Som ägare till en katt vill du såklart att ditt djur ska må så bra som möjligt och ha ett liv som den trivs med. Ett tecken på en frisk och hälsosam katt, är en välvårdad päls med lyster. Det finns många bra produkter som kan hjälpa katten på traven med sin pälsvård, så den håller sig välvårdad inifrån och ut.

I denna artikel kommer du därför att få nyttiga tips när det kommer till att välja rätt produkter för pälsvård till din katt.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vilken pälsvårdsprodukt är bäst i test?

Lite längre ner i artikeln har vi recenserat och jämfört 12 av de mest populära produkterna på marknaden när det kommer till pälsvård för katt. Här följer de produkter som vi tycker är bäst i test:

Den här handsken för pälsvård, i kombination med K9 Nano Mist Tovutredning gör det otroligt enkelt att reda ut kattens päls. Resultatet blir en len och fin päls och en frisk och hälsosam look. Prisvärt och oerhört smidigt!

Handske för pälsvård katt

K9 Competition Nano Mist Tovutredning

För kattungar gillar vi de här Espree Silky Cat Kitten Wipes. De kan användas för att på ett skonsamt sätt putsa pälsen ren hos de minsta katterna.

Espree Silky Cat Kitten Wipes

Recensioner av 12 produkter för kattens päls

För att du ska kunna hitta rätt produkt för pälsvård till din katt har vi nedan tittat lite närmare på 12 av de allra mest populära produkterna på marknaden. Vi lyfter saker som pris, vårdande egenskaper och annat så att du kan hitta den produkt som passar allra bäst för just din katt.

Värt att nämna är att olika produkter är ämnade för olika ändamål. Att du köper en av produkterna utesluter således inte att en annan av dem också kan vara ett bra tillägg för din katt.

Grundläggande förutsättningar för en frisk katt i övrigt är bland annat tillgång till färskt vatten, en plats att vässa klorna, näringsriktig mat och kanske något smaskigt kattgodis någon gång ibland!

K9 Competition Nano Mist Tovutredning

K9 Competition Nano Mist Tovutredning

Kolla priset hos:

Om du har problem med att din katt få tovig päls kan denna produkt vara precis det du behöver. Tovig päls är vanligast hos lite mer långhåriga raser och en produkt som denna är således allra bäst för denna typ av katter, men kan såklart vara bra för alla katter.

Sprayen sprutas helt enkelt in i kattens päls. Efter detta kan du som ägare med fördel kamma pälsen för att se till att tovorna reds ut ordentligt.

En fördel är att sprayen kan appliceras direkt på torr päls. Du behöver alltså inte se till att katten är blöt eller fuktig innan den sprutas på. Den behöver heller inte torkas bort efteråt utan kan lämnas i pälsen. Med andra ord är detta en mycket smidig produkt att använda.

Utöver detta så har denna produkt återfuktande egenskaper. Det här gör att både kattens hud och päls mår bättre. Huden hindras från att torka ut och pälsen får mer glans och lyster.

Ytterligare en bra sak är att denna produkt är riktigt skonsam. Perfekt om du vill reda ut tovor på en känsligare katt, som till exempel en kattunge.

Prismässigt är denna produkt kanske inte direkt att betrakta som billig, men den är heller inte orimligt dyr. Vi tycker att denna produkt är ett riktigt prisvärt alternativ och det passar extra bra för dig som vill ha ett smidigt preparat att reda ut tovor i din katts päls med.


HUNTER laxolja

HUNTER laxolja

Kolla priset hos:

Denna produkt är tillverkad helt på olja från norska laxar och den håller definitivt måttet när det kommer till kvalitet. Produkten är framtagen för att stärka kattens päls och hud men har också en mängd andra positiva egenskaper.

Laxoljan ska till skillnad från produkten ovan inte sprutas på katten. Istället ska den blandas ned i fodret för att se till att din katt får i sig oljan. Med andra ord är processen kanske ännu smidigare.

Det som är positivt med laxolja är i första hand att det är rikt på fettsyrorna Omega-3 och Omega-6. Dessa ämnen är viktiga för att se till att kattens päls och dess hud mår bra och är friska. Laxolja kan alltså bidra till exempel till att ge kattens päls en fin lyster och glans.

