Att få skaffa sig en liten fågel som husdjur, exempelvis en undulat, är mångas dröm! Då djuret mår bra och är välskött så ger det ju ofta så väldigt mycket tillbaka, djuret blir till en kär familjemedlem. Undulaten är en populär fågelart att ha som husdjur.

Som husdjursägare så har man ett ansvar som man aldrig ska ta lätt på. En undulat kan leva i många år, den kan bli sjuk och behöva akut vård hos veterinär. Du kanske ska skaffa en försäkring eller se till att ha sparade pengar att ta av. 0ch har du tillräckligt med tid att lägga på ett husdjur?

För det krävs ett ärligt engagemang för att få djuret att trivas och känna sig tryggt. Vilken mat passar mitt husdjur bäst, vilka tillbehör behövs och hur ofta och hur noga ska exempelvis en bur städas? Dessa och många fler frågor är viktigt att som ägare ta reda på.

Här nedan ska jag stegvis gå igenom vad man behöver planera och tänka på innan, under och efter köp av undulat.

  • Innan köp- gör ställningstaganden och planera dina inköp
  • Vid köp- Vad behöver du inhandla/fixa och viktiga fakta att känna till
  • Efter köp- Få undulaten trygg och tam
  • De vanligaste tecken på sjukdom

Innan du köper en undulat

Är du säker på att du är villig att ta ansvar för en annan levande varelse? Det kräver tid, lust och engagemang. En undulat lever oftast 5–8 år i fångenskap men de kan bli över 10 år gamla.

Du behöver lägga ned tid och energi på att samla in pålitliga fakta, så du säkerställer att ditt blivande husdjur exempelvis får i sig den föda och de vitaminer den behöver.

En undulat, liksom de flesta andra fåglar, är en social varelse. Så att ha minst två i samma bur är en stark rekommendation!

Har du plats hemma för en stor fågelbur? Även tillbehören som mat, leksaker och resebur tar plats.

En undulat är ofta en mycket pratsam och tjattrig fågel, de kan låta en del även på natten. Är du förberedd på att du kan få din sömn störd?

Din undulat kan behöva få flyga fritt ibland; har du plats för det? Den kan exempelvis komma att förstöra din tapet, är du beredd på att det kan bli vissa skador du kommer att få åtgärda? 

Kolla eventuellt upp vilken försäkring som passar dig och din undulat bäst och vilken kostnad du i så fall kommer få betala varje månad.

Vilka veterinärer finns i din närhet som kan ta hand om fåglar? Vilka betyg har dessa veterinärer fått av andra ägare?

Kommer du behöva åka ifrån din fågel? Vem har du som du litar på som kan vara djurvakt åt dig?

Ett roligt beslut att ta är ju vilken sorts undulat du vill skaffa, de finns ju i många olika färger! Men låt inte det yttre styra dit val för mycket, det du främst behöver gå efter är hur fågeln beter sig- om den är ung, pigg och aktiv. Och även besluta om du ska köpa hane eller hona. Tänk även på att undulaten bör vara minst åtta veckor gammal då du tar hem den.

Hanar är ofta något lugnare i humöret än honor, men det går bra att ha två hanar eller respektive två honor tillsammans. Det är fågelns individuella humör och personlighet som främst styr hur väl olika undulater passar tillsammans.

En hona och en hane kommer mycket troligen att vilja para sig och om du som ägare inte vill ha ungar måste du se till att paret inte har någonstans att bygga ett rede.

En undulat blir könsmogen omkring 3–4 månaders ålder och det är när det sker som man med säkerhet kan se skillnad mellan könen. Vaxhuden som sitter precis ovanför näbben skiftar färg och hanar får oftast klarblå färg och honors blir beigebrun.

Undulathonors vaxhud skiftar i färg beroende på i vilken del av häckningscykeln hon befinner sig i. Den kan vara ljust blå och vitaktig när honan inte är i häckningskondition. Den ljusblå färgen blir dock aldrig så mörk som en hanes vaxhud är.

