Förutom hund och katt har även fåglar blivit vanliga husdjur. Men att hitta rätt i djungeln av fågelarter är inte alltid lätt. Här har vi därför samlat lite information om 7 populära fågelarter att ha som husdjur. Innan du skaffar en fågel som husdjur är det viktigt att du läser på så mycket som möjligt om just den art du valt. Med rätt vård, mat, skötsel och stimulans kan din fågel bli ett kärt husdjur som ger både sällskap och glädje under lång tid.

Undulat

Undulat är en vanlig fågel som husdjur

När man tänker på fåglar som husdjur är kanske undulaten den art som man först tänker på. Det är inte så konstigt. De är lättskötta, aktiva, sällskapliga och finns i flera olika färger. Bland annat därför är undulaten en fågel som många djurägare har som sin första fågel. Kanske sitt första djur överhuvudtaget. Att köpa undulater behöver inte heller vara särskilt dyrt och det är inte särskilt svårt att hitta någonstans att köpa dem.

Det är dock viktigt att veta att undulater inte trivs ensamma. De behöver vara i flock eller åtminstone i par.

Det är också viktigt att undulater varje dag får sträcka på vingarna och flyga. Antingen genom att de bor i en stor bur, eller genom att de släpps ut ur buren. Så varför inte passa på att låta dina bevingade vänner flyga runt i hemmet medan du rengör buren? För det kommer du garanterat behöva göra om du har undulater som husdjur.

Kanariefågel

Kanariefågel är ett lättskött husdjur

Som namnet antyder kommer kanariefågeln ursprungligen från Kanarieöarna, Azorerna och Madeira men, liksom med undulaten, är kanariefågeln idag en av de burfåglar som man först tänker på när man funderar på fågel som husdjur.

Kanariefåglar finns i flera olika färger och en av de främsta orsakerna varför denna lilla fågel blivit så populär just som husdjur är dess sång.

Kanariefåglar visar vanligtvis inte särskilt mycket sällskaplighet mot just människor men trivs samtidigt inte ensam. Därför är det viktigt att din kanariefågel får minst en annan fågelkompis. Gärna fler. Om du söker en fågel som ät lättskött, inte kommer kräva din totala närvaro och ständiga uppmärksamhet kan kanariefåglar vara ett bra alternativ. 

Även kanariefåglar har ett behov att få flyga varje dag. Vi råder dig därför att låta dina fåglar flyga fritt i hemmet en stund varje dag, alternativt ha en rejält tilltagen voljär där de får plats att sträcka på vingarna.

Grå Jako

Grå jako är en större husdjursfågel

Vem har inte önskat att de hade en pratande papegoja som kunde sitta på axeln och komma med snusförnuftiga kommentarer? Om talförmåga är den egenskap du är mest intresserad av i ditt fjäderklädda husdjur så är en Grå Jako ett lämpligt val.

Denna afrikanska papegoja anses vara en av de mest intelligenta fåglarna och har lätt för att lära sig att minnas och härma ljud. Däribland tal. Vidare är de även sociala och kan visa mer personlighet jämfört med andra arter.

Denna intelligens gör dock att en Grå Jako kräver mer stimulans är till exempel en kanariefågel. En Grå Jako som inte får tillräcklig mental stimulans mår inte bra, kan börja plocka sina fjädrar och måste i värsta fall avlivas. De behöver även sällskap antingen av människor eller andra fåglar och kan inte lämnas ensamma långa stunder.

En annan viktig sak att tänka på är att en Grå Jako har både vass näbb och klor som både behöver skötas och som kan orsaka viss skada i hemmet. 

Kakadua

Kakadua en säregen fågelart

Även kakaduan är en mycket intelligent fågel. Generellt sätt är den social och ses ofta som mer kelig och lekfull än andra sorters papegojor.