Men dessa ämnen är som sagt inte enbart positiva för kattens päls och hud. De är också viktiga för att kattens vitala organ ska kunna fungera som de ska till exempel. En produkt som denna är alltså ett riktigt bra sätt att se till att din katt mår bra, både på insidan och utsidan.

När vi kikar på priset på denna produkt så är det faktiskt ganska billigt sett till volymen. Det räcker med att ge din katt en till två teskedar om dagen av denna produkt och med tanke på att den kommer i en flaska om 250 milliliter kommer den att räcka ett tag.

Med andra ord är det här en prisvärd produkt som vi varmt kan rekommendera, speciellt om du vill se till att din katt mår bra både när det kommer till pälsen och i övrigt.


Globus Sport Pälsvårdsset 6 delar

Globus Sport Pälsvårdsset 6 delar

Kolla priset hos:

Om du vill se till att din katt har en frisk och välmående päls, som är fri från löss kan detta kitt vara precis det du behöver. Detta set innehåller allt du behöver för att se till att din katts päls mår bra och är fri från ohyra.

Setet innehåller bland annat en luskam och en tång för att plocka fästingar. Löss och fästingar är ohyra som både kan gör att det kliar och är obehagligt för katten, men som också kan överföra ohyra. Att se till att ta loss dessa och blir av med dem är därför oerhört viktigt.

Setet innehåller också en kam som gör att du kan se till att kattens päls inte tovar sig. Utöver detta får du också med en tång för att klippa klorna på din katt.

Även om detta set inte innehåller enbart produkter för att ta hand om kattens päls, kan den vara ett bra sätt att se till att din katt trivs och mår bra. Genom att investera i ett set som detta får du med dig en hel del produkter som de allra flesta kattägare någon gång kommer att behöva.

Dessutom får du också dessa produkter till ett riktigt bra paketpris. Om du saknar en eller flera av de produkter som ingår i detta set tycker vi att det är en riktigt prisvärd investering som du kan ha stor nytta av.


Topline Brightening Shampoo

Topline Brightening Shampoo

Kolla priset hos:

Här har du ett Schampo som ser till att förstärka ditt djurs päls och göra att din katt kan ha en stark och vacker päls. Schampot är i första hand anpassat för hundar men går också att använda till din katt.

Värt att nämna när det kommer till detta schampo är att det är oparfymerat. Det här gör såklart att det blir mer skonsamt mot exempelvis kattens hud. Men om du vill att schampot ska bidra till att din katt luktar riktigt gott kan det vara värt att kika på en annan produkt.

En annan sak som tyvärr är lite av en nackdel med att använda ett schampo för att stärka din katts päls är att det behöver användas i samband med vatten. Pälsen behöver blötas innan och schampot behöver sköljas bort efteråt. Som de flesta vet är inte katter speciellt förtjusta i vatten och pälsvården kan därmed bli en ganska obehaglig process för katten.

När vi kikar på priset på denna produkt ser vi tyvärr att det sticker iväg en del. Detta schampo är lite dyrare än många andra produkter i guiden. Men är du på jakt efter ett skonsamt schampo till din katt kan denna produkt såklart vara värd att tam sig en lite närmare titt på.


Espree Silky Cat Kitten Wipes

Espree Silky Cat Kitten Wipes

Kolla priset hos:

En viktig del i att ta hand om din katt är att se till att den håller sig ren och fräsch. Detta kan vara lite av en extra utmaning när det kommer till kattungar. De är nyfikna och springer ofta runt och blir smutsiga.

Då kan dessa wipes vara perfekta att ha. Med hjälp av dessa kan du smidigt torka av kattens tassar om du märker att den gör avtryck på golvet, eller bara se till att fräscha upp din katt när det behövs. Denna produkt kan också vara perfekt att ha om katten är smutsig efter att ha gjort sina behov.

En sak som också är värd att nämna när det kommer till denna modell är att den är speciellt utformad för att skona din kattunges känsliga hud. Tack vare detta kan du känna dig trygg med att använda denna produkt utan att skada din kattunge.

