När du skaffar hamster, är buren det största och viktigaste inköpet du behöver göra för att ge djuret en trygg plats att bo på. Här kollar vi in marknadens bästa hamsterburar just nu!

Vilken hamsterbur är bäst i test?

För bästa trivsel och hamsterhälsa bör du ha en lite större bur. Vi rekommenderar Skyline Nagarium Marrakesch som är stor och fin, i trä och glas. Den kan inredas på många sätt och kan tillgodose alla hamsterns behov! Absolut bäst val!

Vill du ha en gallerbur bör du kolla in Savic Heaven 80 eller deras Sky Metro.

Läs vidare för att se alla hamsterburar vi tittat närmare på!

Recensioner av 10 fina hamsterburar

Här är hela listan på de hamsterburar vi undersökt.

Skyline Nagarium Marrakesch – Bäst i test

Skyline Nagarium Marrakesch

Kolla priset hos:

Det här det absolut främsta valet när det gäller färdiga hamsterburar. Vi gillar modeller med glas istället för galler, och är förvånade att det finns relativt få alternativ på marknaden i hamsterkategorin. Men Skyline Nagarium Marrakesch är ett ypperligt alternativ.

Buren är rymlig och mäter L 96 x B 47 x H 38 cm. Den är tillverkad i ett stadigt trämaterial, med glasväggar och aluminiumdetaljer.

Det är en lättskött bur med ett tak som kan tas bort, när du behöver rengöra, pyssla om eller förflytta din hamster. Eftersom det är en bur med högt i tak, kan du fylla på med stora mängder strö, vilket hamstrar älskar! På så vis kan de gräva tunnlar, leka och gömma sig hur mycket de vill.

Detta är en kvalitetsbur för hamstrar och du känner direkt att material och design är gjord för att hålla, och hålla hamstern säker och frisk. Har du möjlighet att lägga en slant på din hamsterbur så är det tveklöst Skyline Nagarium Marrakesch du ska välja!


Savic Geneva Hamsterbur

Savic Geneva Hamsterbur

Kolla priset hos:

Den här buren har en modern design och består utav 2 etager. Nedre delen är gjord av genomskinlig plast och går lätt att plocka bort helt. Detta gillar vi eftersom det gör det enkelt att storstäda buren. Exempelvis kan man lätt dumpa ut all gammal strö och duscha av plastdelen i badkaret.

Överdelen är gjort av horisontella metallstänger där din hamster kan klättra utan att riskera någon skada ifall den skulle ramla ner. Det finns en lucka längst upp i buren som ger dig enkel åtkomst till din hamster.

Någonting väldigt positivt är dock att underredet har en hög kant, och därför finns det mycket plats för stimulerande leksaker eller ett tjockt lager strö som din hamster kan gräva tunnlar och hålor i. Dessutom lär det inte bli särskilt mycket spill utanför buren tack vare den höga kanten.

Buren är hyfsat liten och väldigt simpel och därför tycker vi att priset möjligtvis är lite högt men Savic Geneva hamsterbur är därför perfekt för dig som vill ha en simpel och stilren bur som är enkel att städa.


Savic Hamsterbur Sky Metro

Savic Hamsterbur Sky Metro

Kolla priset hos:

Detta är en hyfsat stor, rolig och färgglad bur med en inbyggd tunnel på ovansidan buren. Med buren ingår flera tillbehör som ett hamsterhjul, en stege, ett hus samt en matskål. Dessa tillbehör får lätt plats i buren då den är så pass rymlig.

Den övre delen av buren är gjord utav horisontella metallstänger vilket betyder att din hamster lätt kan klättra vilket de allra flesta hamstrar tycker mycket om. Dock är det på vissa områden 50 centimeter mellan tak och golv i buren, så det kan vara bra med ett tjockt lager strö för att lindra eventuella fall.

Savic inomhusburar är kända för sina praktiska burar med cool design. De medföljande tillbehören ger djuret ett stimulerande samt funktionellt hem, och gör inflyttningen för din hamster snabb och enkel. Savic får oftast mycket bra omdömen för att de framförallt är praktiska och lätta att montera samt hålla rena. Låter det som något du är ute efter är den här buren gjord för dig!


Imazo Duna Fun Hamsterbur

Imazo Duna Fun Hamsterbur

Kolla priset hos:

Detta är en medelstor hamsterbur med tre olika våningsplan där flera roliga leksaker får plats för din hamster. I buren ingår ett hamsterhjul, stegar, ett hus samt en vattenflaska. Något som utmärker sig med den här buren är tunneln i plast som går på utsidan av ena långsidan i buren, detta tycker vi om!

Buren är till största del gjord i plast, bortsett från några centimeter metallgaller runt om buren samt en större lucka i taket som även den är gjort i metallgaller. Om du vill att din hamster ska kunna klättra mycket kan detta alltså vara fel val för dig.