Undulater finns ju i hundratals olika färger och det kommer finnas en chans att just din undulats vaxhud är svår att tyda. Nästan alltid gäller dock regeln att honornas vaxhud är beigebrun och hanars blå. 

Vid minsta tvekan så rådgör detta noga med uppfödaren eller personalen på djuraffären innan inköp!

Dags att köpa din undulat – Saker att skaffa

Två undulater på pinne i bur

Vad roligt, nu är det dags för inköp!

Köp helst din undulat från en seriös och ansedd uppfödare! Allt för att öka dina chanser att din fågel får ett långt o hälsosamt liv.

Fågelburen är den sak som kommer att kosta mest och den bör få kosta. Här är det inte läge att snåla om man som ägare vill göra det man kan för att hålla sin undulat frisk och vid gott mod.

Minsta burstorlek till undulater är enligt lagen 0,31 m2 (70 cm långsida, 45 cm kortsida/gavel och 60 cm höjd.) Detta är dock minimum vad som krävs i burstorlek. Köp gärna en voljärbur, alltså en större och mer husliknande bur för fåglar. I en sådan bur kan din undulat leva mer som i en naturlig miljö.

Annat som du som undulatägare bör köpa/införskaffa är:

  • Transportbur
  • Sittplatser
  • Leksaker
  • Foderskål
  • Vattenskål
  • Vattenautomat
  • Badkar
  • Spade 
  • Rengöringsmedel
  • Desinfektion
  • Klosax
  • Värmelampa/UV lampa
  • Fröblandning
  • Pellets
  • Fröstänger
  • Hirskolvar
  • Snäckskal
  • Sepiaskal
  • Kalksten
  • Grönsaker,frukt,bär,örter och snacks

Dessa saker köper du enklast i en välsorterad djuraffär / zoobutik.

Transportbur

Det rekommenderas att skaffa en speciell transportbur till din undulat. Den behöver ha en sittpinne och för att underlätta vid hanteringen så bör du se till att det ingår en mat o vattenskål. Det är mycket viktigt att buren är lättstädad, luftig och öppen.

Sittplatser

Se till att ha olika sorters grenar inne i buren i olika tjocklekar o storlekar. Det nöter naturligt ned klorna och näbben på din undulat. Använd dig gärna av naturgrenar som al, asp, gran eller björk. Glöm ej att skölja av grenarna noga innan du lägger in dem i buren.

Leksaker

En undulat behöver mycket stimulans för att må bra och hålla sig frisk, den behöver få klättra och bita. Tänk på att köpa leksaker anpassade just till undulater så den inte skadas.

Passande leksaker är exempelvis en sittgunga, spiral rep, bjällra och bollar.  Ofta behöver man inte köpa dyra leksaker till undulaten utan man kan skapa dem själv, bara man är noggrann och försiktig med exempelvis vilket material man använder.

Foderskål, vattenskål och vattenautomat

Det är viktigt att skaffa minst en bra foderskål och minst en vattenskål behövs och den får gärna vara i aluminium eller rostfritt stål då de är lättare att hålla rena.

En vattenautomat är ett bra komplement, och garanterar att din fågel alltid har tillgång till rent vatten. Skålarna bör rengöras varje dag och vattnet i automaten bör bytas ofta.

Badkar

Många undulater älskar att bada! Det räcker dock att erbjuda din fågel ett badkar med vatten i några timmar varje vecka. De kan också tycka mycket om att rulla sig olika blöta blad så som sallad och persiljeblad och på så vis göra sig rena.

Men det finns de som inte vill bada eller knappt blöta ned sig alls på annat vis så då behöver man spray dem med en sprayflaska med vatten ungefär en gång i veckan. Spraya bara några få gånger och ta det försiktigt, det ska bli som en dimma av vatten och ingen stråle. Vattnet bör alltid vara i rumstemperatur.

Spade till rengöring

Du behöver inskaffa en plastspade för att kunna göra rent i botten på buren. I botten kan du ha tidningspapper för det blir mer hygieniskt än att ha sand för det blir betydligt lättare att ofta bytas ut.

