Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Hamstrar är aktiva djur som behöver röra på sig för att må bra. En aktivitetshage är en plats där hamster kan vara tillfälligt, för att röra på sig och för att hållas trygg medan du städar buren eller liknande. Här listar vi de 10 bästa aktivitetshagarna just nu!

Vilken aktivitetshage för hamstrar är bäst i test?

Om du vill ha en simpel hage, där hamstern kan springa av sig och vara trygg medan du städar buren, är Trixie Hamsterhage det bästa valet.

En annan unik variant som vi gillar är Skyline Ranch Arizona. Den är lättmonterad och tillverkad i plywood. Fin liten hage för hamster och andra smådjur, med många möjligheter att inreda själv!

Om du vill ha något större så bör du kolla in till exempel RelaxDays aktivitetshagar. De kan byggas ut på flera olika sätt och är fantastiska platser för många olika smådjur!

Recensioner av 8 fina aktivitetshagar för hamster och smådjur

Här tittar vi närmare på 8 små hagar, i olika stilar och prisklasser, där du kan låta hamstern springa av sig ordentligt.

Trixie Hage för hamster

Trixie Hage för hamster

Kolla priset hos:

Det här är en simpel hage gjord av metallgaller som man kan använda både inomhus och utomhus om så önskas. Hagen består av sex delar som du enkelt monterar ihop när den ska användas och plockar isär för att ställa undan. Det är värt att nämna att den här hagen inte är särskilt stor om det är något du prioriterar.

Priset på den här hamsterhagen är relativt lågt, men det är också en väldigt simpel hage utan tak och golv, och den har inte heller några olika nivåer som din hamster kan klättra mellan.

Varumärket Trixie distribuerar mängder av produkter för olika djur, som de har fått både bra och dåliga omdömen för. Just den här hagen har fått lite kritik bland annat för dess instabilitet. Det är dock en prisvärd hage att ha som temporär lekyta för hamstern, för kortare stunder.

Den här hagen passar bäst för dig som vill ha en simpel inhägnad i hyfsad storlek och för ett rimligt pris.


Skyline Ranch Arizona Inomhushage

Skyline Ranch Arizona Inomhushage

Kolla priset hos:

Det här är en mindre aktivitetshage om man jämför med de andra hagarna i den här listan. Förutom att använda den som en aktivitetshage kan man också använda den som en utbyggnad till en bur, då man kan plocka bort redan utsågade dörrar. Man kan även köpa flera Skyline Ranch Arizone inomhushagar och sätta ihop för att skapa en större inhägnad.

Hagen är gjord i stadig plywood, vilket utmärker den då de flesta andra hagar är gjorda av metallstänger eller polyester. Du monterar hagen enkelt genom att sätta ihop fyra träbitar. Kanterna är inte särskilt höga, så du kommer behöva anpassa vilka leksaker du har i hagen så din hamster inte kan klättra upp och kan ta sig ut över kanten.

Priset är i det övre skiktet, med tanke på dess storlek, men om man vill ha en hage i trä är detta ett bra alternativ. Vi rekommenderar också den här hagen till dig som vill ha en mindre hage, eller för dig som vill ha en utbyggnad som är kopplad till din hamsterbur.


SM Sunnimix Vikbara Utomhushage

SM Sunnimix Vikbara Utomhushage

Kolla priset hos:

Det här är en hage i slitstarkt och hållbart polyester som finns i tre olika färger (blå, svart och rosa.) En klar fördel med den här hagen är att den är lätt att flytta fram och tillbaka då hagen bara är en del och inte behöver någon montering.

Bottnen är heltäckande medans de sex sidorna består av nät så att din hamster kan se ut. Nätet gör också att ventilationen blir bra, vilket är superviktigt! Hagen har inget tak så se till att ha uppsikt över ditt husdjur så den inte lyckas rymma eller bli utsatt för någon fara som exempelvis ett större djur.

