En bra bur till din katt kommer att göra att transporten till och från veterinären och andra platser kommer att gå så mycket smidigare. Att åka bil kan vara ovant och lite obehagligt för katten och här kan en bra bur vara till stor hjälp.

I denna guide jämför vi därför några av de bästa burarna för transport på marknaden så att du kan hitta den som blir bäst för just din katt!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vilken transportbur är bäst i test?

Bäst i test är utan tvekan MIMsafe Care2. Det är en krocktestad bur som är det säkraste valet för resor i bil eller andra fordon. En riktigt väldesignad transportbur för katt!

Gul kompakt kattbur från märket Care2

Ett annat alternativ som vi gillar skarpt är Trixie Transportväska. Det är en smart kattbur i form av väska med hjul. Smidig, prisvärd och lätt att transportera katten i!

Svart väska med hjul och handtag för transport av katt

Vill du ha en lite billigare kattbur av standardtyp, rekommenderar vi Kattburen Atlas. Det är en simpel men funktionell och bra transportbur som fungerar alldeles utmärkt!

Grå och ljusgrå kattbur i plast med galler från Ferplast

Värt att tänka på är att vänja katten vid buren ordentligt. Det gör det betydligt enklare att ge katten det lugn som behövs vid resor och nya intryck!

Recension av 12 transportburar

Nedan följer en recension av 12 populära transportburar. Vi jämför allt från pris till utrymme och design för att du ska kunna hitta den som passar dig och din katt allra bäst. Guiden kommer förhoppningsvis vara till hjälp och göra att du kan fatta ett mer välgrundat beslut när du ska köpa bur till din katt.

MIMsafe Care2 krocktestad transportbur för katt

Gul kompakt kattbur från märket Care2

Kolla priset hos:

Om du verkligen vill se till att maximera säkerheten för din katt när ni åker i bilen kan denna modell vara precis det du behöver. Den är speciellt utformad för att vara så säker som möjligt och se till att både katten och de övriga passagerarna har så goda chanser som möjligt att klara sig bra om olyckan skulle vara framme.

Denna modell har till exempel tydliga märkningar där säkerhetsbältena ska fästas. Den är också tillverkad i ett splitterfritt material som minskar risken för skärskador och annat vid en krasch.

Buren finns i två olika storlekar, medium och large där den största går att använda för katter upp till 9 kg. Alla sidor i buren är med gott om hål och kommer att göra att katten känner sig mindre instängd.

De som tillverkat denna bur har en gedigen erfarenhet inom fordonsbranschen. De vet med andra ord vad som krävs för att bilfärden ska blir säker och du kan känna dig trygg med att denna bur är en av de ledande på marknaden när det kommer till säkerhet för din katt i bilen.

Utöver detta har man också sett till att installera en termometer i buren. På så sätt kan du hela tiden hålla koll på så temperaturen inte överstiger det den borde och att din katt inte blir för varm.

Om detta är en av de bästa burarna på marknaden när det kommer till säkerhet så märks detta också på priset. Den kostar många gånger mer än de lite enklare modellerna i denna guide och är inget för den som vill spara på slantarna. Men om säkerheten kommer i första rummet för dig och du är beredd att betala lite extra är denna bur ett av de bästa alternativen.


Trixie Transportväska med hjul för katt

Svart väska med hjul och handtag för transport av katt

Kolla priset hos:

Denna modell är perfekt om du vill ha något att transportera din katt i under kortare promenader, men också under bilturer. Den här buren är precis som du ser på rubriken designad lite som en resväska med hjul, men med plats för din katt.

Väskan kan förslutas helt för att se till att katten håller sig på plats. Detta kan såklart verka lite instängt, men som tur är, är väggarna gjorda i nät som gör att luften kan ta sig in och katten kan se ut. Det finns också ett koppel fäst i vagnen som gör att du kan ha en eller flera luckor uppe utan att katten hoppar ur.

Man har också sett till att katten har det bekvämt i buren. Botten är gjord i lammskinn och, vilket gör att katten kan sitta bekvämt. Väskan har också ganska gott om plats så att katten kan röra sig en del under transporten.

Utöver detta finns också praktiska fickor som gör att du kan ta med dig allt ni behöver på promenaden eller bilfärden.

Denna kostar såklart mer än en del enklare modeller på burar till katt. Men den är dock billigare än exempelvis en vagn för katten. Ska du ofta gå kortare promenader tillsammans med din katt kan denna väska definitivt vara en prisvärd investering.