Luckan i taket går att öppna om du ska städa, mata ellet klappa din hamster. Det går även att ta bort hela bottnen för en större städning.

Imazo är ett företag som har ett stort sortiment och tillhandahåller både levande djur, akvariefiskar men också många olika sorters tillbehör som de distribuerar över hela skandinavien.

Vi rekommenderar den här buren till dig som vill ha en prisvärd bur där de flesta tillbehör ingår.


Kerbl Hamsterbur Inomhus

Kerbl Hamsterbur Inomhus

Kolla priset hos:

Detta är en bur som är stor men också mer på den kostsamma sidan. Själva buren har tre olika höjdnivåer som är sammankopplade med två stegar samt en hängbro av trä.

Med buren tillkommer ett hus, även denna gjord i trä, och två mindre röda matskålar som ska fästas på burens väggar. Vanligtvis är tillbehören till burar gjorda i plast, så därför tycker vi särskilt mycket om inslagen av trä i den här buren.

Kerbl Hamsterbur har en botten i ljus plast med plats för ett tjockt lager strö. Sidorna samt taket i buren är gjort av svarta horisontella metallstänger där det finns god plats för din hamster att klättra. Det finns tre mindre öppningar till buren, två på ovansidan samt en på långsidan. Eftersom detta är en stor bur kan det vara lite svårt att få tag på din hamster i alla lägen, men man kan ta bort hela övre delen om så önskas.

Kerbl distribuerar många olika typer av burar till många olika typer av djur, och får ofta höga betyg av dess kunder. Det stora utrymmet är särskilt omtyckt.


Ferplast Mini Duna Hamsterbur

Ferplast Mini Duna Hamsterbur

Kolla priset hos:

Ferplast Mini Duna är en hyfsat liten bur med två våningsplan. Bottnen i plast kommer i flera olika färger (rosa, grön och vit) och går enkelt att ta av för rengöring. Även övre delen är gjort utav plast med en större lucka på ovansidan som går att öppna.

Buren är inredd med ett hyllplan, ett hus, ett springhjul samt en matskål i plast. Det ingår även en vattenflaska. Det finns ingen möjlighet för din hamster att klättra i den här buren, samt att ventilationen är sämre med tanke på att luften endast kan flöda ut och in från taket. Detta tycker vi såklart mindre bra om.

Den här buren har ett lägre pris och det märks bland annat på storleken samt kvaliteten av tillbehören.   

Vi rekommenderar den här buren till dig som vill undvika spillet av strö runt om buren, samt gnagande på galler.


Ferplast Criceti 15 Hamsterbur

Ferplast Criceti 15 Hamsterbur

Kolla priset hos:

Detta är en hyfsat stor hamsterbur med en mycket rymlig botten. I buren ingår en hörnhylla som hamstern kan klättra upp på med hjälp av en stege. Hyllan som ingår är rymlig och det finns gott om plats för både hamsterhjulet och huset som även dessa ingår. Samtliga möblerna är gjorda av plast.

Bottnen är så pass djup att det finns gott om plats för strö men också flera leksaker som kan aktivera din hamster. Förutom bottnen är resterande bur gjord av metallgaller som din hamster kan klättra på. Detta är även positivt för ventilationen.

Ferplast har ett stort sortiment av burar för flera olika typer av djur såsom marsvin, hamstrar, råttor och illrar. Deras omdömen är blandade och de har bland annat fått kritik för den dåliga kvaliteten på plasttillbehören som ingår samt att vissa burar marknadsförs för ett särskilt djur som enligt lagen bör ha större utrymme. Detta tycker vi självklart inte om, och vi rekommenderar att läsa på om djurskyddslagstiftningen som vi har skrivit om längre ner i artikeln för att säkerställa att en bur har rätt storlek för ditt husdjur.


Savic Heaven 80 Hamsterbur

Savic Hamsterbur Heaven 80

Kolla priset hos:

Savic Heaven 80 är en färgglad bur som kommer med mängder av tillbehör som bidrar till massa roliga aktiviteter för din hamster. I den här buren ingår bland annat ett springhjul, flera plattformar, en hamstertoalett, rostfria skålar samt artanpassade rör med lufthål.

Något som får den här hamsterburen att sticka ut ur mängden är det så kallade hamster-penthouset på toppen av buren där din hamster kan sitta och njuta av utsikten. Penthouset nås från två håll via tunnlar.

Bottnen på buren har ett högt underrede där hamstern kan gräva tunnlar och bygga bon utan att något strö lämnar buren och smutsar ner. Resten av buren är gjord av metallgaller, så din hamster kan också klättra.

Den här buren är en toppsäljare, med många väldigt bra omdömen. Vi rekommenderar den här buren till alla, men framför allt till dig som vill ha en rymlig bur med extra mycket plats för aktiviteter till din hamster.


