När du funderar på att skaffa en kanin så är det bara naturligt att undra över kaniners livslängd. Och de kan faktiskt leva riktigt länge. Tama kaniner har rapporterats att bli så gamla som 18 år. Men det kan variera, det beror på ras och en del andra faktorer. Här reder vi ut allt kring kaniners livslängd!

Hur länge lever en kanin?

Den genomsnittliga livslängden för en tam kanin brukar ligga på runt åtta år. Mindre raser, som dvärgkaniner, blir ofta ännu äldre. Sedan finns det de riktigt små kaninerna, holländsk dvärgkanin eller hermelinkanin som de också kallas. De brukar leva mellan 10 och 12 år.

Däremot så brukar de större raserna inte leva lika länge. En belgisk jättekanins livslängd är sällan mer än fem år. Jämfört med vilda kaniner är det dock mycket. Ute i naturen lever en kanin inte mer än ett eller ett par år. Dels har de fler faror, och så faller de lättare offer för sjukdomar.

Kaniners livslängd i genomsnitt:

  • Vilda kaniner 1-2 år
  • Tama kaniner 7-9 år
  • Dvärgkaniner 10-12 år
  • Stora kaniner 5-6 år
kanin livslängd

Ta hand om din kanin på bästa sätt

Hur länge lever en kanin? Många gånger så lever hankaniner längre än honkaniner, så det är inte bara rasen som är viktig. Sedan kan du bidra till att den lever längre genom att ta hand om den på rätt sätt. Kost och omvårdnad kan nämligen spela in på din kanins livslängd. 

Det är helt naturligt att en kanin som sköts om och kelas med mår bättre. Det gör också att de lever längre än om du glömmer bort dem. De behöver uppmärksamhet varje dag för att trivas, men då blir de också härliga keldjur. Smutsig päls, för långa klor eller tänder är sådant som kan påverka din kanin. Så håll den ren och se över klorna, ge den allt den behöver för att leva gott och länge.

Kaninens livslängd beror även på vilken mat du ger den. Försök att kopiera det kaninerna äter ute i det vilda. Gräs och blad, lite kvistar, och annat smått och gott som de når upp till. Ge dem gärna hö och bladgrönsaker. På sommaren kan du plocka deras mat utomhus, allt för att det ska vara så naturligt som möjligt. Däremot så mår de inte bra av söta saker, nötter eller frön.

Kaninernas livscykel

Kaniner är kända för att reproducera snabbt och ofta. De kan få flera stycken kullar om året, med många ungar som resultat. Vanliga kaniner föredrar att bygga ett bo för att föda sina ungar. Här kan du behöva hjälpa dem genom att förbereda en plats där de kan vara ifred.

Redan vid tre månaders ålder är kaninerna könsmogna. Men det rekommenderas att vänta tills de är åtta månader innan de får para sig. Sedan kan de föda fram ungar under några år, ibland med så många som 15 ungar i en kull. Kaniner som är äldre än tre år riskerar komplikationer, så det kan då vara dags att förhindra parning.

Även om det är gulligt med kaninungar så kan du förlänga en kanins livscykel genom att kastrera eller sterilisera dem. För honorna så minskar risken för att de får problem under förlossningen, vilket alltså är relativt vanligt. Samtidigt så är det mindre troligt att hon får cancer i äggstockarna eller omliggande organ. Hannarna brukar bli mindre aggressiva när de kastreras och lättare att handskas med.

hur länge lever en kanin

Kaniner som lever länge

När du skaffar husdjur så tar du på dig ett ansvar. Kaniner behöver gott om plats för att må riktigt bra och leva länge. Släpp ut dem ur buren minst en gång om dagen. Ett vanligt problem för tamkaniner är att de inte får tillräckligt med motion. De måste få springa löst då och då för att trivas. Samtidigt så måste du vara uppmärksam så de inte gnager på elektriska ledningar. Ge dem pinnar och annat att gnaga på, det är också bra för deras tänder. Kaniner är rena djur och föredrar att gå på ett ställe, så du behöver inte vara rädd för att de ska smutsa ner hemmet.

Buren måste hållas ren, likaså kaninens päls. Annars kan de få ohyra, bland annat flugor som lägger ägg i deras päls. Om de inte har tillräckligt med hjälpmedel för att gnaga eller använda sina klor kanske du måste se till att de filas ner. Annars kan det bli svårt för dem att äta och fungera, och de är också öppna för infektioner. Ett kort inslag om världens äldsta kanin hittar du här nedan (på engelska).

16 år gammal kanin!

Kaniner som trivs

Så när du ställer frågan Hur länge lever en kanin? blir svaret att det beror. Dels beror det på genetiska faktorer, som ras och kön. En liten riktlinje är att små hanar lever längst, även om det kan variera en hel del.

Men det beror även på kaninens skötsel. En av anledningarna till att en vild kanins livslängd är så kort är just bristen på omvårdnad. De har ingen som ser efter pälsen, tar dem till veterinären eller ser till att klorna är lagom långa. Allt sådant som en husdjursägare kan sköta om.

Avslutande tankar

Förhoppningsvis har du funnit vår artikel om en kanins livslängd lärorik! Att ha en kanin är bland det bästa som finns och vi på Djursidan hoppas verkligen att du och din kanin får ett långt lyckligt liv tillsammans!

Tack för att ni läst vår artikel, om ni tyckte att den varbra får ni väldigt gärna lämna ett betyg och/eller lämna en kommentar här nedanför! Ni har väl inte missat att vi skrivit en artikel om hamstrars livslängd, eller hur man faktiskt räknar hundår?

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal röster: 8

Inget betyg satt