tvål specifikt avsedd för husdjur. Skrubba rent botten och gallret och låt stå i omkring 10 minuter. Skölj sedan av tvålen och torka av buren noggrant. Om buren fortfarande luktar efter rengöringen, vilket den kan göra om urin fått ligga lite för länge, kan man torka burens insida med lite vinäger. Skölj och torka sedan noggrant.

Lägg i nytt bottenmaterial och ställ tillbaka tillbehören

Efter rengöringen är det dags att fylla på med bottenströ och ställa tillbaka alla föremål och tillbehör. Fyll även på med rent och fräscht vatten samt ny mat. Se även till så att buren är korrekt monterad så att hamstern inte kan rymma. Därefter är det bara att släppa ner den lilla krabaten och låta hamstern njuta av sitt rena, fina hem!

En hamster behöver en ren bur

Sammanfattning

  • Hamstrar är renliga små djur som uppskattar en fräsch och välstädad bur. 
  • Städningen av buren är ett ypperligt tillfälle att låta hamstern utforska miljön i en aktivitetshage.
  • Hamsterburen bör rengöras grundligt varje vecka, men håll gärna efter dagligen genom att plocka bort gammal mat och tömma toalådan.
  • Man bör låta bli att rengöra några av burens tillbehör så att hamstern känner igen doften av sitt hem. Av samma anledning bör man inte slänga allt bottenströ utan spara en del som är torrt och rent. 

Du kanske även vill läsa artiklar om hamsterns livslängd eller skillnaden på hamster och marsvin!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 1 / 5. Antal röster: 2

Inget betyg satt