Trixie Transportryggsäck

Brun/svart ryggsäck från Trixie för att bära katter i

Kolla priset hos:

Om du har en relativt liten katt kan denna transportryggsäck vara ett fantastiskt sätt att ta med dig katten i princip vart du än ska. Ryggsäcken klarar djur upp till 8 kg och gör att du smidigt kan bära runt på din katt.

En modell som denna är såklart lite speciell men helt klart ett bra alternativ för dig som ofta ska ta med dig din katt till fots. Den har också flera smarta funktioner som gör att den blir smidigare och bättre för både ägare och katt att använda.

Till att börja med har denna ryggsäck ett nätat yttre. Det här gör att din katt utan problem både kan se ut lite ur ryggsäcken, men också undvika att det blir allt för varmt.

En annan fördel är att det finns ett litet koppel som är fäst i ryggsäcken. På så sätt kan du fästa din katt och vara säker på att den inte hoppa ur. Det här gör att resan blir både säkrare och smidigare för katten och dig som ägare.

Prismässigt är denna ryggsäck ganska billig och detta gör den till ett bra och prisvärt alternativ. Om du ofta ska ha med din katt när du förflyttar dig till fots är denna modell definitivt en investering värd pengarna.


Sandy Hard Shell väska

Kattväska för transport, med katt i. Ljusgrön färg från märket Sandy Hard Shell.

Kolla priset hos:

Har du en lite större katt kan denna väska från Sandy vara precis det du behöver för att kunna flytta din katt på ett smidigt sätt. Väskan är rund i formen, med ett smidigt band som gör att den enkelt kan bäras över axeln eller bara i handen.

Taket på denna modell är nätat. Det här gör att katten både kan se ut från väskan, även om taket är stängt och att det inte blir alldeles för varmt. Taket kan också tas bort helt för den som vill.

Som du hör på namnet är det här en ganska hård och robust väska. Det runda skalet är hårt och gör att väskan blir stabil och inte bara kan användas som transport, utan också till exempel som en kattkoja.

Ytterligare en fördel med denna modell är att den har fästen för bilbältet. På så sätt kan du på både ett smidigt och säkert sätt transportera din katt såväl i bilen som gåendes utan problem. Inredningen i väskan kan också tas ut och tvättas i maskin vilket såklart är ett stort plus.

När vi kikar på priset är det här dock en lite dyrare variant. Den kostar mer än en del andra transportväskor på marknaden. Men med tanke på att den kan användas på många olika sätt, både för gående eller åkande transport, tycker vi att den kan vara värd sina pengar.

Om du är på jakt efter en bra och robust väska till din lite större katt kan detta vara alternativet för dig.


Transportbur canvas

Kattbur i canvasmaterial, grå och svart, med handtag ovantill

Här har vi en lite mer rejäl bur för transport som kommer att ge din katt gott om plats oavsett om ni åker bil eller förflyttar er till fots. Denna modell har en fyrkantig design och är utrustad med flera smarta funktioner som gör den smidig och bekväm att använda för både katt och ägare.

Till att börja med är i princip alla väggar nätade. Det här gör att katten inte kommer känna sig lika instängd. Det gör också att mer luft cirkulerar och det inte blir lika varmt i buren, samt att du som ägare kan hålla koll på din katt under resan.

En annan positiv sak med denna bur är att den är oerhört smidig att fälla ihop och att den då blir helt platt. Det är därför inga problem att till exempel förvara buren i bilen lite mer permanent. Den blir också extra smidig att ta med på resor till och från olika platser.

Buren finns i tre olika storlekar, där den största utan problem har plats för två stora katter. På så sätt finns alternativ för dig som vill transportera flera katter på samma gång.

Prismässigt är denna modell såklart olika dyr beroende på vilken storlek du ska ha. De lite större modellerna kostar en hel del, men värt att tänka på är att du då kanske bara behöver köpa en bur trots att du har två katter. De mindre modellerna är inte speciellt dyra och om du tror att den fyrkantiga designen kan passa dig och din katt så kan denna bur vara ett bra och prisvärt alternativ.


Ferplast Atlas Transportbur

Grå och ljusgrå kattbur i plast med galler från Ferplast

Kolla priset hos:

Denna bur ser ut som det de flesta kanske tänker på när de tänker på en kattbur. En fyrkantig box i plast med ett galler i metall är det du får när du köper denna modell och en klassisk desig som denna har faktiskt sina fördelar.

För det första är en modell som denna ganska smidig att ta med sig i bilen. Den robusta designen kommer att göra att den står stadigt på golvet och risken för att den till exempel välter är ganska liten.