SM Sunnimix har sammanfattningsvis en hyfsat stor hage med bra pris. De positiva aspekterna är att ingen montering krävs samt att ventilationen är superbra. Omdömen talar dock för att kvalitén på hagen har mer att önska.


LYNN Lekhage

LYNN Lekhage

Kolla priset hos:

Som ovanstående aktivitetshage är denna också gjord i slitstark polyester. Den här hagen finns att få tag i båda färgerna blått och svart. Den här hagen har en enkelt installation då det finns en inbyggd flexibel ram i hagen som gör att den automatiskt vecklas ut på några sekunder. Du kan självklart vika ihop den igen och förvara den i ett skåp eller liknande då den inte tar stor plats.

Bottnen på buren är gjort av vattentät plast, så ifall din hamster exempelvis skulle urinera kommer det inte läcka ut på ditt golv, detta gillar vi extra mycket! Plastbottnen gör också hagen väldigt enkel att städa, då man bara kan spola av den eller göra rent den med exempelvis en trasa och vatten.

Den här hagen har även ett tak vilket gör att din hamster inte kan rymma genom att klättra över någon kant. Man stänger enkelt inhägnadens tak med ett blixtlås.

Priset är överraskande lågt på den här smidiga aktiveringshagen och vi rekommenderar den till dig som värdesätter snabb installation, vattentät botten samt tak på din inhägnad.


Lionto Utomhushage

Lionto Utomhushage

Kolla priset hos:

Det här är en stor hage uppbyggd av plastrektanglar som man enkelt monterar med hjälp av ett plug-in system. Plasten är stabil och vattenavvisande så den är lätt att rengöra med en trasa. Hagen har två våningar som sammankopplas med en metalltrappa. Det är även möjligt att göra justeringar i uppbyggnaden av hagen så du får den precis som du vill ha den.

Hagen har fått mängder av positiva omdömen där kunder utrycker att hagen är lätt att montera samt att det uppskattas att man kan bygga om hagen på olika sätt. Det är även svårt för din hamster att kunna klättra över kanten på hagen eftersom plastrektanglarna är 45 cm höga. En negativ aspekt av den här hagen är att det inte finns något tak eller någon botten, så om du planerar att ha den utomhus är det viktigt att ha god uppsyn över din hamster.

Vi rekommenderar den här hagen till dig som vill ha något utöver den vanliga inhägnaden, med flera våningar samt möjligheten att vara kreativ med olika uppbyggnader av hagen.


Nobby Hamsterhage

Nobby Hamsterhage

Kolla priset hos:

Nobbys aktivitetshage är uppbyggd av 8 färgglada metallnät som skapar ett hyfsat stort utrymme för din hamster att leka på. Hagen har en enkel montering och nedplockning, det går jättebra att förvara den nedfällda hagen i ett skåp eller liknande när den inte används.. Det finns ingen botten så det kan vara bra att ha en filt eller liknande under hagen vid inomhusbruk.

Den här aktivitetshagen har fått många omdömen som oftast är mycket positiva men också en del kritik. En del klagar på böjda och ibland trasiga metallstänger. Framförallt kritiseras hagen för att vara enkel att rymma från. Vissa hamstrar kan trycka sig igenom stängerna och vissa kan till och med klättra upp för kanten och komma ner på andra sidan. Om du har en hamster som brukar klättra är detta antagligen inte det bästa valet för dig. Tänk även på att hagen inte är superstadig och har inte heller har ett tak eller botten.


Relaxdays Utomhushage

Relaxdays Utomhushage

Kolla priset hos:

Den här hagen är i grund och botten 24 stycken kvadrater i plast som du använder för att bygga en aktiveringshage precis som du själv vill ha den. Du kan exempelvis välja att skapa en hage med mindre yta och högre kanter, eller en stor hage med lägre kanter. Du fäster kvadraterna enkelt i varandra med ett plug-in system.