Prismässigt är det här ett prisvärt alternativ. Även om produkten kostar en del får du med hela 50 stycken wipes per förpackning. Med andra ord kommer den att räcka ett ganska bra tag och du kan göra rent din katt många gånger innan du måste köpa mer.


Daily Spritzer Lavendel + Primrose

Daily Spritzer Lavendel + Primrose

Kolla priset hos:

Om du har problem med att din katt börjar lukta illa då och då, till exempel efter en intensiv långpromenad kan en produkt som denna komma till stor nytta. De flesta katter tycker inte om att bada speciellt ofta och att ha något som får dem att lukta gott mellan baden kan vara värdefullt för både katt och ägare.

 Denna spray sprutas på katten. Den innehåller lavendel som kommer att göra att din katt luktar gott och att det blir trevligare för dig som ägare att mysa med din katt.

Precis som en del andra produkter i denna guide är den här sprayen smidig att applicera. Den sprutas enkelt på kattens päls. Du behöver inte använda vatten heller för att ta bort produkten, utan du kan låta den vara i kattens päls.

Du behöver heller inte oroa dig för att sprayen innehåller farliga kemikalier eller annat. Den är nämligen helt naturlig, med endast naturliga ingredienser. Detta är också ett stort plus eftersom det ofta gör att katten har mindre risk att reagera på produkten.

När vi kikar lite på priset är inte detta den billigaste produkten i denna guide, utan det finns ett antal varianter som kommer till ett lite bättre pris. Men om du tycker om doften av lavendel kan denna produkt vara en väl värd investering.

Värt att nämna är ju också att den bara behöver användas vid speciella tillfällen eller vid behov. Det här gör att den troligen kommer att räcka ett tag.


Magic Brush för katt

Magic Brush för katt

Kolla priset hos:

Det finns tyvärr inte jättemånga olika borstar för katter på marknaden. Vanligare är borstar för hundar och detta kan såklart reta en som kattägare. Katter kan såklart också få tovig päls som behöver redas ut. Här har vi dock en produkt som är just detta, en bra borste att använda för din katt.

Borsten är tillverkad i plast och har borsthår som är 2 cm långa. Det här gör att du kommer att kunna reda ut kattens päls på ett smidigt sätt. Plasten följer de ganska strikta regler som finns från EU.

Att borsta din katt med en borste som denna behöver inte bara vara ett sätt att reda ut tovor på katten. Det kan också vara ett sätt att ge katten massage och många katter uppskattar att blir borstade. En borste som denna kan alltså bidra till att stärka bandet mellan ägare och katt.

En annan stor fördel med denna modell är att den kan köras i diskmaskinen. På så sätt kan du se till att hålla borsten fräsch och blir av med skadliga bakterier. Se dock till att ta bort det mesta av håret i borsten innan så att det inte sätter igen filtret i diskmaskinen.

Borsten kostar mindre än man kanske skulle kunna tänka sig. Den kan vara ett enkelt och billigt sätt att se till att kunna ta hand om din katts päls. Vi tycker att detta är ett prisvärt alternativ.

Även om den inte direkt stärker kattens päls kan denna borste hjälpa dig att reda ut tovor och se till att kattens päls hålls i gott skick. Den kan med fördel användas tillsammans med till exempel någon av de sprayer som nämnts tidigare i denna guide.


Smilla Multi-vitamin kattpastej

Smilla Multi-vitamin kattpastej

Kolla priset hos:

Denna kattpastej kommer att göra att din katt både får goda förutsättningar för att må bra och för att få en vacker päls med fin glans och lyster. En stor fördel med denna pastej är att den innehåller en mängd olika vitaminer och andra ämnen som är oerhört viktiga för kattens välmående.

Till exempel innehåller den vitamin A som ser till att stärka och bibehålla kattens syn över tid. Dessutom innehåller den B-vitamin som bidrar till att kattens metabolism fungerar på det sätt som den ska. Utöver detta ingår en mängd andra vitaminer och nyttiga ämnen som gör att katten kommer att kunna bibehålla en god hälsa.

