Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

Funderar du på att skaffa höns, eller har du redan ett par hönor som du behöver hitta en bättre lösning för? Det finns många olika hönshus och hönsgårdar du kan välja mellan, som är snygga och har smarta funktioner. Här kan du läsa lite mer om några av de bästa hönshusen och hönsgårdarna som finns på marknaden idag.

Vilket hönshus är bäst i test?

Om du vill ha ett hönshus som är isolerat med värmereglering, kan vi rekommendera detta smidiga lilla hönshus från Kerbl. Det rymmer 2-5 höns och kan användas hela året runt. Det levereras komplett, färdigt att monteras.

Kerbl isolerat hönshus

Om du vill ha ett rejält stort bygge, måste du kolla in detta fina hönshus med hönsgård från Lyfco. Det är hela 188 cm högt och har en mängd smarta detaljer som förvaringsutrymmen, utdragbara golv för enkel städning, med mera.

Hönshus, stor utegård och inomhusdel

Slutligen måste vi tipsa om det här klassiska och prisvärda hönshuset från Lyfco. Det är snyggt i FSC-certifierat furu, lättskött och är tillgängligt till ett mycket rimligt pris!

Stort hönshus med hönsgård

Många olika hönshus jämförda

Hönshus i trä med ramp för hönsen

Höns är en av de mest populära fågelarterna att ha som husdjur. Vissa har höns främst för att det är ett mysigt tillägg till livet vid huset och gården. Andra skaffar höns med en idé om att bli mer självförsörjande, med tillgång till egna ägg.

Här är en ingående jämförelse av olika hönshus och hönsgårdar. De finns i olika storlekar, i olika material och med varierande funktionalitet. Hitta det hönshus som bäst passar dina behov och önskemål!

Komplett hönsgård med 7 sidosektioner

Komplett hönsgård med 7 sidosektioner

Kolla priset hos:

Det här är en hönsgård med en stabil nätkonstruktion, som gör att dina djur kan känna sig trygga. De blir skyddade från trafik, rovdjur och andra faror, och kan samtidigt vara utomhus, ta del av dagsljus och picka på marken.

Hönsgården består av sju sidosektioner, fyra taksektioner och en dörrsektion. Att hönsgården är gjord av sektioner gör att den blir enklare att transportera. Det ingår skruvar,  muttrar och annat som behövs för att du lätt ska kunna montera den.

En stor fördel med det här alternativet är att det är en bur som är såpass stor att du själv lätt kan gå in i den. Det är smidigt om du ska ställa in mat, vatten eller om du behöver rengöra. Nackdelen är att det här är en hönsgård utan hönshus, så det finns ingenstans där dina höns kan få skydd från dåligt väder.

Det finns inte heller värpreden eller liknande, så den behöver kompletteras med ett hus. En annan nackdel är att hönorna kan lyckas ta sig ut under buren om du placerar den direkt på marken. Placerar du istället den till exempel på betong blir det svårare att rymma, men då får dina höns inte en lika bra utemiljö.


Hönshus Agda inkl utegård

Hönshus Agda inkl utegård

Kolla priset hos:

Hönshuset Agda från Kellfri är en komplett lösning där du får både hönshus och hönsgård. Storleken är XL och i hönshuset kan dina höns inte bara få skydd mot regn och blåst, utan det finns också ett värprede där.

Huset och stommen är gjorda av granträ, och hönsgårdens sidor är täckta av nät. Från hönshuset ner till gården finns det en liten gångbräda som gör att hönorna lätt kan ta sig upp och ner.

Det rengöringssystem som hönshuset Agda har är en stor fördel. Det är smart uttänkt så att du kan rengöra genom att dra ut ett fack. Det finns också luckor till värpredet och huset, så att du kan komma åt äggen och öppna om du behöver komma in i hönshuset.

En annan fördel är att det här är en lösning som delvis är byggd på höjden, så hönshuset kan passa även om du har en relativt liten tomt.

En nackdel är att det inte finns något nät på botten av hönsgården, så ställer du hönshuset direkt på marken finns det risk att hönor lyckas ta sig ut – eller i värsta fall att ett litet rovdjur kan ta sig in.