Relaxdays är ett varumärke som säljer främst inredning men också vissa tillbehör till smådjur för hyfsat låga priser. I de flesta fallen har varumärket fått bra omdömen med vissa klagomål på dålig kvalité. När det gäller just den här hagen finns det vissa klagomål om att den är ostadig om man inte fäster den i marken. Även i vissa fall har hamstrar lyckats bita sönder plasten och kunnat rymma.

På grund av detta rekommenderar vi den här hagen till dig som har en hamster som inte har för vana att gnaga mycket på saker runt om den, eller till dig som vill ha möjlighet att kunna designa din egna inhägnad.


Songmics Utomhushage med bottenplattor

Songmics Utomhushage med bottenplattor

Kolla priset hos:

Även denna hage består av plattor som man själv sätter ihop för att bilda en aktivitetshage. Hagen finns i två färger, grå och vit. Till skillnad från ovanstående inhägnad har den här hagen har ett golv, vilket främst betyder att den blir mer stabil. Kanterna på inhägnaden är höga, hela 47 centimeter, så det är låg risk för din hamster att kunna klättra över kanten.

Songmics är ett varumärke som säljer inredning, elektronik, träningsredskap men också mycket annat. De får generellt höga betyg och priserna brukar vara hyfsat låga. Just den här buren har fått väldigt många omdömen och de allra flesta är positiva. Dock framkommer det att det blir små mellanrum mellan plastpanelerna men de flesta djurägare har fixat till detta med tejp för att vara på den säkra sidan. 

Vi rekommenderar den här aktivitetshagen till dig som vill att din hamster ska ha ett stort utrymme att vara på, samt prioriterar en bottnen och höga kanter.


Vad är en aktivitetshage för hamster?

En aktiveringshage är en inhägnad som är större än djurets bur, där kan hamstern vara aktiv på olika sätt. Aktivitetshagar ser ut på många olika sätt men de är oftast gjorda i metallstänger, slittålig polyester eller trä och dessutom med tillräckligt höga kanter så att hamstern inte kan rymma.

Varför behöver man en aktivitetshage för sin hamster?

En hamster är ett aktivt djur som behöver mycket stimulans och motion för att kunna må bra. Hamsterburar är ofta små och där får hamstern inte plats att röra på sig lika mycket som den behöver. Aktivitetshagar är ett bra sätt att komplettera en mindre bur, och man kan ta bort hagen när den inte används för att ta mindre plats.

Ofta används aktivitetshagen också som tillfällig plats att ha hamstern på medan du rengör buren eller liknande.

Måste man ha en aktivitetshage?

Om din hamster har en bur som är väldigt stor behöver den såklart inte en extra aktiveringshage. Det viktigaste är att din hamster har mycket plats som den kan springa och leka på. Men det kan vara skönt att ha en extra yta att ha din hamster på, när du behöver ta ut den ur buren.

Hur stor ska en aktivitetshage vara för hamstrar?

Det finns inga direkta riktlinjer angående storlek på aktivitetshagar på samma sätt som det gör för burar. Därför är det upp till dig som ägare att avgöra hur stor aktivitetshage du och din hamster ska ha.

Om syftet är att låta hamsterna motionera ordentligt kan en större hage vara bra. Om du främst vill ha den som en yta att använda när du måste ta ut hamstern ur buren, räcker det oftast med någon mindre modell.

Vad kan man ha i en aktiveringshage?

Det finns mängder av olika aktiveringsleksaker som man kan ha i en hage. Klättervägg, springboll, aktiveringsmatta, tunnlar och vipp-bräda är jättebra exempel som din hamster kommer älska! Det går också jättebra att göra hemmagjorda leksaker av exempelvis toapappersrullar och tomma glasspaket. Bara fantasin sätter gränserna!


Du kanske vill läsa fler artiklar om hamstrar, till exempel om deras syn och hörsel, eller se tips på allt som behövs när du skaffar hamster!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 1 / 5. Antal röster: 3

Inget betyg satt