Skyline Fun Area Leon

Skyline Fun Area Leon Hamster och smådjursbur

Kolla priset hos:

Detta är en hyfsat stor, men framförallt hög bur med tre våningsplan och gott om plats. Hamstern använder stegar för att ta sig mellan våningarna.

Bottnen på buren består av vit plast och väggarna samt taket är gjort av svart metallgaller. Buren har en stor lucka på taket men också tre mindre luckor per våningsplan som gör det enkelt för dig att nå hamstern överallt.

Tillsammans med buren ingår en tunnel, en gungbräda samt ett hus i trä. Det ingår även ett springhjul som din hamster kan använda för motion. Dessa tillbehör tar dock inte särskilt stor plats i buren och därför finns det fortfarande gott om plats för andra leksaker.

Vi rekommenderar den här buren till dig som vill ha en större bur där det finns utrymme för dig att inreda som du själv vill. Om du också är intresserad av andra djur såsom ökenråttor och möss skulle den här buren vara toppen, då den också fungerar utmärkt till dessa arter.


Savic Hamster Plaza Knock Down

Savic Hamster Plaza Knock Down

Kolla priset hos:

Detta är en stor, men framförallt bred bur som är hopfällbar. Den har en stilren design i mörk plast nedtill, med sidor samt tak av horisontella metallstänger där det finns gott om plats för din hamster att klättra.

Med buren tillkommer det en stor hörnhylla, en stege till hyllan, en rostfri matskål, ett springhjul, ett hamsterhus samt en 150 ml vattenflaska som fästs på sidan av buren i gallret. Alla tillbehör förutom matskålen samt vattenflaskan är gjord av färgad plast.

Det finns mycket utrymme för många leksaker på alla våningsplan. Det finns också plats med mycket strö på botten som din hamster kommer älska.

Vi rekommenderar den här buren till dig som prioriterar ett stort utrymme för din hamster, och för dig som vill kunna köpa till saker för att fylla utrymmet.

När man ska köpa en bur till sitt husdjur är det vanligt att ha många frågor. Här kommer svar på några av de vanligaste funderingarna.


Vad ska man tänka på när man köper en hamsterbur?

En viktig sak som man bör tänka på är att buren bör vara gjord av ett hållbart material för att undvika att din hamster gnager sig ut ur buren. Rostfritt stål, hållbar plast, metallstänger eller glas är bra alternativ. Något annat som är väldigt viktigt är att det finns bra ventilation i buren. Dålig ventilation skapar nämligen problem med temperatur och luftfuktighet. Tänk på att det åtminstone bör finnas en sida i buren som är öppen för att tillåta luftcirkulation. Du bör dessutom se till att buren är tillräckligt stor för ditt husdjur.

Vad behövs i hamsterburen?

Det är väldigt viktigt att det finns plats för hamstern att aktivera sig. Ett springhjul, rör och tunnlar, saker att hoppa upp på eller krypa under är vanliga tillbehör som är bra för att stimulera din hamster. Även ett minst 5 centimeter djupt lager av strö att gräva i är nödvändigt för att hamstern ska trivas.

Mer självklara saker som en vattenflaska med vatten, en matskål med mat behövs. Om man har en dvärghamster är ett sandbad bra så de kan tvätta och ta hans om sin päls. Tänk även på att göra rent hamsterburen regelbundet.

Vad kostar en hamsterbur?

Priset för en hamsterbur varierar kraftigt, det finns simpla burar för 400 kronor men också extremt lyxiga burar för upp mot 2500 kronor.

Hur stor bur behöver en hamster?

Det finns en djurskyddslagstiftning som anger hur liten en bur får vara. En guldhamster behöver en yta på minst 1200 kvadratcentimeter, med en kortsidan på minst 25 centimeter samt en höjd på minst 20 centimeter.

För en dvärghamster får ytan vara minst 900 cm², samt att den kortaste sidan samt höjden av buren får vara minst 20 centimeter.

Kan man ha flera hamstrar i samma bur?

Det beror på vilken art av hamster du har. Dvärghamstrar mår dåligt av att bo ensamma, och du bör därför ha minst två stycken som bor tillsammans. Guld- och kinesiska hamstrar behöver däremot bo ensamma. Även fast du har en stor bur blir de stressade och aggressiva mot varandra.

Med massvis av alternativ hoppas vi att den här informationen kan vara till hjälp för att du ska kunna fatta ett bra beslut. Med tiden kommer du att lära känna din hamster och se vad den gillar att göra. Som tur är kan man alltid ta bort och lägga saker för att din hamster ska trivas som bäst. Lycka till!


Här hittar du fler artiklar om hamstrar!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4 / 5. Antal röster: 4

Inget betyg satt