Undulater pussar varandra av flera olika anledningar. Det är dock alltid ett tecken på tillgivenhet, de två som gör det gillar verkligen varandra! Att vara social och visa upp ett schysst beteende är väldigt viktigt för en undulat.

Deras pussar liknar dock inte hur eller varför vi människor pussar eller kysser varandra, utan det har mer med överlevnadsinstinkter att göra mer än att det är en romantisk gest.

Om man har en flock med undulater så är det vanligt att en undulat pussas med flera av de andra. För att pussas är för en undulat inget man gör med enbart en partner utan man gör det med dem man tycker mest om och är trygg med.

Exempelvis så pussas undulater när de matar eller visar kärlek till varandra. Nedan kommer jag berätta mer om dessa anledningar. Men även hur man ser skillnad mellan om de pussas eller slåss.

Putsar och rengör varandra

Två undulater pussas

Att putsa sig och hålla sig ren och fräsch är mycket viktigt för en undulat och de gör det för att hålla sig friska och förhoppningsvis slippa parasiter. Genom att pussas så hjälper det dem att hålla sig rena i ansiktet där de själva inte kan komma åt, som exempelvis kring näbben och ögonen.

Om undulaterna inte skulle hjälpa varandra eller om man har en ensam undulat så kommer de gnida sig mot grenar och stenar i stället för att hålla ansiktet rent. Men en annan undulat är alltid att föredra för då blir rengöring mer exakt. Och man får aldrig glömma bort att det är väldigt viktigt för dem att få känna sig nära och betydelsefulla för varandra.

Matar varandra 

När undulater matar varandra så är det ju delvis för att stärka de sociala banden dem emellan, att visa att man verkligen bryr sig om den andre. Men även att underlätta och hjälpa varandra är en väldigt stark drivkraft för dem. Och det är inte ovanligt att se undulater av samma kön som också matar varandra.

Men att under en längre stund hålla på att mata varandra ses främst mellan hanar och honor, för det är en del av deras parningsritual. Det är nu som honan kommer avgöra om hanen är lämplig till att bli pappa; kommer han att kunna förse henne med tillräcklig näring när hon ruvar på sina ägg? För honan lämnar då endast boet när hon absolut måste, som för att dricka och ibland för att äta. 

Visa sitt förtroende och skaffa vänner

Att undulaterna tillåter varandra att putsas i dess ansikte är verkligen ett sätt att visa att de har ett förtroende för varandra. Som sagt så väljer en undulat ut vilka av de andra i flocken som den litar mest på, de andra kommer inte nära dess ögon och mun!

Men undulater pussas också utan att mata eller för att rengöra varandra, utan just för att visa kärlek och samhörighet. Att vara accepterad och en del av den sociala gemenskapen är själva grunden för en undulats välbefinnande. De är mycket sociala varelser och att pussa på varandra är en stor del i detta. När det gäller pussar så är det mycket mer troligt att två hanar pussas än två honor.

Utan sällskap av en eller flera andra undulater är risken mycket stor att en undulat blir nedstämd och deprimerad. Skaffar man en ensam undulat kräver det mycket tid av dig som ägare till att bli nära vän och pussa, putsa och leka med din fågel.

Att imponera på en blivande partner

Att imponera på en tilltänkt blivande partner är ju del av den mest livsviktiga delen av en undulats liv. Utan att visa sig värdig så kommer en undulat inte få delta i parning och därmed inte få dela sina gener vidare.

Att föra näbbarna nära varandra och att pussas är en del av de tydliga tecken man kan se när en hane och en hona blir förtjusta i varandra. Detta är ett tecken på tillgivenhet, att visa för de andra undulaterna att just de två är ett par.

Tillsammans med just pussandet så är andra tecken bland annat att hanen visar upp sig för honan genom att han gungar på huvudet och har fjädrarna uppfluffade. Han flyger fram och tillbaka i buren och hoppar runt på sittpinnen just bredvid honan som han trånar efter. Och han har ofta även en intensiv sång som han utför.

Pussas mina undulater eller är de osams?

Undulater pussas ju för att visa att de verkligen håller av varandra, men när de är arga på varandra så har de ett beteende som påminner om att pussas. Men då pickar de i varandras ansikten och bits i stället för att pussas.

Den stora skillnaden ser du i hur de väljer att utföra det hela; är de mjuka och försiktiga i sina rörelser eller inte. Undulater är dock sällan aggressiva till sin natur, de blir arga en liten stund men det är snabbt övergående.

Det är mycket mer troligt att undulater slåss med varandra under boande- och parningsperioden. Hanen vaktar ju sin ruvande hona och kan bli extra aggressiv emot andra hanar. Honan i sin tur kommer väsa och bita de som närmar sig henne eller hennes ägg/ungar.

Om det inte blir för omfattande bråk så är det inget att oroa sig över, utan det är ett helt naturligt övergående beteende.

Om man upplever att ens undulater slåss och är aggressiva mot varandra men ändå är osäker om så är fallet så finns det andra tecken att vara uppmärksam på, nedan följer exempel på detta.

  • Våldsamt pickande- Undulatens puss kan pågå någon minut men när de slåss så ser man hastiga rörelser och attacker. De slåss med öppen näbb.
  • Väsanden– De två undulater som bråkar väser åt varandra, både innan och efter att de gör attacker mot varandra. Väsandet är en tydlig varning ”håll dig borta från mig!”
  • Upphöjda vingar– Att lyfta sina vingar ut från kroppen får undulaten att se större och mäktigare ut, helt enkelt mer hotfull. Det är fågelns motsvarighet till människans sätt att höja en knytnäve när denne är arg.
  • Bitande– En arg och irriterad undulat kommer att attackera konkurrentens ben och fötter. Den kan också försöka bita din hand när du sträcker in den i buren, även om din fågel egentligen är trygg och van vid dina händer och fingrar.
  • Jagande– Om en av motståndarna flyr, så kommer troligen den andre att jaga efter.
  • Hindrande av intag av vatten och föda– Att det sker mindre utbrott kring mat och vattensituattionen är naturligt. Det är ofta bra att ha flera matstationer och se till att de som finns är tillräckligt stora, för att minimera risken för bråk kring födan. Men om du tydligt märker att en fågel gör allt den kan för att hindra en annan fågel att äta och dricka måste du agera direkt och separera dem.
  • Fokus på en ny fågel– När en ny fågel kommer in i flocken så kan det ta lite tid innan den blir accepterad. De andra fåglarna kan tycka att du som ägare ägnar för mycket tid åt den nya och bli avundsjuka.

Bryt av den avundsjukan genom att ge de äldre fåglarna godis och beröm. Det kan bli så illa att den nya fågeln blir mobbad och då måste man som ägare agera direkt och för att bryta av beteendet låta den nya fågeln få en egen bur.

  • Försvar av matskål och sittpinne– För att undvika att dina undulater ska slåss om detta så se till att du har en tillräckligt stor bur med flera matplatser med foder, matskålar och sittpinnar. Det är av stor vikt att en undulat har tillräckligt med plats för att utföra sina naturliga beteenden.

Det är ju inget förhastat beslut som ska tas, men ibland kan man som ägare bli tvungen att isolera en fågel. Minst en vecka bör isoleringen vara oavsett anledning och när fåglarna flyttar samman igen måste man som ägare ha mycket extra koll på hur de beter sig. Förhoppningsvis har man lyckats bryta det oönskade beteendet.


Ett annat beteende hos undulater som du kan läsa mer om, är när de burrar upp sig!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal röster: 9

Inget betyg satt