Hönshus Kajsa

Hönshus Kajsa

Kolla priset hos:

Även hönshuset Kajsa kommer från Kellfri, och det är ett hus som passar för 6-8 höns. Konstruktionen är gjord i tre våningar, och den nedersta delen är i form av en hönsgård där hönsen kan gå runt på marken. Längre upp finns det värpreden som hönorna kan ta sig till via trappor.

Det finns också sittpinnar, något hönor behöver för att kunna må bra. De befinner sig under tak, så att dina höns blir skyddade både från ruskväder och från stark sol.

Den större delen av hönshuset Kajsa är i trä som målats med en skyddande färg så att det ska tåla att stå ute. Vissa ytor är täckta med nät så att hönsen får tillgång till frisk luft och kan gå på marken.

Något som är både en fördel och en nackdel med det här hönshuset är att det är kompakt. Det gör att det blir smart och enkelt att handskas med, till exempel genom välplacerade luckor. Men det gör också att hönsgården där dina hönor kan gå på marken blir ganska liten.


Hönshus Maja inkl utegård

Hönshus Maja inkl utegård

Kolla priset hos:

Maja är ett snyggt hönshus i rött och svart, där du kan ha upp till 6 höns. Det består av ett ett hönshus i trä och en liten hönsgård där dina hönor kan picka på marken. Taket är förstärkt så att det ger ett extra bra skydd mot rovdjur och så att dina höns skyddas mot dåligt väder.

Det finns tre stora värpreden och möjlighet att sova uppe i hönshuset, där hönorna har ett bra skydd. Hönorna kan ta sig upp till huset via en stege. Själva huset är gjort av träpanel och metalldelarna är i stål.

Det här är ett hönshus som är smart konstruerat. Även om konstruktionen är ganska kompakt är det tillräckligt stort för att du lätt ska kunna komma åt att ställa in mat eller göra något annat i hönsgården.

Hönshuset går att komma in i via luckor på sidorna och genom att en del av taket går att vika upp. På det sättet går det att rengöra och att hämta ägg som hönorna lagt. Ska man hitta något negativt att säga om hönshuset Maja är det att det inte är isolerat, så du kan inte ha hönorna där på vintern.


Hönshus Premium

Hönshus Premium

Kolla priset hos:

Vill du ha ett hönshus med det lilla extra kan du välja Premium från Kellfri. Då får du ett hus med fem värpreden och fyra sittpinnar. Du kan välja att köpa till en matchande hönsgård eller själv bygga en hönsgård att ha till huset. Huset är gjort i granträ med tak av tjärpapp.

Stommen är av stålplåt för att det ska bli riktigt hållbart. Värpredena är en bit upp så att det ska bli en bra ventilation i huset. Du kan också reglera ventilationen med ett spjäll. Det finns smidiga luckor du kan använda för att plocka ägg, vid rengöring och när det är dags att ge mat och vatten.

Fördelarna med det här huset är att det verkligen är ett premiumhus. Istället för att det bara har basic funktioner får du lite mer. Ett exempel är de luckor som finns på baksidan  som går till utrymmen där du kan förvara utrustning. Huset är också större än de flesta, och passar för 2-5 hönor.

En nackdel kan vara att det inte ingår någon hönsgård, utan att det måste lösas på en annan sätt. En annan nackdel är att det inte är isolerat, så det fungerar inte att använda på vintern.


Hönshus isolerat och med uppvärmning

Hönshus isolerat och med uppvärmning

Kolla priset hos:

Kellfri har tagit fram ett litet hönshus som är isolerat och har uppvärmning, så att dina hönor ska kunna ha det bra även under årets kalla delar. Är det kallt ute kan det ändå vara 2-5 grader inne i hönshuset, vilket är okej för hönor. Värmen styrs automatiskt, så du behöver inte tänka på när det egentligen är dags att sätta på den.

Den slås på vid fem plusgrader. Är det riktigt kallt ute kan du behöva komplettera husets värme till exempel genom att lägga filtar eller något annat isolerande på det.

Den stora fördelen med det här hönshuset är just värmen. Eftersom värmen ligger i golvet finns det ingen risk för att det ska drabbas av frost, och med värme och isolering kan dina hönor trivas året runt.