Utöver detta bidrar denna pastej som sagt till att stärka kattens päls och ge den en fin lyster och glans. Med andra ord kommer denna produkt att kunna göra att din katt både mår bättre och ser friskare och vackrare ut.

Fördelen med att vitaminerna levereras i form av en pastej är att det blir enkelt för de allra flesta katter att få i sig dem. Även de lite mer kräsna katterna kommer att kunna uppskatta denna pastej och har du till exempel svårt att få i din katt de vitaminpiller du vill kan detta vara ett riktigt bra substitut.

Dessutom är denna produkt tillverkad utan konserveringsämnen och utan färgämnen. Med andra ord kan du känna dig trygg med att du vet vad din katt får i dig och att det inte är några ämnen som kan skada den på sikt.

När vi tar oss en titt på priset är denna produkt faktiskt också riktigt billig. Katten behöver bara cirka 2,5 gram om dagen och en förpackning med 50 gram kostar väldigt lite.

Vi skulle vilja påstå att detta är en av de mest prisvärda produkterna i denna guide och kan varmt rekommendera den till alla som vill ge sin katt en boost av mineraler och  vitaminer på ett smidigt sätt.


K9 Competition White Magic Spray för katt eller hund

K9 Competition White Magic Spray för katt eller hund

Kolla priset hos:

Om din katt har silveraktig eller vit päls kan denna produkt vara precis rätt. Med egenskaper som gör den perfekt för just denna typ av päls kan den underlätta omvårdnaden av din katt ordentligt och göra pälsen så mycket vackrare.

Denna spray kommer att ge pälsen på din katt en fin glans. Den innehåller en mängd olika ämnen som ser till att stärka pälsen, ge den en fin glans och färg och bättre elasticitet.

En annan fördel med sprayen är att den är smutsavvisande. Om du använder denna regelbundet kommer din katt med andra ord att hålla sig mer ren över en längre tid. På så sätt kan du undvika att bada din katt alldeles för ofta om den tycker detta är obehagligt eller jobbigt.

Ytterligare en bra sak är att sprayen är smidig att applicera på katten. Den kan sprayas direkt på torr päls och behöver inte torkas bort efteråt. Du kan med fördel kamma pälsen samtidigt som du har på denna spray.

Prismässigt är denna produkt lite dyrare än en del andra alternativ i denna guide. Men du får också en riktigt bra och smidig spray som bland annat ser till att hålla pälsen på din katt ren. Har du en katt med päls som är vit eller silverfärgad är det här en produkt som kan vara värd några kronor extra.


Handske för pälsvård

Handske för pälsvård katt

Kolla priset hos:

De flesta kattägare har nog upplevt problem med att katten hårar. Speciellt när den ska bli av med den tjockare päls den haft under vintern kan det vara svårt att hålla kläder, möbler och andra ytor i hemmet rena från katthår. Att smidigt kunna plocka lösa hår från katten är därför en stor fördel och något som denna produkt möjliggör.

Det här är helt enkelt en vante som du sätter på din hand. Medan du klappar katten används kardan på handskens yta för att ta bort lösa hår på katten. Detta är ett oerhört smidigt sätt att göra så att din katt hårar mindre där den inte ska.

En fördel med denna typ av handske är att den också blir som en typ av massage för katten. Det här gör bland annat att blodcirkulationen stimuleras och är alltså bra för kattens hälsa. Desutom kan det stärka bandet mellan ägare och katt.

Om vi tittar på priset så är denna produkt faktiskt riktigt billig. Vi tycker att lösningen är riktigt smart och att det är ett verktyg som de allra flesta kattägare kan ha användning för. Med andra ord en prisvärd invetsering som vi varmt kan rekommendera.


Pet Head No rinse Foam

Pet Head No rinse Foam

Kolla priset hos:

Om du vill ha en smidig produkt att göra rent din katts päls med kan denna variant vara riktigt bra att ha. Det här är ett skum som smidigt applicera i kattens päls för att se till att den blir ren.

De flesta katter tycker inte om att bada. Med hjälp av denna produkt från Pet Head kan du i ganska stor utsträckning slippa detta. Skummet masseras smidigt in i kattens torra päls och ser till att den blir ren.

Skummet ser också till att din katt kommer att lukta gott. Med en doft av jordgubbe och citron kommer din katt att lukta riktigt gott. Perfekt om du vill kunna mysa mycket med katten utan att besväras av lukt.

Nackdelen med denna produkt är tyvärr priset. Den kostar ganska mycket mer än många andra produkter i denna guide. Dessutom är den inte berikad med lika många ämnen och vitaminer som en del andra produkter vi jämfört.

Men vill du ha ett riktigt smidigt sätt att göra rent pälsen på din katt kan det här skummet såklart vara ett bra alternativ. I så fall kan det kanske vara värt att betala lite extra för och en produkt att kika lite närmare på.


Nootie Återfuktande Kattschampo

Nootie Återfuktande Kattschampo

Kolla priset hos:

Nootie kommer här med ett schampo till din katt som har en härlig doft av lavendel. När du ska bada din katt kan denna produkt vara ritkigt bra att använda.

En stor fördel med det här schampot är att det är skonsamt mot katten. Det gör att det också går utmärkt att använda för kattungar, som har lite känsligare päls och hud.

Nackdelen med ett schampo som detta är såklart att det kräver vatten för att verka på bästa sätt, men också för att sköljas ur. Detta kan katten såklart uppleva som obehagligt och många uppskattar att ha produkter som gör att katten kan hållas ren utan att behöva badas.

Men ska din katt bli riktigt ren är en produkt som denna att rekommendera. Prismässigt är den heller inte allt för dyr. Det här är med andra ord ett bra alternativ för dig på jakt efter att ha när du ska bada din katt.


Så håller du kattens päls välvårdad och fin

Det hjälper såklart inte bara med bra och smidiga produkter för att din katts päls ska hålla ett gott skick. Med hjälp av ett antal tips som kommer nedan kan det bli lättare för dig att använda produkterna på rätt sätt och se till att kattens päls är fin och välvårdad.

En sak som är bra att tänka på är att se till att göra pälsvård regelbundet. Tänk på att pälsvård inte behöver innefatta förbrukningsvaror och att gör detta ofta behöver inte bli dyrt. Att till exempel se till att kamma kattens päls några gånger i veckan med en kam anpassad för detta kommer att göra stor skillnad.

Ytterligare en sak som kan vara smart att tänka på är att se till att ta reda på vilken pälsvård som är optimal för just den kattras du har. Långhåriga raser behöver till exempel kammas oftare och katter med vit eller silverfärgad päls kan behöva speciella produkter för att bevara denna.

Se också till att kattens miljö ger förutsättningar för att hålla pälsen ren och fin. Det kan till exempel vara dumt att släppa ut din katt i leran efter ett ösregn om du inte vill ha ett ordentligt jobb med att göra rent pälsen efteråt.

Vilka pälsprodukter bör du ha hemma?

Hur mycket pengar du väljer att lägga på pälsvård är såklart upp till dig i ganska stor utsträckning. Men ett antal saker bör de allra flesta kattägare ha hemma, oavsett vilken ras din katt har.

Till att börja med är det bra att ha en riktigt bra kam i hemmet. Med hjälp av en sådan kan du se till att kattens päls inte tovar sig, vilket i sint tur hjälper katten att hålla sig ren. En bra kam bidrar också till att ta bort en del av det hår som katten ofta fäller, speciellt under sommaren.

Tillsammans med detta är det bra att ha någon typ av schampo eller åtminstone en spray som kan hjälpa dig att göra rent kattens päls. Om du har svårt att få din katt i badet kan en spray som också är smutsavvisande vara att rekommendera.

En annan sak som kan vara bra att ha om du vill att din katts päls ska må bra är någon typ av tillskott som tillför vitmanier och mineraler som stärker pälsen på katten.

Som du märkt ovan finns detta både i medel eller sprayer som appliceras utanpå katten och i olika typer av mat eller kosttillskott. Även om det här inte är absolut nödvändigt kommer det att göra stor skillnad för kattens päls.


Här hittar du fler artiklar om katter!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt