Har en hamster tillräckligt bra syn och hörsel för att kunna känna igen ditt ansikte och din röst? Det korta svaret är att hamstrar har extremt bra hörsel och extremt dålig syn. Som djurägare är det självklart roligt att veta vilken betydelse man har för sitt djur, men att ha kunskap om din hamsters alla sinnen är också väldigt viktigt för att din hamster ska må så bra som möjligt.
Innehållsförteckning
Har hamstrar bra syn?
Att hamstrar har bra syn är lätt att tro, med tanke på deras stora ögon. Sanningen är att hamstrar har väldigt dålig syn. Hamstern är ett bytesdjur, vilket betyder att de blir jagade och uppätna av predatorer. Det är vanligt att bytesdjur, så som hamstern, har sina ögon på sidorna av huvudet för att göra sitt synfält större.
Detta gör att djuret i det vilda har större chans att se en predator och hinna fly för sitt liv. Dock gör det att hamstern har dåligt djupseende eftersom dess binokulära område (det området där båda ögonen kan fokusera samtidigt) är litet. Det betyder att din hamster lätt kan klättra upp för exempelvis en gardin och sedan hoppa från toppen, eller hoppa ner från ett högt bord, då den helt enkelt inte uppfattar hur långt det är till marken.
På grund av detta är det bra att alltid ha uppsyn över din hamster när den är ute ur buren, och att generellt låta den vara på golvet utan chans att klättra på något. Dessutom kan hamstrar inte se uppåt särskilt bra.
I det vilda kan hamstrar bli attackerade av fåglar som dyker ner mot dem ovanifrån. För att försvara sig lägger sig hamstern på rygg för att kämpa emot med hjälp av sina ben och tänder. Därför är det bra om du närmar dig din hamster framifrån, om du exempelvis ska ge den mat, för att undvika att djuret känner sig hotat och stressad.
Men om en hamster har aldrig varit vild, behöver jag ändå visa hänsyn för vilda hamstrars beteende? Ja! Även fast din hamster aldrig har varit utsläppt i det vilda finns vissa beteenden hos djuret ändå.
Samma sak gäller för oss människor. Exempelvis, även fast du aldrig har blivit jagad förut vet din kropp precis vilka hormoner den ska utsöndra för att du ska känna mindre smärta och orka mer om du någon gång skulle bli det. Det beror på att människor tidigare har blivit jagade, och dessa hormoner har hjälpt oss överleva. Den här principen gäller för alla arter, därmed även hamstrar.
Har hamstrar bra hörsel?
Som tur är har hamstern sin hörsel för att täcka upp för den dåliga synen. Hamstrar i det vilda är jagade av det mesta, och på grund av detta har de behövt utveckla en bra överlevnadsförmåga.
Hamstrar använder sin hörsel för att undvika faror, och de kan till och med lära sig att associera olika ljud med olika saker. Som när de exempelvis hör fotsteg från en räv, en ugglas hoande eller en slingrande orm förstår de att det finns en fara i närheten. De kan också lära sig att ljudet som uppstår när matskålen fylls på betyder att det nu finns mer mat.
Hamstern har stora öron, i skala till deras kropp, som de kan veckla ut för att uppfatta så mycket ljud som möjligt. Detta kan du enkelt se om du tittar på din hamsters öron under olika tider på dygnet.
När den sover är öronen invecklade, medan när den är vaken är öronen öppna och står rätt upp. Hamstrar uppskattas höra fem gånger så högt som oss människor. Alltså att ljudet som vi människor hör när någon andas (10 dB) låter som att en människa pratar i normal ljudnivå för en hamster (50 dB).
Kan en hamster dö på grund av stress?
Har du någonsin hört att en hamster kan dö på grund av stress? Det är bland annat tack vare deras välutvecklade och väldigt känsliga hörsel. När en hamster hör höga ljud blir den stressad. Fåglar använder sig utav detta bland annat.
En fågel kan ge ur sig ett högt läte för att stressa upp en hamster och lura ut den ut sin håla. Även fast musik eller en påslagen TV inte är ett direkt hot för din hamsters liv, så tror hamstern det, och kan bli väldigt stressad.
Hamstrar kan till och med få dödsångest. Ett högt ljud en gång kommer inte döda din hamster, men konstant höga ljud kan göra det. Undvik att exempelvis lyssna på hög musik ofta, eller att ha din TV påslagen länge. Försök hitta en lugn plats för din hamster att vara på, och inte nära ett fönster med mycket trafik utanför. Hamstern behöver särskilt mycket lugn och ro när den sover under dagen.
Har hamstrar bra luktsinne?

Ja! Hamstrar har förutom sin goda hörsel även ett väldigt bra luktsinne. Det hjälper liksom hörseln hamstern att klara sig från predatorer eller andra faror.
Så fort det finns mat i närheten känner hamstern lukten av det, de kan lätt hitta ett solrosfrö i en hög med annan mat. Deras luktsinne är så pass bra, att det kan vara värdefullt att tvätta händerna mellan att du har rört mat och att du har kontakt med en hamster.
Det kan nämligen hända att hamstern biter dig för att du luktar mat. Du bör också tvätta händerna om du har rört något annat djur, exempelvis en hund. Lukten av hunden kan skapa stress och oro hos hamstern.
Hur är hamsterns smak och känsel?
Hamstrar är allätare precis som oss människor och är därför inte allt för kräsna när det kommer till mat. De gillar särskilt solrosfrön, maskrosblad och mjölmask.
Du bör dock undvika att ge din hamster mandel, apelsin eller ananas då det kan skada djuret. När det kommer till känsel är det individuellt vad olika hamstrar tolererar och tycker om.
Ett tips kan vara att låta hamstern äta på något gott samtidigt som du klappar försiktigt mellan öronen och i nacken, då de flesta tama hamstrar tycker om det. Undvik dock att höra en hamsters morrhår, då de inte alls tycker om detta.
Skapa en relation med din hamster
Så, känner din hamster igen ditt ansikte och röst? Tyvärr ser din hamster för dåligt för att känna igen ditt ansikte, men den bondar med dig ändå tack vare din lukt och din röst. Dock tar det lite tid för din hamster att vänja sig vid dig, så ha tålamod och börja med att hantera hamstern försiktigt.
Börja med att hålla din hand i din hamsters bur utan att försöka röra djuret. När din hamster förstår att du inte är något hot kommer den att börja närma sig dig. Det kan ta flera dagar innan hamstern känner sig tillräckligt bekväm med att krypa upp i din hand, och under tiden ska du undvika att göra några hastiga rörelser.
Samtidigt som du är nära din hamster bör du prata med en lugn och lågmäld röst. Efter ett tag kommer hamstern att lära sig att känna igen dig på både din lukt och röst, och därför inte vara stressad eller aggressiv mot dig när du kommer nära. För att din hamster ska fortsätta vara tam behöver du prata med den och ge den uppmärksamhet regelbundet.
För att sammanfatta är hamstern är ett socialt djur som uppskattar din uppmärksamhet. Trots sin dåliga syn klarar sig hamstrar utmärkt tack vare sitt lukt-och hörselsinne. Till en början kan hamstern verka blyg och försiktig, men om man tar sig tiden att lära känna sin hamster samt visa att man inte är ett hot kan hamstrar vara ett jättebra husdjur som erbjuder mycket kärlek och glädje.
Här får kan du läsa mer om hamstrar, till exempel vad som behövs när man skaffar hamster, eller hur du sköter om hamsterburen!