Du kan ha 2-5 hönor i det och det finns både värprede och sittpinnar i det. För att du ska kunna rengöra och plocka ägg finns det luckor. Det du behöver tänka på och som kan ses som en nackdel är att det bara är ett hus.

Hönsen måste ha möjlighet att gå ut också. Det är något du måste lösa, till exempel genom att köpa till en hönsgård.


Hönshus Emma med rede

Hönshus Emma med rede

Kolla priset hos:

Hönshuset Emma kommer från företaget Foga, och det är ett trähus som rymmer 2-6 höns. Det är byggt i trä och har en stabil konstruktion och ett sött utseende. Inne i huset finns det värprede och möjlighet för hönsen att söka skydd från regn och annat dåligt väder.

Taket går att öppna så att du kan komma in i huset och du kan också öppna en liten dörr från sidan. Det finns ett fönster som är skjutbart och som gör att det går att reglera ventilationen.

Emma är ett hönshus som är snyggt och funktionellt, det är lätt att komma åt att rengöra och både dina hönor och deras mat blir skyddade från ruskväder. Det är inte isolerat och har ingen uppvärmning, så det fungerar bara att använda under sommarhalvåret.

Det kan upplevas som en nackdel. Något annat som kan uppfattas som en nackdel är att det inte ingår någon hönsgård. Om du inte bor så att hönsen kan gå fritt ute behöver du köpa till eller själv bygga en hönsgård så att de kan gå ut.


Hönshus Agda röd, nät i botten

Hönshus Agda röd, nät i botten

Kolla priset hos:

Bryr du dig mycket om hur hönshuset ser ut? Då kan hönshuset Agda från Willab vara det du letar efter. Det är ett litet rött hus med vita knutar, och det ingår en liten hönsgård. Själva huset är en bit upp och hönsen kan nå det via en trappa. Även hönsgården har en konstruktion där stommen är gjord av trä och målad i vitt, så att den passar ihop med husets utseende. Nätet är i ljus metall.

Inne i huset finns det två sittpinnar och två reden där dina höns kan värpa ägg. Du kan öppna en lucka på sidan och till värpredena kan du öppna taket. Det finns en smart låda du kan dra ut för att rengöra golvet i huset. Agda är ett hus som passar för 2-3 höns.

Bland fördelarna finns utseendet som är svårt att inte gilla. En annan fördel är att uteplatsens golv är täckt av nät. Det gör att hönsen får svårare att rymma och blir bättre skyddade mot rovdjur. Den nackdel som finns med huset är att det inte är så stort, så du kan inte ha särskilt många höns i det.


Hönshus med hönsgård, 2 x 0,7 x 1m

Hönshus med hönsgård, 2 x 0,7 x 1m

Kolla priset hos:

Det här är en byggsats till ett stilrent och funktionellt hönshus i trä, med en tillhörande uteplats. Huset är gjort i furu och du kan öppna en dörr för att komma in i det. Det finns en utdragbar låda som fungerar som golv, vilket underlättar vid rengöringen.

Huset har sittpinnar och värprede, och till värpredet kan du öppna taket och komma åt äggen. Hönsen kommer upp i huset genom en liten gångbräda från hönsgården. Kombinationen av hönshus och hönsgård gör att dina hönor både kan söka skydd och vila, och kan vara ute och picka och springa runt på marken. På det sättet kan de få ett bra liv.

En fördel med just det här huset är de noga utvalda hasparna som gör att hönorna får svårt att rymma. Utseendet är också ett plus. Det är inte iögonfallande, men väldigt snyggt och kan passa i många sammanhang. Som så många av hönshusen har det nackdelen att det inte är isolerat eller uppvärmt, så det går inte att använda när det är kallt ute.


Hönshus i aluminium med stor utegård

Hönshus med stor utegård

Kolla priset hos:

Här får du ett större hönshus som är tillverkat i aluminium och har en väldigt bra hållbarhet. Det kommer från Lyfco och förutom hönshuset ingår det en utegård. Huset är en bit upp och dina höns kan använda en ramp för att ta sig upp dit.

Det finns dörrar med rymningssäkra haspar så du kan komma in både i själva huset och i hönsgården. Rengöringen går enkelt eftersom golvet går att dra ut. Huset är särskilt anpassat så det ska gå bra att använda till kycklingar.

