De flesta kattägarna struntar i eller också har de för bråttom och tränar inte katten grundligt i hur katten ska bli ett med buren. Är du en av de kattägarna som tampas med detta? Kämpar du med att få in dina katter i deras kattbur? Lugn! Vi har svaren om du har tålamodet.

I den här artikeln får du nämligen lära dig allt från hur katten självmant går in i buren till vad som påverkar den när den inte vill. Lycka till med burträningen!

Träna försiktigt utan att stressa din katt

Precis som vi människor kan ha klaustrofobi kan även katter vara rädda för trånga utrymmen. Tänk dig själv att vara instängd och inte kunna fly? Alla rädslor behöver bearbetas för att kunna övervinnas och det bästa och mest effektiva sättet är att träna, träna, träna…

Likt ett barn ska lära sig cykla ska en katt lära sig att använda buren. Det viktigaste är att ta det lugnt och göra allt noggrant. Skruva inte av stödhjulen för tidigt, eller släpp inte den där pinnen som håller upp ditt barns cykel förrän du vet att hon eller han är helt redo.

Tvinga inte in katten i buren med tvång, eller ge inte upp bara för att du inte orkar. Det är precis samma sak — två liv som ska lära sig en ny färdighet.

Träna försiktigt utan att stressa din katt. Det är ingen idé att försöka skynda processen eftersom katten kan känna av din ”iver”, bli orolig och få panik. Och glöm inte — det sägs trots allt att det krävs tiotusen timmar för att bli proffs på något!

Så här kan du burträna katten

Men hur gör man rent praktiskt när man ska burträna katten då? Börja med att ta av taket på kattburen och lägg sedan en puffdyna på burens golv. Flytta matskålen eller lägg ett par godisar på puffdynan och låt katten gå fram till maten i sin egen takt.

När katten kan stå med alla fyra ben på puffdynan är det dags att sätta på taket och återupprepa momentet med matskålen alternativt godiset.

När katten klarat av ovanstående moment (med samtliga tassar på puffdynan och taket på) är det dags att stänga in katten i buren. Det kan låta hårt men allt görs i små steg (som du märker) för att katten ska känna sig trygg. Sätt katten eller låt den gå in i buren av sig själv, stäng dörren i någon sekund och öppna sen ger du en belöning.

Återupprepa momentet ett par gånger fast den här gången låter du dörren vara stängd i 10 sekunder. Öppna sen och ge en till godis. När du gjort samma sak ett flertal gånger är det dags att lyfta buren. Sätt katten i buren, stäng dörren, lyft buren, sätt ner buren, öppna och belöna.

Gör samma sak igen fast den här gången går du två steg med buren. Öppna och belöna. Till sist gör du samma sak men går ut med buren genom ytterdörren (på så sätt lär sig katten att den lämnar hemmet), gå sedan in, sätt ner, öppna och belöna.

Fortsätt med träningen ett par dagar i rad, tro inte att det går på en sekund utan tvärtom! Du måste ha tålamod med den lilla krabaten.

Satsa på en bekväm och säker transportbur

Precis som vi människor vill att våra barn ska åka tryggt och säkert i sin bilbarnstol vill vi ju att vår katt ska transporteras säkert, inte sant? Välj därför en stor kattbur.

Enligt jordbruksverket bör måtten vara minst 50 centimeter lång, 30 centimeter bred och 35 centimeter hög. Buren bör även vara tillverkad i hårdplast med en rymningssäker metalldörr.

Katten behöver kunna röra på sig, precis som ett barn behöver kunna justera bilbältet, för att känna sig säker och trygg. Det är även en god idé att sätta in en halkmatta i kattburen eftersom den annars kan glida runt och skada sig vid transportering.

Tänk på att bilen kan vara ett skrämmande utrymme för katten att vistas på, bilen låter högt och har kanske en konstig lukt som den inte är van vid. Desto säkrare, bättre och större bur, desto lugnare katt!

Gör buren mysig, doftsäker och trygg

Många kattägare tror att det går bra att låna en kattbur vid transport till exempel veterinären men det är tyvärr helt fel. En katt behöver känna att buren är deras hem och ingen annans, precis som vi människor behöver känna att vi kommer hem till vårt.

Därför är det smart om du investerar i en egen kattbur eftersom katten känner lugn, ro och trygghet om den får ha sitt eget krypin. Har du fler katter rekommenderar vi att du köper fler burar.

Låt kattburen stå framme i hemmet. På så sätt skapar katten en relation till buren (den kanske vill krypa in, lukta och se sig om) vilket är extra viktigt när den väl ska användas för transport.

Eftersom katter är extremt doftkänsliga kan katten få panik om den känner att de varit någon annan katt där som till exempel vid utlåning av en bur. Vill du göra kattburen extra hemtrevlig och mysig kan du dessutom köpa en puffdyna och lägga i buren.

Köper du en puffdyna från djuraffären är den dessutom sprayad med trygghetsferomoner vilket även hjälper din katt att känna sig lugnare vid träningen.

”Kattungekurs”

Avslutningsvis är det viktigt att ha i åtanke att en kattunge alltid behöver träning. I allt. En katt ska kunna klara sig själv i slutändan och vem ska hjälpa den att nå dit om inte vi ägare?

Den behöver till exempel träna på att bli rumsren (även om de flesta katter redan är det när de kommer direkt från uppfödaren) eller som i den här artikeln: öva på burträning.

Oavsett är det en rad olika saker som en kattunge måste lära sig för att klara av livet utanför hemmet. Likt valpar som går på valpkurs bör katter få gå på kattungekurs. Det tål att tänkas på, inte sant?


Här hittar du svar på fler frågor om katter!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 2

Inget betyg satt