En annan fördel är att den är ganska rymlig. Om din katt har lite svårt för att hålla sig lugn inom trång utrymmen kan en bur som denna ge gott om plats för rörelse och se till att katten känner sig trygg. På så sätt blir resan smidigare för både katt och ägare.

Buren kan såklart också användas inomhus vid tillfällen då katten inte kan röra sig fritt. Till exempel om en kattallergiker kommer på besök och katten måste hållas i ett annat rum. Den rymliga buren gör att du kan ha katten där ett tag utan att det blir obehagligt eller skadligt för den.

Nackdelen med en bur som denna är att den blir lite otymplig. Den kommer att ta mycket plats när den inte används och det kan vara svårt att hitta plats för den i hemmet. Dessutom kan den vara jobbig och lite krånglig att bära och längre transporter till fots kan därför bli jobbiga.

När vi kikar på priset är detta också ett billigare alternativ som gör att du kan spara en del pengar. Om du inte tror att du störs av den rejäla och lite otympliga designen kan därför en bur som denna vara ett riktigt bra alternativ.


Catit White Tiger Voyageur transportbur

Catit White Tiger Voyageur transportbur, svart bur med galler

Kolla priset hos:

Denna kattbur har på många sätt intspirerat av sådana som liknar modellen ovan, med en fyrkantig design och tillverkad av plast och metall. Den har dock en mängd smarta funktioner som modellen ovan inte har och man har i allra högsta grad tänkt till för att göra denna bur så bra som möjligt och enkel att använda.

Till att börja med har man sett till att denna modell har optimal ventilation för att undvika att katten känner sig instängd. Alla väggar är tillverkade i en nätad plast som gör att luft kan cirkulera obehindrat och att katten kan se ut.

Man har också sett till att förse buren med matskålar, både för vatten och mat. På så sätt kan katten trivas riktigt bra i buren och det behöver inte bli en obehaglig upplevelse att åka i buren för katten. Dessutom har man sett till att det finns en ränna där kattens avföring kan få plats om olyckan skulle vara framme.

Att katten rymmer är inte bara ett huvudbry för ägaren utan kan också medföra fara för katten. Om den skulle lyckas ta sig ur buren på en olämplig plats finns till exempel risken att den hamnar bland trafiken eller går vilse. I denna bur har man därför sett till att ha en rymningssäker lucka som gör att katten håller sig kvar i buren under hela resan.

Trots alla dessa smarta funktioner är denna bur inte dyrare än lite enklare kattburar med en klassisk design. Därför tycker vi att detta är ett mycket prisvärt och bra alternativ. Vi kan extra varmt rekommendera denna modell till dig som ska göra lite längre resor med din katt, till exempel på tåg eller flyg.


Pet Cargo Cabrio transportbur

Pet Cargo Cabrio blå transportbur med en katt inuti

Kolla priset hos:

Här har vi ytterligare en modell på fyrkantig kattbur som inspirerats av en klassisk design men lagt till ett anta bra funktioner som gör att den sticker ut en del från mängden. Man har fokuserat på att ta fram en bur som lägger stor vikt vid användarvänlighet och en smidig hantering av katten på resan.

Ett exempel på smidiga funktioner är att man sett till  att ge denna bur ett lock som kan öppnas. I många burar av denna typ måste man få in katten genom dörren på framsidan. Här kan du enkelt öppna luckan i taket när du ska placera ned katten eller ta upp den. Detta kan minska stress för katten om den tycker att det är obehagligt att placeras i ett lite trängre utrymme.

En annan sak man gjort för att göra denna bur så smidig som möjligt är att den är utrustad med matskålar som kan tas in och ur utan att öppna buren. På så sätt kan du se till att din katt har det  riktigt bra utan att behöva oroa dig för att den ska rymma när du ska fylla på vatten och mat.

Buren är också godkänd av de flesta flygbolag, vilket gör att du smidigt kan flytta din katt på flyget utan krångel. En nackdel är dock att denna modell är lite mindre och inte har riktigt lika mycket ventilation och möjlighet att se ut ur buren som vissa andra modeller. Det finns därför en risk att katten känner sig en smula instängd.

När vi kikar på priset sticker denna modell dock tyvärr iväg en del. Även om den har många smarta funktioner som gör det smidigt att flytta din katt är det inte säkert att alla tycker att den är värd pengarna. Men om du har en katt som är extra känslig mot att ta sig i och ur buren kan en modell som denna vara guld värd och en smart investering.


