Att ha eller skaffa sig ett husdjur, exempelvis en undulat, är en rolig och trevlig sak men det kräver också ett stort ansvar och intresse. Att alltid ha noga och daglig tillsyn och uppsyn över undulaten och dess beteende är viktigt!

Du behöver ha extra noga koll på din undulat då du nyss införskaffat den, för det är under de första månaderna som det är störst risk att de drabbas av infektionssjukdomar. Ett tecken på att din undulat är sjuk är exempelvis att den burrar upp sig oftare och mer än den annars normalt gör. 

Men att burra upp sig är ett naturligt beteende för en undulat och något som sker dagligen. De burrar exempelvis upp sig när de ska vila eller sova, allt för att göra det så bekvämt för sig som möjligt. De burrar också upp sig för att visa upp sina olika känslor som exempelvis ilska eller glädje. Mer om detta skriver jag om nedan.

Naturliga anledningar att din undulat burrar upp sig

De burrar ofta upp sina fjädrar på kroppen för att se till att de får luftfickor mellan fjädrarna för det hjälper dem att förbli varma. Lagren av värme påminner om hur pälsen på pälsdjur fungerar. Skillnaden är att undulatens fjädrar står ut en bit från kroppen och går att fluffa upp genom att den använder sig av luften och därmed luftfickor.

Om den burrar upp sig och samtidigt skakar sig försöker den oftast att se till att luftfickorna i stället gör att den inte blir för varm. Man kan jämföra det med en människa som försöker svalka ned sig genom att skaka sin tröja för att få in lite svalare luft närmast huden.

Att se till att fjädrarna är till sin fördel är en viktig del i en undulats liv och när den putsat sig färdigt avslutas det ofta med att den burrar upp sig och sen skakar allt på rätt plats. Detta för att se till att de är till sin fördel utseendemässigt men även så att dess fjädrarna är redo för nästa flygtur. Man kan jämföra de beteendet med att vi människor kammar vårt hår.

Om din fågel har huvudet sänkt och framåtböjt och fjädrarna är burriga på just halsen, så betyder det att den vill bli kliad. I samband med detta kan den även bland annat dra lite busigt i dig eller dina kläder – allt för att få din uppmärksamhet!

Om den burrar upp sig och samtidigt vaggar på stjärtfjädrarna och kvittrar så är den lycklig! Lyckan är ju så klart om den gör så när du närmar dig den, då är den trygg med dig och vill visa sin kärlek.

Unga undulater kan skaka på och puffa upp sina vingar när de är hungriga eller ser fram emot att äta något gott foder som just serverats. Detta beteende sker just bland de unga och beror säkerligen på att de på annat sätt har svårt att kommunicera fram vad de vill. 

En undulathona som är i häckningsbeteende kan ofta burra upp sina fjädrar. Tecken att samtidigt hålla koll på är om hon kliar sig i rumpan med sin näbb och ben för det betyder att ett ägg är på väg. Ägget brukar komma inom 1–3 dagar när hon har detta beteende. 

Huvudfjädrarna burrar en undulat upp av olika anledningar. Den puffar exempelvis upp dem för att skrämma andra rivaler. Om undulaten utför ett skrikande ljud och går från sida till sida är den riktigt arg och irriterad. Samtidigt brukar den också puffa upp fjädrarna mellan sina vingar. Allt för att göra sig så stor och hotfull som möjligt!

När den känner sig hotad så buffar den upp fjädrarna på huvudet och utför skrikande ljud. Om din undulat beter sig så mot dig så måste du försiktigt träna den i att bli tryggare med dig.

När undulaten vill imponera på andra fåglar så buffar den i stället upp huvudfjädrarna samtidigt som den vickar på stjärtfjädrarna och har ett kvittrande läte.

Tecken på sjukdom

Uppburrad fjäderdräkt kan vara en del i en vidare sjukdomsbild; ett vanligt tecken på sjukdom är framför allt om din fågel är håglös; att den plötsligt verkar ointresserad av det som vanligtvis väcker dess intresse.

Andra tecken som man samtidigt bör ha koll efter är om fjäderdräkten är mattare i sin färg än den brukar vara, din undulat har lös eller missfärgad spillning, om dess ögon är matta eller att den andas med näbben öppen. Ofta har den också dålig aptit och verkar sova dåligt.

Det är viktigt att rummet och rumstemperaturen är behaglig för att din fågel ska trivas och hålla sig frisk. De trivs bäst när de har det svalare än vi människor oftast har det inomhus, ner till 10 grader varmt klarar de fint. 

Undulater är temperaturkänsliga så ställ inte buren direkt vid ett varmt element, vid ett fönster eller likande. Håller den ofta på att buffar upp sina fjädrar så bör du genast kolla så att inte temperaturen är för varm eller kall.

Rejält uppfluffade fjädrar kan betyda att din fågel fryser, kolla noga upp om den skakar av köld. Normalt sett ska inte undulater frysa i ett inomhusklimat så om den gör det så kontakta genast veterinär för vård!

Din undulats kost är också en mycket viktig del att som ägare ha koll på. Om undulaten drabbas av A-vitaminbrist kan den sitta uppburrad, samtidigt som den exempelvis nyser och har väsande andning, diarré, avmagras och har annorlunda lukt ur munnen.

En undulat är ett flockdjur och den mår sällan bra av att vara ensam. En ensam undulat kan bli deprimerad vilket kan leda till att den bland annat börjar att burra upp sig. Det krävs ett extra stort engagemang från dig som ägare om du väljer att ha en ensam undulat. Det är inte för inte som rekommendationen är att en undulat inte bör vara ensam utan andra fågelvänner. 

Det är inte alltid lätt att se när en undulat är sjuk för det är naturligt för dem att dölja sin sjukdom. Så länge de kan väljer de att dölja att de är sjuka för att inte visa sig svaga inför de andra fåglarna och för att undvika att rovfåglarna riktar in sig på just dem.

När fågeln väl visar sjukdomstillstånd gäller det att agera snabbt. Skulle din undulat sitta uppburrad och stilla på burbotten så är det riktigt illa! Då kan det tyvärr redan vara för sent att försöka rädda dess liv, men det gäller att snabbt åka in akut till veterinären.


Här hittar du fler artiklar om fåglar som husdjur!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4 / 5. Antal röster: 1

Inget betyg satt