Dock är det också en väldigt krävande art. Liksom med en Grå Jako behöver du kunna ge din kakadua mycket uppmärksamhet, tid och stimulans för att den ska må bra. I den vilda lever kakaduor i flock och detta behov av gemenskap och socialt umgänge behöver du som fågelägare kunna fylla. För att din fågel ska må bra behöver du även visa att du är den som leder er lilla flock.

Att ta hand om en kakadua kräver en del fågelvana. Denna smarta fågel kan visa mycket egen vilja och envishet. Därtill har kakaduan även en benägenhet att bli mycket högljudd och skrika om den inte mår bra, känner sig ensam eller otrygg eller helt enkelt är uttråkad.

Kakaduor lever ungefär 40-60 år så att skaffa denna fågel är ett livslångt åtagande. Men med rätt skötsel får du en kärleksfull och charmig vän för livet.

Nymfkakadua

Nymfkakadua fin fågelart som husdjur

Troligen känner du snarare till denna fågel under namnet nymfparakit. Men sedan en tid tillbaka är det officiella namnet nymfkakadua för att poängtera dess släktskap med kakaduor.

Denna fågel upplevs som trevlig och social och sjunger gärna både starkt och mycket. Fåglarna kan ha väldigt tydliga personligheter vilket ytterligare gör dem roliga att ha som husdjur. De är lättskötta och passar därför även personer som inte är vana sedan tidigare att ha fåglar som husdjur.

Nymfkakaduan kommer från Australien och lever i flock i det vilda. För att dessa fåglar ska trivas behöver de därför leva i par eller flock. Så om du vill att ditt nya husdjur ska må bra behöver du skaffa minst två stycken.

Liksom de flesta fåglar har nymfkakaduan ett stort behov av att flyga. En stor bur eller voljär är inte bara en rekommendation utan ett måste.

Ara

Ara en sorts papegoja att ha som husdjur

När du föreställer dig en papegoja är det med stor sannolikhet bilden av en ara som dyker upp i ditt huvud. En stor och färggrann fågel med kraftig näbb som sitter och skriker på axeln på en väderbiten pirat. Bilden är inte helt befängd.

En ara är en mycket social fågel som gärna följer med dig. Du kan även lära den att prata. Aran har också ett behov av att vara utomhus. Så att sätta den på axeln och gå ut med den i sele är ingen dum idé.

Liksom med andra större papegojor kräver dock aran mycket av dig som ägare. Det är en intelligent fågel som behöver både sällskap, stimulans och omväxling. Om den inte får detta kommer den inte må bra. En rastlös och understimulerad ara kan orsaka ganska mycket skada i hemmet med sin starka näbb och vassa klor.

En ara kan bli uppemot 90 år så detta är mer av en livslång vän än ett tillfälligt husdjur.

Höns

Höns är ett utmärkt husdjur

I en artikel som fåglar som husdjur är kanske inte höns det första du kommer att tänka på. Men faktum är att det blivit allt vanligare att ha höns. Även i villaområden kan man idag se personer som har höns i trädgården.

Var dock noga med att se vilka regler som gäller kring detta där du bor. Du behöver även investera i ett bra hönshus och säkerställa att temperaturen är rätt där, även under vinterhalvåret.

Höns är sällskapliga djur som behöver bo tillsammans. Det är vanligt att man har ca 5 hönor plus en tupp. Tuppen behöver som ledare i flocken. Det är tuppens uppgift att hålla utkik efter faror och hålla ordning i flocken. Fördelen med att ha en tupp som gör din hönsflock trygg och lugn väger troligen tyngre än risken att hans galande väcker grannarna.

Förutom att höns utgör ett trevligt sällskap har de ökat i popularitet i samband med klimatrörelsen och att självhushållning blivit allt mer i ropet. Att ha egna höns som producerar egna, ekologiska och närproducerade ägg är bra både för dig, plånboken och för miljön.


Här hittar du fler artiklar om fåglar!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal röster: 8

Inget betyg satt