Hur länge lever en hamster? Det är en av de vanligaste frågorna vi stöter på här på Djursidan. För trots att det är ett av Sveriges vanligaste husdjur så är det faktiskt väldigt få människor som vet hur länge en hamster lever. Därför hade vi tänkt besvara just den frågan här!

Hur länge lever en hamster?

En hamster i fångenskap brukar bli mellan 2-3 år gammal. Även om detta är den normala maxåldern för en hamster så finns det såklart också extremfall där en hamster blivit över 4 år gammal. En hamster ute i det vilda lever dock inte lika länge utan man brukar säga att en vild hamster lever mellan 1-2 år beroende på art. Dessutom varierar livslängden för en hamster beroende på vilken art den tillhör. Här nedan kan du läsa om den ungefärliga livslängden för olika hamsterarter.

Hamster livslängd:

Hur länge lever en hamster?

Guldhamster: 2 till 2.5 år

Roborovskihamster: 3 till 3.5 år

Campbells ryska dvärghamster: 2 år

Kinesisk hamster: 1.5 till 2 år

Rysk vintervit hamster: 1.5 till 2 år

Så åldras en hamster

Eftersom en hamster lever betydligt kortare tid än vad vi människor betyder detta också att de åldras mycket snabbare, här redogör vi kort för en hamster åldras.

En nyfödd hamster är väldigt sårbar då de är både blinda och döva samt saknar päls. Först efter cirka 5 dagar börjar hamsterns päls att växa ut och efter 14 dagar brukar ögonen öppnas. Ungefär samtidigt som ögonen öppnas reser sig också hamsterns öron och de kan börja höra. Innan hamstern öppnat sina ögon (och öron) är de väldigt försiktiga och håller sig helst väldigt nära sin mor och sina syskon. När ögonen väl börjat öppnas är det däremot dags att utforska sin omgivning lite så smått, även om de alltid ser till att vara på lagomt avstånd från sin mor. Efter 21 till 28 dagar är det dags att separera hamsterungen från sin mor.

Efter ungefär 4 till 6 veckor blir hamstern könsmogen, oftast blir hanarna det fortare medan det kan ta något längre tid för honorna. Nu är det viktigt att man håller honor och hanar separerade ifall man inte vill ha ännu fler hamstrar att ta hand om!

Mellan det att hamstern blivit könsmogen och ungefär 1 års ålder kan man säga att en hamster “ligger på topp”, det vill säga att den har gott om energi och gillar att busa. Du kommer då säkert höra hur hamstern springer i sitt hamsterhjul eller bökar omkring i sin hamsterbur.

Efter cirka ett år brukar en hamster bli lite lugnare, den kanske inte orkar lika mycket som förut och väljer att vila istället för att leka. Vid cirka 12 till 14 månaders ålder kan honorna bli infertila.

När hamster är kring 18 månader, det vill säga 1.5 år, så brukar man säga att den blivit gammal. Precis som med människor är det nu större risk att hamstern blir sjuk och får andra hälsoproblem. Hamsterns päls kommer troligtvis tappa lite av sin lyster och de kan bli lite tunnhåriga. Hamstern också är troligen tröttare än vad den varit tidigare och det är viktigt att man låter hamstern vila så mycket som den behöver. Har man otur så lever hamstern inte mycket längre än såhär, men har man tur så kan hamster fortsätta leva i något år eller två till.

Man vet aldrig helt säkert hur länge en hamster kommer leva, men om man håller det rent i hamsterburen, kontaktar veterinär om det behövs och ger hamstern rätt föda samt massor av kärlek så har man i alla fall gjort allt man kan för att hamstern ska leva ett lyckligt liv!

Roborovskihamster ålder

Avslutande tankar

Förhoppningsvis har du funnit vår artikel om en hamsters ålder lärorik! Att ha en hamster är bland det bästa som finns och vi på Djursidan hoppas verkligen att du och din hamster får ett långt lyckligt liv tillsammans!

Tack för att ni läst vår artikel, om ni tyckte att den var lärorik får ni väldigt gärna lämna ett betyg och/eller lämna en kommentar här nedanför!


Se även vår artikel om skillnaden mellan hamster och marsvin!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4 / 5. Antal röster: 15

Inget betyg satt