M-PETS Warrior transportbur i plast

M-PETS Warrior kamouflage färgad kattbur

Kolla priset hos:

Denna kattbur är rätt så häftig och passar bra för dig som känner att du gärna sticker ut lite när du reser med din katt. Man har lagt stort fokus på designen men har också sett till att utrusta buren med en del smidiga funktioner som gör att den fungerar bra att transportera katten i.

Buren är som sagt häftig, med en kamouflagedesign på utsidan. Med färger i svart, grönt och gult kan du och din katt resa med stil. En bur som denna passar alltså dig som vill ha en lite speciell modell som inte är som alla andra.

Man har också sett till att utrusta buren med relativt god ventilation som gör att katten inte blir för varm och kan hålla sig lugn. Det finns dock modeller som erbjuder ännu mer och bättre lösningar när det kommer till ventilation. Buren har också ett smidigt handtag på ovansidan som gör att du kan bära den, vilket dock är något som de flesta modeller är utrustade med.

Priset på denna modell är heller inte helt orimligt. Även om det kanske finns burar som erbjuder fler smarta och smidiga funktioner till samma eller bättre pris har få en så häftig design. Om du fastnar för utseendet på denna bur kan den alltså vara ett riktigt bra och prisvärt alternativ.


Trixie Djurvagn för hund och katt

Trixie Djurvagn en svart vagn för husdjur som liknar en barnvagn

Kolla priset hos:

Många har problemet att de inte motionerar sina djur ordentligt. Men det finns också de som hamnar i det andra diket, att djuren helt enkelt inte orkar med att promenera så mycket som man själv skulle vilja på grund av att djuret är gammalt, eller kanske för litet för att orka hålla jämna steg. I dessa fall kan en vagn som denna vara ett perfekt verktyg som gör att ni kan njuta av långa promenader.

Det här är helt enkelt en vagn anpassad för katter och hundar som till designen till stor del ser ut som en barnvagn. Vagnen kan slutas hel med ett nät som gör att katten både kan se ut och få frisk luft. Detta gör att du kan vara säker på att katten sitter kvar och inte hoppar ur.

Under den plats där katten ska sitta finns också ett område anpassat för förvaring. Här kan du ha med dig allt du kan tänkas behöva på promenaden.

En annan fördel med denna vagn är att den smidigt kan fällas ihop. Perfekt om du ska ta med den på en resa, eller om du inte vill att den ska ta så mycket plats i hemmet.

Priset på denna är såklart dyrare än en vanlig bur. Men det är ett oerhört smidigt sätt att transportera din katt. Om du bara ska ha en bur till oregelbundna resor då och då kanske denna är i överkant, men vill du ha ett verktyg för regelbundna promenader med din katt kan en vagn som denna vara precis det du behöver.


4pets Caree Transportbur

4pets Caree Transportbur Svart kattbur med gallret öppet

Kolla priset hos:

Om du vill kunna transportera din katt riktigt säker i bilen, för både katten och andra passagerare kan denna bur vara något för dig. Den är nämligen krocksäker för djur upp till 8 kg och är ett steg upp från enklare burar som sällan är lika säkra.

Den stora fördelen med denna bur är att den kan fästas med ISOFIX. Detta är samma system som ofta används för att fästa bilbarnstolar i bilen. På så sätt kan du vara säker på att buren hålls på plats, såväl vid kraftiga svängar eller inbromsningar som om olyckan skulle vara framme.

Baksidan på buren är formbar och följsam. Det här gör att du buren kommer att stå stadigt och smidigt passas in mot bilen och stå stadigt.

En annan fördel med denna bur är att den är utrustad med en mjuk kudde som gör att din katt kommer att ha det bekvämt i buren. Denna kudde går enkelt att ta ur och kan också tvättas i maskin. Det här är såklart ett stort plus som gör skötseln av buren mycket smidigare.

Utöver detta så är buren också riktigt snygg. Med en svart och modern design kommer den att smälta in väl i bilen och bidrar inte till den röriga känsla som en del kattburar och hundburar kan skapa i bilen.

Värt att nämna när det kommer till denna bur är dock att priset sticker iväg rätt så rejält. Den kostar långt mer än de flesta modeller i denna guide och är utom många köpares budget när det kommer till kattbur. Men sätter du säkerheten i första rummet kan en modell som denna såklart vara värd pengarna.


Transportbur katt open rosa

Rosa kattbur med öppet tak och lufthål samt galler på framsidan

Kolla priset hos:

Här är ytterligare en kattbur som gör att du och din katt kommer att sticka ut en del och dra blickar till er under transporten. Kattburen har en snygg rosa design. Även om den inte passar alla så är den verkligen något extra och om färgen faller dig i smaken kan detta vara ett lite roligare alternativ till vanliga tråkiga kattburar.

Man har också sett till att utrusta denna modell med några smarta funktioner som gör den lättare att använda och att katten kan trivas bättre. Till exempel har den som en del andra modeller i denna guide en lucka på toppen som gör att du smidigt kan släppa ned eller plocka ur katten. Detta är som sagt extra bra om katten tycker det är jobbigt att placeras i trånga utrymmen.

En nackdel är att många av väggarna är helt förslutna. Detta försämrar cirkulationen och kattens mobilitet, då den bara kan vara vänd åt ett håll, mot gallret på framsidan, om den vill kunna se ut ur buren.

Prismässigt är detta en ganska billig bur. Den är ganska enkel i designen och har inte en mängd olika funktioner som en del andra modeller har. Designen och färgen är helt enkelt det som gör att denna modell sticker ut och om du fastnar för den rosa färgen och kan tänka dig en lite enklare bur kan denna bur vara ett bra alternativ.


Vad är fördelarna med en transportbur?

Det finns många fördelar med att ha en transportbur till din katt istället för att transportera den på andra sätt. Som du sett i denna guide finns det flera olika tillfällen som du kan behöva flytta eller transportera din katt, till fots, i bilen eller kanske till och med på flyget.

Om du har en katt som inte orkar gå speciellt mycket och vill ha med den på lite längre promenader kan en transportbur i form av väskan eller vagnen som du ser i guiden ovan vara fantastiska verktyg. Att kunna ta med katten på dina promenader kan gör att du själv blir motiverad att röra på dig och komma ut och promenera.

I bilen är en transportbur nästan ett måste. Även om din katt i övrigt är lugn vet du inte hur den kommer att reagera på att åka bil. Att inte ha en bur kan göra att katten hoppar runt i bilen eller springer runt och blir orolig.

Vid en krock är en katt som inte sitter i bur dessutom helt oskyddad och kommer med största sannolikhet inte att klara sig. Med en vanlig eller i bästa fall en krocksäkrad bur har katten större chanser att klara sig bra.

En transportbur kan såklart också användas som en vanlig bur i hemmet. Det här kan vara smidigt om du till exempel har vänner över där någon är allergisk mot katt. På så sätt kan du se till att katten håller sig på sin plats och att de som är allergiska inte behöver få en allergisk reaktion.

Hur får du till en trivsam transportbur?

Det handlar såklart inte bara om att se till att välja rätt transportbur till din katt. Det är också viktigt att se till att den bur du köper blir så trivsam som möjligt. Det finns flera sätt att se till att din katt kommer att trivas bra även under lite längre transporter.

Till att börja med är det såklart viktigt att se till att katten har mat och vatten under längre resor. Här kan det vara bra att välja en bur som är speciellt anpassad för detta och har platser gjorda för att hålla fast matskålar.

Att katten sitter eller ligger bekvämt i buren är såklart viktigt. Vissa burar kommer med en bekväm kudde, medan det i andra kan vara en bra idé att lägga in en kudde eller dyna för att se till att katten ha r det bekvämt.

En annan sak att tänka på är att se till att katten inte blir uttråkad eller understimulerad under en lång resa. Att till exempel lägga in en av kattens leksaker i buren kan vara ett effektivt sätt att se till att den trivs under längre tid.

Att välja rätt bur

Att välja rätt när det kommer till bur kan vara svårt, inte minst eftersom det som du märkt finns många olika modeller på marknaden. Här kommer lite tips på saker som kan göra processen enklare.

Börja med att fundera över vilken typ av resor som buren ska användas till. Ska den vara en hjälp under lite längre promenader, eller ska du använda den när du ska flyga med din katt? Olika burar passar olika bra för dessa ändamål.

Se också till att välja bort de burar som är för små för din katt. Ofta har burarna en rekommenderad vikt för den katt som ska transporteras i buren. Genom att kika på dessa siffror tidigt kan du snabbt gallra bort burar som inte är aktuella.

Med hjälp av dessa tips kan du välja bort burar som inte kommer att passa dig och din katt bra. Vi hoppas att tipsen tillsammans med guiden ovan kommer hjälpa dig att hitta rätt och få tag på en riktigt bra bur för transport till din katt.

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal röster: 2

Inget betyg satt