Rengöringsmedel

Det finns speciella rengöringsmedel för fåglar man kan köpa i djuraffärer, gulsåpa rekommenderas också men man kan även lätt blanda till sin egen rengöring av vitvinsvinäger och vatten.

Rengör hela buren åtminstone en gång i veckan, skrubba av allt med rengöring och varmt vatten. Glöm inte att även rengöra burgallren. Saker gjorda av trä kan man torka av noga med en trasa.

Desinfektion

Desinfektionsmedel är viktigt att ha hemma om din fågel skulle bli sjuk och du behöver rengöra extra grundligt. Om din fågel inte är sjuk så undvik att använda desinfektion, ett mildare rengöringsmedel räcker gott.

Klosax

Naturgrenar så som asp och björk slipar naturligt ned din undulats klor och näbb. Men ibland kan du dock behöva klippa klorna och då behöver du ha en klosax som är anpassad till fåglar. Det är väldigt individuellt när och om klorna behöver klippas så vid minsta osäkerhet ska man kontakta veterinär eller någon annan fågelkunnig person.

Värmelampa/UV lampa: Värmelampa behövs exempelvis ofta under de kallare årstiderna. EN UV( Ultraviolett) lampa behövs för att säkerhetsställa så att din undulat verkligen får i sig tillräckligt med D-vitamin.

Fröer, pellets, fröstänger och kolvar

Undulatens kost ska till stor del bestå av just frön och man kan även ge groddade eller blötlagda fröer ibland. Din undulats fröblandning behöver vara av god kvalitet och gärna ekologisk. Och den ska vara inriktad för just undulaters behov.

Något som är det mest nyttiga du kan ge är egentligen undulatpellets. Den innehåller allt din fågel behöver. Men om din undulat inte är van att äta pellets så är det ofta svårt att få dem att börja äta det.

Hirskolvar och fröstänger mm kan vara en nyttig sysselsättning för din fågel men bör inte ges i för stor mängd åt gången.

Snäckskal, sepiaskal och kalksten

En välbalanserad kost är det bästa sättet att tillgodose att din undulat får sitt näringsbehov stillat. Men snäckskal kan ges, för det innehåller mycket kalk som är viktigt för exempelvis dess hormonproduktion och kroppsuppbyggnad.

Om man hellre vill kan man ge sepiaskal och kalktillskott någon gång i veckan. Det som din undulat alltid bör ha tillgång till är en kalksten /mineralsten med jod i för det är  livsviktigt för dess skelett o nervbanor.

Grönsaker, frukt, bär , örter och snacks

Färska grönsaker, frukter, bär och örter är alltid att föredra i näringssyfte och dessa ska ges råa. Tänk dock på att inte låta maten ligga i buren mer än en dag, så att den inte blir dålig och din fågel riskerar att bli sjuk. Frukt bör ges enbart 2 gånger i veckan och i små bitar då den består av mycket fruktsocker.

Exempel på grönsaker som är lämpliga att ge din undulat: blomkål, broccoli, fänkål, grönkål, gurka, paprika, pumpa, sparris, tomat, spenat.

Exempel på frukt: ananas, apelsin o liknande frukt, jordgubbe, kiwi, mango, melon och plommon. 

Undulater gillar att äta bär och de innehåller ju mängder med näringsämnen! Exempelvis kan man ge av dessa bär: krusbär, hallon, smultron, nypon och blåbär.

Man kan också bland annat ge dem örter i små mängder, exempelvis basilika, citrongräs, fänkål, gräslök, harsyra, koriander och krasse.

Tänk på vart du sår och plockar dina grödor så det inte förekommer bekämpningsmedel. Vid inköp i butik så rekommenderas det att helst köpa av det ekologiska utbudet. Om det inte är ekologiskt så måste frukt, grönsaker och örter sköljas av mycket noga.

Undulater är nyfikna av sig och då och då är det roligt att få smaka något nytt, som kan bli som en extra godisbit. Man kan exempelvis ge dem lite nötter utan salt så som mandel, paranöt o cashew eller små bitar av tillagt kött eller fisk. Köttet och fisken får inte vara för fett, salt eller sött och ska inte ges rått.

Efter köp ditt köp: Få undulaten trygg och tam

Undulat sitter på hand

Att tamträna din undulat kräver mycket fokus och tålamod. Även åldern på fågeln är viktigt, en ung undulat är lättare att få tam.

Exempelvis får du i början försiktigt föra in din hand med någon munsbit på i buren och stanna precis vid öppningen på buren. Invänta tills fågeln blir lugnare, ett säkert tecken på det är när den rör på sig och sträcker ut sina vingar.

Dag för dag får du sedan fortsätta att träna med din fågel och låta din hand stegvis komma mer o mer nära den. Till slut ska fågeln våga hoppa upp i din hand.

När detta skett så är det dags att försiktigt föra ut fågeln till burtaket. Din hand kommer då att vara tryggheten som den återkommer till. Tänk på att försöka att röra dig utan hastiga rörelser runt buren och undvik att stirra direkt i fågelns ögon då det upplevs hotande.

Om du väljer att skaffa en ensam undulat behöver fågeln mycket sällskap av en annan människa under stora delar av dagen.

Om du inte haft undulater innan så skaffa inte fler än två undulater till att börja med. Du behöver ge dig själv tid till att få känna efter om två undulater är tillräckligt många fåglar för dig eller inte.

De vanligaste tecken på sjukdom hos undulater

Du behöver ha extra koll på din undulat då du nyss införskaffat den. De första månader är det nämligen som störst risk för infektionssjukdomar.

Ett vanligt tecken på sjukdom är att din fågel är håglös, den verkar plötsligt ointresserad av det som vanligtvis väcker dess intresse.

Den sover mycket på dagen – det kan vara tecken på fjäderkvalster som stör dess nattsömn.

Rejält uppfluffade fjädrar betyder att din fågel fryser, kolla noga upp om den skakar av köld.

Om din undulat skriker väldigt mycket, är det mycket troligt att den har ont.

Ha koll på hur din fågel väljer att sitta, om beteendet ändras och den exempelvis plötsligt väljer att inte sitta på sittpinnar utan på golvet, är din fågel rejält svag eller skadad!

Ha koll på dess avföring! Du lär dig snabbt känna igen den vanliga färgen och konsistensen. Blöt, klibbig och missfärgad avföring kan vara tecken på sjukdom.

Om det är mer urin än vanligt runt avföringen så bör veterinär kontaktas!  Detta gäller också då din fågel kräks för det kan bero på en mängd olika anledningar som behöver utredas.

Andra tecken på sjukdom är smutsiga näsborrar, varmare eller kallare fötter än vanligt, svullna o irriterande ögon, och om dess andning är snabbare än vanligt vilket i så fall beror på överhettning eller sjukdom.

Vid minsta tvivel bör veterinär kontaktas och var beredd på att behöva besöka veterinären akut.

Sammanfattning

Det är en hel del att hålla koll på när du ska skaffa undulat. Men har du kolla på grunderna, brukar det mesta lösa sig med tiden.

  • Säkerställ att du har tid och möjlighet att ta ansvar för undulater.
  • Ha gärna minst två undulater då de mår bäst av sällskap.
  • Skaffa en rymlig undulatbur.
  • Ha koll på vilken föda undulater bör äta.
  • Köp succesivt in hygienprodukter och leksaker för dina undulater.
  • Var uppmärksam på undulatens hälsa och håll koll på dess mående.

När du fått in rutinen att sköta om dina undulater, kommer de att ge dig enormt mycket glädje tillbaks. Du kommer att upptäcka deras personligheter och de kommer att lära sig nya saker att överraska dig med, i ert liv tillsammans!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 3.7 / 5. Antal röster: 6

Inget betyg satt