Det här hönshuset är mer stabilt och har en längre hållbarhet eftersom det är gjort i aluminium. Det är mer motståndskraftigt mot olika slags väder än vad trä är.

Eftersom vi har väder som kan innebära stora påfrestningar kan det vara en stor fördel att ha ett hönshus som verkligen håller. En nackdel är att hela uteplatsen eller hönsgården är under själva huset eller under ett rejält tak. Det ger ett bra skydd, men dina hönor och kycklingar får inte lika bra tillgång till känslan av att vara utomhus.


Stort hönshus med hönsgård

Stort hönshus med hönsgård

Kolla priset hos:

Detta är ett hönshus i trä med riktigt snygg design – och med en tillhörande hönsgård. Det kommer från Lyfco. Materialet är furu och nätet som använts är ljust.

På taket är det takpapp. Att själva huset är en bit upp gör det inte bara skyddat från vattenpölar och andra djur som kan vara intresserade av hönorna, utan det skapar också en arbetshöjd som är behaglig för dig när du ska ta hand om hönshuset.

Huset har en bra storlek så att dina höns kan trivas utan att behöva trängas. Rengöringen går smidigt eftersom golvet går att dra ut och det går också att komma in i huset via luckor. Alla luckor och även grinden på hönsgården har rymningssäkra haspar.

Fördelarna med just det här hönshuset är bland annat att du får en snygg helhetslösning där dina höns både kan få värprede, skydd och vila inomhus, och möjlighet att gå ut.

En del av hönsgården är under själva huset, vilket gör designen kompakt och hönshuset lättare att placera. En nackdel är att det inte finns isolering och värme, så det går inte att använda hönshuset under vintern.


Hönshus med gård & värprede

Hönshus med gård & värprede

Kolla priset hos:

Vill du ha ett stiligt hönshus kan detta hus från Lyfco vara ett passande alternativ. Här har de varit extra måna om designen och tagit fram ett kvadratiskt trähus, som kompletterats med värprede och en liten hönsgård. Taket har takpapp och förutom att takets form är tilltalande har det en estetisk knopp.

Det är inte bara ett snyggt hönshus utan det har också en hög grad av funktionalitet. Hasparna är rymningssäkra, det finns välplacerade luckor och golvet är som en låg låda som går att dra ut, vilket underlättar vid rengöring.

Samtidigt som det är en fördel att du får både hönshus och hönsgård i en snygg design är det en nackdel att hönsgården är såpass liten som den är. Det går dock att lösa med att komplettera med en större hönsgård om du känner för det.

En fördel är att det här är ett hus som inte bara passar för hönor, utan det kan också användas till andra djur som kan gilla att få möjlighet att vara ute. Har du till exempel en kanin eller ett marsvin som normalt bor inomhus kan du använda huset för att ta ut ditt djur under milda dagar.


Hönshus med hönsgård, 1,9 x 1,7 x 1,6m

Hönshus med hönsgård, 1,9 x 1,7 x 1,6m

Kolla priset hos:

Här får du ett större hönshus från Lyfco, även det i en riktigt snygg design. Hönshuset har en väl tilltagen storlek och både under och bredvid det finns det en hönsgård. Det gör det möjligt för dina hönor att när som helst gå ut, få frisk luft och picka i marken.

För att det ska bli ett behagligt klimat i hönshuset finns det en ventilationslucka. Det finns också luckor för dig som ska sköta hönshuset, så att du lätt kommer åt i hela utrymmet. Inne i huset finns det utrymme för vila och det finns också värpreden där dina hönor kan lägga ägg.

Bland fördelarna med det här huset finns till exempel storleken, utseendet och att det är en bra lösning både för dig och dina höns. Du som ska sköta det kan använda husets väl genomtänkta funktioner och för hönornas del finns allt de behöver för att få ett bra liv.

Utseendet gör det dessutom lättplacerat, det kommer inte uppfattas som ett störande inslag även om du sätter det i en mindre trädgård. Den största nackdel som finns är att det inte är varmt under vintern, så då behöver du en annan lösning för dina höns.


Vinklat Hönshus med hönsgård, 2,5 x 1,9 x 1m

Vinklat Hönshus med hönsgård, 2,5 x 1,9 x 1m

Kolla priset hos:

Vill du bokstavligt talat ha ditt hönshus i ett hörn av trädgården kanske du ska titta på det här hönshuset från Lyfco. Det är konstruerat så att det har en L-formad design. I själva verket är det två mindre hönshus med en hönsgård mellan.

I husen finns det värpreden och hela hönsgården har tak så att dina höns är skyddade om det blir dåligt väder. Blir det riktigt rusk kan de också välja att gå in i husen. Husen ligger en liten bit upp, och det finns små stegar som dina höns kan använda.

Genom att de är placerade lite högre upp blir det ett bättre skydd både mot väder och mot djur som vill komma åt hönsen. Husen och hönsgårdens stomme är gjorda i furu, på taket är det takpapp och gallret är finmaskigt och omöjligt att ta sig ut genom.

Det här är ett hönshus som passar perfekt om du vill ha något lite större, och särskilt då om L-formen passar dig. Designen är tilltalande och utformningen gör det lätt för dig att sköta dina hönor. Samtidigt får de gott om utrymme och möjlighet att leva ett bra liv. En nackdel är att det inte finns någon vinterisolering.


Hönshus, stor utegård och inomhusdel

Hönshus, stor utegård och inomhusdel

Kolla priset hos:

Detta är ett stort hönshus från Lyfco med tillhörande uteplats. Är du kort kan du stå rak inne i hönsgården, men de flesta lär få böja sig lite för att få plats. Oavsett gör storleken det lätt att komma åt om det är något du behöver fixa eller rengöra.

Hela hönsgården är under tak, vilket kan upplevas både som en fördel och en nackdel. Hönsgården och hönsen blir skyddade från regn och annat dåligt väder, samtidigt får dina hönor mindre av den naturliga utomhuskänslan eftersom de hela tiden är under tak.

Huset är gjort i furu, med takpapp och nät. Det har ett särskilt utrymme för värpreden och sittpinnar som hönor trivs med.  Golvet är lätt att rengöra eftersom det är utdragbart. Det finns också olika luckor som gör att du kan komma in i huset för ytterligare rengöring eller om du bara vill hämta ägg.

Det finns dessutom särskilda förvaringsutrymmen, som är ett extra plus hos det här huset. Alla haspar är rymningssäkra. Hönsen kan gå upp i och ner från huset via en liten gångbräda, så det är ett hus som är smidigt både för dem och för dig.


Hönsbur i galvaniserat stål

Hönsbur i galvaniserat stål

Kolla priset hos:

De allra flesta hönshus och hönsgårdar är byggda i trä, men här får du en hönsgård i galvaniserat stål. Det gör att hållbarheten blir betydligt bättre och att hönsgården tål mycket mer påfrestningar från väder. Även nätet är slitstarkt eftersom det har ett särskilt PVC-överdrag.

Hönsburen är rektangulär och har en bra höjd upp till taket, som ger skydd mot både regn och sol. Du kan välja mellan tre olika storlekar: 5, 12 eller 18 kvadratmeter.

En nackdel med den här hönsburen är att det är just en hönsbur. Du får en hönsgård, men inget hus. Dina höns behöver kunna gå in, och de föredrar att ha tillgång till värprede och sittpinnar, så du behöver komplettera hönsburen med någon form av hus.

En fördel är att storleken på den här hönsgården är betydligt större än de hönsgårdar som brukar ingå om du köper hönshus med tillhörande hönsgård.

En annan fördel är takhöjden och den rejäla dörren, som gör att du lätt kan gå in i buren.


Höns- och kaningård Hobby

Höns- och kaningård Hobby

Kolla priset hos:

Här har Kerbl tagit fram ett hus med uteplats som inte bara passar bra för hönor, utan också för kaniner. Den rekommenderas inte för dvärgkaniner och förmodligen är det dumt att använda den för andra smådjur eftersom det är risk att de kan rymma.

Uteplatsen är nämligen en inhägnad liten gård med ett ganska grovmaskigt galler. Ner mot marken är det öppet. Det är en av burens nackdelar, att det alltid finns en rymningsrisk när det inte är nät i botten. Placerar du den med eftertanke och håller koll så att dina hönor inte gräver gropar precis vid gallret kan du dock minimera risken att de tar sig ut.

En fördel med konstruktionen är att dina höns lättare kan picka i marken. Andra fördelar är till exempel att det är ett smidigt litet hus och att du får både hus och uteplats. Att det är en konstruktion som passar för flera olika sorters djur är också en fördel.

Inne i huset finns det sittpinnar som passar för dina hönor, och det är byggt i trä. Vill de lägga ägg finns det värpreden avsedda för detta. Till uteplatsen finns det solskyddsdukar som du kan lägga på om djuren behöver skugga.


Hönsgård Viola

Hönsgård Viola

Kolla priset hos:

Hönsgården Viola kommer från Willab och det är en stabil konstruktion i trä. Den har nät i såväl väggar och tak som i botten. Det är en rektangulär och ganska låg bur, som ger dina höns möjlighet att vara utomhus. Att det är nät i botten hindrar dem normalt inte från att picka i marken, och de får ett bättre skydd från rovdjur som kan försöka komma åt dem.

De får också svårare att rymma själva och kan inte råka ut för trafik eller andra faror. Buren passar för 5-6 höns, men hur många som är lagom beror på hur stora de är.

En fördel med hönsgården Viola är att den har en storlek som gör den lätt att handskas med. Genom en lucka och en dörr kan du enkelt nå allt som finns i buren, och även rengöra och sätta in mat. En nackdel är att det bara är en bur. Du kan komplettera med hönshuset Gullan, som är gjort för att passa bra ihop med Viola.

Du kan också välja att komplettera med ett annat hus. Ska du ha hönsen utomhus behöver de kunna gå in för att söka skydd och vila.


Hönshus Rakel

Hönshus Rakel

Kolla priset hos:

Hönshuset Rakel är ett av de bästa hönshusen om du är ute efter ett med riktigt snyggt utseende. Det kommer från Willab och här har de gjort ett högt hus i trä, med en inbyggd liten hönsgård. Du kan ha 6-7 höns i huset. Hönsgården är under och bredvid huset och förutom att det har tak har det en trävägg under huset, som kan ge lä.

Det gör att dina höns själva kan välja hur mycket skydd de vill ha. Det finns sittpinnar både inomhus och utomhus, och tillgång till värpreden. Du kan öppna taket till värpredena för att hämta ägg eller rengöra, och det finns även luckor som går att öppna. Rengöringen underlättas av att husets golv är som en liten låda som går att dra ut.

Bland fördelarna med hönshuset Rakel finns utseendet, men viktigare än så är att det har extra isolering och därför är möjligt att använda under vintern.

För att hålla för vinteranvändning kan du behöva komplettera med rötskydd eller täckfärg, och det kan också behövas någon form av värme. Det är svårt att hitta nackdelar, men något som kan ses som en nackdel är att hela uteplatsen har tak, vilket kan påverka hönsens utomhusupplevelse.


Hönshus Eco Barney

Hönshus Eco Barney

Kolla priset hos:

Eco Barney är ett hönshus från Kerbl som passar extra bra om du vill ha ett miljövänligt alternativ. Huset är tillverkat av 40% trä och 60% återvunnen plats. Materialvalen är inte bara bra för miljön utan också utvalda för att rengöringen ska bli enkel. Huset har ytor som du lätt kan spola av.

Det tål också många olika slags väder och har en bra hållbarhet. Husets design påminner om ett litet trähus med vita knutar. Det har bland annat värpreden och sittpinnar. Det finns ett litet ventilationsfönster som är skjutbart så att ventilationen kan anpassas. Huset har två olika luckor du kan använda när du behöver komma in i huset.

Fördelar med Eco Barney är bland annat att det är ett sött litet hus, med bra funktioner och väl genomtänkta materialval. Det har dessutom en bra isolering och kan klara av vädret även på vintern. Ska du använda det under vintern måste du komplettera med någon form av uppvärmning. En nackdel är att det bara är ett hus.

Är det vad du är ute efter är det ju ingen nackdel alls, men vill du hitta en helhetslösning behöver du komplettera med något slags inhägnad eller hönsgård.


Här hittar du fler artiklar om fåglar av alla slag!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt